łyżki). Mleko, śmietankę, jajka, syrop klonowy i 1 łyżkę cukru bardzo dokładnie wymieszać. Zalać płynem croissanty w kokilkach i odstawić na 10 minut. Do 4 łyżek cukru dodać posiekane orzechy i szczyptę cynamonu. Wymieszać dokładnie z 2 łyżkami roztopionego masła. Masę ułożyć na wierzchach croissantów. Kokilki wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni i zapiekać około 35 minut
zadanie-gotowaniezalewy. Obtoczyć w jajku i bułce tartej. Na rozgrzanym na patelni oleju krótko podsmażyć wyciągnięte z zalewy zioła, cebulę i cytrynę. Przełożyć je do dużego żaroodpornego naczynia z przykrywką. Na tej samej patelni usmażyć karpia (z obu stron, do zbrązowienia panierki). Rybę przełożyć do wcześniej przygotowanego naczynia żaroodpornego. Dodać pokrojone w ćwiartki jabłka. Całość zapiekać pod przykryciem w piekarniku nagrzanym
Bulliosól, olej kokosowy, jajko i wyrabiamy ciasto stopniowo dolewając mleko. Foremkę smarujemy olejem kokosowym i wylepiamy ciastem. Spód dziurawi my widelcem, następnie pieczemy w piekarniku przez ok. 25 min w 180 st. Dynię myjemy i kroimy w plastry, kalafior w różyczki. Warzywa skrapiamy oliwą, posypujemy ziołami: majeranek, tymianek, oregano, pieprzem, solą i ostrą papryczką. Zapiekamy w piekarniku przez
Łycha smakówsmażenia, kethup Sposób wykonania: Jajka zmiksowałam z mlekiem i mąką na puszystą masę. Usmażyłam naleśniki. Cebulkę obrałam, pokroiłam w kostkę, zeszkliłam. pieczarki oczyściłam, pokroiłam w plasterki, dodałam do cebulki, podsmażyłam, doprawiłam do smaku. Naleśniki rozłożyłam, posypałam tartym serem, na jednej połowie naleśników ułożyłam pieczarki, złożyłam. Przełożyłam do naczynia żaroodpornego, posmarowanego oliwą. Wierzch posypałam żółtym serem. Zapiekałam w temp 180 stopni
Darcia w kuchniprzecieru pomidorowego * pieprz cayenne * jajko * sól * zioła: bazylia, majeranek, tymianek Do dzieła! Gotujemy szparagówkę, makaron. Cebulę szklimy na patelni. Łączymy składniki sosu: czosnek drobno kroimy lub przepuszczamy przez praskę. Pieprzu cayenne dodajemy na czubku noża. mieszamy wszystko dokładnie. W naczyniu żaroodpornym/patelni/formie do zapiekanek układamy: makaron, szparagówka, cebula, makaron. Polewamy sosem i posypujemy starym serem. Zapiekamy ok 25 minut. Smacznego
sierotka maRysia w kuchnimną. Ostatnio była zapiekana nutellowa owsianka , a dziś zapraszam Was na karmelowo-czekoladowe placuszki z kawałkami bananów. Idealne na śniadanie, słodki obiad czy deser, a nawet (tak jak w moim przypadku) kolację. Spróbujcie, zapraszam. Składniki: (na około 10 sztuk) 1 szklanka mąki 6 kostek czekolady białej karmelowej 30 g 3/4 szklanki mleka 1 jajko klasy M 1 1/2 łyżeczki
Słodkie okruszkizwykłej ciecierzycy z puszki) ~jajko ~20g kakao ~łyżka mąki kokosowej ~łyżka wiórków kokosowych ~dolałam jeszcze ok. 1/3 szklanki mleka bo mąka kokosowa mocno zagęściła masę. ~cukier/stevia do posłodzenia do smaku Ciecierzycę zmiksować na gładką masę, następnie dodać resztę składników (oprócz mleka) i wymieszać łyżką. Jeśli masa będzie bardzo gęsta rozrzedzić mlekiem. Przełożyć do naczynia do zapiekania i piec
breakfast of dreamsRoladki ze szpinakiem i jajkiem Roladki w serowej panierce Sakiewki z kurkami Schab nadziewany śliwką Schab w sosie Schab w sosie musztardowym Skrzydełka słodko-pikantne Szaszłyki drobiowe z piekarnika Szaszłyki z boczkiem i kurczakiem Szaszłyki z cukinią Szaszłyki z pomidorkami, ananasem i cukinią Szpinakowe roladki Tortille z kurczakiem i warzywami Udka z rozmarynem Udka zapiekane z porem i serem
Aga w kuchnidrożdże z mąką, solą, jajkiem i wyrabiamy powoli wlewając oliwę. Ciasto po wyrobieniu powinno być miękkie i elastyczne. Odkładamy na 15 minut. Platerę do pizzy smarujemy dodatkowo oliwą, rozkładamy na niej ciasto i ponownie odkładamy na 15 minut. Po tym czasie smarujemy sosem pomidorowym, układamy fantazyjnie wszystkie składniki: szynkę parmeńską, ser gorgonzola, mozzarellę, oliwki i zapiekamy w temp
Delicious Titbitsefektownie i smacznie. Zapiekane, słodkie warzywa świetnie komponują się z wytrawnym, kwaskowym pesto, zrobionym na bazie szpinaku i sera dziugas (to składniki, które akurat mieliśmy w lodówce). Ważnym składnikiem, przełamującym smaki jest glazura z octu balsamicznego i miodu, którą smarujemy spód podpieczonego ciasta i polewamy wierzch tarty. Tartę można zrobić w wersji wegańskiej. Wystarczy pominąć jajko – drożdżowe ciasto
Niedzielny kucharzJajko roztrzepujemy. Obtaczamy cukinię w mące, jajku i w bułce tartej wymieszanej z tartym serem żółtym. Smażymy na jasno złoty kolor w głębokim dobrze rozgrzanym oleju. Frytki wyciągamy na papierowy ręcznik aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Serek camembert umieszczamy w żaroodpornym naczyniu. Kładziemy na niego pokrojonego pora. Przygotowujemy zalewę z oleju, cukru, cytryny, czosnku i przypraw. Zalewamy ser. Zapiekamy
upichconazapiekane omlety, naleśniki, no i drożdżówki! Dziś właśnie na drożdżówki mam dla Was idealny przepis. Puszyste ciasto wypełnione obficie owocami i posypane chrupiącą kruszonką. Delikatne, słodkie … najlepsze na świecie jagodzianki ! Koniecznie spróbujcie! SKŁADNIKI: CIASTO: * mąka pszenna – 550 g * świeże drożdże – 30 g * mleko 3,2% – 250 ml * masło min. 82% – 100 g * jajko
Ostra na Słodkoszynką i serem. Najlepiej też podawać na ciepło, tuż po zapieczeniu. 4 jajka 2 szkl. mąki 1 szkl. gazowanej wody mineralnej 2 łyżeczki ziół prowansalskich sól odrobina cukru 2 garści roszponki 2-3 kulki mozzarella około 100g tartej mozzarelli (można pominąć) szynka, lub salami Jajka wbijamy do naczynia. Roztrzepujemy rózgą kuchenną razem z mąką, mlekiem i wodą. Dodajemy odrobinę cukru(...)minut. Po tym czasie dodajemy posiekaną roszponkę. Mieszamy. Smażymy rumiane naleśniki na minimalnej ilości oleju. Na ciepłych naleśnikach układamy plasterki szynki/salami, pokrojoną w plasterki mozarellę oraz posypujemy mozarellą do zapiekania (tartą). Zwijamy ciasno ruloniki. Przecinamy na pół i układamy w naczyniu żaroodpornym. Wstawiamy do gorącego, ale wyłączonego piekarnika na kilka, kilkanaście minut – tylko by ser się roztopił. Źródło
Smaki Na TalerzuSkładniki: (na około 10 kotletów) 1 kg karkówki wieprzowej (kawałek średniej wielkości) 3 cebule 3 szklanki mleka świeżo mielony pieprz 1 - 2 łyżeczki mielonego kminku sól dodatkowo: 2 - 3 jajka bułka lub mąka pszenna pełnoziarnista (do panierowania) tłuszcz do smażenia Przygotowanie: Karkówkę umyć, oczyścić z wszelkich twardych żyłek, pokroić w 1 cm plastry i roztłuc je cienko tłuczkiem do mięsa(...)pszennej pełnoziarnistej, roztrzepanym jajku i znów w mące. Smażyć na mocno rozgrzanym tłuszczu do solidnego zarumienienia się z każdej strony. Sprawdzić stan wysmażenia, jeśli nie są wystarczająco wysmażone wstawić je na około 15 - 20 minut do rozgrzanego do 180 stopni C piekarnika. Wszystko zależy jakie będziemy mieć mięso, młodemu wystarczy samo smażenie, starsze mięso wymaga zapiekania
Kuchcik gotujewersja zapiekanego chlebka na pewno spodoba się Tobie. Możesz ją przygotować na śniadanie czy kolację, a nawet zabrać po kawałku do pracy. No i ma w sobie dzienną porcję warzyw, same plusy :) Składniki: 200 g chleba razowego 100 g cukinii 100 g czerwonej papryki 100 g świeżego brokułu 250 g sera feta 4 jajka
Niezły Młynekcebuli, śledzi, zapiekana lub podawana na zimno jako przystawka lub danie główne. U mnie przygotowana z tego co zostało po świętach - stąd też ta nazwa. Składniki: 1 kg wędliny 1 cebula 1 czerstwa bułka 1 jabłko 15 dag ugotowanych ziemniaków 15 dag żółtego sera 3 łyżki tłuszczu 15 dag śmietanki 3 łyżki mąki 3 jajka 2 kostki drobiowe sól
Tradycyjna Kuchniawody i jajkiem sadzonym, ale do mięs np.mielonego czy kotleta tez nie pogardzę :) Polecam :) Składniki - fasolka szparagowa - masło - bułka tarta - sól - czosnek mielony Wykonanie Fasolkę oczyszczam z włókien, odkrawam końcówki, płukam. Gotuje w lekko osolonej wodzie z dodatkiem mielonego czosnku. Kiedy zmięknie odcedzam. W rondelku rozpuszczam masło, dodaje do niego bułkę tartą i chwilę zapiekam (aż się zrumieni ). Fasolkę wykładam
Kuchnia z widokiem na ogródnakłuwamy widelcem i zapiekamy przez ok 10-15 minut. Następnie na upieczone ciasto wykładamy farsz z jabłek. Nakrywamy nasz placek rozwałkowaną mniejszą cząstką pozostałego ciasta, którą możemy dodatkowo przystroić kawałkami ciasta, wyciętymi foremkami, u mnie są to kwiatuszki :) Nasz wypiek, po upieczeniu możemy oprószyć cukrem pudrem, lub przed wstawieniem do piekarnika, posmarować wierzch ciasta rozmąconym jajkiem. Oraz posypać
Taste Of My Daysól. Wybijamy jajko, wodę i wyrabiamy ciasto. Dzielimy na 4 części i rozwałkujemy placki Blachę wykładamy papierem i pieczemy ok 15 min w 160-170 st. Paprykę kroimy w cienkie paski, cebulę w krążki a pomidory w plastry. Na każdym placku układamy warzywa, pokrojone oliwki i szczypiorek. Doprawiamy wszystko czosnkiem granulowanym i posypujemy serem. Zapiekamy jeszcze
Olikowa kuchnia