jajka zapiekane - 3168 przepisów (strona:98/212)

Tarta z ciasta francuskiego z boczkiem, serem feta i gruszką w occie 115

paski. Gruszkę w pół plasterki, ser feta w kostkę, pomidora na grube plastry. Roztrzepałem jajka ze śmietaną, dodałem tymianek, doprawiłem solą i pieprzem. Ciasto wyjąłem z lodówki, ułożyłem na nim plastry pomidora, na nich boczek, gruszkę i kostki sera. Całość zalałem sosem. Posypałem pokrojonym szczypiorkiem. Zapiekałem ok. 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni

R'n'G Kitchen
ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANA Z POMIDORAMI I ŚMIETANĄ 168

nieco na sitku. Ser żółty ścieram na tarce o dużych oczkach, łączę ze śmietaną, jajkami i pomidorami. Dodaję przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa i rozmaryn. Dokładnie mieszam. Układam warstwy zapiekanki: 1/2 ziemniaków, 1/2 pieczarek, 1/3 sosu, pozostałe ziemniaki, pieczarki i sos. Całość posypuję posiekanym szczypiorkiem, zapiekam około 20 minut w 180 stopniach

JejKuchnia
Kanie w cieście pod pierzynką 107

się nazbierać.W cieście naleśnikowym smakują tak samo pysznie jak zrobione ala schabowe. Zapiekane z innymi warzywami są pyszne. 1 bakłażan 2 pomidorki koktajlowe 1 pomidor 2 łyżki sera żółtego startego 4 grzyby kanie 1 szklanka mąki 2/3 szklanki mleka 3 łyżki wody 1 jajko sól, pieprz olej Do wysokiego pojemnika wsypuję mąkę, dodaję mleko, wodę, jajko, sól, pieprz

wesoła kuchnia
Śliwkowe clafoutis 183

połówki, usunąć pestki. Mozna posypać cukrem, ja nie sypałam.  Odstawić. Mleko, ksylitol, jajka, ziarenka wanilii, sól mąkę umieść w mikserze kielichowym w kolejności w jakiej zostały wymienione. Przykryć i zmiksować na wysokich obrotach przez 1 minutę. (można zmiksować w dowolnym robocie) Naczynie do zapiekania wysmarować masłem. Wlać 1/3  i wstawić do piekarnika na ok 5 - 10 minut

Stare Gary
Chlebowy pudding wytrawnie 209

papryki Piekarnik nagrzać do 180C. Sery pokroić w drobną kostkę lub zetrzeć na tarce. Jajka wymieszać z mlekiem i papryką na jednolitą masę. W misce zalać chleb i sery masą jajeczną i odstawić na 5 minut. Formę wysmarować masłem i wylać na nią namoczony chleb. Zapiekać w piekarniku w temperaturze 180C około godziny lub aż chleb mocno spęcznieje i zacznie

Czerwony Gupik
Roladki drobiowe a’la devolay 158

panierkę: mąkę, jajka i bułkę tartą. Roladki najpierw obtoczyłam w mące, następnie w jajku i na koniec w bułce tartej. Tak przygotowane roladki przełożyłam na rozgrzaną na średnim gazie patelnię i smażyłam ok. 3 minuty   z każdej strony. Usmażone roladki włożyłam do naczynia do zapiekania. Podlałam 1 łyżką wody i wstawiłam pod przykryciem do piekarnika na 15 minut

Kuchnia u Krysi
TARTA Z CUKINIĄ I FETĄ 370

pieprzem. Paprykę kroimy w plastry, sery w kostkę.  Sos: Śmietanę mieszamy z jajkami, doprawiamy czosnkiem i przyprawami. Ciasto nakłuwamy widelcem, podpiekamy 10 min w 180 stopniach. Układamy na cieście warstwę cukinii, następnie paprykę, ser feta. Zalewamy sosem, układamy resztę cukinii oraz ser wędzony. Zapiekamy całość 25 min w 180 stopniach

słodki bratek
Chleb z mąki orzechowej i marchewką 97

Marchewki obieramy i mielimy w blenderze na masę.  Wszystkie składniki: mąka, marchewka, szalotka, jajka, sól, czosnek niedźwiedzi, olej kokosowy (2 łyżki), proszek do pieczenia i mieszamy, jak składniki się połączą masę wylewamy do foremki, którą wcześniej smarujemy olejem kokosowym. Wierzch chleba posypujemy makiem i zapiekamy w 180 st przez 30 min, po czym zmniejszamy temp

Łycha smaków
Ciasto z gruszkami 191

się z nich zrobić ciasta do którego wrzucamy te owoce i całość zapiekamy. Próbowałam je przygotować w ten sposób i ciasto zwyczajnie nie wyszło. Jak widać, idealne są do takiego rodzaju wypieków, polecam ! :)    Składniki na standardową kwadratową foremkę. Składniki na ciemny biszkopt : 2 jajka 3/4 szkl mąki pszennej 1/4 szkl mąki ziemniaczanej 3/4 szkl cukru 0,5 łyżeczki

charlotte gotuje
Wyniki Konkursu z Folwark 128

patelni. Karkówkę wyciągamy, kładziemy na nią pieczarki i cebulę. Smarujemy sosem czosnkowym. Zapiekamy całość jeszcze około 10-15 minut. Kolejne 2 równorzędne miejsca, a więc produkty Folwark dla Eweliny za jej donuty Składniki mokre: 2 szklanki obranego bobu 4 łyżki sosu sojowego 4 jajka 3/4 szklanki oleju ziołowego z suszonymi pomidorami 1/2 szklanki wody Składniki suche: 1 i 1/3 szklanka

Z Kuchni Do Kuchni
Polędwiczki wieprzowe z papryką w sosie ziołowym 161

samym tłuszczu podsmażyć cebulę. Wymieszać na gładko serek z mlekiem i jajkiem. Przyprawić ziołami prowansalskimi, posiekaną bazylią, solą i pieprzem.  Do wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego przełożyć polędwiczki. Dodać cebulę i paprykę. Równomiernie połać przygotowanym sosem serowym. Wstawić do wcześniej nagrzanego piekarnika i zapiekać 30 minut w temp. 200°C. Gotowe danie udekorować pozostałą bazylią. Posypać  grubo zmielonym pieprzem

Wiem co jem
Gryczane naleśniki faszerowane porami. 170

niewielkiej ilości oliwy z oliwek, przekładamy do miski i dodajemy pokrojone w kosteczkę jajka oraz drobny groszek, wcześniej dobrze przepłukany z zalewy. Przyprawiamy pieprzem i ostrą papryką. Farsz gotowy :) Na każdego naleśnika nakładamy farsz i ścieramy na tarce wędzoną goudę. Zawijamy każdy naleśnik i zapiekamy na suchej patelni do momentu, kiedy będą gorące i ser w środku roztopi się

vegetanie
Zapiekanka makaronowa z cukinią i fasolą 198

makaronem i przełożyć do naczyń żaroodpornych. Na wierzch wyłożyć czerwoną fasolę z puszki. Jajka roztrzepać z dodatkiem szczypty soli i zalać nimi całą zapiekankę. Piekarnik nagrzewamy do 180-190 stopni i pieczemy 20 minut. Po tym czasie otwieramy, na wierzch nakładamy plasterki sera i zapiekamy aż do jego roztopienia

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
FASZEROWANA CUKINIA 121

pół i wydrążyć pestki, posolić i odstawić. Z mięsa, cebuli, papryki, bułki, czosnku, jajka i przypraw wyrobić jednolitą, gładką masę. Tak przygotowany farsz nałożyć do wydrążonych połówek cukinii. Każdą posypać startym żółtym serem, udekorować plasterkami pomidora i posypać tymiankiem. Wstawić do nagrzanego piekarnika i zapiekać 35-40 minut w 170 stopniach

Kuchnia w opałach
Turecki börek czyli mięso mielone zapiekane w cieście filo 353

wymieszać i doprawić solą i pieprzem.Sos mleczny:150 ml mleka,2 jajka,3 łyżki białego wytrawnego lub półwytrawnego wina,sól i  pieprz do smaku, opcjonalnie łyżka posiekanej zielonej pietruszki.Wszystko razem roztrzepać dokładnie.Ciasto filo pociąć na szerokie paski. Wyższą formę do zapiekania wyłożyć papierem, a następnie paskami ciasta w taki sposób, aby wystawały

Codzienna kuchnia niecodzienna