siekamy. Mieszamy ryż, mięso, cebulę i natkę pietruszki. Wbijamy surowe jajko. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Paprykę myjemy i przekrawamy wzdłuż na pół. Solimy i pieprzymy od środka. Nakładamy farsz. Wkładamy do naczynia żaroodpornego wysmarowanego oliwą. Pieczemy w temperaturze 180 stopni C ok. 45 minut. Posypujemy mozarellą i zapiekamy jeszcze 5-10 minut aż ser się ładnie zrumieni
Pobite gary Barbarypieprzem do smaku mieszamy. Gotowe nadzienie wykładamy na ciasto francuskie. Jajka wbijamy do miski, miksujemy mikserem w trakcie dodajemy śmietanę oraz starty na tarce jarzynowej żółty ser, doprawiamy do smaku solą i gałką muszkatołową oraz białym pieprzem wylewamy na nadzienie, wstawiamy zapiekankę do nagrzanego do 180*c piekarnika i zapiekamy około 40 minut. Przed podaniem posypujemy posiekanym szczypiorkiem, podajemy
Wanilia i Kardamonszparagów przy tych wielkomiejskich cenach pierwszy raz zapiekałam szparagi i jak najbardziej im to wychodzi na dobre, świetna propozycja na jutrzejszy obiad ;) wczoraj wydarzyło się w moim życiu coś tak niespodziewanego i pozytywnego, że popłakałam się ze szczęścia ;) Składniki (forma o średnicy około 24cm): spód: 1 jajko (L) 5 łyżek jogurtu naturalnego
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćpiekarnik na 180 C W dużej misce wymieszamy dobrze jajka, mleko, tymianek, oregano i sól z pieprzem. Na patelni podsmażamy delikatnie szynkę z czosnkiem i pokrojonymi pieczarkami. Wszystko zalewamy mieszanką jajeczną i posypujemy świeżymi liśćmi bazylii. Smażymy ok 3-4 minut. Następnie patelnię wkładamy do nagrzanego piekarnika i zapiekamy 10-15 minut. Zapieczoną frittatę przekładamy na talerzyk. Smacznego
Niezły Młynekdalej smażymy do zarumienienia. Mieszamy dokładnie śmietanę, kefir oraz jajko, przygotowując sos. W naczyniu żaroodpornym układamy kolejno ziemniaki –parówki z cebulą-ziemniaki-parówki z cebulą i na górę znów ziemniaki przy czym każdą warstwę ziemniaków doprawiamy solą, pieprzem oraz bazylią. Wierzch polewamy sosem i posypujemy startym serem. Zapiekamy w piekarniku około 20 minut w 180 stopniach. Smacznego
Symfonia smakowacukinią i hokkaido Bukiet sałat z brokułami i jajkiem Chrupiąca ciabatta z pesto rosso Chrupiące grzanki czosnkowe Chrupiące grzanki z kremowym kozim serem Chrupiące czosnkowe grzanki z włoską oliwą Chrupiąca sałatka z białej kapusty z koperkiem Chrupiąca surówka z sałaty lodowej Ciecierzyca z kalafiorem w pomidorach Cukinia zapiekana z pomidorową passatą Drożdżowe pierożki z kapustą i pieczarkami Focaccia
Moja smaczna kuchniaJakie plany na Sylwestra? Organizujecie domówkę lub wybieracie się do znajomych? Podpowiem Wam co przygotować dobrego, aby zachwycić gości! Przepisów jest wiele, każdy znajdzie coś dla
Moja smaczna kuchniaKamisWykonanie:Masło posiekać z mąką, dodać cukier, szczyptę soli,jajko,zagnieść ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię. Odłożyć na 30 min do lodówki.Ciasto rozwałkować, odłożyć kawałek ciasta do dekoracji,a resztą ciasta wyłożyć formę do tarty, ponakłuwać widelcem. Następnie przykryć papierem do pieczenia, wyłożyć groch lub fasolę, zapiekać 10 min w 180 st. Masę makową wymieszać
Z Majeczką w kuchniforemki miód do podania Mąkę przesiałam do miski. Wbiłam jajka. Wlałam mleko i śmietanę. Dodałam masło. Posoliłam. Wymieszałam za pomocą trzepaczki do uzyskania gładkiej, acz dość płynnej masy o konsystencji rzadkiej śmietany. Formę porządnie wysmarowałam masłem. Przelałam do niej naleśnikową masę. Wstawiłam do piekarnika rozgrzanego do 180st. i zapiekałam przez 20-25min. do zarumienienia brzegów
bastalenawersji jesiennej, czyli z grzybami. Cukinia zapiekana z grzybami Składniki na 4 porcje Czas przygotowania: 70 minut Składniki: 2 średnie okrągłe zielone cukinie 250 g świeżych grzybów, u mnie podgrzybki 1 cebula 100 g mascarpone 3 łyżki serka śmietankowego Almette 50 g startego parmezanu 2 jajka 1 łyżeczka gałki muszkatołowej masło
Kulinarne przygody Gatitypraskę. Dodałam do mięsa mielonego wraz z bułką tartą, jajkiem, koncentratem i przyprawami. Wymieszałam (powstała masa mięsna jak na normalne mielone). Cukinie umyłam, przekroiłam wzdłuż, wydrążyłam środek. Wypełniłam je mięsem. Na każdej położyłam plaster żółtego sera. Tak przygotowane, ułożyłam w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym i wstawiłam do rozgrzanego pieca. Zapiekałam przez około godziny w 180 stopniach. Podałam z sosem
W kuchni Karmel-itkiskładniki:2 polędwiczki wieprzowe (ok 700 g)1 opakowanie ciasta francuskiegomajeranekczosnek granulowanysólolej rzepakowy do smażenia2 łyżki musztardy delikatesowej100 g szynki dojrzewającej w plastrach1 jajkoPolędwiczki oprószyć majerankiem
Monia miesza i gotujeŁosoś pod ziołowo-porową pierzynką Łosoś zapiekany w maśle czosnkowo-ziołowym Śledź pieczony Pstrąg pieczony w rozmarynie Pulpety rybne Śledzie po kaszubsku Kolorowe śledzie z papryką Śledzie curry Śledzie pod tłustą pierzynką Śledzie faszerowane kapustą kiszoną Śledzie w porach Śledzie z kapustą czerwoną Śledzie korzenne Terrina śledziowa Rolada szpinakowa z łososiem Jajka faszerowane awokado Jajka faszerowane łososiem Jajka faszerowane
Ola la LCHFłyżce tymianku i mące. Jajka roztrzepać, porcjami dodawać przecier pomidorowy, mąkę przesianą z sodą i proszkiem, olej i pozostałe przyprawy, w tym oliwki z pomidorami i czosnkiem, na końcu jabłka. Wymieszać. Przełożyć do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 50-60 minut w temperaturze 160 stopni. Pod koniec na wierzchu ułożyć plasterki sera. Zapiekać, aż ser się roztopi(...)ukręcać przez ok. 20-25 minut. Podawać od razu lub przełożyć do zamrażalki. * przepis pochodzi z magazynu KUCHNIA, NR 3-2009 ** przepis cytuję z książki M. Rou x Jajka
KUCHARNIAByły naleśniki ze szpinakiem zapiekane pod beszamelem i kukurydziane naleśniki ze szpinakiem a teraz ich kolejna szpinakowa propozycja. Tym razem szpinak
Monia miesza i gotuje