polana miodem czy syropem klonowym. Tym razem zjedliśmy bez dodatków. 1 chałka 2 jajka 2 łyżki cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 2/3 szklanki gęstej kwaśnej śmietany 12% 2/3 szklanki mleka garść rodzynek 1. Chałkę kroimy w plastry, a następnie w niedużą kostkę. 2. Jajka mieszamy z cukrem, cukrem waniliowym, śmietaną i mlekiem. Dodajemy pokrojoną chałkę i rodzynki. Dokładnie(...)mieszamy, by wszystkie kawałki pieczywa wchłonęły masę jajeczną. 3. Całość układamy równą warstwą w płaskim naczyniu do zapiekania. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do temp. 160 st. C, ok. 15-25 minut, aż całość się zespoi, a wierzch będzie rumiany (ale nie spalony – pilnujemy). W końcowej fazie pieczenia możemy posypać zapiekankę niewielką ilością cukru i/lub ułożyć na niej płatki masła
Kocham Czekoladęsmakuje! Polecam i na obiadek i jako propozycja dla gości. Co nam trzeba ? dla dwóch osób 2 papryki 200 g piersi z kurczaka 200 g kaszy owsianej 1 jajko 2 łyżki posiekanej natki 4 łyżki tarkowanego sera mozzarella przyprawy: curry, sól i pieprz czarny Robimy : Myjemy papryki, obieramy jak ktos nie lubi skórki I ładnie czapeczkę odcinamy z góry. Czyścimy(...)owsianą gotujemy do miękkości Studzimy i dalej mieszamy z posiekaną natką pietruszki, 1 jajkiem i na koniec dajemy kurczaka. Przyprawiamy solą i pieprzem i faszerujemy papryki Na wierzch kładziemy trochę sera i nakrywamy czapeczką Na dobre pół godziny w 190 stopniach do piekarnika wkładamy i zapiekamy Papryka nam się ładnie zapiecze, ser będzie rozpuszczony A każdy smakosz na pewno zadowolony
LatosiowydomThermomastera II - KALORIK Aplikacja na telefon z przepisami do robota - APLIKACJA FLAVIO SKŁADNIKI : 5 udek z kurczaka sól. pieprz , słodka, ostra papryka, czosnek granulowany do smaku 2 jajka mąka do panierowania olej do smażenia(...)Farsz przekładamy do miseczki. Mięso z udek obtaczamy w rozmąconym jajku i mące, smażymy na złoty kolor i przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Na kotlety rozkładamy po 1 łyżce farszu i posypujemy po wierzchu bułką tartą, lub serem albo parmezanem. Zapiekamy jeszcze 15 minut w temperaturze 180-190 % C. Kotlety są smaczne na ciepło
Kulinarne Fantazje Mariolimakaron do miski, wbijamy jajko i mieszamy ręcznie by makaron się dokładnie pokrył jajkiem. W wysokim naczyniu żaroodpornym lekko natłuszczonym, układamy warstwami, makaron, sos boloński, sos beszamelowy (cieniutko), makaron, sos boloński, sos beszamelowy (cieniutko) makaron i reszta sosu bolońskiego. Wierzch można posypać żółtym serem i zapiekamy
Gotowanie jest łatweorzechami. Mleko łączymy z jogurtem, miodem, masłem i dżemem truskawkowym niskosłodzonym Łowicz . Dodajemy jajko i mieszamy razem. Gruszki obieramy. Do kokilek wsypujemy na sam spód owsiankę z orzechami i zalewamy to masą mleczno-jajeczną. Gruszkę wsadzamy do owsianki, posypujemy ją cynamonem i dodajemy migdały Zapiekamy ok 35 minut w temp 180 st. C Podajemy gorące. #lowicz #dzem #konfitura #truskawki
Kuchnia w oparachSmażę do momentu wyparowania wody z pieczarek. Przygotowuję sos - ze śmietany, sera i jajek. Dodaję posiekany ząbek czosnku, sól, pieprz i rozmaryn. Dokładnie mieszam. Układam warstwy zapiekanki: 1/2 ziemniaków, podsmażone pieczarki, 1/3 sosu, pozostałe ziemniaki i pozostały sos. Na wierzchu układam odłożone plasterki pieczarek. Całość zapiekam w 190 stopniach około 25-30 minut
JejKuchniakawałek sera w formie koperty i spiąć wykałaczką, aby kotleciki się nie rozpadły. Jajko rozbić na talerzyk, roztrzepać widelcem i każdy kotlecik namoczyć w jaku po czym obtoczyć w bułce tartej wymieszanej z suchą bazylią. Smażyć z obu stron na złoty kolor. Podawać np. z zapiekanymi ziemniaczkami albo frytkami. Smacznego
Różne smaki w kuchniobrać, posiekać, zeszklić . Natkę posiekać. Do mięsa dodać przestudzoną cebulę z czosnkiem, połowę natki, jajko i bułkę tartą. Doprawić do smaku solą i pieprzem, dokładnie wyrobić. Połączyć z żurawiną. Z masy uformować niewielkie pulpeciki, ułożyć w naczyniu żaroodpornym, polać wcześniej przygotowanym sosem żurawinowo-chrzanowym i zapiekać około 40 minut w 180 stopniach. Przed podaniem posypać resztą natki, podawać z ryżem
Pieguskowa Kuchniawymieszać i smażyć około 15 minut. Po wystudzeniu mięso wymieszać z ryżem i jajkami. Papryki umyć, przekroić na pół i usunąć gniazda nasienne. Następnie napełnić je farszem i ułożyć w wysmarowanym tłuszczem naczyniu żaroodpornym. Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni. Wstawić naczynie z papryką i zapiekać około 20 minut. W tym czasie Przygotować sos. Ser zetrzeć na tarce
kuchnia doskiJest naprawdę smaczna i pożywna. Polecam! Składniki: spód: 200g mąki pszennej pełnoziarnistej 150 ml jogurtu naturalnego 1 jajko 1 łyżeczka proszku do pieczenia wypełnienie: 1/2 opakowania mieszanki warzyw mrożonych 1/2 niedużej cukini 1/2 małego słoiczka białych szparag 200 ml jogurtu naturalnego 2 jajka ulubione zioła ostra mielona papryka sól Wszystkie składniki ciasta połączyć i zagnieść na jednolitą masę. Jeśli ciasto(...)Mrożone warzywa przez kilka minut podgrzewać na parze. Cukinię pokroić w cienkie plasterki. Jajka dobrze roztrzepać widelcem, połączyć z jogurtem i doprzwić ziołami, ostrą papryką i solą. Na podpieczony spód wyłożyć warzywa i zalać masą jogurtową. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni i zapiekać 20 minut. Inspirację znalazłam tutaj
kuchnia doskigrubej tarce. Do makaronu dodajemy szynkę, ser, jogurt i śmietanę wymieszane z jajkami i przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy i próbujemy czy jest wystarczająco słone. Jeśli wędlina jest słona, makaronu nie trzeba już solić. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem, przekładamy do niego makaron. Naczynie przykrywamy i zapiekamy około 30 minut
Kulinarne przygody Gatitycukru kokosowego szczypta soli 1 łodyga rabarbaru garść borówek Wykonanie: Z wszystkich mąk, jajek i mleka robimy ciasto jak na naleśniki, dodajemy po 2 łyżeczki cukru kokosowego i kardamonu, szczyptę soli i jeszcze raz mieszamy. Rabarbar obieramy i kroimy na plasterki wkładamy do naczynia do zapiekania i posypujemy łyżeczką cukru kokosowego. Ciasto naleśnikowe wylewamy do formy do pieczenia
Quinoa Raz!rodzynek 1. Chałkę kroimy w plastry, a następnie w niedużą kostkę. 2. Jajka mieszamy z cukrem, cukrem waniliowym, śmietaną i mlekiem. Dodajemy pokrojoną chałkę i rodzynki. Dokładnie mieszamy, by wszystkie kawałki pieczywa wchłonęły masę jajeczną. 3. Całość układamy równą warstwą w płaskim naczyniu do zapiekania. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do temp. 160 st. C, ok. 15-25 minut
Kocham Czekoladętartaletek krem cytrynowy, taki słodziutko-kwaśny… Albo owoce leśne zapiekane w tartaletkach. Albo… albo co się komu podoba😀 Składniki : 1 porcja tego kremu cytrynowego 2 szklanki wiórek kokosowych 3/4 szklanki orzeszków ziemnych (niesolonych i nieprażonych) 1/4 szklanki płynnego oleju kokosowego 2 jajka 2 łyżki mąki kokosowej trochę słodzidła (do smaku, u mnie 4 łyżki erytrolu
Jak gotować i nie zwariowaćłyżka oregano pieprz, sól ziołowa Przygotowanie: Ugotowaną i przestudzoną kaszę jaglaną z jajkiem miksujemy na gładką masę. Następnie dodajemy mąkę, olej kokosowy i szczyptą soli i wyrabiamy ciasto. Wyrobione ciasto pozostawiamy w lodówce na 10 min aby odpoczęło. Schłodzone ciasto przekładamy do tartownicy i zapiekamy przez 15 min w 180 st. Następnie wyciągamy ciasto lekko studzimy
Łycha smakówmaśle. Paprykę kroimy w paski, pomidora w plasterki. Ser ścieramy na tarce. Jajka i śmietanę mieszamy ze sobą, dodajemy przyprawy (można również ulubione zioła) i połowę sera. Ostudzone ziemniaki obieramy i kroimy w plasterki. Dzielimy na trzy części. Pierwszą częścią wykładamy dno naczynia do zapiekania. Na to układamy połowę wędliny z cebulą, papryki i kilka plasterków pomidora. Zalewamy 1/3 sosu
e-PrzepisyKulinarneMięso mielone łączymy z wybranym wcześniej i pokruszonym chlebem, paprykami pokrojonymi w kostkę, jajkiem, czosnkiem i przyprawami: solą, pieprzem i przyprawą do mięsa mielonego. 3. Farszem nadziewamy chleb, posypujemy tymiankiem i startym serem i przykrywamy drugą częścią chleba. 4. Chleb ciasno owijamy folią aluminiową i zapiekamy ok godziny w piekarniku nagrzanym do 180st
Kuchnia w czekoladzieCałość dokładnie mieszamy. Piekarnik ustawiamy na 190-200⁰C, bez termoobiegu. Formę do zapiekania lub naczynie żaroodporne bez pokrywki smarujemy masłem. W głębokim talerzu mieszamy bułkę tartą z tartym parmezanem. Kurczaka nadziewamy, rozkładając nadzienie w równych porcjach na mięso. Zawijamy rolady, maczamy je w rozbitych jajkach, tak by dokładnie się nimi pokryły i obtaczamy w bułce tartej zmieszanej z parmezanem
Karo in the Kitchenzeszkloną cebulę z czosnkiem. Wszystko łączymy, dodajemy pokruszony twaróg i mleko wymieszane z jajkiem. Całość dokładnie mieszamy aż zacznie gęstnieć, doprawiamy solą i pieprzem. Przygotowany farsz nakładamy na wcześniej przygotowane naleśniki, zwijamy jak krokiety czy gołąbki, układamy w naczyniu do piekarnika, posypujemy startym serem i zapiekamy ok 20 minut w 180 o C ( do momentu aż ser dokładnie się rozpuści
Smaki EwyKuskus zalewamy wrzątkiem, studzimy. Cebulę posiekaną szklimy na maśle, dorzucamy fasolę i podsmażamy. Jajko wbijamy do kuskusu, dodajemy cebulę z fasolą, łączymy. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku oraz dodajemy posiekane świeże oregano. Formujemy kotleciki, smażymy na oliwie do zrumienia. Posypujemy z wierzchu serem i zapiekamy kilka minut w piekarniku w temperaturze 180 stopni termoobieg. SOS: Dwa żabki czosnku wyciskamy
BaRepasżółty starty na tarce o drobnych oczkach. Na serze układamy dwie ćwiartki jajka lub małe ogórki konserwowe, co kto woli i zwijamy całość tak jak krokiety. Przygotowane roladki owijamy plastrami boczku, można spiąć wykałaczkami, aby się nie rozeszły. Roladki układamy ciasno w naczyniu do zapiekania, przykrywamy folią aluminiową i pieczemy ok 40 minut w piekarniku nagrzanym
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiplasterki, jajka również.W przygotowanym naczyniu żaroodpornym układać warstwowo, zaczynając od ziemniaków, następnie jajka i cebulkę. Wykładamy tak, aż do wyczerpania składników.Wierzch delikatnie posmarować masłem, aby za bardzo nam się nie spiekła, posypać pieprzem i solą do smaku.Piekarnik nagrzać do 200 stopni, i zapiekać nasze cudo ok 15-20 min. Delikatnie zarumienić.Podawać z mlekiem. *Do zapiekanki można
Moje pyszne gotowaniemargaryną. Na jego dnie ułożyć plastry ziemniaków, następnie położyć różyczki brokułów, posypać drobno pokrojonym jajkiem i wędliną, zalać sosem śmietanowo-cebulowym i posypać na wierzchu startą mozzarellą i prażoną cebulką.Zapiekankę wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) i zapiekać przez około 30 minut.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Mozzarellę można zastąpić startym, żółtym serem(...)ugotować brokuła na parze.Można użyć zarówno brokułów mrożonych, jak i świeżych.Z dodatku prażonej cebulki można zrezygnować.Najlepsza jest francuska zupa cebulowa Knorr, ale może być także francuska, zapiekana zupa cebulowa Winiary.Źródło przepisu: Wielkie Żarcie
Gospodyni Miejskakawałek sera w formie koperty i spiąć wykałaczką, aby kotleciki się nie rozpadły. Jajko rozbić na talerzyk, roztrzepać widelcem i każdy kotlecik namoczyć w jaku po czym obtoczyć w bułce tartej wymieszanej z suchą bazylią. Smażyć z obu stron na złoty kolor. Podawać np. z zapiekanymi ziemniaczkami albo frytkami. Smacznego
Słodkości i nie tylkoUwielbiam ryby a szczególnie łososia, który idealnie pasuje do modelu LCHF. Przyrządzam go na wiele różnych sposobów. Tym razem dzielę się z Wami przepisem na łososia
Ola la LCHFmiksujemy. Ubijamy pianę z 30 jajek , dokładnie łączymy z pozostałym ciastem. Znów dokładnie mieszamy dłonią. Wałek do wypieku sękacza(drewniany, z jednej strony musi być węższy), smarujemy masłem, zawijamy papierem śniadaniowym, obwiązujemy nitką. Wałek umieszczamy przy ogniu lub spiralach elektrycznych bądź płytkach gazowych, kręcąc nalewamy na cały wałek warstwę ciasta, ciągle obracając zapiekamy ciasto,kiedy zacznie się przyrumieniać(...)nalewamy drugą warstwę ciasta, ponownie kręcąc zapiekamy i tak powtarzamy aż do wykorzystania całego ciasta. Kiedy ostatnia warstwa się przyrumieni pomału zdejmujemy wałek, po węższej części zdejmujemy całe ciasto,wystawiamy do ostygnięcia. CIEKAWOSTKI: * Powstanie sęków na cieście to już wprawna ręka, która wie z jaką szybkością kręcić wałkiem. Praktyka czyni mistrza, metoda prób i błędów jak najbardziej
Z Majeczką w kuchnikwaśnej śmietany 18% 2 jajka 100 g żółtego sera pół łyżeczki gałki muszkatołowej sól i pieprz olej do smażenia Przepis 1 Z połówki kapusty pozbywamy się głąba i dzielimy kapustę na pół. Gotujemy około 30-40 minut w osolonej wodzie. Kapusta musi być miękka. Po ostudzeniu oddzielamy liście kapusty i wykładamy nimi naczynie do zapiekania. 2 Czosnek drobno siekamy, cebulę(...)składników dodajemy ryż i gotujemy na wolnym ogniu do momentu, aż ryż zmięknie. Tak przygotowaną masą zalewamy liście kapusty. Po czym przykrywamy mięso pozostałymi liśćmi kapusty. 5 Śmietanę oraz jajka łączymy ze sobą, najlepiej zrobić to rózgą. Dodajemy pół łyżeczki gałki muszkatołowej oraz szczyptę soli i pieprzu. Zalewamy masą zapiekankę. Całość posypujemy serem startym na tarce. 6 Zapiekankę wkładamy
Kuchnia Bazyliibananami oraz zapiekane pod kokosową pierzynką przypomną nam gorące lato i choć na chwilę przeniosą nas na te rajskie plaże. Podobno to jedne z najlepszych naleśników jakie zrobiłam w domu :D Koniecznie wypróbujcie! SKŁADNIKI: ( dla 2 osób ) NALEŚNIKI: * mąka pszenna – 1 szkl * napój migdałowy Alpro – 2 szkl * proszek do pieczenia – 1 łyżeczka * jajko(...)naleśniki. Każdy smarujemy dżemem ananasowym, pokrywamy warstwą białego sera, pokrojonym w plasterki bananem i pokrojonym w kosteczkę ananasem. Posypujemy odrobiną kokosu i zawijamy. Układamy obok siebie w naczyniu do zapiekania posmarowanym odrobiną masła. Zalewamy śmietaną wymieszaną z cukrem pudrem i wiórkami kokosowymi. Wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok. 20-25 minut ( aż śmietanka się zapiecze ). Zajadamy gorące! Smacznego
Ostra na Słodkodanie w smaku przypomina lazanię.Bardzo syty i smaczny obiad który zasmakuje chyba każdemu. Naleśniki 1 jajko 1 czubata szklanka mąki pszennej 1 szklanka mleka 3 łyżki oleju szczypta soli Farsz 500 gram mięsa mielonego 1 średnia cebula 200 gram włoszczyzny (u mnie mrożona) 2 łyżki przecieru pomidorowego 1 łyżka suszonej bazylii sól pieprz Sos 1 mała cebulka(...)boki naleśnika do środka i zawijamy w rulon (jak np. krokiety) Tak przygotowane naleśniki układamy w naczyniu żaroodpornym. Polać sosem pomidorowym i posypać serem. Wkładamy do piekarnika i zapiekamy do momentu aż ser się rozpuści
Andzia Pichcijaglanej (dostępna na Skworcu.pl ) 120 g oleju kokosowego (można zastąpić masłem) 1 jajko 2-3 łyżki erytrolu Podane składniki przekładamy na stolnicę i szybko zagniatamy ciasto, a następnie chłodzimy je w lodówce przez ok godzinę. Po tym czasie wyjmujemy, wylepiamy nim formę do tarty i zapiekamy ok 15 minut w 180 st. C Śliwki: 1 kg śliwek 2 łyżki
Cynamonowe szczęściemnie w domu powstawały trzy wersje tego deseru. Klasyczna wersja, czyli żółtko jajka plus cukier. W wersji czekoladowej, żółtko + cukier + kakao. Niektórzy robili też lżejszą wersję tego dania, czyli żółtko plus cukier oraz ubita piana z białka. Każdy miał swoją ulubioną wersję. Jest również wersja zapiekana. Ja jednak zapraszam dzisiaj na klasyczną wersję tego deseru. Zapewniam, że deser
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarnegóry. Patelnia tytanowa Woll ma wiele zastosowań . Można na niej smażyć, zapiekać, dusić a nawet gotować potrawy. Patelnia jest bardzo praktyczna i bezpieczna. Gotowanie, smażenie, duszenie, a nawet serwowanie potraw nigdy nie były tak proste. SMAŻENIE I GOTOWANIE Smażone, młode ziemniaki z kaszanką i jajkiem sadzonym. Smażone młode ziemniaki z kaszanką i jajkiem sadzonym. Przepis na najlepsze młode
Moja Książka Kucharskaprzez około godzinę. Następnie osuszamy papierowym ręcznikiem. Kapelusze kani obtaczamy w mące, rozmąconym jajku z dodatkiem soli i pieprzu oraz bułce tartej. Smażymy na maśle, na złoto. Osączamy z nadmiaru tłuszczu. Kanie smarujemy ketchupem. Następnie dodajemy pokrojoną paprykę, oliwki, pomidory, pokrojoną szynkę, posypujemy startą mozzarellą i zapiekamy
R'n'G Kitchenczosnkiem i kruchą babeczką. Składniki: (na 12sztuk) ciasto: 100g masła 100g mąki pszennej 100g mąki pełnoziarnistej 2 łyżki zimnej wody sól nadzienie: 250g zielonego groszku sól, czarny pieprz 2 jajka 80 ml słodkiej śmietanki 30% ząbek czosnku 30g parmezanu Sposób przygotowania: Ciasto: Mąki i sól wsypujemy do miski. Dodajemy masło pokrojone w kostkę. Ugniatamy do uzyskania konsystencji kruszonki. Dodajemy wodę(...)gotujemy 2-3 minuty w osolonym wrzątku. Odcedzamy. Groszek nakładamy na podpieczone spody. Jajka roztrzepujemy z śmietanką, startym na drobnych oczkach parmezanem i przeciśniętym czosnkiem. Doprawiamy solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Masę jajeczno-śmietankową wylewamy delikatnie na groszek tak aby wypełniła przestrzenie pomiędzy kuleczkami. Zapiekamy jeszcze przez około 15 minut w 180 stopniach c aż masa jajeczno-śmietanowa się
Pyry na GazSmakuję wyśmienicie i na ciepło i na zimno. Zapach grzybowej w formie zapiekanej jest obłędny. Wykorzystałam do niej zupę grzybową Winiary przez co jest jeszcze bardziej aromatyczna ciasto drożdżowe: 220 g mąki pszennej typ 500 1/2 łyżeczki szczypta soli bazylia, oregano suszone 1 łyżeczka 1 jajko 60 g masła 1 dkg drożdży 1/3 szklanki wody letniej farsz
wesoła kuchniagotujemy na małym ogniu około 15 minut. Gruszki wyjmujemy i odsączamy z zalewy. Jajka mieszamy ze śmietaną, doprawiamy sola i pieprzem, dodajemy starty ser żółty i pokruszony ser bluee. Ciasto rozwałkowujemy, wykładamy nim podłużną formę na tartę, wylewamy równomiernie masę serową, na to układamy gruszki i zapiekamy 20 minut w temperaturze 185 % C. Pod koniec pieczenia posypujemy ciasto odrobiną pokruszonego
Kulinarne Fantazje Mariolimisce ubić mikserem całe jajko z syropem z agawy na puszystą masę, aż jajka zbieleją - wyjdą trochę rzadsze niż typowy kogel-mogel, ze względu na brak tradycyjnego cukru . Dołożyć proszek budyniowy, cynamon, olej kokosowy oraz serek śmietankowy i krótko zmiksować do wymieszania składników. Naczynko do zapiekania natłuścić olejem kokosowym i ułożyć w nich 1-2 garście pokrojonych w plastry truskawek
Grunt to przepis!osobę formie. Mowa o jagodach i czekoladzie w tarcie, prosty sposób na zapiekany mus czekoladowy z dodatkiem jagód i borówek. Zapraszam do kuchni! Do przygotowania dwóch spodów do tart potrzeba nam: 300g mąki pszennej 200g masła (zimnego) 100g cukru (drobny kryształ lub kryształ) 1 całe jajko 1 łyżka śmietany (12% lub 18%) Do przygotowania masy potrzeba
Kuba GotujeZapiekana kasza jaglana z parmezanem, podana z pesto z suszonych pomidorów, może być pyszn ą przystawk ą na zbliżające si ę święta Wielkanocne. SKŁADNIKI Zapiekanka 100 gr kaszy jaglanej 50 gr parmezanu 1 jajko wywar warzywny sól, pieprz Pesto 6 suszonych pomidorów z oleju
La grande e la piccola cuocamakaronie! PS Czy ja użyłem w jednym poście słów bomba i NSA? Składniki: 200 g suchego makaronu 200 ml śmietanki kremówki 3 łyżki masła 2 łyżka mąki 1 jajko 5 łyżek startego cheddara 5 łyżek startego parmezanu (lub podobnego twardego sera np. Grana Padano) 5 łyżek startej goudy (lub podobnego sera żółtego) sól i pieprz szczypiorek kukurydza z puszki Wykonanie(...)uzyskania gładkiego sosu. Zdjąć z ognia i lekko przestudzić. Wbić jajko i dokładnie wymieszać. Dodać sery oraz sól i pieprz. Wymieszać i ponownie podgrzewać do rozpuszczenia i połączenia wszystkich składników. Wymieszać makaron z sosem oraz dodatkowymi składnikami i przełożyć do natłuszczonego naczynia do zapiekania. Posypać dodatkową warstwą sera i zapiekać 20 - 30 minut w temperaturze 180 stopni
zadanie-gotowanieziołami i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Śmietanę mieszamy z 1/2 szklanki mleka i jajkiem, doprawiamy solą i pieprzem. Wylewamy na masę mięsno-warzywną. Ziemniaki obieramy, gotujemy do miękkości i tłuczemy. Dodajemy posiekany koperek oraz 1/2 szkl mleka. Doprawiamy solą i pieprzem. Wykładamy na mięso. Całość zapiekamy około 40 minut w temperaturze 200st. Ostatnie 10 minut pieczenia z termoobiegiem
Gotowanie moimi oczamiżeby nie powstały grudki, dolewamy mleko, mieszamy. Studzimy.Kiedy przestygnie dodajemy 1 jajko, rozbełtamy je. Doprawiamy solą,pieprze, i szczyptą mielonej gałki muszkatołowej. * W naczyniu żaroodpornym układamy makaron, na to wykładamy starkowany ser, następnie mięso mielone. Na wierzch wylewamy beszamel. Wykładamy pokrojone w plastry mozzarellę. Zapiekamy 15 minut w 170 st. Żeby zapiekanka nie rozpadała się podczas krojenia
Z Majeczką w kuchnigoździków 0,5 kg śliwek, najlepiej węgierek Przygotowanie: masło siekamy z cukrem, wbijamy jajko, przesiewamy mąkę, mieszkamy na kruszonkę śliwki zasypujemy brązowym cukrem, cynamonem oraz goździkami, mieszamy, przekładamy do filiżanek, lub innych niewielkich żaroodpornych kokilek i przykrywamy kruszonką i wstawiamy do nagrzanego do 180'C piekarnika, Zapiekamy na złoty kolor około 15-20 minut. Podajemy na ciepło, lub po ostygnięciu
Luźna KuchniaMartę ;-) ) Pomidory kroimy w większe kawałki , a ser fetę w kosteczkę. Śmietanę i jajka ubijamy , dodajemy przestudzony szpinak, surową pierś z kurczaka, suszone pomidory oraz fetę. Doprawiamy do smaku - ja doprawiłam już tylko pieprzem. Ciasto francuskie wykładamy na posmarowaną tłuszczem blachę. Masę przelewamy do ciasta i zapiekamy ok 30 minut w temperaturze 180 °C. Smacznego!! Kasia
Cukier&PuderDla tych co nie mają pomysłu na obiad. Pysze, aromatyczne pulpety w sobie koperkowo serowym. Składniki: 1 kg dobrego mielonego mięsa dowolnego rodzaju 1 duża cebula
Apetyczna babeczkadziała i to naprawdę duże udogodnienie, dania znajdujące się na patelni można zapiekać lub odgrzewać w piekarniku nagrzanym do max 160 stopni - trudno uwierzyć, ale tak jest. Jak widzicie na zdjęciach na pierwszy ogień wzięłam jajecznicę. Na odrobinie masła usmażyłam malutkie kawałeczki kurczaka, pomidory i jajka. Zwykle jajecznicę przyrządzałam na patelni teflonowej znanej firmy :) Wcale nie była tania
Blondynka Gotuje