jajka zapiekane - 3168 przepisów (strona:124/212)

Pierś w migdałach i pomidorowym sosie 170

migdałami. Piersi zanurzyć w roztrzepanym jajku i obtoczyć w bułce z migdałami. Smażyć na rozgrzanym oleju z dwóch stron. Na patelni rozgrzać olej dodać drobno pokrojoną cebulę, lekko zeszklić i dodać drobno pokrojony czosnek. Chwilkę podsmażać cały czas mieszając. Dodać pomidory z puszki i zagotować. Sos doprawić do smaku. Przelać sos do naczynia do zapiekania, ułożyć usmażone piersi. Na każdej

Ala piecze i gotuje
Ziemniaki zapiekane z mięsnymi kulkami i warzywami 193

Ziemniaki zapiekane z mięsnymi kulkami i warzywami Cały obiad na jednej blaszce. W potrawie znajdują się ziemniaczki oraz mięsko, a także cukinia, papryka i cebulka, więc uważam, że jest wszystko co do szczęścia potrzeba. Polecam jeszcze zrobić do tego obiadku domowy sos czosnkowy, który idealnie komponuje się z pieczonym mięskiem i warzywami. Oczywiście możemy do tego zestawu podać jeszcze(...)mielonego 1 cukinia 1 papryka (użyłam pół czerwonej i pół żółtej) 1 cebula (użyłam czerwonej) 1/3 szklanki oleju Przyprawy: sól, pieprz, majeranek, papryka słodka, papryka ostra, zioła prowansalskie 1 jajko 1/4 szklanki bułki tartej 1 łyżka masła do wysmarowania blaszki     *** Ziemniaki obieramy, kroimy na ćwiartki, wkładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy 5 minut od momentu zagotowania się

Blog z Apetytem
Ziemniaki zapiekane w majonezie z czosnkiem 983

Od zawszę byłam wielką fanką ziemniaków. Lubię je pod każdą postacią, ale najbardziej pasują mi te pieczone w piekarniku. Moim ulubionym daniem z dzieciństwa były właśnie

wegujemy
Młode ziemniaki, jajka i szparagowa fasolka 212

Matko Boska, co za banał… Jajka, ziemniaki i fasola. Brzmi jak klasyczny wiosenny obiad, prawda? Brzmi, tylko i tyle – bo na pewno zwyczajnie nie wygląda. Jest odrobinę bardziej skomplikowany niż ugotowanie wszystkiego osobno i położenie na talerzu. Mały twist, kilka dodatkowych smaków i zapieczenie. To, co lubię, czyli cały obiad z jednej blachy – voila! Młode ziemniaki dokładnie myjemy pod bieżącą(...)wodą i gotujemy je w skórkach, w osolonej wodzie – wybierzcie jak najmniejsze, jednakowej wielkości drobne ziemniaki, mniejsze od jajka – szybko i równo się ugotują. Gotowe odcedzamy, studzimy i kroimy na ćwiartki. To jeszcze nie pora na fasolkę szparagową ani tym bardziej na szparagi, posiłkujemy się dzisiaj mrożonką. Uwierzcie, ani smaku ani wartości taka zamrożona fasola nie traci – pod warunkiem

Karo in the Kitchen
Pierogi z pieczonym karpiem 135

masę orzechowo-migdałową, dodajemy zapiekane cebule. Wszystko mielimy na jednolitą masę, do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Ciasto: W misce usypujemy kopczyk z mąki, robimy dołek i wlewamy gorącą wodę. Delikatnie, przy pomocy noża zagniatamy mąkę do środka. Gdy już mąkę z wodą wyrobimy, ponownie robimy w cieście dołek, wsypujemy odrobinę mąki i wbijamy jajko. Ciasto wyrabiamy dłońmi

R'n'G Kitchen
Schabowy z serem żółtym i pieczarkami + film 125

Kotlety panierujemy w rozkłóconych jajkach a następnie w bułce tartej. Smażymy na patelni z rozgrzanym olejem z obu stron na na złocisty kolor. Usmażone kotlety zdejmujemy z patelni i odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Kotlety układamy w żaroodpornym naczyniu na każdy kawałek mięsa nakładamy porcję pieczarek a wierzch posypujemy startym żółtym serem. Zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do temp

Smakowite Dania
Holenderski naleśnik 438

masła,  2 goździków, szczypty soli, 3 jajek. Do miski dodałem 150 ml pełnego mleka i 85 gram mąki pszennej typu 450. Laskę wanilii przekroiłem wzdłuż na pół i odwrotną stroną noża wyłuskałem nasiona, które dodałem do mąki i mleka. Do miski dodałem również szczyptę cynamonu, 20 gram białego cukru, jedno całe jajko, dwa żółtka i szczyptę soli. Całość bardzo(...)Konsystencja ciasta powinna przypominać zwykłe ciasto na naleśniki. Piekarnik nagrzałem do 200 stopni. W środku piekarnika rozgrzałem naczynie żaroodporne do przygotowania tarty, lecz można użyć każdego okrągłego naczynia do zapiekania. Gorące naczynie wyjąłem z piekarnika i rozpuściłem w nim 30 gram masła. Następnie na środek naczynia wlałem przygotowane wcześniej ciasto. Włożyłem do piekarnika na 15 minut. Naleśnik powinien

Wyprawy kulinarne
Naleśniki "ruskie" z dynią 282

wody gazowanej 2 jajka 150 g mąki szczypta soli 1/2 łyżeczki kurkumy olej do smażenia Farsz do naleśników: 200 g ugotowanych ziemniaków 100 g  puree z dyni 150 g twarogu 2 cebule olej do smażenia 1 łyżeczka curry w proszku sól pieprz Dodatkowo: 100 g tartego żółtego sera masło do wysmarowania formy do zapiekania szczypiorek Przygotowanie: Przygotowujemy ciasto

Smakowity Blog Kulinarny
Ciasteczka z ziarnami słonecznika 122

pomocą miksera. Dodać jajko, a następnie mąkę. Do jednolitej masy wmieszać połowę słonecznika. Przygotowane ciasto włożyć do lodówki do stężenia. Piekarnik nagrzać do 190C. Blaszkę wyłożyć papierem. Z ciasta małą łyżeczką formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Obtoczyć je w pozostałym słoneczniku. Rozstawić je bardzo szeroko na blaszce, gdyż rozrosną się w czasie pieczenia. Zapiekać 15-20 minut w temperaturze 190C

Czerwony Gupik
Udka zapiekane pod musztardową pierzynką 160

Udka zapiekane pod musztardową pierzynką to pomysł na szybki, weekendowy obiad. Mięso przygotowane w poniższy sposób będzie soczyste i bardzo smaczne. Jeżeli lubicie dania przygotowywane w piekarniku to zachęcam do wypróbowania poniższego przepisu.  Składniki na porcję dla 3-4 osób: 0,5 kg wyluzowanych udek z kurczaka 1 białko z dużego jajka 2 łyżeczki musztardy, np. dijon

Ugotować
Zapiekanka makaronowa - Pasticio 243

miski, wybić jajko i wymieszać dokładnie by cały makaron był nim pokryty. W brytfance rozłożyć papier do pieczenia lekko posmarować tłuszczem i ułożyć równiutko rurki makaronowe wzdłuż formy. Na nim połowę sosu bolońskiego, następnie znów makaron i kolejna warstwa sosu bolońskiego, znów makaron i cały sos beszamelowy.  Można posypać wierch żółtym serem.   Zapiekać ok 40 min w temp

Gotowanie jest łatwe
Pasztet drobiowy z pistacjami 154

się wydaje). Dodajemy całe jajka i śmietanę i wyrabiamy na jednolitą masę. Dosypujemy bułkę tartą (w zależności jaką chcemy mieć konsystencję, jeśli bardziej kremową do rozsmarowywania to wystarczą 3 łyżki, bardziej zwartą- można dodać nawet 5 :) ) i znów wyrabiamy, by bułka się rozeszła po masie. Całość przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i zapiekamy w temperaturze 180ºC na złoty

Malinowe Pocałunki
GOFRY Z CUKINIĄ 127

Lubicie gofry? a robicie je czasem na wytrawnie, jeśli tak to propozycja w sam raz dla Was jeśli nie to czas to jak najszybciej zmienić bo

Z Majeczką w kuchni
Makaronowa pizza 241

Ugotowany makaron wymieszać z jajkami i garścią startego sera, doprawić przyprawą do pizzy. Przełożyć do formy na tartę natłuszczonej masłem. Masę makaronową wyrównać. Na wierzchu ułożyć pokrojone w paseczki salami i posypać odrobiną przyprawy do pizzy. Ułożyć pomidorki pokrojone na połówki lub ćwiartki. Posypać pozostałym serem. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i zapiekać ok 30 minut. Podawać

Monia miesza i gotuje
SERNIK CYNAMONOWY Z BRZOSKWINIAMI 212

gęsto widelcem i i zapiekać ok.15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 *C (góra-dół), do lekkiego zrumienienia. Następnie wyjąć i odstawić do wystygnięcia. Na przestudzonym spodzie rozłożyć pokrojone i odsączone połówki brzoskwiń.  masy serowej: - 1 kg sera (najlepiej w kostce i zmielić go)- u mnie z wiadra Juliko- idealny, b.gęsty - 6 jajek - 100g masła stopionego i przestudzonego

Smaczne Zdrowe