jajka zapiekane - 3168 przepisów (strona:117/212)

Dorsz, migdały, parmezan i aioli 212

typowy letni obiad. Polecam również dorsza zapiekanego ze szparagami , smażonego dorsza z boczkiem i karmelizowaną kapustą oraz dorsza z kalafiorowym puree Dorsz panierowany w migdałach i parmezanie Składniki: 4 porcje 600 g fileta z dorsza 150 g zmielonych migdałów 50 utartego parmezanu sól i pieprz do smaku 1 rozmącone jajko Podziel rybę na 4 porcje. Dopraw solą i pieprzem

codojedzenia
Tarta na oleju z białą kiełbasą 122

piórka i podsmażyć na oleju. W misce połączyć jajka, śmietanę, chrzan, doprawić solą i pieprzem. Kiełbasę gotować 20 minut z dodatkiem 2 listków laurowych, czosnku i majeranku. Dno wypieczonego ciasta wyłożyć cebulą, na to ułożyć podgotowaną białą kiełbasę i wszystko zalać masą jajeczną. Na tartę zetrzeć ser i obficie posypać majerankiem. Zapiekać około 30-40 minut w temperaturze 190 stopni

dom-agi.pl
Lasagne z bakłażanem i sosem z dyni! 214

dyni, podsmażoną cebulkę i czosnkiem, serek śmietankowy, jajka, dodaj posiekane chili - bakłażan kroimy na plastry solimy i odkładamy aż bakłażan puści sok - naczynie żaroodporne wysmaruj masłem i oliwą ułóż plastry bakłażana, plastry makaronu, plastry bakłażana, plastry makaronu aż do wyczerpania składników. Całość zalej masą dyniową. Na wierzch ułóż pokrojone oscypki. Zapiekaj 55 minut w temp. 200 stopni C.  Smacznego

SMYKWKUCHNI
Tarta z zielonymi szparagami 202

Była krótka przerwa od szparagów na blogu, więc dziś z czystym sumieniem mogę wrzucić kolejny szparagowy przepis :-). Oto przepyszna tarta z zielonymi szparagami zapiekanymi w masie jajecznej z dodatkiem  fety. Jest rewelacyjna, doskonale smakuje zarówno na ciepło, jaki i na zimno ! Inspiracja Sto kolorów w kuchni.  Tarta z zielonymi szparagami Składniki: Ciasto250(...)używam do tego malaksera, żeby zbytnio nie ocieplić masła. Z ciasta robimy kulę, owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 60 minut.W misce mieszamy jajka, śmietanę, pokruszona fetę i przyprawy.Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Formę o średnicy 27 cm smarujemy tłuszczem, ciasto wałkujemy i następnie wykładamy nim formę, wyklejając dokładnie

Kulinarne przygody Gatity
Rolada szpinakowa z łososiem 479

studzę go.  Z białek z 4 jajek ubijam pianę na sztywno, po ubiciu dodaję 1 łyżkę mąki pszennej i mieszam  a żółtka dodaję do ostudzonego szpinaku i również mieszam. Przygotowany szpinak na 2 raty dodaję do piany mieszając.Masę wylewam na blachę wyłożoną pergaminem, wyrównuję na jednolity poziom i zapiekam w 190oC przez 15 minut.Po wyciągnięciu, puki jeszcze

Mechanik w kuchni
Kasza Jaglana z Cukinią, Ziarnami i Bakaliami Zapiekana w Piekarniku 146

raczej "zapiekaną kaszą jaglaną z cukinią". Ciasto kojarzy mi się z czymś bardziej podatnym na krojenie i bardziej sprężyste, albo sztywne. A to mi przypomina pyszną kaszę jaglaną zapieczoną z ziarnami. Powiem, że smaczne bardzo, a z dodatkiem domowych powideł rewelacja!  Składniki: 1/2 szklanki kaszy jaglanej + 1 szklanka wody 1 łyżka masła 2 jajka 2 łyżeczki miodu(...)niespodzianka, bo książka ma bogaty rozdział dotyczący wypieków tart, bułeczek, ciasteczek, babeczek i wszystkie z oryginalnych i zdrowych składników.  Jednym z takich przepisów jest właśnie ta kasza jaglana zapiekana z cukinią i bakaliami. W książce widnieje jako ciasto, ale tak jak wspomniałam ciasto kojarzy mi się z inną strukturą. Pomijając nazwę jest to niezwykle ciekawy i smaczny wypiek

Blondynka Gotuje
CLAFOUTIS Z OWOCAMI JAGODOWYMI 155

Clafoutis to bardzo popularny francuski deser z owoców zapiekanych w cieście przypominającym flan. Można je przygotować nie tylko ze świeżych, ale również z mrożonych owoców. Ja wybrałam mrożone truskawki, maliny i jagody HORTEX, i taka kompozycja smakuje świetnie, namawiam do Was do spróbowania tego kolorowego clafoutis, będącego zapowiedzią lata.   Przygotowanie: 20 min Pieczenie: 40 min Dla 6 osób(...)mrożonych truskawek bez szypułek  HORTEX ● 150 g mrożonych malin HORTEX ● 100 g mrożonych jagód HORTEX ● 4 jajka ● 250 ml mleka ● 200 ml śmietanki kremówki ● 125 g cukru ● 1 opakowanie cukru waniliowego ● 80 g mąki pszennej* ● 50 g masła + 20 g do wysmarowania formy ● 1 łyżka cukru pudru do posypania   Przygotowanie: Owoce rozmroź i osącz. Truskawki pokrój na ćwiartki

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Dutch Baby – pieczony omlet naleśnikowy wg Aleex 98

porcje): • 3 łyżki masła • 3 duże jajka • 3/4 szklanki mleka • 1/2 szklanki mąki pszennej • 1/4 łyżeczki soli • 1 opakowanie cukru waniliowego • 1 łyżka soku z cytryny • sezonowe owoce • cukier puder Sposób przygotowania: 1. Piekarnik nagrzać do 200 stopni C w opcji góra-dół. 2. Przygotować 3 niewielkie naczynia do zapiekania. Włożyć do każdego po 1 łyżce masła. 3. Do piekarnika

W mojej kuchni
Czaczapuri po polsku 274

Moja wersja tradycyjnego, zapiekanego gruzińskiego placka z serem, z dodatkiem dobrze przyprawionego, soczystego mięsa, pachnących warzyw, i aromatycznych suszonych pomidorów to fajny pomysł na smaczne, sycące danie, które fajnie wygląda na talerzu. Składniki: Ciasto: 250g mąki pszennej 30g świeżych drożdży 120ml mleka (ciepłego) 50g masła extra 1 jajko szczypta soli 1/2  łyżeczka cukru Dodatkowo: 250g mielonego mięsa drobiowego

Szalona Kuchnia Eweliny
Naleśniki ze szparagami 129

przez minutę. Następnie wlewamy śmietanę wymieszaną z jajkiem i serek topiony rozpuszczony w 1/2 szklance wrzątku. Podgrzewamy do czasu zgęstnienia sosu. Próbujemy i przyprawiamy solą i pieprzem. Tak przygotowanym sosem smarujemy nasze naleśniki i na każdym układamy 2 szparagi. Zawijamy w rulon, układamy w naczyniu żaroodpornym, opcjonalnie posypujemy żółtym serem i zapiekamy przez około 20 minut w 170 stopniach. Smacznego

Jadło i czytadło
Tofu jako al'a ryba p grecku 173

jest koniecznością obtaczania tofu w jajku.  7. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.  8. W naczyniu żaroodpornym wykładamy najpierw warzywa, kolejno 6 kawałków tofu, ponownie przekrywamy warzywami, wykładamy parę plasterków sera, kolejne 6 kawałków tofu i całość zakrywamy warzywami i posypujemy startym żółtym serem.  Całość zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni

Mój pomysł na
Zapiekanka z croissantów i toffee 112

croissanty) – 1/2 puszki masy toffee Jajka wbić do miski i rozbełtać razem z mlekiem. Chleb (lub inne pieczywo) pokroić na kawałki (lub odrywać kawałki) i umieścić w naczyniu żaroodpornym. Całość zalewamy jajecznym płynem i całość dociskamy (najlepiej łyżką lub widelcem, aby wchłonęła płyn). Na wierzchu układamy masę toffee i zapiekamy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku. Wyjąć z piekarnika

Szybko Tanio Smacznie
Bacalhau com banana 110

doprawiamy solą. Tak przygotowaną oliwą nacieramy filety. Jajka, mąkę i wodę mieszamy na jednolitą masę (ma być gęsta). Do smaku doprawiamy solą. Filety zanurzamy w cieście i smażymy z obu stron na rozgrzanym oleju. Przekładamy na blaszkę do pieczenia. Na filetach układamy obrane banany pokrojone w krążki, oprószamy suszoną bazylią. Całość zapiekamy 20 min w temperaturze 200°C. /* Style Definitions

R'n'G Kitchen
Kotlety z kalafiora z sosem pieczarkowym 163

dodatki do mięs. Osobiście uwielbiam kalafiora zapiekanego pod sosem beszamelowym (przepisem się kiedyś z Wami podzielę), ale ta wersja skradła moje serce od pierwszego kęsa. Składniki: główka kalafiora 3 łyżki natki pietruszki 2 ząbki czosnku duża cebula 3 łyżki kaszy manny łyżeczka curry 1/2 łyżeczki papryki słodkiej i ostrej 2 jajka sól, pieprz 50dag pieczarek 2 łyżki śmietany cebula

ChilliJemy