boczek z cebulą i czosnkiem, wbić całe jajka i dodać posiekany koperek. Przyprawić wedle uznania solą, pieprzem i gałką muszkatołową , i dokładnie połączyć wszystkie składniki.Tak przygotowaną masę wyłożyć na podpieczony spód tarty i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 - 200 stopni. Zapiekać przez kilkanaście minut aż wierzch tarty lekko się zarumieni.Podawa(...)gorąco ze świeżymi pomidorami.........lub zapiekanym filetem z ryby :)Smacznego
Codzienna kuchnia niecodziennakostkę, cebulę w piórka a dwie małe cukinie w plasterki. Jajka, jogurt i ricottę zmiksować mikserem. Doprawić do smaku solą czosnkową, dodać pokrojone warzywa i wymieszać. Masę wylać na podpieczone ciasto na wierzchu ułożyć resztę przekrojonych wzdłuż cukinek. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i zapiekać ok 25-30 minut
Monia miesza i gotujeZapraszam na aromatyczne, jesienne śniadanie! Jajko z płynnym żółtkiem ułożone na "gniazdku" z dyni makaronowej oraz gorącym sosie pomidorowym z cynamonem i kuminem. Dynię makaronową nie jest łatwo kupić. Usłyszałam o tej nietypowej odmianie już kilka lat temu, ale na moim targu jej nie sprzedawali. Więc gdy w zeszłym tygodniu zobaczyłam jej podłużną żółtą sylwetkę wdzięczącą się na wystawie(...)sosem i dynia zapiekana z dodatkami (myślałam nawet o serze gorgonzola, śmietanie i szpinaku). Jednak od pewnego czasu marzyła mi się szakszuka. Gorący sos pomidorowy pełen aromatycznych przypraw, a do tego jajeczko z płynnym żółtkiem. Śniadanie ideał! Postanowiłam dodać do niej niteczki dyni makaronowej, z których uformowałam urocze "gniazdo" dla mojego jajka. Sos doprawiłam chilli, cynamonem i kminem
Chilli Czosnek i OliwaProsta i niezwykle smaczna zapiekanka z płatków jaglanych i migdałów, przekładana ulubionymi owocami. Przygotowanie: 30 minut Pieczenie: 25 minut Koszt: Tanie Jako wielka miłośniczka wszystkiego
Zdrowie i pysznie na talerzubędzie jeszcze większe. składniki ciasto 125 g miękkiego masła 250 g mąki 1 jajko 1 łyżka cukru waniliowego szczypta soli nadzienie tarty 350 g truskawek 2 jajka 3-4 łyżki cukru 50 ml mleka 250 g serka mascarpone sposób przygotowania Masło, mąkę, jedno jajko oraz jedną łyżkę cukru waniliowego wkładamy do miski, lub wysypujemy na stolnicę(...)zapiekamy ciasto jeszcze 3 minuty, wypiekając przykryty wcześniej pergaminem spód ciasta. W tym czasie przekładamy połowę truskawek ( większe kroimy na cząstki) do niewielkiego rondelka, a następnie podgrzewamy na płycie, tak by puściły skok. Do truskawek dodajemy cukier całość mieszamy, gotujemy minutę i studzimy. Do miski wkładamy serek mascarpone, wbijamy dwa jajka, dolewamy mleko
Miód i pieprzmasła 2 średnie marchewki starte na małych oczkach(waga po starciu ok 190-200g) 1,5 szklanki cukru 1 kg sera (może być w wiaderku) 4 duże jajka 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki imbiru 1,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii albo cukier waniliowy duża łyżka mąki ziemniaczanej ¼ łyżeczki soli Składniki polewy: szklanka(...)orzechy drobno siekamy lub miksujemy i łączymy z cukrem. Całość zalewamy masłem i dokładnie mieszamy. Okrągła tortownicę o średnicy 25cm wykładamy papierem do pieczenia, na który wykładamy spód. Zapiekamy całość w 180 stopniach przez 10-15 minut. W czasie kiedy spód ciasta stygnie przygotowujemy masę serową. W garnuszku rozpuszczamy masło, do którego wsypujemy starta na tarce marchewkę i zasypujemy
ChilliJemyprzecieru pomidorowego · Szczypta Chili · Mała główka kapusty · 2 jajka · Bułka tarta do panierki · 10 dag sera żółtego Sposób przygotowania: 1. Mięso kroimy w kostkę, doprawiamy solą oraz przyprawą(...)plastry. 4. Panierujemy w roztrzepanym jajku oraz w bułce tartej. 5. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron. 6. Kapustę po usmażeniu układamy na żaroodpornym półmisku i nakładamy farsz mięsny. 7. Ser ścieramy na tarce o dużych oczach i posypujemy mięso. 8. Zapiekamy do chwili rozpuszczenia się sera
Kulinarna Chwilazapiekank ę ziemniaczan ą z porem i jajkami oraz zapiekank ę mięsno-grzybową pod purée z ziemniaków . Dzi ś zapraszam Was na zapiekank ę ziemniaczano-grzybow ą z porami. Ziemniaki w po ł ą czeniu z podsma ż onymi grzybami i porami zapiekane pod chrupiac ą pierzynk
La grande e la piccola cuocamięsa mielonego z łopatki · Majeranek · Sól · Jajko · 1 torebka ryżu · Pieprz · ½ kg pieczarek · Olej do smażenia(...)Kapustę obieramy z liści i gotujemy w gorącej wodzie. 2. Ryż gotujemy w osolonej wodzie. 3. Mięso przekładamy do miski. 4. Wbijamy jajko, doprawiamy pieprzem oraz solą. 5. Dodajemy ryż. 6. Wsypujemy majeranek. 7. Dokładnie wyrabiamy masę mięsną. 8. Liście rozkładamy na każdy liść nakładamy farsz
Kulinarna Chwilafont-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Smaczne urozmaicenie mielonych kotletów. Składniki: 500 g cielęciny 1 nieduża cukinia 1 jajko 1 bułka kajzerka 500 ml mleka 1 łyżeczka ziół prowansalskich 2 łyżki mąki bułka tarta sól, pieprz Przygotowanie: Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 st1\:*{behavior:url(#ieooui(...)fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Mięso mielimy, wbijamy jajko, odciśniętą z mleka bułkę, zioła prowansalskie, dokładnie wyrabiamy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Niedużą cukinię kroimy na 1 cm plastry, oprószamy mąką, „owijamy” każdy w mięso mielone, obtaczamy w bułce tartej i obsmażamy na rumiano. Zapiekamy 20 min w 180°C pod przykryciem, by cukinia doszła
R'n'G Kitchenvolaille (devolaj)). Każdą roladę obtaczamy najpierw w mące, potem w roztrzepanym jajku, a na koniec w bułce tartej. Ponownie formujemy w dłoniach i odstawiamy. Smażymy na głębokim tłuszczu. Kolejno wyjmujemy kotlety i układamy na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem. Na wierzchu rozkładamy wiórki masła. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Zapiekamy w temp. 200 st. C przez ok. 10-15 minut. Smacznego
Kulinarne Przebojenaprawdę ekspresowy, a przy tym pyszny deser. Gruszki zapiekane w cieście francuskim z Nutellą w środku. Z podanych składaników zrobiłam 6 porcji, gruszki, których użyłam są znacznie mniejsze od standardowych (odmiana Rocha). Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 6 małych gruszek lub 4 większe Nutella 1 jajko brązowy cukier Gruszki myjemy, obieramy, przekrawamy na połówki i wydrążamy szypułki. Do środka
Ciastkozercyjego zrumienienia. W trakcie pieczenia ciasta do miski wbijamy jajka, wsypujemy cukier i ubijamy na parze na sztywną, jasną masę. Uważajmy jednak, aby masa nie zaczęła się gotować, gdyż powstanie jajecznica. Do ciepłej ubitej masy dodajemy mąkę ziemniaczaną, dokładnie mieszamy i wylewamy całość na upieczone ciasto. Zapiekamy około 15 minut, dopóki masa się nie zrumieni. Na upieczone i ostudzone ciasto
Jacob Tastessól Przygotowanie: Do miski dodajemy mąki sól, olej kokosowy, jajko i wyrabiamy ciasto stopniowo dolewając wodę. Jeżeli zajdzie potrzeba można dodać więcej wody. Foremkę smarujemy olejem kokosowym i wylepiamy ciastem. Spód dziurawi my widelcem, następnie pieczemy w piekarniku przez ok. 25 min w 180 st. Szparagi zapiekamy - przepis znajdziesz tutaj Do jogurtu dodajemy pieprz, sól
Łycha smakówpatelnie wrzucamy cebulę pokrojoną w pióra, smażymy, aż nabierze złotego koloru. Jajka miksujemy ze śmietanką, dodajemy połowę startego żółtego sera i tymianek. Doprawiamy solą i pieprzem. W naczyniu żaroodpornym lub formie silikonowej układamy plasterki ziemniaków, na wierzch wykładamy smażoną cebulkę. Zalewamy całość masą jajeczną, posypujemy resztą startego sera. Zapiekamy w temperaturze 170st przez około 20-25 minut
Gotowanie moimi oczami