fileta z kurczaka mała główka kapusty 1 szalotka 2-3 ząbki czosnku gęsty sok pomidorowy lub 2 czubate łyżki koncentratu rozpuszczonego w szkl. wody 2 jajka 2 woreczki ryżu sól, pieprz, papryka słodka i ostra 1 łyżka oliwy z oliwek vegeta WYKONANIE: filet zmielić na grubych oczkach, kapustę pociąć na cztery części, wyciąć głąb, gotować w wodzie z dodatkiem(...)mięsem mielonym, cebulą i czosnkiem i rozkłóconym jajkiem, doprawić do smaku, dokładnie wymieszać, na dno naczynia wlać 1/2 szkl soku pomidorowego, wyłożyć część liści kapusty(te twardsze), położyć grubą warstwę masy mięsno-ryżowej(może następnym razem zrobię 2 cienkie warstwy), na masę kładziemy liście kapusty, polewamy resztą soku i zapiekamy w 180 stopniach około 45min
Kuchnia Beatyumyć i przekroić na pół. Do miski wbić jajka, rozbełtać, dodać śmietanę i doprawić całość solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Na podpieczonym spodzie wyłożyć część szynki, następnie szparagi i pozostałą szynkę. Całość posypać rozdrobnioną mozzarellą, poukładać rozcięciem do góry równomiernie pomidorki i zalać masą jajeczno-śmietanową. Włożyć do piekarnika i zapiekać 30 minut
Passions hobbies lifemigdałów, warzywa na ciepło: gotowane, zapiekane, na parze. Np. brokuł z prażonym sezamem . 🍎 Dodałam zdrowe tłuszcze w postaci oleju kokosowego i domowej roboty masła klarowanego . Zwiększyłam ilość warzyw i owoców. Nawet bardzo! 🍎 Sery? Tak, ale nie żółte tylko kozie, które uwielbiam! Mleko kozie też jest smaczne. 🍎 Więcej jem jajek, a czasem zastępuję je nasionami chia
Szczęśliwa kuchniasiekamy. Dodajemy do nich posiekaną paprykę,cebulę, jajka, przygotowany chleb i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Ser ścieramy i dodajemy ok 1/4 do farszu. 2. Przygotowanym farszem wypełniamy chlebowe okienka i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170st C na ok 15 minut, po tym czasie posypujemy pozostałym serem i zapiekamy ponownie ok 3 minuty. Podajemy z ketchupem
Kuchnia w czekoladzieszczyptę soli. Plastry bakłażana panierujemy, najpierw w jajku, następnie w bułce tartej. Smażymy na rumiano. Po usmażeniu układamy na ręczniku papierowym, żeby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Pomidora kroimy w plasterki. Bakłażanowe kotlety układamy na blasze wyłożonej papierem. Na każdego kotleta kładziemy plaster pomidora, a na samą górę plasterek sera żółtego. Zapiekamy w 180 stopniach 15-20 minut. Podajemy
Czerwona PorzeczkaWymieszać ze sobą kapustę, ryż, grzyby, mięso i jajka. Doprawić solą, pieprzem, majerankiem i tymiankiem. Jeśli masa jest zbyt wilgotna dodać bułkę tartą i wymieszać. Z masy formować niewielkie kotlety i smażyć z obu stron na rozgrzanym oleju przez 4 - 5 minut z każdej strony. Usmażone kotleciki ułożyć w naczyniu do zapiekania. Przygotować sos: Do garnka wlać bulion i przecier
Mama GotujePotrzebne składniki: 2 jajka 0,5 pęczka szparagów ( u mnie białe i zielone) 0,5 pęczka szczypiorku 1 łyżka oleju kokosowego 0,5 łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej pieprz, sól 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego Przygotowanie: Szparagi obieramy i dokładnie myjemy. Przekładamy do naczynia w którym będziemy zapiekać, dodajemy olej kokosowy, gałkę muszkatołową, pieprz, sól
Łycha smakówprzygotować zalewę - do dużego kubka wlać śmietanę, wbić jajko, dodać koncentrat pomidorowy i garść startego żółtego sera, doprawić solą i pieprzem, po czym wszystko dokładnie wymieszać, najlepiej widelcem. Przesmażoną kiełbasę i pieczarki wymieszać z makaronem, zalać śmietaną i dokładnie wymieszać. Przełożyć do żaroodpornego naczynia, posypać startym serem, poprószyć słodką papryką i zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez
Codzienne Gotowanietypowy letni obiad. Polecam również dorsza zapiekanego ze szparagami , smażonego dorsza z boczkiem i karmelizowaną kapustą oraz dorsza z kalafiorowym puree Dorsz panierowany w migdałach i parmezanie Składniki: 4 porcje 600 g fileta z dorsza 150 g zmielonych migdałów 50 utartego parmezanu sól i pieprz do smaku 1 rozmącone jajko Podziel rybę na 4 porcje. Dopraw solą i pieprzem
codojedzeniapiórka i podsmażyć na oleju. W misce połączyć jajka, śmietanę, chrzan, doprawić solą i pieprzem. Kiełbasę gotować 20 minut z dodatkiem 2 listków laurowych, czosnku i majeranku. Dno wypieczonego ciasta wyłożyć cebulą, na to ułożyć podgotowaną białą kiełbasę i wszystko zalać masą jajeczną. Na tartę zetrzeć ser i obficie posypać majerankiem. Zapiekać około 30-40 minut w temperaturze 190 stopni
dom-agi.pldyni, podsmażoną cebulkę i czosnkiem, serek śmietankowy, jajka, dodaj posiekane chili - bakłażan kroimy na plastry solimy i odkładamy aż bakłażan puści sok - naczynie żaroodporne wysmaruj masłem i oliwą ułóż plastry bakłażana, plastry makaronu, plastry bakłażana, plastry makaronu aż do wyczerpania składników. Całość zalej masą dyniową. Na wierzch ułóż pokrojone oscypki. Zapiekaj 55 minut w temp. 200 stopni C. Smacznego
SMYKWKUCHNIByła krótka przerwa od szparagów na blogu, więc dziś z czystym sumieniem mogę wrzucić kolejny szparagowy przepis :-). Oto przepyszna tarta z zielonymi szparagami zapiekanymi w masie jajecznej z dodatkiem fety. Jest rewelacyjna, doskonale smakuje zarówno na ciepło, jaki i na zimno ! Inspiracja Sto kolorów w kuchni. Tarta z zielonymi szparagami Składniki: Ciasto250(...)używam do tego malaksera, żeby zbytnio nie ocieplić masła. Z ciasta robimy kulę, owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 60 minut.W misce mieszamy jajka, śmietanę, pokruszona fetę i przyprawy.Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Formę o średnicy 27 cm smarujemy tłuszczem, ciasto wałkujemy i następnie wykładamy nim formę, wyklejając dokładnie
Kulinarne przygody Gatitystudzę go. Z białek z 4 jajek ubijam pianę na sztywno, po ubiciu dodaję 1 łyżkę mąki pszennej i mieszam a żółtka dodaję do ostudzonego szpinaku i również mieszam. Przygotowany szpinak na 2 raty dodaję do piany mieszając.Masę wylewam na blachę wyłożoną pergaminem, wyrównuję na jednolity poziom i zapiekam w 190oC przez 15 minut.Po wyciągnięciu, puki jeszcze
Mechanik w kuchniraczej "zapiekaną kaszą jaglaną z cukinią". Ciasto kojarzy mi się z czymś bardziej podatnym na krojenie i bardziej sprężyste, albo sztywne. A to mi przypomina pyszną kaszę jaglaną zapieczoną z ziarnami. Powiem, że smaczne bardzo, a z dodatkiem domowych powideł rewelacja! Składniki: 1/2 szklanki kaszy jaglanej + 1 szklanka wody 1 łyżka masła 2 jajka 2 łyżeczki miodu(...)niespodzianka, bo książka ma bogaty rozdział dotyczący wypieków tart, bułeczek, ciasteczek, babeczek i wszystkie z oryginalnych i zdrowych składników. Jednym z takich przepisów jest właśnie ta kasza jaglana zapiekana z cukinią i bakaliami. W książce widnieje jako ciasto, ale tak jak wspomniałam ciasto kojarzy mi się z inną strukturą. Pomijając nazwę jest to niezwykle ciekawy i smaczny wypiek
Blondynka GotujeClafoutis to bardzo popularny francuski deser z owoców zapiekanych w cieście przypominającym flan. Można je przygotować nie tylko ze świeżych, ale również z mrożonych owoców. Ja wybrałam mrożone truskawki, maliny i jagody HORTEX, i taka kompozycja smakuje świetnie, namawiam do Was do spróbowania tego kolorowego clafoutis, będącego zapowiedzią lata. Przygotowanie: 20 min Pieczenie: 40 min Dla 6 osób(...)mrożonych truskawek bez szypułek HORTEX ● 150 g mrożonych malin HORTEX ● 100 g mrożonych jagód HORTEX ● 4 jajka ● 250 ml mleka ● 200 ml śmietanki kremówki ● 125 g cukru ● 1 opakowanie cukru waniliowego ● 80 g mąki pszennej* ● 50 g masła + 20 g do wysmarowania formy ● 1 łyżka cukru pudru do posypania Przygotowanie: Owoce rozmroź i osącz. Truskawki pokrój na ćwiartki
Smaki Francji współczesna kuchnia francuska