jajka zapiekane - 3168 przepisów (strona:125/212)

JAGODZIANKI – DROŻDŻÓWKI Z BORÓWKAMI I KRUSZONKĄ 304

zapiekane omlety, naleśniki, no i drożdżówki! Dziś właśnie na drożdżówki mam dla Was idealny przepis. Puszyste ciasto wypełnione obficie owocami i posypane chrupiącą kruszonką. Delikatne, słodkie … najlepsze na świecie jagodzianki ! Koniecznie spróbujcie! SKŁADNIKI: CIASTO: * mąka pszenna – 550 g * świeże drożdże – 30 g * mleko 3,2% – 250 ml * masło min. 82% – 100 g * jajko

Ostra na Słodko
Ruloniki imprezowe 932

szynką i serem. Najlepiej też podawać na ciepło, tuż po zapieczeniu. 4 jajka 2 szkl. mąki 1 szkl. gazowanej wody mineralnej 2 łyżeczki ziół prowansalskich sól odrobina cukru 2 garści roszponki 2-3 kulki mozzarella około 100g tartej mozzarelli (można pominąć) szynka, lub salami Jajka wbijamy do naczynia. Roztrzepujemy rózgą kuchenną razem z mąką, mlekiem i wodą. Dodajemy odrobinę cukru(...)minut. Po tym czasie dodajemy posiekaną roszponkę. Mieszamy. Smażymy rumiane naleśniki na minimalnej ilości oleju. Na ciepłych naleśnikach układamy plasterki szynki/salami, pokrojoną w plasterki mozarellę oraz posypujemy mozarellą do zapiekania (tartą). Zwijamy ciasno ruloniki. Przecinamy na pół i układamy w naczyniu żaroodpornym. Wstawiamy do gorącego, ale wyłączonego piekarnika na kilka, kilkanaście minut – tylko by ser się roztopił.   Źródło

Smaki Na Talerzu
Schabowy z karkówki w mleku i cebuli 159

Składniki: (na około 10 kotletów) 1 kg karkówki wieprzowej (kawałek średniej wielkości) 3 cebule 3 szklanki mleka świeżo mielony pieprz 1 - 2 łyżeczki mielonego kminku sól dodatkowo: 2 - 3 jajka bułka lub mąka pszenna pełnoziarnista (do panierowania) tłuszcz do smażenia Przygotowanie: Karkówkę umyć, oczyścić z wszelkich twardych żyłek, pokroić w 1 cm plastry i roztłuc je cienko tłuczkiem do mięsa(...)pszennej pełnoziarnistej, roztrzepanym jajku i znów w mące. Smażyć na mocno rozgrzanym tłuszczu do solidnego zarumienienia się z każdej strony. Sprawdzić stan wysmażenia, jeśli nie są wystarczająco wysmażone wstawić je na około 15 - 20 minut do rozgrzanego do 180 stopni C piekarnika. Wszystko zależy jakie będziemy mieć mięso, młodemu wystarczy samo smażenie, starsze mięso wymaga zapiekania

Kuchcik gotuje
Zapiekany chlebek z warzywami 168

wersja zapiekanego chlebka na pewno spodoba się Tobie. Możesz ją przygotować na śniadanie czy kolację, a nawet zabrać po kawałku do pracy. No i ma w sobie dzienną porcję warzyw, same plusy :) Składniki:  200 g chleba razowego  100 g cukinii 100 g czerwonej papryki 100 g świeżego brokułu 250 g sera feta 4 jajka

Niezły Młynek
Forszmak poświąteczny 101

cebuli, śledzi, zapiekana lub podawana na zimno jako przystawka lub danie główne. U mnie przygotowana z tego co zostało po świętach - stąd też ta nazwa. Składniki: 1 kg wędliny 1 cebula 1 czerstwa bułka 1 jabłko 15 dag ugotowanych ziemniaków 15 dag żółtego sera 3 łyżki tłuszczu 15 dag śmietanki 3 łyżki mąki 3 jajka 2 kostki drobiowe sól

Tradycyjna Kuchnia
Fasolka szparagowa polana zrumienioną na maśle bułką tartą. 169

wody i jajkiem sadzonym, ale do mięs np.mielonego czy kotleta tez nie pogardzę :) Polecam :) Składniki - fasolka szparagowa - masło - bułka tarta - sól - czosnek mielony Wykonanie Fasolkę oczyszczam z włókien, odkrawam końcówki, płukam. Gotuje w lekko osolonej wodzie z dodatkiem mielonego czosnku. Kiedy zmięknie odcedzam. W rondelku rozpuszczam masło, dodaje do niego bułkę tartą i chwilę zapiekam (aż się zrumieni ). Fasolkę wykładam

Kuchnia z widokiem na ogród
Szarlotka 124

nakłuwamy widelcem i zapiekamy przez ok 10-15 minut. Następnie na upieczone ciasto wykładamy farsz z jabłek. Nakrywamy nasz placek rozwałkowaną mniejszą cząstką pozostałego ciasta, którą możemy dodatkowo przystroić kawałkami ciasta, wyciętymi foremkami, u mnie są to kwiatuszki :) Nasz wypiek, po upieczeniu możemy oprószyć cukrem pudrem, lub przed wstawieniem do piekarnika, posmarować wierzch ciasta rozmąconym jajkiem.  Oraz posypać

Taste Of My Day
Podpłomyki z warzywami 237

sól. Wybijamy jajko, wodę i wyrabiamy ciasto. Dzielimy na 4 części i rozwałkujemy placki Blachę wykładamy papierem i pieczemy ok 15 min w 160-170 st. Paprykę kroimy w cienkie paski, cebulę w krążki a pomidory w plastry. Na każdym placku układamy warzywa, pokrojone oliwki i szczypiorek. Doprawiamy wszystko czosnkiem granulowanym i posypujemy serem. Zapiekamy jeszcze

Olikowa kuchnia
Zapiekanka z bakłażana ( niby lasagne ) 194

    Znowu obiad bez mięsa ! Ale mi to w ogóle nie przeszkadza :DTym razem zapiekanka z bakłażanów. Efekt końcowy przypomina nieco lazanię, lazanię bez

kolorowotorcikowo
Klopsy mielone na włoskiej kapuście z sosem a’la beszamelowym. 164

Wracamy po dość długiej przerwie. Tym razem chcemy was zachęcić do wypróbowania klopsów, czy jak to woli kotletów mielonych zapiekanych na włoskiej kapuście z sosem podobnym do beszamelowego. Mielone klopsy na pewno każdy z was robi bardzo często, a niewielki dodatek sprawi, że po pierwsze będziecie mieli surówkę z głowy, kapusta nadaje się wyśmienicie, a po drugie zupełnie odmienicie(...)zachęcamy żeby zrobić je po swojemu, tak jak robicie je na co dzień. Gwarantujemy, że będą jeszcze pyszniejsze. Przepis Składniki: 500 g mięsa mielonego 2 cebule bułka tarta 2 jajka sól, pieprz wegeta 100 g masła 2 łyżki mąki 400 ml bulionu ważywnego 150 g gęstej śmietany 800 g włoskiej kapusty garść posiekanej pietruszki Przygotowanie: Przygotowujemy mielone kotlety, napiszemy

KasiaiKrzysiu.pl
Pieczeń Drobiowa z Piersi Kurczaka - Pyszna i Zdrowa 300

dodaję podsmażoną cebulę, jajka, kaszę manną, przyprawy, doprawiam solą (dwie duże szczypty), pieprzem (dwie duże szczypty) i całość dokładnie mieszam łyżką tak żeby powstała jednolita masa (możemy wymieszać dłonią). Tak przygotowaną masę przekładam do foremki aluminiowej, delikatnie ugniatając. Górę smaruję olejem. Pieczenie pieczeni drobiowej: Foremkę wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na środkową półkę i zapiekam około 70 minut

Uwaga Babcia Gotuje
Zapiekanka śledziowa z ziemniakami i cebulą 168

chwili wbić jajko i dobrze wymieszać. Opłukać śledzie z mleka i pokroić w kosteczkę. Opruszyć je solą i pieprzem. W naczyniu żaroodpornym warstwami ułożyć 1/2 ziemniaków, 1/2 cebule, śledzie, 1/2 cebuli i znów 1/2 ziemniaków. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30 minut, po tym czasie wyciągnąć zapiekankę posypac tartym żółtym serem i zapiekać jeszcze ok 10 minut

MarciochaKucharzy
Avocado zapiekane 100

jajka 2 łyżki Smakowitej Pajdy z ziołami odrobina boczku sól, pieprz szczypiorek lub rzeżucha   Avocado przepołowić na pół i wyjąć pestkę. Wewnętrzną część owocu posmarować smalczykiem, w miejsce po pestce wbić żółtko i wlać tyle białka ile się zmieści, posolić i popieprzyć. Na samym końcu ułożyć kilka kostek boczku i kawałek Smakowitej Pajdy. Zapiekać 20 minut

Jadło i czytadło
Ryż z jabłkami / Rice with apples 138

cynamon. Dodaję jajko i smietanę i dokładnie mieszam do całkowitego połcznia sę składników.Jabłka ścieram na grubej tarce i podsmażam chwile na łyżce masła. Dodaję do nich cynamon i rodzynki (można ewentualnie dosłodzić). dokładnie mieszam.Na spód natłuszczonego naczynia żaroodpornego nakładam połowę ryżu, następnie wykładam jabłka i przykrywam pozostałym ryżem. Na wierzchu układam wiórki masła.Zapiekam bez przykrycia 45 minut

Magiczna kuchnia Darii
Brak tytułu 2771

gołąbki zapiekane w naczyniu żaroodpornym TERMISIL.     Gołąbków wyszło bardzo dużo, nie liczyłam - ale na około około 20 sztuk. Gołąbki - przepis 1 kg mięsa mielonego - ja użyłam z szynki 0,5 kg ryżu - ugotować 2 cebule - pokroić i zrumienić na maśle łyżka koncentratu pomidorowego przyprawa do mięsa mielonego, np. Kamis pieprz, sól - do smaku 2 jajka Z podanych

kolorowotorcikowo
Pierś z kurczaka z masłem czosnkowym serem i zapiekanymi ziemniakami 204

Smaczne, wyraziste, a zarazem rozpływają się w ustach. Składniki: 1duża podwójna pierś z kurczaka, bułka tarta, jajko, mąka, ser żółty, 3 duże łyżki masła, 2 ząbki

Kuchnia Pełna Pasji
Zapiekany makaron z serkiem homogenizowanym 194

smacznym daniem. Zapiekany makaron z serkiem homogenizowanym jest daniem łagodnym, nieco słodkawym. Idealne rozwiązanie dla dzieci, gdyż robi się to danie szybko i jest łatwe. U mnie w domu często przygotowuję takie zapiekanki na słodko z owocami na bazie jogurtu lub właśnie serka homogenizowanego. Polecam! Składniki: 300 g makaronu świderki 200 g serka homogenizowanego waniliowego 2 jajka masło

Ciasta z tradycjami
Gołąbki "sulmierzyckie" - obiad na czas mrozów :) 157

kapustą, jajkami, manną, mąką ziemniaczaną, przyprawą i mięsem. Wszystko mieszamy bardzo dokładnie, najlepiej zrobić to ręką. Następnie odmierzając łyżką zbliżonej wielkości porcje przy pomocy moczonych każdorazowo w wodzie rąk formuję rodzaj kotletów, które obtaczam w mące. Kiedy są gotowe rozgrzewam tłuszcz i obsmażam każdą sztukę na lekko brązowo. Układam gołąbki dosyć ściśle w naczyniu do zapiekania. W moim rondelku tworzę

I tu będę miała takie te
Tarta ze szparagami na cieście francuskim 152

tartej mozzarelli 150 g pomidorków koktajlowych 1 jajko świeżo mielony pieprz 1 łyżeczka suszonego tymianku 1 łyżka tartego sera ( parmezanu, grana padano, corregio, czy innego ulubionego :)) PRZYGOTOWANIE Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia rozwijamy ciasto francuskie. Zawijamy do środka wszystkie brzegi - na grubość około 1/2 cm. Nakłuwamy ciasto widelcem, smarujemy je roztrzepanym jajkiem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego(...)pół. Na upieczonym cieście rozsypujemy równomiernie mozzarellę, układamy szparagi - na przemian główką do góry i na dół. Rozkładamy połówki pomidorków, oprószamy pieprzem i tymiankiem. Wstawiamy do piekarnika i zapiekamy jeszcze przez 15-20 minut.    Po upieczeniu posypujemy całość startym serem. Podajemy tartę pokrojoną na kwadraty. Smacznego :) Cała tarta - 1971 kcal, może stanowić posiłek dla 3 osób, lub być

Moje Kuchenne Rewelacje
Szaszłyk w koszulce 338

roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smażymy na oleju z pestek winogron. Na patelni układamy najpierw złączeniem mięska, żeby się nasze dzieło nie otworzyło ;) Obsmażone przez kilka minut szaszłyki, przekładamy do naczynia żaroodpornego (żeby mięsko doszło i spokojnie sobie wystygło). Zimne szaszłyki rozcinamy wzdłuż wykałaczki i tak przecięte układamy na blaszkę. Wszystkie, rozcięte na pół szaszłyki zapiekamy około 20 minut, przed

Lawendowe Niebo
Ziemniaczany specjał. 238

naczynia do zapiekania o średnicy do 20cm.Brzegi ciasta muszą wystawać sporo poza rant naczynia ,abyśmy mogli założyć je środka. Obrane ziemniaki gotować 15 min, przestudzić i pokroić w plasterki . Układać je warstwami na cieście, posypując solą, pieprzem, gałką muszkatołową ,posiekanymi ziołami i rozpuszczonym masłem. Zalepić ciasto na górze .Wokół rantu ułożyć ozdobny warkoczyk. Ciasto posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać sezamem. Pośrodku

Kulinarny karnet Christophera
Z dalekich wypraw #2 "Po prostu weź dużo dobrego sera i jakieś ciasto" 277

miski, dodałam jajko i nieco posoliłam. Wymieszałam na jednolitą masę. Odstawiłam na bok.Wyrośnięte ciasto wyrobiłam na omączonym blacie, podzieliłam na 2 części i każdy rozgniotłam na płaskie placki o grubości 1 cm. Rozłożyłam na nich serowe nadzienie, pozostawiając ok. 1 cm od brzegu. Zebrałam boki do środka i utworzyłam sakiewkę, którą ostatecznie spłaszczyłam na placek. Zapiekałam w temp

bastalena
MINITARTALERKI Z BOTWINKĄ/ SAŁATKA WŁOSKA Z PŁATKAMI MIGDAŁOWYMI 169

botwinki - 5 jajek - sól, pieprz - 2 ząbki czosnku - 100 g serka śmietankowego (lub ser kozi) - 2 małe buraczki WYKONANIE: Ciasto dość szybko zagniatamy, schładzamy 30 minut w lodówce, wylepiamy foremki ciastem (zostawiamy 1/5 część do stworzenia kratownicy na tartaletkach. Jaja roztrzepujemy w misce, łączymy z serkiem, solą, dodajemy posiekaną botwinkę, buraczki i czosnek, wlewamy do tartaletek. Zapiekamy 35 minut

SMYKWKUCHNI

Proponowane wyszukiwania