jajka zapiekane - 3168 przepisów (strona:106/212)

Makaronowa zapiekanka z boczkiem wędzonym i pieczarkami 163

Składniki: 250 g makaronu farfalle 250 g boczku wędzonego surowego 200 g  pieczarek 1 por 1 cebula  1 łyżka masła 1 mała śmietana 2 jajka 150 g startego żółtego sera sól, pieprz Masło do wysmarowania naczynia żaroodpornego Sposób wykonania: Makaron gotujemy al'dente w osolonej wodzie. Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Gdy będzie złocisty przekładamy(...)fareast-language:EN-US;} Śmietanę mieszamy ze startym serem i jajkami, doprawiamy solą i pieprzem. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem, wykładamy do niego makaron, wierzch polewamy masą śmietanową. Przykrywamy i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C. Pieczemy przez 30 minut, po tym czasie zapiekankę odkrywamy i zapiekamy przez kolejne 10 minut, tak aby wierz jej stał się złocisty

Qchnia po prostu
Cukinia faszerowana ricottą i suszonymi pomidorami 107

siekam drobno i wrzucam do miski, dodaję ricottę, jajko, suszone pomidory oba rodzaje serów i natkę pietruszki, całość mieszam dokładnie i doprawiam solą oraz pieprzem do smaku. Cukinie nadziewam gotowym farszem, układam w wysmarowanym olejem naczyniu żaroodpornym. Cukinia faszerowana ricottą i suszonymi pomidorami i zapiekam w rozgrzanym do temperatury 180 o C piekarniku przez

Gotuj Się Kto Może
Sernik z rosą 204

mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia pół szklanki cukru 1 jajko 2 żółtka 100 g masła Z wszystkich składników zagniatamy kruche ciasto i odkładamy do lodówki na co najmniej 30 minut, im dłużej tym lepiej.  Schłodzony spód wałkujemy na wielkość blaszki (u mnie 23x35 cm) i zapiekamy na złoty kolor, ok 10-15 minut

Cynamonowe szczęście
Cukinia nadziewana ricottą i tuńczykiem 140

Szybkie zapiekane danie, które fajnie rozgrzewa, więc przyrządzam je w chłodniejsze dni. A, że takich w maju nie brakowało, to piekłam warzywa na okrągło ;) 3 małe okrągłe cukinie 150 g ricotty puszka tuńczyka 3 łyżki passaty pomidorowej jajko 2 łyżki posiekanej bazylii 0/5 łyżeczki słodkiej wędzonej papryki łyżka suszonych pomidorów (nie z oleju) sól i pieprz łyżka oliwy starty

Mienta blog
Patisony faszerowane mięsem i soczewicą 154

smażymy kilka minut. Odstawiamy do wystudzenia. Mięso mieszamy z jajkiem, dodajemy soczewicę i podsmażone warzywa, doprawiamy solą, pieprzem i papryką. Na końcu dodajemy zieleninę i mieszamy.  Wydrążone patisony oprószamy w środku solą, napełniamy farszem i przykrywamy odciętymi czapeczkami. Układamy w naczyniu żaroodpornym i podlewamy wodą. Zapiekamy w 180 stopniach około 60 minut.   SMACZNEGO

Smak mojej kuchni
Cannelloni ze szpinakiem i serem ricotta w sosie pomidorowym 259

czosnku i gotujemy przez 5 minut. Do szpinaku dodajemy tarty parmezan, jajko i ser ricotta, doprawiamy pieprzem i całość dokładnie mieszamy. Na dno naczynia żaroodpornego wylewamy połowę sosu, posypujemy połową rozkruszonej mozzarelli. Następnie układamy nadziany szpinakiem z serem makaron. Całość polewamy sosem i posypujemy rozkruszoną mozzarellą. Całość zapiekamy około 20 minut w 190 stopniach

Delusional Trine
Jaglany pasztet z cukinii. 167

lnianej ściereczki. Do miski z warzywami przełożyć ugotowaną kasze, pieczarki, cukinię, jajka, przyprawy a także posiekaną zieleninę. Wszystko dokładnie ze sobą wymieszać i spróbować czy pasztet jest odpowiednio doprawiony. Foremkę ( najlepiej keksówkę) wysmarować masłem i obsypać bułką tartą. Masę pasztetową przełożyć do foremki, po  wierzchu wyrównać i zapiekać około 50 min lub więcej w temp. 180-190C. Podczas

Radość kipiąca uśmiechem.
Papryka faszerowana kaszą orkiszową i wędzonym boczkiem 162

czosnek. Do przestygniętego boczku dodajemy kaszę, podsmażoną cebulę z czosnkiem, roztrzepane jajko, posiekaną drobniutko natkę pietruszki oraz olej. Farsz przyprawiamy solą, pieprzem ziołowym oraz pieprzem świeżo mielonym dokładnie mieszamy. Przygotowany farsz wkładamy do środka papryki, układamy jedną obok drugiej w naczyniu żaroodpornym zalewamy 3/4 litra bulionu. Paprykę zapiekamy w nagrzanym piekarniku 200° C około 35 minut. Pod koniec zapiekania delikatnie

kgwjanczewo
Clafoutis z czereśniami 145

Clafoutis to pyszny, francuski deser. Świeże owoce zapiekane w delikatnym cieście. Bardzo szybko się robi, wystarczy tylko wymieszać składniki ciasta i zalać nimi owoce. Nie potrzeba nawet robota kuchennego, wystarczy miska i trzepaczka. Takie nieskomplikowane przepisy lubimy najbardziej. Dzisiejsza wersja zawiera śmietankę i jajka więc nie nadaje się dla alergików.  0,5 kg. ciemnych czereśni 3 jajka

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Krokiety z kapustą i grzybami 154

według własnych upodobań (u mnie koperty). Każdego zawiniętego naleśnika obtaczamy w jajku roztrzepanym z mlekiem, a następnie w bułce tartej i delikatnie podsmażamy z każdej strony na złoty kolor. Po zdjęciu z patelni układamy w żaroodpornym naczyniu. Gdy wszystkie krokiety będą obsmażone naczynie umieszczamy w piekarniku i zapiekamy razem przez około 20 minut w temperaturze 150 stopni. Krokiety z kapustą

peggiwkuchni
Kukurydziane naleśniki zapiekane z kurczakiem i szpinakiem w sosie jogurtowym 186

czosnku i aromatycznych przypraw - na zdrowie!  Cz. II Kukurydziane naleśniki zapiekane z kurczakiem i szpinakiem w sosie jogurtowym Zacznijmy od przygotowania samych naleśników. Przepis, który podaję wystarcza na 5 sztuk. Składniki na naleśniki: 1 szklanka mąki kukurydzianej 1 szklanka mleka (pół na pół z wodą) 2 jajka przyprawy: 1 łyżeczka kurkumy, sól, pieprz Jajka w całości ubijamy

aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!
Zapiekane truskawki 132

zaraz biorę się za naukę, jednak wrzucam szybko przepis na wczorajsze zapiekane truskawki, w końcu sezon nie trwa wiecznie więc z tym przepisem akurat nie ma co czekać! :) testowane na mamie ;) Składniki (1 porcja): kilka sztuk truskawek (może 10? nie pamiętam ile dałam, zależy od naczynia) 1 jajko 1-2 łyżeczki fruktozy lub innego słodzidła płatki migdałów Sposób przygotowania

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Brokuł zapiekany 173

pieprz, gałka muszkatołowa plaster sera na wierzch łyżka mąki Wykonanie: Mleko, jajko, mąkę i żółty ser mieszamy razem w kubeczku. Dodajemy przyprawy. Brokuł gotujemy 4 minuty we wrzątku i dzielimy na różyczki. Porcjujemy wszystko do naczyń żaroodpornych i zalewamy zawartością kubka. Na wierz dajemy po plasterku sera. Zapiekamy w piecu 180 stopni 20 do 30 minut

Lubczyk i Wanilia
Tarta z farszem ziemniaczanym 156

boczek z cebulą i czosnkiem, wbić całe jajka i dodać posiekany koperek. Przyprawić wedle uznania solą, pieprzem i gałką muszkatołową , i dokładnie połączyć wszystkie składniki.Tak przygotowaną masę wyłożyć na podpieczony spód tarty i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 - 200 stopni. Zapiekać przez kilkanaście minut aż wierzch tarty lekko się zarumieni.Podawa(...)gorąco ze świeżymi pomidorami.........lub zapiekanym filetem z ryby :)Smacznego

Codzienna kuchnia niecodzienna
Tarta z ricottą i warzywami 167

kostkę, cebulę w piórka a dwie małe cukinie w plasterki. Jajka, jogurt i ricottę zmiksować mikserem. Doprawić do smaku solą czosnkową, dodać pokrojone warzywa i wymieszać. Masę wylać na podpieczone ciasto na wierzchu ułożyć resztę przekrojonych wzdłuż cukinek. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i zapiekać ok 25-30 minut

Monia miesza i gotuje
Szakszuka jesienna. Z dynią makaronową. 157

Zapraszam na aromatyczne, jesienne śniadanie! Jajko z płynnym żółtkiem ułożone na "gniazdku" z dyni makaronowej oraz gorącym sosie pomidorowym z cynamonem i kuminem.  Dynię makaronową nie jest łatwo kupić. Usłyszałam o tej nietypowej odmianie już kilka lat temu, ale na moim targu jej nie sprzedawali. Więc gdy w zeszłym tygodniu zobaczyłam jej podłużną żółtą sylwetkę wdzięczącą się na wystawie(...)sosem i dynia zapiekana z dodatkami (myślałam nawet o serze gorgonzola, śmietanie i szpinaku).  Jednak od pewnego czasu marzyła mi się szakszuka. Gorący sos pomidorowy pełen aromatycznych przypraw, a do tego jajeczko z płynnym żółtkiem. Śniadanie ideał! Postanowiłam dodać do niej niteczki dyni makaronowej, z których uformowałam urocze "gniazdo" dla mojego jajka. Sos doprawiłam chilli, cynamonem i kminem

Chilli Czosnek i Oliwa
Zapiekanka jaglana przekładana owocami 136

Prosta i niezwykle smaczna zapiekanka z płatków jaglanych i migdałów, przekładana ulubionymi owocami. Przygotowanie: 30 minut Pieczenie: 25 minut Koszt: Tanie  Jako wielka miłośniczka wszystkiego

Zdrowie i pysznie na talerzu
truskawkowa tarta z mascarpone 183

będzie jeszcze większe. składniki ciasto 125 g miękkiego masła 250 g mąki 1 jajko 1 łyżka cukru waniliowego szczypta soli  nadzienie tarty 350 g truskawek 2 jajka 3-4 łyżki cukru 50 ml mleka 250 g serka mascarpone sposób przygotowania  Masło, mąkę, jedno jajko oraz jedną łyżkę cukru waniliowego wkładamy do miski, lub wysypujemy na stolnicę(...)zapiekamy ciasto  jeszcze 3 minuty,  wypiekając przykryty wcześniej pergaminem spód ciasta. W tym czasie przekładamy połowę truskawek ( większe kroimy na cząstki) do niewielkiego rondelka, a następnie podgrzewamy na płycie, tak by puściły skok.  Do truskawek dodajemy cukier całość mieszamy, gotujemy minutę i studzimy. Do miski wkładamy serek mascarpone, wbijamy dwa jajka, dolewamy mleko

Miód i pieprz
Sernik marchewkowy według Marthy Stewart 186

masła 2 średnie marchewki starte na małych oczkach(waga po starciu ok 190-200g) 1,5 szklanki cukru  1 kg sera (może być w wiaderku) 4 duże jajka 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 1/2  łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki imbiru 1,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii albo cukier waniliowy  duża łyżka mąki ziemniaczanej ¼ łyżeczki soli Składniki polewy: szklanka(...)orzechy drobno siekamy lub miksujemy i łączymy z cukrem. Całość zalewamy masłem i dokładnie mieszamy. Okrągła tortownicę o średnicy 25cm wykładamy papierem do pieczenia, na który wykładamy spód. Zapiekamy całość w 180 stopniach przez 10-15 minut. W czasie kiedy spód ciasta stygnie przygotowujemy masę serową.  W garnuszku rozpuszczamy masło, do którego wsypujemy starta na tarce marchewkę i zasypujemy

ChilliJemy
Kapuściane Pizzerki 101

przecieru pomidorowego ·        Szczypta Chili ·        Mała główka kapusty ·        2 jajka ·        Bułka tarta do panierki ·        10 dag sera żółtego Sposób przygotowania: 1.    Mięso kroimy w kostkę, doprawiamy solą oraz przyprawą(...)plastry. 4.    Panierujemy w roztrzepanym jajku oraz w bułce tartej. 5.    Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron. 6.    Kapustę po usmażeniu układamy na żaroodpornym półmisku i nakładamy farsz mięsny. 7.    Ser ścieramy na tarce o dużych oczach i posypujemy mięso. 8.    Zapiekamy do chwili rozpuszczenia się sera

Kulinarna Chwila
Zapiekanka ziemniaczano-grzybowa z porami (Gratin di patate, funghi e porri) 139

zapiekank ę  ziemniaczan ą  z porem i jajkami  oraz  zapiekank ę  mięsno-grzybową pod purée z ziemniaków . Dzi ś  zapraszam Was na zapiekank ę  ziemniaczano-grzybow ą  z porami. Ziemniaki w po ł ą czeniu z podsma ż onymi grzybami i porami zapiekane pod chrupiac ą  pierzynk

La grande e la piccola cuoca
Gołąbki z pieczarkami w sosie musztardowym 158

mięsa mielonego z łopatki ·        Majeranek ·        Sól ·        Jajko ·        1 torebka ryżu ·        Pieprz ·        ½ kg pieczarek ·        Olej do smażenia(...)Kapustę obieramy z liści i gotujemy w gorącej wodzie. 2.    Ryż gotujemy w osolonej wodzie. 3.    Mięso przekładamy   do miski. 4.    Wbijamy jajko, doprawiamy pieprzem oraz solą. 5.    Dodajemy ryż. 6.    Wsypujemy majeranek. 7.    Dokładnie wyrabiamy masę mięsną. 8.    Liście rozkładamy na każdy liść nakładamy farsz

Kulinarna Chwila
Kotlety cielęce z plastrami cukinii 89

font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Smaczne urozmaicenie mielonych kotletów. Składniki:  500 g cielęciny 1 nieduża cukinia 1 jajko 1 bułka kajzerka 500 ml mleka 1 łyżeczka ziół prowansalskich 2 łyżki mąki bułka tarta sól, pieprz Przygotowanie:  Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 st1\:*{behavior:url(#ieooui(...)fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Mięso mielimy, wbijamy jajko, odciśniętą z mleka bułkę, zioła prowansalskie, dokładnie wyrabiamy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Niedużą cukinię kroimy na 1 cm plastry, oprószamy mąką, „owijamy” każdy w mięso mielone, obtaczamy w bułce tartej i obsmażamy na rumiano. Zapiekamy 20 min w 180°C pod przykryciem, by cukinia doszła

R'n'G Kitchen
Kotlety Twardowskiego 9589

volaille (devolaj)). Każdą roladę obtaczamy najpierw w mące, potem w roztrzepanym jajku, a na koniec w bułce tartej. Ponownie formujemy w dłoniach i odstawiamy. Smażymy na głębokim tłuszczu. Kolejno wyjmujemy kotlety i układamy na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem. Na wierzchu rozkładamy wiórki masła. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Zapiekamy w temp. 200 st. C przez ok. 10-15 minut. Smacznego

Kulinarne Przeboje
Gruszki w cieście z Nutellą 236

naprawdę ekspresowy, a przy tym pyszny deser. Gruszki zapiekane w cieście francuskim z Nutellą w środku. Z podanych składaników zrobiłam 6 porcji, gruszki, których użyłam są znacznie mniejsze od standardowych (odmiana Rocha). Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 6 małych gruszek lub 4 większe Nutella 1 jajko brązowy cukier Gruszki myjemy, obieramy, przekrawamy na połówki i wydrążamy szypułki. Do środka

Ciastkozercy
Tarta z gruszkami 251

jego zrumienienia. W trakcie pieczenia ciasta do miski wbijamy jajka, wsypujemy cukier i ubijamy na parze na sztywną, jasną masę. Uważajmy jednak, aby masa nie zaczęła się gotować, gdyż powstanie jajecznica. Do ciepłej ubitej masy dodajemy mąkę ziemniaczaną, dokładnie mieszamy i wylewamy całość na upieczone ciasto. Zapiekamy około 15 minut, dopóki masa się nie zrumieni. Na upieczone i ostudzone ciasto

Jacob Tastes
Bezglutenowa tarta z zapiekanymi szparagami z jogurtowym sosem 137

sól Przygotowanie: Do miski dodajemy mąki sól, olej kokosowy, jajko i wyrabiamy ciasto stopniowo dolewając wodę. Jeżeli zajdzie potrzeba można dodać więcej wody.  Foremkę smarujemy olejem kokosowym i  wylepiamy ciastem. Spód dziurawi my  widelcem, następnie pieczemy w piekarniku przez ok. 25 min w 180 st. Szparagi zapiekamy - przepis znajdziesz  tutaj Do jogurtu dodajemy pieprz, sól

Łycha smaków
Omlet ziemniaczany z pieca 127

patelnie wrzucamy cebulę pokrojoną w pióra, smażymy, aż nabierze złotego koloru. Jajka miksujemy ze śmietanką, dodajemy połowę startego żółtego sera i tymianek. Doprawiamy solą i pieprzem. W naczyniu żaroodpornym lub formie silikonowej układamy plasterki ziemniaków, na wierzch wykładamy smażoną cebulkę. Zalewamy całość masą jajeczną, posypujemy resztą startego sera. Zapiekamy w temperaturze 170st przez około 20-25 minut

Gotowanie moimi oczami
Kruchy placek ze szpinakiem i fetą - Turecki Börek 173

rolki zwija się spiralnie w okrąg, smaruje masłem lub mlekiem i zapieka. SKŁADNIKI: 1 opakowanie ciasta Yufka (lub Filo). 350 g odmrożonego szpinaku w całych liściach a jeszcze lepiej świeży szpinak (ze 3 pełne garści) 100-150 g sera feta 2 cebule posiekane 2 ząbki czosnku posiekane 2 jajka 200 ml mleka 80 ml oliwy z oliwek (można zastąpić olejem

Sztuka gotowania w/g Samiry
Zapiekanka z dyni makaronowej na chlebowym spodzie 160

dodać ricottę, kukurydzę, sól, pieprz i inne przyprawy do smaku oraz jajko i wymieszać. Formę 23-28 lub tortownicę wyłożyć chlebem bez skórki. Na chleb wyłożyć masę dyniową, rozłożyć plasterki pomidora, krążki pora (można posypać kukurydzą odłożoną ok 2 łyżki) Na wierzchu ułożyć plasterki mozzarelli i posypać oregano. Zapiekać ok 45 min w temp 180 st. Podać z ostrym sosem

Gotowanie jest łatwe
Zapiekanka z cukinią mięsem i ziemniakami 140

równo na ziemniakach. Cukinię zetrzeć na tarce, wymieszać z mąką i jajkami, doprawić solą, pieprzem, pieprzem ziołowym , posiekanym czosnkiem, i czosnkiem niedźwiedzim ( nie musi być) dodać pokruszony ser feta i całość wylać na rozłożone uprzednio mięso. Posypać serem (u mnie były to wędzone korbacze góralskie) i szczyptą oregano. Zapiekać ok 40 min w temp 180 st Opublikowany

Gotowanie jest łatwe
Makaron ze szpinakiem i bryndzą 207

gałki, odstawiamy do ostudzenia. Dowolny ser miksujemy z solą, pieprzem, jajkiem i jednym ząbkiem czosnku. Dodajemy szpinak. Możemy zostawić szpinak w dużych kawałkach lub – tak jak ja – zmiksować wszystko na gładką pastę. Do pasty dodajemy garść startego sera, którym będziemy posypywać makaron. Mieszamy. Na dno naczynia do zapiekania wylewamy sos, tak żeby przykrył dokładnie dno. Faszerujemy makaron surowy

ladykitchen
Grzanki z leśnymi grzybami + film 112

farsz doprawiamy solą oraz czarnym pieprzem a pod koniec smażenia wbijamy jajko i wszystko mieszamy. Na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce układamy kromki chleba, lekko skrapiamy je oliwą z oliwek, po czym na każdą kromkę nakładamy porcję grzybowego farszu a na grzybach kładziemy po plasterku żółtego sera. Grzanki zapiekamy w rozgrzanym do 180 st.C piekarniku około 4-5 minut

Smakowite Dania
Tosty zapiekane z mozzarellą 177

przepis na swoje ulubione tosty zapiekane właśnie z mozzarellą , która ciągnie się tak , że nie można się oderwać od kanapki – to lubię najbardziej!SKŁADNIKI :*chleb pszenny ( tostowy ) – 8 kromek* mozzarella – 1 szt* masło – 2 łyżki* olej – 1 łyżka* mąka – 0,5 szkl* jajko – 2 szt* sól – do smakuSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:Mozzarellę kroimy

Ostra na Słodko
Pieczone kalarepki z mięsem mielonym. 231

mięso mielone 1 cebula 1 bułka namoczona w mleku 1 jajko sól, pieprz, Mięso przygotować tak, jak na kotlety mielone. Kalarepki obrać ze skórki. Odciąć czapeczkę, wydrążyć wnętrze. Pozostawić ścianki około 1 centymetra. Miąższ drobno posiekać i dodać do mielonego. Wypełnić wnętrze mięsem, ułożyć w naczyniu do zapiekania, nakryć pokrywką i piec około 50 minut w temperaturze

Kulinarny karnet Christophera