wiele osób ma z nim problem, postaram się wyjaśnić jak przygotować je, aby było ideale . Zacznę od maki , to właśnie ona występuje w największej ilości w cieście, następnie tłuszcz , jajka i cukier , a na końcu różnego rodzaju dodatki. Jaka mąka jest najlepsza do kruchego? Najczęściej używam mąki krupczatki. Mąka krupczatka ma tak zwaną granulację kaszkową i najlepiej nadane się(...)margarynę rośliną, to szukajcie dobrej jakości, czytajcie etykiety ! Jajka całe czy może tylko żółtka, a może zupełnie je pominąć? To wszystko zależy od przepisu i proporcji pozostałych składników, czyli mąki, cukru i tłuszczu, ale generalnie kruche ciasto lubi raczej żółtka . Jajko całe również jest dodawane, ale jest to zazwyczaj tylko jedno jajko z ewentualnym dodatkiem żółtek. Nadmiar białka sprawi
SprawdzonaKuchnia.plkostkę. Bułkę namaczamy w wodzie i dokładnie odciskamy, następnie mielimy razem z mięsem. Przekładamy do miski. Obrany czosnek przeciskamy przez praskę i dajemy do zmielonego mięsa, wbijamy również jajka, dodajemy sól do smaku ( ja dałam dwie małe płaskie łyżeczki ), dodajemy również pieprz mielony i dokładnie wyrabiamy. Na koniec dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i ziarenka pieprzu. 2. Pieczenie: Foremkę aluminiową(...)niej masę mięsną lekko ją ubijając. Następnie pieczemy ją około 1 godzinę w temperaturze 190 stopni. Na 15 minut przed końcem pieczenia pieczeń smarujemy ketchupem i wykładamy równomiernie pieczarki, zapiekamy. 3. Pieczarki: Pieczarki obieramy, płuczemy i kroimy w plasterki, następnie smażymy je na oleju do miękkości i zrumienienia, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. 4. Podanie: Gotową pieczeń studzimy, najlepiej
Izabelawkuchnikroimy i przesmażamy na oleju Kujawskim. Dodajemy drobno pokrojone papryki i filet z kurczaka. Podczas smażenia wlewamy bulion warzywny i wszystko doprawiamy solą, pieprzem, płatkami chilli. Na koniec dodajemy jajko i szybko mieszamy, a także bułkę tartą i posiekaną natkę pietruszki. Ciasto francuskie kroimy na kwadraty 10cmx10cm. Foremki do muffinek natłuszczamy i delikatnie posypujemy bułką tartą. Pokrojone ciasto wkładamy(...)minut w temperaturze 200 stopni. Następnie wyjmujemy foremki i nakładamy przygotowany farsz. Wierzch posypujemy startym serem lub ser kroimy w cienkie paseczki i układamy z niego kratkę. Zapiekamy przez kolejne 10 minut na złoto. Smacznego! Wierzch posypać tartym żółtym serem i zapiekać przez kolejne 10 minut na złoto. Podawać dowolnie z dodatkiem np. sosu beszamelowego (klik). Smacznego
Salonik smakówporcje): 3 jajka M (najlepiej z wolnego wybiegu lub produkcji ekologicznej) garść rukoli ¼ papryki czerwonej niewielki kawałek łososia wędzonego (u mnie jakieś 20g) oliwa/olej do smażenia Wykonanie: Jajka roztrzepujemy widelcem, dodajemy rukolę i drobno pokrojonego łososia. Możemy doprawić pieprzem. Soli raczej nie dodajemy ze względu na słoność łososia. Paprykę podsmażamy na niewielkiej ilości oleju, kiedy zmięknie dodajemy ją do reszty(...)drugą stronę gdy frittata nieco się zarumieni. Na podaną porcję polecam patelnię o średnicy 18 cm lub nawet mniejszej, aby potrawa była puszysta i nie opadła. Możemy również zapiekać ją w piekarniku (10-12 minut w 180 st). Polecam eksperymentować ze składnikami, np. dodać pomidora, por, bazylię, mozzarellę na wierzch lub polać sosem pomidorowym. Wszystko dozwolone, ogranicza nas tylko wyobraźnia
Powiedz dietom nieprzygotowania:Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, goździkami i skórką pomarańczową. Migdały miażdżymy na mniejsze kawałki, żurawinę kroimy na pół. Masło ucieramy z cukrem, dodajemy kolejno po jednym jajku, następnie dorzucamy migdały, żurawinę i drobno posiekaną gorzką czekoladę. Całość łączymy z mąką. Ciasto rolujemy w długi cienki pasek i w foli wkładamy do lodówki na godzinę.Piekarnik rozgrzewamy(...)około 20 minut - do zarumieniania.Gdy ciasto zbrązowieje wyjmujemy z piekarnika i po około 10-15 minutach, aż ciasto ostygnie kroimy je w poprzek na kromki (1 cm ) i ponownie zapiekamy około 8 minut z jednej strony. Następnie przekładając na drugą i ponownie zapiekać.Studzimy na blaszce, przekładamy do pojemnika i trzymamy w zamknięciu. Smacznego
Słodkie Przyjemnościkupuję w Tesco, taki w niebieskim wiadereczku )* 1 i 1/3 szklanki cukru * 100 g masłaotarta skórka z pomarańczy * 1,5 łyżeczki cynamonu* 1 laska cynamonu* 6 jajek* 4 pełne łyżki mąki ziemniaczanejWykonanie: Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni. Ciastka pokruszyć w robocie lub pognieść, np przy pomocy wałka do ciasta. Masło rozpuścić, lekko przestudzić.Rozpuszczone masło dodać(...)powinna ociekać tłuszczem.Tortownicę średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasteczkową masa wylepić dno i boki tortownicy, do połowy wysokości . Tortownicę wstawić do piekarnika. Spód z ciasteczek zapiekać 12-15 minut. Po tym czasie wyjąć tortownicę i odstawić do wystygnięcia. Przygotować masę serową. Jaja umyć, oddzielić białko od żółtek.Ser utrzeć z cukrem i żółtkami bardzo dokładnie
kolorowotorcikowookazji Dnia Kobiet przygotowałam sobie dziś ciasto. Carbonara cake , bo to o nim właśnie mowa to tak naprawdę tradycyjna, popularna carbonara , jednak podana w niecodziennej formie – zapiekana i podawana jako ciasto lub muffinki. Dzięki temu możemy z łatwością zapakować je do lunchboxa i zabrać ze sobą do szkoły lub pracy. Przygotowując tę potrawę zaczęłam się zastanawiać(...)racje żywnościowe, czyli „bekon i jajka w proszku”, mieszając je ze sobą i przygotowując w ten sposób, być może pierwszą carbonarę. Obecnie Carbonara to danie popularne na całym świecie. Zawdzięcza to przede wszystkim prostocie i szybkości wykonania. Jednak wersja, którą znamy troszkę różni się od tradycyjnej, włoskiej receptury. Carbonara to makaron spaghetti, pancetta, jajka i owczy ser pecorino. Jak widzicie
365 dni dookoła kuchniużyłem: 1 polędwiczki wieprzowej, 5 plasterków szynki szwarcwaldzkiej, 1 płatu ciasta francuskiego, 100 gram pieczarek, 15 suszonych borowików, 3 średnich cebul, 1 łyżki musztardy, 1/2 kg ziemniaków, 2 jajek, 2 łyżeczek suszonego tymianku, 1 łyżeczki suszonego majeranku, 1 łyżeczki suszonego oregano, 1/2 główki czerwonej kapusty, oliwy, 1 łyżki smalcu, 50 gram masła, 2 łyżek mąki pszennej, 2 łyżek mąki(...)szynki, a następnie w ciasto francuskie, które skleiłem i odciąłem jego nadmiar, a następnie tak zawinięte ciasto ułożyłem na blasze do pieczenia. Ciasto posmarowałem z góry roztrzepanym żółtkiem i zapiekałem w piekarniku nagrzanym do 200 stopni z włączonym termoobiegiem przez 25 minut. Po upieczeniu istotnym jest, aby ciasto odpoczęło w ciepłym, ale nie gorącym miejscu przez około 15 minut przed
Wyprawy kulinarnewiem jak Wy, ale ja co roku nie mogę doczekać się sezonu borówkowego. Pyszne ciasta drożdżowe z borówkami, ciasta ucierane, serniki, tarty, zapiekane omlety, naleśniki, no i drożdżówki! Dziś właśnie na jagodzianki mam dla Was idealny przepis! Puszyste ciasto drożdżowe wypełnione obficie owocami i posypane chrupiącą kruszonką jest czymś, co skusi każdego! To najlepszy przepis na jagodzianki ! Koniecznie(...)przepisu! Gwarantuję! SKŁADNIKI: ( 12-14 szt ) CIASTO DROŻDŻOWE : * mąka pszenna – 550 g * świeże drożdże – 30 * mleko 3,2% – 250 m * masło min. 82% – 100 g * jajko L – 2 szt * cukier – 4 łyżki KRUSZONKA: * mąka krupczatka – 200 g * cukier drobny – 50 g * miękkie masło – 100 g DODATKOWO: * borówki / jagody SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: KRUSZONKA
Ostra na Słodkosparzoną kaszę jaglaną. Garnek przykryć pokrywką i gotować na małym ogniu, aż będzie miękka, ok 15 min. Co jakiś czas kaszę należy przemieszać. Odstawić do wystudzenia. Przestudzoną wymieszać z jajkami i przyprawami. Na blasze do pieczenia położyć papier do pieczenia. Skropić oliwą i uformować na nim krążek o średnicy ok 25 cm. Cebulę pokroić w kostkę i usmażyć na oliwie(...)oregano. Sos rozsmarować na krążku uformowanym z kaszy. Rozłożyć cząstki odsączonego z oleju tuńczyka, oliwki i pokrojoną w grubą kostkę mozzarellę. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190*C i zapiekać przez ok 15 min. Po wyjęciu z piekarnika pokroić nożem do pizzy i nakładać na talerze przy pomocy łopatki. Smacznego :) #MasterTuńczyk Przepis bierze udział w akcji zorganizowanej na Durszlaku
https:KKuchniaMniamdag.boczku wędzonego 10 dag.sera fety 10 dag.białego twarogu 3 łyżki masła 50 g.sera żółtego startego ****************************** 1 . Mąkę , piwo , mleko i oliwę ubić trzepaczką . Wymieszać z jajkami i solą . Odstawić ciasto na 30 minut .Na patelni usmażyć cienkie naleśniki . 2 . Cukinię umyć i pokroić w cienkie słupki . Cebulę obrać , posiekać .Boczek pokroić tak jak cukinię(...)smażyć 5 minut .Wymieszać wszystko z rozdrobnionymi serami , przyprawić solą i pieprzem . 5 . Farszem napełnić naleśniki , złożyć na pół .Ułożyć na natłuszczonej blasze , posypać serem i zapiekać 10 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 190 stopni. Smacznego
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiBrokuł myjemy i blanszujemy w lekko osolonej wodzie. Po przestygnięciu kroimy go na malutkie kawałeczki. Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w drobną kostkę. W większej misce roztrzepujemy jajka razem z mąką, solą i pieprzem, po czym dodajemy do nich brokuł i mięso. Wszystko razem dokładnie mieszamy i smażymy na niewielkiej ilości tłuszczu po kilka minut z każdej strony(...)równie dobrze smakują, na zimno więc śmiało możesz je zabrać, ze sobą do pracy SMACZNEGO A jeśli potrzebujesz innego przepisu na przyrządzenie brokuła to polecam POLĘDWICZKI WIEPRZOWE Z ZAPIEKANYM BROKUŁEM Pycha Artykuł KOTLETY Z BROKUŁA I PIERSI Z KURCZAKA pochodzi z serwisu Jemy i nie tyjemy
Jemy i nie tyjemy. Kuchnia według Sylwiijakimś dużym słojem, żeby ukisić kapustę. W Polsce tęsknię, co jakiś czas do tamtejszych smaków, szczególnie owoców morza i mojego ukochanego ceviche , albo do rocoto relleno - nadziewanej mięsem i zapiekanej ostrej papryki, typowej dla regionu Arequipy. Jednym z moich ulubionych i najczęściej odtwarzanych przepisów jest peruwiańska causa, zwana też causą limeńską (od stolicy Peru - Limy). W oryginale jest(...)oraz sokiem z limonki. Ziemniaczane warstwy przekłada się plastrami smaczliwki (awokado) i najczęściej tuńczykiem, krewetkami, lub mięsem kurczaka, pomieszanymi z majonezem. Niekiedy dodaje się też jajko ugotowane na twardo. Causę można przygotować w jednej dużej prostokątnej formie i kroić na kawałki (jak ciasto), ale w restauracjach często podaje się ją ułożoną w małych foremkach, jest to bardziej
Quinoa Raz!mozzarelli. Całość dokładnie mieszamy do połączenia składników. Ciasto: Szpinak wcześniej rozmrażamy w misce (około 3 łyżki). Mąkę przesiewamy do miski wraz z proszkiem do pieczenia, dodajemy kawałki masła i jajka oraz przyprawy i odciśnięty szpinak. Szybko i energicznie zagniatamy gładkie i elastyczne ciasto. Gdyby było za suche i nie chciało się połączyć można dodać odrobinę soku z wyciskanego szpinaku. Ciasto(...)większy od tortownicy (średnica 21cm) i wykładamy nim dno (tortownicę w całości wykładamy papierem do pieczenia, boki też) robiąc z nadmiaru ciasta niedużą zakładkę. Spód gęsto nakłuwamy widelcem i zapiekamy około 20-25 minut w 180 stopniach. Większą część ciasta rozwałkowujemy na duży prostokąt (u mnie wyszło około 35x25cm), smarujemy serkiem kremowym, posypujemy drugą połową tartej mozzarelli i zwijamy
Kolorowy Przepisownikwarto. Jeśli macie ochotę na inne zapiekanki to zapraszam tutaj Kotlety 500 g mięsa mielonego wieprzowego 1 cebula 1 łyżeczka musztardy 2 łyżki bułki tartej 1 ząbek czosnku 1 jajko sól pieprz papryka słodka majeranek Cebulę drobno posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę.Wszystko wymieszać z pozostałymi składnikami na jednolitą masę mięsną. Z masy uformować kotleciki. 1 cukinia 1 puszka pomidorów(...)układać tak jak pokazałam na zdjęciu w formie gwiazdy. Na środku ułożyć kotleta i zawinąć cukinią zakładając ją do środka. Powstaną nam pakieciki, które układamy w naczyniu do zapiekania. Pomidory z puszki wraz z sokiem miksujemy na gładko, dolewamy 1/4 szklanki wody. Doprawiamy bazylią, solą, pieprzem i oregano. Zalewamy nasze mięso w naczyniu i pieczemy w piekarniku nagrzanym
O kuchni z uczuciemmięsa mielonego z indyka 1 czerwona papryka 1 cebula papryka ostra mielona, czosnek granulowany, oregano, szczypta soli 1 jajko 3 łyżki bułki tartej Mięso mielone mieszamy z jajkiem, bułką tartą, cebulą pokrojoną w kostkę, doprawiamy papryką i czosnkiem. Paprykę kroimy w paski. Dokładnie wymieszane mięso wykładamy na folię aluminiową wysmarowaną oliwą. Mięso wykładamy na grubość około 1 cm. Posypujemy obficie(...)roladę. Tak zawinięte mięso w folii przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy przez 35 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Po tym czasie mięso odwijamy z folii i zapiekamy jeszcze 10-15 minut, żeby mięso z góry się zarumieniło. Podajemy z ziemniaczkami i buraczkami. Smacznego
Moje-pitraszenieziół prowansalskich 1 pomidor 1 kulka sera mozzarella (125 g) 30 g rukoli oliwa z oliwek (do podania) sól, pieprz do smaku SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 1. W miseczce roztrzepujemy razem jajko, mleko, mąkę, przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. 2. Pomidora i mozzarellę kroimy w cienkie plasterki. 3. Na rozgrzaną patelnię z łyżką oleju roślinnego wylewamy ciasto(...)się zetnie i zacznie bez problemu odchodzić od patelni. 4. Przewracamy omleta na druga stronę, na połowie kładziemy ser mozzarella, pomidory, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Zapiekamy na małym ogniu, do czasu aż ser się rozpuści. 5. Składamy omleta na pół, a następnie przekrawamy na pół (spokojnie wystarczy, aby podzielić się nim z Waszą drugą połówką;)). Omleta
W kuchni Katiepuszystości. Przepis jest bardzo prosty, więc każdemu się uda. Przepis Składniki: 1 kg twarogu, my jak zwykle używamy przyprawionych serków, lub serków homogenizowanych 1 szklanka cukru kostka masła 6 jajek 1 budyń waniliowy skórka z cytryny (dla smaku, bez niej sernik jest równie pyszny) 1,5 szklanki mąki 100g margaryny 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 opakowanie cukru wanilinowego Przygotowanie(...)przesianą mąkę razem z proszkiem do pieczenia. Wyrabiamy ciasto. Wykładamy cieniutką warstwą na blaszce. Im cieńsza tym lepiej, ale ciasto lubi się kruszyć, więc nie jest to takie łatwe. Zapiekamy je 8 minut w temperaturze 170’C. Kostkę masła ucieramy z 4 żółtkami i pozostałym cukrem. Stopniowo dodajemy ser i otartą skórkę z cytryny, całość mieszamy na miękką masę
KasiaiKrzysiu.plczosnek, ostra papryka, świeża bazylia, 200g mozarelli. Wykonanie Pora dokładnie umyć i pokroić w półtalarki. 2 łyżki dodać do mięsa wraz z odrobiną suszonego czosnku, jajkiem, otrębami, łyżka posiekanej bazylii, łyżką wody oraz solą i pieprzem do smaku. Wyrobić i formować pulpeciki. Bakłażana, cukinię i paprykę pokroić w kostkę, marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o dużych(...)pieprzem, ostrą papryką i czosnkiem. Na dnie naczynia żaroodpornego ułożyć połowę warzyw i pulpeciki, posypać resztą warzyw. Piec około 20 minut w temp. 180st. Ułożyć plastry mozarelli i zapiekać kolejne 10 minut
Z miłości do słodkościszybki i smaczny obiad! Zapiekanka ze świeżym szpinakiem i szparagami! Zapraszam! składniki: - 2 garście świeżych liści szpinaku - 4 ząbki czosnku - 1 cebula - kawałeczek pora - pęczek białych szparagów - 4 jajka - 400 ml jogurtu naturalnego - 200 ml mleka - 100 g sera podpuszczkowego light - 2 szklanki ugotowanego makaronu (najlepiej o smaku szpinaku) - 2 łyżki masła - sól, pieprz, chili Cebulę, por, czosnek(...)wymieszaj mleko, jogurt, jaja i przyprawy, za pomocą trzepaczki doprowadź do idealnie gładkiej konsystencji. Szparagi obierz, usuń zdrewniałe końcówki. Szpinak zalej masą jajeczną, ułóż szparagi i posyp porozrywanym serem. Zapiekaj 25- 35 minut! Gotowe
SMYKWKUCHNI