Na orzechowo-orkiszowym spodzie pod puszystą kołderką z koziego sera kryje się konfitura z buraka i czerwonej cebuli. Mini tarty to doskonała przekąska do lampki czerwonego
Smakowity Blog Kulinarnyserek. Jak coś kremowego – to i bekon, nieco chrupkiego na ząb. Cheddar lekko zaostrza smak całości a wszystko genialnie spaja jajko – z kremowym, płynnym żółtkiem. Zrobienie tego śniadania dla dwóch osób zajmuje jakieś 20 minut – poznajcie bajgle z jajkiem! Bajgle mają polsko-żydowskie, krakowskie korzenie, niestety lepiej są znane i szerzej rozpowszechnione w Stanach Zjednoczonych i Kanadzie (gdzie wyemigrowały razem(...)ciasta przed pieczeniem – stąd nazwa, bo ten proces to obwarzanie). Bajgiel jest mniejszy, wielkości dłoni. Jest też bardziej miękki od obwarzanka, stąd świetnie nadaje się do podsmażania czy nawet zapiekania, nie tracąc nic a nic na swojej świeżości, a zyskując niesamowitą głębi ę i delikatną chrupkość. Bajgle przecinamy w poprzek na pół. Dolne połowy zostawiamy jak są, w górnych – powiększamy
Karo in the KitchenNaleśniki są jedną z moich kulinarnych miłości. Uwielbiam je na słodko, na słono, na pikantnie. Na gorąco i na zimno. W postaci krokietów i suchych podjadanych
Codzienna kuchnia niecodziennamintaja) 6 plasterków sera żółtego 1 jabłko 1 cebula, średniej wielkości 1 jajko 2 łyżki ketchupu mąka orkiszowa lub pszenna bułka tarta sól, pieprz tłuszcz do smażenia wykonanie: Rybę rozmrażamy. Jeśli mamy duże płaty to przekrawamy je na mniejsze kawałki. Każdy kawałek panierujemy w mące, jajku i bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu, na rumiano z obu stron. Cebulę obieramy(...)mieszamy. Jabłko obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach. Wszystkie porcje ryby przekładamy na blaszkę do pieczenia. Na każdą wykładamy starte jabłko, cebulę z ketchupem oraz plasterki sera. Całość zapiekamy tylko do roztopienia się sera. Podajemy z ziemniakami i ulubionymi surówkami
Domowy Smak JedzeniaSkładniki 500 g sera żółtego np. Gouda bułka tarta 2 jajka pieprz, sól, inne przyprawy olej do smażenia Wykonanie: Ser kroimy na mniejsze kawałki. W moim przypadku wyszło 5 grubych plastrów. Jajko roztrzepujemy, dodajemy przyprawy, można również dodać nieco mleka. Nasz ser panierujemy poprzez maczanie w jajku z przyprawami i bułce tartej. Jeżeli jest taka potrzeba można zrobić nawet(...)smażymy na rozgrzanym oleju do zarumienienia się z obu stron, ważne aby również zmiękł. Ser można podawać z żurawiną :) wtedy jest jeszcze pyszniejszy! Ja akurat zjadłam sobie z zapiekanymi ziemniaczkami przepis tutaj Może samo zdjęcie nie jest za apetyczne , ale ser jest cudowny !! Polecam
W Moim Magicznym DomuKrokiet to potrawa, która składa się z zapiekanego naleśnika z farszem. Farszem może być kapusta kiszona lub słodka z grzybami suszonymi, pieczarkami, warzywny farsz mięsny, mięsno-grzybowy czy mięsno-kapuściany. Moje poprzednie krokiety były z farszem mięsno-kapuściano-pieczarkowym. Teraz zrobiłam jarskie z farszem ze słodkiej kapusty z suszonymi(...)grzybami. I aby to był prawdziwy krokiet należy go opanierować w jajku i bułce tartej, a następnie obsmażyć z obu stron na oleju. Idealne do barszczu czerwonego. Krokiety bez panierki można mrozić, a potem po rozmrożeniu panierować i smażyć. Jeśli zostanie farsz, również można go zamrozić. Składniki: Ciasto
To co kochamjaglaną. Pieczone w piekarniku. Pychota! Zajadają się nimi nawet mięsożercy ;-) Składniki: 1 średnia cukinia 1 duża marchewka 1 cebula natka pietruszki 1 szklanka kaszy jaglanej 1/2 kostki rosołowej 1 jajko garść ziaren słonecznika 1/2 szklanki mąki 1 szklanka płatków owsianych górskich pieprz, sól, zioła prowansalskie Dodatkowo: bułki ser żółty pomidor sałata kiełki majonez, ketchup Wykonanie: Kaszę jaglaną gotujemy w wodzie(...)Wbijamy jajko, dodajemy mąkę, płatki owsiane i wyrabiamy jak mielone. Formujemy burgery i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku w temp. 200 st. przez 10-15 min., kolejne 10 min. pieczemy z funkcją grilla, następnie przewracamy na drugą stronę i pieczemy jeszcze 5-10 min. ale już tylko z funkcją grilla. Gotowe burgery zapiekamy razem
Kuchnia MagdaLenyWbijamy jajko, dodajemy mąkę, płatki owsiane i wyrabiamy jak mielone. Formujemy burgery i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku w temp. 200 st. przez 10-15 min., kolejne 10 min. pieczemy z funkcją grilla, następnie przewracamy na drugą stronę i pieczemy jeszcze 5-10 min. ale już tylko z funkcją grilla. Gotowe burgery zapiekamy razem
Kuchnia MagdaLenyzapiekane z ciasteczkowym nadzieniem. Prosto i bardzo smacznie :) Takie brzoskwinie najlepiej smakują podane z lodami lub bitą śmietaną. Składniki na porcje dla 4 osób (po 2 połówki): 4 świeże brzoskwinie 50 g ciasteczek herbatnikowych, np. holenderskich 1 czubata łyżka mąki pszennej 1 łyżka zwykłego cukru 1 łyżka wiórek kokosowych 1 łyżka miękkiego masła (25 g) 1 jajko
Ugotowaćpręciki. Jajka roztrzepać z mąką widelcem, doprawić solą i pieprzem. Mizunę przesmażyć na patelni na maśle aby zmniejszyła objętość. Następnie wlać masę jajeczną, patelnię cały czas trzymać na ogniu i układać pozostałe składniki. Najpierw ułożyć pokrojone pomidorki i kwiaty cukinii. Następnie rozkruszyć fetę i posypać startym cheddarem. Potem patelnię wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i zapiekać
Monia miesza i gotujeblendera jajkiem i filetami z mintaja. Płatki owsiane mielimy w młynku, dodajemy do masy, jak i łyżkę mąki pszennej. Doprawiamy solą, sokiem z cytryny i pieprzem. Wyrabiamy masę w dłoniach. Tworzymy małe pulpeciki. Mi wyszło 16 sztuk (na 3 obiady) Naczynie żaroodporne wykładamy papierem do pieczenia ciasta. Układamy w naczyniu, przykrywamy pokrywką lub folią aluminiową , pod przykryciem zapiekamy około
SMYKWKUCHNImakaronu z kiełków fasoli mung (Vermicelli) 1 cebula pokrojona w drobną kostkę 1 mała słodka czerwona papryka oczyszczona z gniazd nasiennych i pokrojona w grubą kostkę 1 jajko roztrzepane 6 brukselek ugotowanych do miękkości w lekko osolonym wrzątku (ok. 20 minut) 1 łyżka tartego imbiru 2 ząbki czosnku pokrojone w cienkie paseczki kawałek papryczki chili drobno posiekanej 2 łyżki oleju(...)cząstki limonka, 1 łyżka sezamu uprażonego na suchej patelni (ok. 2 minuty), listki kolendry (świeżej lub suszonej) WYKONANIE ŁOSOSIA osuszamy papierowym ręcznikiem i układamy w małej foremce do zapiekania. Nacieramy solą, pieprzem i szczyptą chili. Mieszamy składniki marynaty i polewamy nią łososia. Odstawiamy na minimum ¹⁄₂ godziny do zamarynowania (najlepiej na całą noc). Piekarnik rozgrzewamy do 180℃ z włączoną funkcją
cool and mintykapustę, jajka oraz sól i pieprz wymieszać na jednolitą masę. Formować w dłoniach podłużne kotlety i obsmażyć krótko na patelni z dwóch stron (w razie gdyby masa rozpadała się przy formowaniu kotletów można dodać trochę kaszy manny). Wszystkie składniki na sos połączyć ze sobą. Podsmażone kotlety przełożyć do naczynia żaroodpornego, zalać przygotowanym sosem, który powinien je zakryć i zapiekać
zadanie-gotowanieplastry. Z każdego plastra należy wydarzyć środek, można wyciąć go kieliszkiem ale ja zrobiłam to łyżeczką. Tak było wygodniej. Wszystkie krążki lekko solimy. Mięso mielone przekładamy do miski, wbijamy jajko, dodajemy pokrojoną cebulę, natkę i przeciśnięty czosnek, sól, pieprz i paprykę do smaku oraz bułkę tartą. Masę mięsną mieszamy. Z cukinii dolewamy powstałą wodę i nadziewany krążki mięsem. Układamy(...)wysmarowanej olejem blaszce i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 C, przez około 20-30 minut. Po tym czasie wyjmujemy blaszkę i posypujemy cukinię serem. Zapiekamy jeszcze 5 minut i danie wykładamy z piekarnika. Krążki podajemy polane ketchupem, smacznego
Kulinarne Fantazje Mariolijajka doprawiamy do smaku czosnkiem, pieprzem i solą (jeśli używamy "Vegety"/"kucharka" możemy zastąpić sól). Dodajemy tartą bułkę w zależności jak rzadka jest masa. Masa powinna być taka jak na kotlety mielone dość zwarta ale nie zbita. Masą mieloną wypełniamy łódeczki cukiniowe. Wykładamy do naczynia żaroodpornego lub na głęboką blaszkę, wlewamy olej tak by zakrył powierzchnię naczynia. zapiekamy około
Garnkowe fanaberie