jajka zapiekane - 3168 przepisów (strona:114/212)

Jesienna lasagne z dynią 161

rozmarynu.  Zdjąć z ognia, połączyć z roztrzepanym jajkiem. Wymieszać do połączenia. Do naczynia żaroodpornego wlewamy trochę sosu układamy na przemian płaty lasagne, warstwę warzyw łącznie z pokrojonymi na plastry pomidorami, polewamy sosem posypujemy serem i tak to wyczerpania składników.  Ostatnią warstwę na górze przykryć resztą beszamelu posypać serem, zapiekać pod przykryciem  w piekarniku 25-30 minut

Wanilia i Kardamon
Pieczarki nadziewane serem camembert + film 161

pieczarki z cebulą, dodajemy bułkę tartą, posiekaną natkę pietruszki, jajko i wszystko jeszcze raz delikatnie doprawiamy solą i pieprzem i dokładnie mieszamy. Tak przygotowanym farszem wypełniamy kapelusze pieczarek a na wierzchu umieszczamy kawałeczki sera camembert. Pieczarki układamy w naczyniu żaroodpornym, wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 st C i zapiekamy około 20-30 minut.   Artykuł Pieczarki nadziewane serem

Smakowite Dania
Schabowy zapiekany z pieczarkami 179

przyprawiamy z obu stron. Następnie obtaczamy kolejno: w mące, jajku i bułce tartej - smażymy na rozgrzanym oleju. Usmażone kotlety układamy w naczyniu żaroodpornym. Pieczarki i cebulę obieramy - kroimy w plasterki (pieczarki) i piórka (cebulę) i delikatnie podsmażamy przyprawiając papryką. Przesmażone warzywa rozkładamy na schabowych a na nich plasterki sera. Całość zapiekamy 20 minut w temp. 180 °C. Po wyjęciu

Alutka-Gotuje
Serniczek z herbatą Matcha i jagodami. 64

daktyli Ricottę zmiksować na gładką masę z drożdżami, jajkiem i solą, dodać obie mąki oraz sproszkowaną Matchę. Następnie dodać ekstrakt i słodzik Alternasweet.  Ponownie zmiksować i odstawić na 15 minut. Piekarnik nagrzać do temperatury 175 stopni. Jagody rozmrozić i połączyć z syropem i olejem z nasion chia. Naczynie do zapiekania natłuścić i przelać doń. masę serową. Piec około

Poranek na słodko
Zapiekane ziemniaki z farszem wołowym zawinięte w Proscuitto 141

ziemniaki na 20 minut. Przygotowujemy farsz: mięso 2 jajka , bułka ,cebula, czosnek, koperek, pietruszka  wszystko mieszamy i łączymy, sól do smaku. Następnie ściągamy folię z ziemniaków  i studzimy. Następnie ścinamy górę ziemniak i nożem delikatnie wydrążamy dziury Faszerujemy mięsem , i owijamy szynką długo dojrzewającą Proscuitto. Przykrywamy ziemniaki folią aluminiową. Zapiekamy 35 minut w 200C. Następnie posypujemy żółtym serem

Viola cooks with passion
Rybna zapiekanka 126

mintaja rozmrażamy . Następnie solimy ,pieprzymy ,obtaczamy w roztrzepanym jajku i na końcu w mące ( zwykłej pszennej ) . Uwaga , trzeba się z nią obchodzić delikatnie , bo źle chwycona lubi się rozpaść . Smażymy na lekko złocisty kolor . Zdejmujemy z patelni , odstawiamy do wystygnięcia . Teraz na wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym lub foremce do zapiekania , układamy warstwami ziemniaczaną masę , szpinak , rybę i tak do wyczerpania

Ogrodnik w podróży
Pulpety pieczone w sosie serowym 430

Składniki: 500 g mięsa mielonego wieprzowego 1 cebula 1 jajko 1 ząbek czosnku 1/2 łyżeczki slodkiej papryki sól pieprz 2 łyżki mąki do obtoczenia olej do smażenia sos 250 ml śmietany (dałam 18%) 1/3 szklanki mleka 100 g startego sera szczypta płatków chilli sól Mięso włożyć do miski, dodać jajko, posiekaną drobno cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, paprykę sól(...)dokładnie wymieszać. Z masy mięsnej uformować kulki, obtoczyć w mące. Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć delikatnie  pulpety z każdej strony. Po obsmażeniu ułożyć je w naczyniu do zapiekania. Delikatnie skropić olejem i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 10 minut. Śmietanę wymieszać ze startym serem, mlekiem , płatkami chilli i solą. Wlać na pulpety i ponownie zapiekać

O kuchni z uczuciem
Zapiekane mięsa ze szpinakiem i pieczarkami pod wędzonym boczkiem 153

czosnku Olej Wykonanie: Do mielonej piersi z kurczaka dodajemy jajko i bułkę tarta. Doprawiamy solą i pieprzem i wyrabiamy na jednolitą masę. Szpinak odparowujemy i przyprawiamy solą oraz przepuszczonym przez praskę czosnkiem. Pieczarki kroimy w plasterki a następnie przesmażamy na niewielkiej ilości oleju. Doprawiamy solą i pieprzem. W naczyniu do zapiekania ( ja mam żaroodporną formę jak do keksa )układamy

Smaki Ewy
Faszerowana Papryka 172

ryżu i mięsa. Do miski wbij 2 surowe jajka, dodaj natkę pietruszki, dopraw solą i pieprzem i dokładnie wymieszaj. Papryki umyj. Z każdej odetnij górną część i usuń gniazda nasienne. Każdą paprykę napełnij farszem lekko dociskając łyżką i przykryj odciętą wcześniej częścią. Przełóż do naczynia żaroodpornego podlewając odrobiną wody. Zapiekaj 30-35 minut w 200 stopniach. Smacznego

W kuchennej krainie
Gniazdka z mięsa mielonego z mozzarellą 248

mięsem do maszynki).   4. Mięso wymieszać z jajkiem, bułką. Dodać marchewką z cebulą. Doprawić do smaku. 5. Formować kotleciki, obtaczać w mące i układać w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym lekko olejem.  6. Mozzarellę pokroić na tyle kawałków, ile wyszło kotlecików, wcisnąć po kawałeczku w środek każdego z nich. 7. Zapiekać ok 30 minut

Kto ugości moich gości?
Przepisy konkursowe- głosowanie ! 176

Kotlety mielone z kapustą 17. Makaron z jajkiem 18. Makaron z sosem 19. Mazurskie Farszynki 20. Mielone z ryżem, marchewką i groszkiem 21. Polędwiczki wieprzowe z cebulką 22. Ryż z jabłkami 23. Smak z dzieciństwa czyli "Gołąbki z grzybami" 24. Torcik Wuzetka 25. Tradycyjny krupnik staropolski 26. Truskawki zapiekane w koglu moglu 27. Wuzetka rodem z PRLu 28. Żurek

Tradycyjna Kuchnia
Camembert w cieście francuskim. 184

więc dziś postanowiłam wziąć w gości zapiekany  w cieście francuskim z żurawiną, która doskonale pasuje do serów i nie tylko. Zdjęcie z telefonu, wiec nie najlepsze, za to smak niezapomniany! SKŁADNIKI: 1 camembert z zielonym pieprzem 1 camembert z grzybami leśnymi  1 op. ciasta francuskiego żurawina 1 jajko WYKONANIE: Z górnej części sera ścinamy "kożuch" , bierzemy prostokąt

Kuchnia Beaty
Naleśniki z rybami 209

Danie dość popularne w Szwecji, zapewne z powodu nieograniczonego dostępu do świeżych ryb i banalnie prostego wykonania. Zapiekane klasyczne naleśniki z farszem rybnym, podawane

SzczyptaSmaQ
Tarta z czarną soczewicą i marchewką. 145

ciasta ułożyć rząd marchewki, soczewicy , marchewki i pośrodku soczewicę. Jajka roztrzepać z jogurtem i doprawić solą, pieprzem i kminkiem. Mieszaniną jajeczno jogurtową zalać marchew i soczewicę. Tartę piec w 200 stop. około 20 minut. Podaję z sosem jogurt+ curry. Można jeszcze inaczej. Przygotowaną marchewkę i soczewicę rozłożyć w naczyniu do zapiekania, doprawić, zalać mieszaniną jajeczno - jogurtowa i zapiec

Kulinarny karnet Christophera