jajka zapiekane - 3168 przepisów (strona:135/212)

Zapiekanka a'la cannelloni ze szpinakiem i serkiem ricotta na sosie pomidorowym 161

złocisty kolor, doprawiając do smaku solą i pieprzem. Szpinak sparzmy wrzątkiem, aż zmniejszy swoją objętość i odcedzamy. Następnie w misce ucieramy serek mascarpone z serkiem ricottą i jajkiem, dodajemy gałkę muszkatołową.  1/3 masy odkładamy aby posmarować górną warstwę makaronu. Następnie do pozostałej części dodajemy posiekany  szpinak i kurczaka ostudzonego. Wszystko łączymy na gładką masę(...)mała kostkę szalotkę i czosnek, dodajemy cukier trzcinowy, wszystko podsmażamy i dodajemy pomidory w puszce. Na sam koniec dodajemy porwaną bazylię i doprawiamy. Gotowym sosem wypełniamy spód naczynia do zapiekania. W garnku gotujemy makaron, do miękkości ok 4 minut, następnie na każdy płat makaronu wykładamy po łyżce masy serowej z kurczakiem i zawijamy w rurkę jak cannelloni. Rulony układamy

Niezły Młynek
Świąteczna ryba po grecku z warzywami 145

łyżeczek koncentratu pomidorowego 10 łyżek ketchupu sól, pieprz, cukier tłuszcz do smażenia Sposób przygotowania: Rybę dzielimy na mniejsze kawałki. Solimy i pieprzymy z każdej strony. Panierujemy kolejno w mące, jajkach i tartej bułce. Smażymy na głębokim tłuszczu na złoty kolor. Cebule kroimy w kostkę. Szklimy. Dodajemy resztę warzyw obranych i startych na tarce na grubych oczkach. Dusimy do miękkości. Dodajemy(...)koncentrat. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem. Na dno naczynia wykładamy warstwę warzyw. Przykrywamy rybą. Powtarzamy do wykończenia składników. Na wierzchu powinna być warstwa warzyw. Przed podaniem zapiekamy w piekarniku. źródło: przepis własny Ilość porcji: 8 Czas wykonania: 1,30h Koszt wykonania

Pobite gary Barbary
Schabowe po królewsku 219

bułka tarta, sól, pieprz, 3 średnie pomidory, 250g pieczarek, 1 cebula, 145g startego sera żółtego, olej. Przygotowanie: Schab rozbić tłuczkiem do mięsa, posolić i popieprzyć. Następnie obtoczyć w roztrzepanych jajkach i bułce tartej. Usmażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron. Pieczarki pokroić w plastry i podsmażyć z pokrojoną w paski cebulą - z niewielką ilością tłuszczu. Delikatnie posolić i popieprzyć. Pomidory(...)plastry. Usmażone schabowe poukładać na błaszce do pieczenia. Na schabowych rozłożyć pieczarki z cebulą, plastry pomidorów oraz starty ser żółty. Włożyć do nagrzanego piekarnika do 180stopni C i zapiekać do momentu roztopienia się sera żółtego. Smacznego

W kuchni u Moniki
Pasztet z kaczki 251

starannie, ale niekoniecznie tak gładko jak boczek i wątróbkę. Zblendowane składniki umieszczamy w jednej dużej misie. Urabiamy starannie i powoli na jednolitą masę, dodając w międzyczasie: roztrzepane 1 duże jajko, resztę soli, pieprz, gałkę muszkatołową i majeranek, a także 4-5 łyżek tłuszczu wytopionego podczas pieczenia kaczki. Dno i boki niedużej foremki (o pojemności ok. 1 litra) smarujemy masłem(...)niej masę pilnując, aby dokładnie i jednolicie wypełniała formę – wewnątrz nie powinno być żadnych pustych przestrzeni. Foremkę owijamy folią aluminiową. Pasztet umieszczamy w piekarniku w temperaturze 180 stopni i zapiekamy przez 50 minut. Po 30 minutach usuwamy folię i pieczemy pasztet bez przykrycia. Gotowy pasztet schładzamy, a następnie przechowujemy w lodówce, chyba że zdecydujemy się podać go na ciepło. Uwagi

Kulinarna Pokusa
Zapiekanka makaronowa ze szpinakiem i sosem serowym 197

Dzisiaj zapraszam na makaronową zapiekankę ze szpinakiem zapiekaną w sosie serowym .          Połączenie tych wszystkich składników pod pierzynką serowa daje niesamowity aromat i smak  :) Do posypania zapiekanki proponuję przepyszne ziarenka    Piekło niebo Ziarenkowo(...)łyżki masła do szpinaku  3 ząbki czosnku 8 plasterków szynki 2 sosy serowe pomysł na roladki Winiary + 1 łyżka mąki 400 ml śmietanki 12 % 300 ml wody 5 jajek Kilka plasterków parmezanu lub goudy ( zależy od wielkości waszego naczynia żaroodpornego , serem musimy przykryć cała wierzchnią warstwę zapiekanki ) Do posypania zapiekanki kilka łyżek  ziarenek Piekło Niebo Ziarenkowo   Wykonanie

Sama słodycz i szczypta chili
Muffiny bananowe - cukiernia Lidla 252

waniliowego Składniki na krem : (skorygowane przez mnie ilości) 100 g miękkiego masła 2 żółtka 1 banan 20 g cukru 25 g kakao kilka kropel soku z cytryny Przygotowanie muffin : Jajka ubijam mikserem wraz z cukrem trzcinowym na puszystą masę, banany miażdżę tłuczkiem do ziemniaków a białą czekoladę drobno siekam. Do rozgniecionych bananów dodaję kolejno i za każdym razem mieszając - roztopione(...)zmieszaną z proszkiem do pieczenia, białą czekoladę, masę jajeczną i cukier waniliowy. Do formy do pieczenia muffin wkładam papilotki i do każdej wlewam masę bananową do 2/3 wysokości i zapiekam w piekarniku ok 20 minut w 170oC. Ilości składników na krem skorygowałem względem przepisu z książki (nie sugeruj się zdjęciami) bo było go o połowę za dużo i podaję ilości

Mechanik w kuchni
Placki z cukinii 171

Cukinia to bardzo niedoceniane warzywo, a przecież można z niej wykonać wiele potraw, które znakomicie smakują, na przykład zupa-krem, zapiekane cukinie z mięsem mielonym

upichcic
Zapiekanka rybna 179

ręcznikiem. Następnie pokroić na kawałki, posypać przyprawą do ryb, odstawić na 3 godz. Jajka wybić do miski dodać sól i pieprz, roztrzepać widelcem. Rybę panierować w jajku, bułce tartej. Na patelni rozgrzać tłuszcz, smażyć rybę na złoty kolor. Pieczarki umyć, osączyć, pokroić w plastry, udusić na tłuszczu do odparowania wody. Doprawić do smaku pieczarki(...)warstwę ryb, na ryby wyłożyć warzywa uduszone. Następna warstwa to pieczarki. Pieczarki dobrze polać keczupem i ułożyć drugą warstwę ryby. Wstawić naczynie z zapiekanką do piekarnika, zapiekać 25 minut w 175 stop. Następnie na wierzch posypać starty żółty ser i jeszcze zapiekać kilka minut. Smacznego

Kuchnia Danusi
Faszerowana papryka mięsem, kaszą i fetą 279

myjemy i obcinamy wierzch, wycinamy gniazda nasienne. Cebulkę kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle. Bułkę namaczamy w wodzie. Gdy cebulka się zeszkli dodajemy do mięsa mielonego wraz z jajkiem, pomidorami z puszki i odciśniętą bułką. Ugotowaną i ostudzoną kaszę dodajemy do mięsa i przyprawiamy. Wszystko dobrze wyrabiamy. Ser feta kroimy w kostkę i dodajemy do farszu. Lekko musimy wymieszać(...)bardzo. Paprykę nadziewamy farszem, układamy po plasterku pomidora i pieczemy ok 45 min w 200 st.C. Po tym czasie na każdą paprykę kładziemy po kawałku żółtego sera i zapiekamy jeszcze

Olikowa kuchnia
Gołąbki bez zawijania w sosie pomidorowym 1938

papryki to alternatywa dla klasycznych gołąbków i fajny pomysł na kompletny obiad. Składniki: 850g białej kapusty 440g fileta z kurczaka 550g wołowiny 1 duża cebula 1 ząbek czosnku 2 jajka 1 pęczek natki z pietruszki przyprawa do mięsa mielonego 160g ryżu sól pieprz olej bułka tarta do obtoczenia gołąbków Sos: 600ml bulionu drobiowego 100g koncentrat pomidorowego 200g passaty pomidorowej(...)około 1 minutę. Następnie odcedzić i przelać zimną wodą. 3. Ryż ugotować na sypko w lekko osolonym wrzątku. 4. Filet, wołowinę, cebulę i czosnek zmielić maszynką do mielenia, dodać jajka, posiekaną natkę z pietruszki, ryż, kapustę i całość dokładnie wyrobić na jednolitą masę. Doprawić do smaku przyprawą do mięsa mielonego, solą i pieprzem. 5. Z gotowej masy mięsnej formować kotlety

Szalona Kuchnia Eweliny
ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANA MOCNO SEROWA 445

curry, szczypta pieprzu cayenne, suszona natka pietruszki. Przygotowanie: Kiełbasę i cebulę kroję w kostkę, podsmażam na oleju z dodatkiem słodkiej papryki, curry i pieprzu cayenne. Ser żółty mieszam z jajkiem, śmietaną i przyprawami - solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi, gałką i słodką papryką. 5 ziemniaków kroję w plastry, 2 w półplasterki. Ser pleśniowy przekrawam na pół, następnie kroję w plastry. Układam warstwy(...)plastry ziemniaków, 1/2 sera pleśniowego, 1/2 sera żółtego, kiełbasa, pozostały ser pleśniowy i żółty. Na wierzchu układam dwa ziemniaki pokrojone w półplasterki. Całość posypuję słodką papryką i natką pietruszki. Zapiekam około 25 minut w 170 stopniach, bez przykrycia

JejKuchnia
Zapiekany kogel mogel 110

Nie czekajcie do lata, zróbcie ten deser już dzisiaj! Kogel mogel jest pyszny, ale wersja na ciepło jest jeszcze lepsza. Od czasu do czasu można zafundować

Moja smaczna kuchnia
Ciasto z kaszy jaglanej, batata, selera naciowego, pod kołderką z mozzarelli, na ostro z nutą słodyczy 206

żeby pozbyć się nitek z selera, a i krem będzie delikatniejszy. Formę na tortownicę natłuszczamy i dokładnie obsypujemy bułką tartą. Krem pozostawiamy do lekkiego przestygnięcie. Dodajemy kaszę jaglaną, roztrzepane jajko, mieszamy i przelewamy do tortownicy. Pieczemy w 190°C ok. 40 min. Wierzch możemy przykryć papierem do pieczenia. Rada: należy jednak sprawdzić czy masa jest zwarta, a kasza miękka, ponieważ(...)formy mogą być innej średnicy. Mozzarellę kroimy w plastry ok. 1,5 cm. Kiedy „ciasto” będzie upieczone, na wierzch układamy plastry sera i wkładamy z powrotem do gorącego piekarnika. Zapiekamy kilka min, do momentu, aż ser zmięknie i zakryje całą powierzchnię (ok. 8 min).  Rada: wierzch ciasta nakłuwamy wykałaczką, żeby sok z sera, który wytwarza się podczas topienia, mógł

Moniki Smakołyki
Klopsiki w sosie śmietankowym 181

razem dodać mąkę i dobrze roztrzepać. Zalać podsmażony por i doprowadzić do wrzenia ciągle mieszając. Przyprawić solą i pieprzem i odstawić do wystygnięcia. KLOPSY: Do miski wkładamy mięso dodajemy jajka, sól, pieprz do smaku oraz drobno pokrojoną pietruszkę (gdy mięso jest zbyt rzadkie, można dodać odrobinę bułki tartej). Na chwilę wyrabiamy mięso ręką i formułujemy nieduże klopsiki. Do zimnego sosu(...)żaroodporne wysmarować margaryną i wsypać makaron. Na makaron wlać sos, wymieszać, zrobić wgłębienie i wkładać klopsy. Cały makaron musi być pokryty sosem. Wstawić do piekarnika na 160 st i zapiekać 40 min, aż klopsy się zarumienią

Gotuję Testuję
Francuska zapiekanka z puree i klopsikami 220

masła 250ml mleka 100g twardego sera, np. cheddar sól, pieprz, czosnek granulowany, gałka muszkatołowa 1. W misce umieszczamy mięso mielone, bułkę tartą, paprykę, sól, pieprz, posiekaną cebulę, posiekaną natkę, jajko. Dokładnie mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Z masy formujemy duże pulpety (powinno być ich około 10). Wrzucamy je do wrzącej wody, gotujemy przez 30 minut, odcedzamy. 2. Przygotowujemy puree: ziemniaki(...)masło, mleko i przyprawy do smaku. Mieszamy ze startym na tarce serem. 3. Puree przekładamy do naczynia żaroodpornego. Na to układamy klopsiki, mocno je dociskając. Całość możemy posypać serem. Zapiekamy w piekarniku z funkcją termoobiegu przez około 30 minut

Szefowa kuchni

Proponowane wyszukiwania