włoską kapustą, bardziej i mniej mięsne, gotowane i zapiekane, z sosem ledwo pomarańczowym w kolorze i mocno pomidorowym. Te, które ja lubię i polecam, to gołąbki dość mięsne, zapiekane po lekkim podduszeniu, z aromatycznym, lekko pikantym sosem pomidorowym, w sezonie z młodej kapusty, poza sezonem z kapusty włoskiej. Wymagają trochę czasu, ale naprawdę są warte wysiłku. Składniki(...)główka kapusty – włoskiej, młodej lub zwykłej białej (polecam młodą lub włoską, jest delikatniejsza) 2 woreczki 100g ryżu 400 g mięsa mielonego wieprzowego 400 g mięsa mielonego wołowego 2 jajka 1 l bulionu sól, pieprz, majeranek, papryka czerwona ostra 1 chili 1 -2 puszki pomidorów 100g passaty pomidorowej albo przecieru pomidorowego opcjonalnie: odrobina cukru Wykonanie: Ryż ugotować (nie musi być
Pociąg Do KuchniDzisiaj ciekawy pomysł na szybkie i smaczne śniadanie. Połączenie tych składników idealnie do siebie pasuje. Można zjeść z sałatką z pomidorów i bazylii albo z ketchupem
Magiczne Życie Martymasło 25 dag, cukier puder 20 dag, jajko 1 szt, żółtka 2 szt, miód 2 łyżki, mleko 2 łyżki, soda 1 łyżeczka, masa serowa: ser biały 1 kg, jajka 4 szt, masło 200 g, cukier puder 1,5 szklanki, mleko 200 ml, budynie śmietankowe (nie słodzone) 2 opakowania, olejek waniliowy 1 łyżka, krokant orzechowy: orzechy włoskie 20 dag, masło pół(...)ciasta i w ten sam sposób z nią postępujemy. Trzecią część ciasta również rozwałkowujemy i przenosimy na blaszkę, ale nie wkładamy jej do piekarnika, ponieważ tę część ciasta będziemy zapiekać z krokantem. Orzechy włoskie siekamy. Do rondelka wkładamy masło i rozpuszczamy, następnie dodajemy pozostałe składniki i smażymy przez kilka minut, ciągle mieszając. Krokant wykładamy na trzecią część ciasta i delikatnie
kulinarne odsłony patifaszerowanie to pestka, a zapiekane trwa tyle ile czasu trzeba aby sos się zarumienił. Wielokrotnie przygotowane, przetestowane na rodzinie, chwalone i zjadane do ostatniego naleśnika – nie ma lepszej rekomendacji na obiad. Składniki (na 2 duże porcje): szklanka mleka 1/2 szklanki wody 1,5 szklanki mąki i kilka łyżek do ewentualnego dodania 1 duże jajko 3 łyżki oleju szczypta(...)naleśniki i zwijamy w rulon. Nafaszerowane naleśniki ciasno układamy w naczyniu. Całość zalewamy pozostałym sosem. Wstawiamy całość do zapieczenia na około 15-20 minut. Na ostatnie 3 minuty zapiekania polecam włączyć opcję grill, aby wierzch się ładnie zrumienił. Podajemy gorące. Powrót na górę
Smaczna Stronailości cukru, ciasto będzie szybciej się z wierzchu zapiekać, należy pilnować i ewentualnie przykryć z wierzchu papierem do pieczenia. Jestem ciekawa czy lubicie ciasto drożdżowe i z czym je przygotowujecie? Składniki: (Forma 23 cm x 33 cm x 7 cm lub nieco większa) 680 g (4 szklanki) mąki pszennej 3 jajka 100 g masła 250 ml mleka
Kuchcik gotujesiekam. Przygotowuję sos: śmietanę łączę z jajkiem, serem żółtym oraz przyprawami (gałką, solą, pieprzem, majerankiem, rozmarynem i bazylią). Naczynie żaroodporne smaruję tłuszczem (najlepiej masłem), układam warstwę ziemniaków, wylewam odrobinę sosu, posypuję 1/2 szczypiorku, wykładam kiełbasę. Układam kolejną warstwę ziemniaków, szczypiorek i kiełbasę. Zalewam pozostałym sosem, posypuję koperkiem. Całość zapiekam około 30 minut w 170-180 stopniach
JejKuchniasmażenia ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Kotlety płuczemy i osuszamy.Posypujemy przyprawą do pizzy .Jajko roztrzepujemy i obtaczamy w nim kotlety ,potem obtaczamy je w sezamie.Smażymy je na złoty kolor.Do wysmarowanego naczynia żaroodpornego wkładamy usmażone kotlety,posypujemy startym serem,czosnkiem granulowanym,na to nakładamy plasterki pieczarek i plasterki oliwek czarnych i paprykę pociętą w kostkę.Zapiekamy w gorącym piekarniku w 180st. do rozpuszczenia się sera
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkiposiekany czosnek, bułkę tartą, przyprawy i wbić jajko. Wszystkie składniki dokładnie połączyć. Formować małe pulpeciki. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oliwy. Obsmażyć pulpeciki z obu stron na lekko złoty kolor. Ugotowany makaron wymieszać z sosem pomidorowym z warzywami. Przełożyć do naczynia żaroodpornego. Ułożyć na wierzchu pulpeciki. Posypać startą mozzarella. Zapiekać do rozpuszczenia sera ok. 20 minut
Fabryka pomysłówszynką - zapiekane Aga Czekoladowe muffinki z wiśniami Magdalena Ciasteczkowy shake bananowy Monika Placki z zielonej cukinii z pieczarkami Justyna Tarta z czarną porzeczką i płatkami migda ł owymi Marta Sałatk a z rukolą , kurczakiem i żółtymi pomidorkami koktajlowymi Marzena Owsianka z owocami Małgosia Jajka dekorowane
Magiczne Życie Martymieszamy z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Jajko wbijamy do miski i ubijając wlewamy odrobinę gorącej wody. Dalej ubijając stopniowo wsypujemy cukier do momentu, kiedy masa zacznie gęstnieć. Do masy jajecznej dodajemy stopniowo przesianą mąkę, delikatnie mieszamy. Tortownicę (24 cm) wykładamy papierem do pieczenia, do niej wylewamy ciasto i zapiekamy 30 min w temperaturze 180°C. Ciasto wyjmujemy
R'n'G KitchenSzczypiorek Łyżka masła klarowanego 1 łyżka oleju Wykonanie: Jajka roztrzepujemy z mlekiem, doprawiamy solą i pieprzem. Na rozgrzanej patelni z masłem i olejem smażymy omleta– podczas smażenia podnosimy lekko brzegi aby masa jajeczna dostała się na patelnię i się ścięła. Po usmażeniu omleta, przekładamy ( zsuwamy ) go na blaszkę ( foremkę )do zapiekania. Na omlecie układamy fasolę gotowaną parze , pokrojoną w słupki
Smaki Ewyrównież Zupie gołąbkowej oraz ich wersji zapiekanej jako "tort". Pięknie się prezentuje i ma gołąbkowe walory smakowe. Spróbujcie sami kochani :) Moi domownicy takiego tortu nie o dmawiają :) Skła dniki: nie duża główka kapusty 0,5kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego duża cebula czerstwa bułka 100g ryżu ząbek czosnku jajko bazylia, oregano, zioła prowansalskie przyprawa do mięsa mielonego
ChilliJemysałacie Ser smarzony Składniki na ser camembert zapiekany na sałacie dla 4 osób: 16 pomidorków cherry oliwa z oliwek ocet balsamiczny 1 opakowanie mix’u sałat: rukoli, roszponki itp. (100g) 4 okrągłe serki camembert z bazylią średnicy ok. 10 cm jeden średni zielony ogórek świeżo mielony czarny pieprz 2 jajka 5 dkg bułki tartej Wykonanie: Umytą i porwaną
Anielskie Smakiksiążki o hiszpańskim Tapas. Trochę zmodyfikowałam, bo nie zapiekałam w piekarniku, ale i tak było smacznie i aromatycznie. Polecam szczególnie na "leniwe" poranki. SKŁADNIKI: oliwa z oliwek do smażenia 1/2 cebuli 1 ząbek czosnku 1 garść świeżego szpinaku 1 mięsisty pomidor 1 łyżka startego ostrego sera żółtego sól pieprz 1 jajko A jak to zrobić: Cebulę i czosnek pokroić
Kuchnia w opałach