szybki i syty obiad. I tak powstało zapiekane penne z brokułami i sosem śmietanowo-serowym. Posiłek dla zabieganych potrzebujących dużej dawki energii na dłuższy czas :-) Składniki -ok. 200g makaronu penne (do przygotowania dania użyłam makaronu firmy Arrighi) -1 duży brokuł -ok. 80g startego żółtego sera -150ml śmietany -sól, pieprz -1 jajko -3 łyżki mleka -oliwa z oliwek
Zielona Kuchniamięciutkich , gryczanych naleśni , z pikantnym farszem z pieczarek i mnóstwem startego sera żółtego. Ciasto: ********************* 2 jajka 1.5 szklanki.mąki gryczanej na wpół z mąką pszenną Ok.150 ml. szklanki.wody gazowanej Ok.150 ml.mleka bezlaktozowego Olej do smażenia Farsz: ********************* 25 dag.pieczarek 2 jajka Duża cebula 10 dag.startego żółtego sera 2 łyżki posiekanego drobno koperku Sól pieprz Duża szczypta pieprzu cayenne(...)kolor.Przygotować farsz-pieczarki oczyścić,pokroić drobno,jajka ugotować na twardo, obrać i posiekać, podsmażyć na oleju wraz z pieczarkami i cebulką drobno posiekaną.Doprawić solą, pieprzem i pieprzem CAJUN, wymieszać.Naleśniki smarujemy farszem i ciasno rolujemy.Kroimy na 3-4 plastry.Ukladamy pionowo do natłuszczonego naczynia.Posypujemy koperkiem i serem żółtym.Skrapiamy olejem i zapiekamy w 180stopniach ,aż ser się roztopi.Smacznego
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkibrukselki 14. Zapiekanka brokułowa z jajkami pod beszamelem 15. Zapiekanka wiejska ziemniaczana 16. Zapiekanka kalafiorowa z ryżem 17. Zapiekanka makaronowa z zielonym groszkiem i szynką 18. Zapiekanka makaronowa z pieczarkami 19. Zapiekanka jajeczna 20. Zapiekanka makaronowa ze szpinakiem 21. Zapiekanka makaronowa na szybko 22. Zapiekanka ziemniaczana z serem wędzonym 23. Zapiekane roladki kapuściane 24. Zapiekanka z kiszoną kapustą
Tradycyjna Kuchniatakże zetrzeć. Następnie dodać roztrzepane jajka,połowę startego sera, mąkę i przyprawy. Przyprawić do smaku według uznania.Tartę wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć masę ziemniaczaną, podpiekać w temperaturze 180 stopni oko 20 minut następnie wyjąć z piekarnika, z salami zrobić różyczki i delikatnie powtykać w ziemniaki, wierzch posypać resztą sera. Zapiekać jeszcze około 30/35 minut. Podawać z dresingiem
Sama słodycz i szczypta chiligram mąki Masa: 600 gram ricotty 6 jajek 150 gram cukru 1 cukier wanilinowy 2 łyżki mąki Garść rodzynków Brzoskwinie ( z puszki lub słoika, ja użyłam własnych ) Wykonanie: Rodzynki zalewamy gorącą wodą i odstawiamy aby namokły. Z podanych składników wyrabiamy ciasto. Wyklejamy nim okrągłą blaszkę, łącznie z brzegami. Nakłuwamy widelcem dno i zapiekamy w temp. 180 O C przez około
Smaki Ewyostra mielona, pieprz Mięso mielone mieszamy z jajkiem bułką tartą i wszystkimi przyprawami. Pieczarki podsmażamy na odrobinie tłuszczu aż cała woda wyparuje. Połowę mięsa mielonego układamy w foremce (ja mam wymiary - 25 cm x 12 cm) wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Pieczarki podsmażone układamy w foremce na mięsie, przykrywamy resztą mięsa. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez
Moje-pitraszenieleniwe z ziemniakami i twarogiem 3. Zapiekane ziemniaki z mielonym mięsem 4. Kotlety ziemniaczane 5. Zapiekanka ziemniaczana 6. Zupa ziemniaczana z mięsnymi roladkami 7. Ryż po persku z chrupiącymi ziemniakami 8. Rolada ziemniaczana z mięsem 9. Kartoflaniki prababci Kasi 10. Rożki z farszem ziemniaczano-pieczarkowym 11. Ziemniaki faszerowane i z jajkiem 12. Sałatka jarzynowa 13. Knedle z serem
Przepisy Aleksandrynamaczamy w mleku, dodajemy rozkłócone jajka, podzielonego na drobne różyczki kalafiora, przyprawy i tarta ser. Pora dokładnie myjemy i drobno siekamy. Obsmażamy go na oleju rzepakowym i dodajemy do pozostałych składników. Kokilki smarujemy masłem i napełniamy je naszą masą. Naczynka umieszczamy w naczyniu żaroodpornym, które napełniamy do połowy wodą. Pudding zapiekamy przez 5 minut w temperaturze 180 stopni
Wielki apetytwiosenną przekąskę lub śniadaniowy dodatek do jajka na miękko :) Świetnie sprawdzi się również z szynką szwarcwaldzką lub cienko pokrojonym boczkiem. Składniki: pęczek szparagów plastry szynki parmeńskiej oliwa z oliwek pieprz - ewentualnie Piekarnik nastawić na 180 stopni C. Szparagi umyć i odłamać zdrewniałe końce. Każdy owinąć plastrem szynki, ułożyć w naczyniu do zapiekania i ewentualnie oprószyć pieprzem. Skropić oliwą
wyzwania kuchennenajczęściej podaję go z młodymi ziemniaczkami i jajkiem sadzonym.Do popicia takiego obiadu świetnie smakuje maślanka, lub kwaśne mleko. Składniki - kalafior - masło ok.pół kostki - bułka tarta - sól Wykonaie Kalafiora oczyszczam i gotuję w lekko osolonej wodzie, odcedzam,dziele na większe różyczki.W rondelku rozpuszczam masło, dodaje do niego bułkę tartą i chwilę zapiekam (aż się zrumieni ). Różyczki wykładam na talerz
Kuchnia z widokiem na ogródBuraki... słodkie, kolorowe i przez moje dzieci akceptowane jedynie w formie barszczu lub zasmażane jako dodatek do obiadu. Połowa mojej rodzinki je uwielbia, druga połowa szczerze
Magiczna kuchnia Dariiwersji wytrawnej. :-) Dziś więc przepis na zapiekane naleśniki z warzywami, prażonym sezamem i serem "śmierdziuchem", którego raczej w innej postaci niekoniecznie chciałybyśmy jeść. ;-) Przepis na 6-8 naleśników (zależy od wielkości Waszej patelni :-) Składniki na ciasto: 1 szklanka mąki żytniej razowej 1 szklanka mąki pszennej 3 szklanki wody lekko gazowanej 2 jajka szczypta soli (my używamy himalajskiej) 5 łyżek
kuchnia do kwadratuwymieszać zmielone mięso z przestudzonymi warzywami, dodać jajko, pastę curry, sól, oregano, tymianek, pieprz (do smaku), chilli i dokładnie wymieszać. Nadziać farszem połówki papryki.Blaszkę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Ułożyć na nim nafaszerowane papryki ( mnie wyszło 12 połówek). Wygładzić wierzch i wstawić do nagrzanego do 200*C piekarnika (termoobieg) i zapiekać ok.20 minut, po tym czasie temperaturę zmniejszamy
Smaczne Zdrowemięsa. Dodać przyprawy wymieszać. Na koniec dodać jajko i ponownie wymieszać. Papryki dokładnie umyć, odciąć górę, wyczyścić z nasion. Masą mięsną napełnić z lekką górką papryki dociskają masę mięsną żeby dokładnie wypełnić papryki. Napełnione papryki ułożyć w naczyniu żaroodpornym zalać wodą na wysokość około 2 cm. Czapeczki posmarować oliwą i przykryć papryki. Zapiekać w 170 st około
Ala piecze i gotujepowinny być zbyt miękkie) po czym osączamy. Jajka rozmącamy z jogurtem, majonezem i drobno startym żółtym serem. Masę doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Brokuły rozkładamy równomiernie w naczyniu i zalewamy masą jajeczno - serową. Tak przygotowaną zapiekankę wstawiamy do nagrzanego piekarnika i zapiekamy 20 minut w temperaturze
Zainspirowana w kuchni