tarta bułka do panierowania mięsa sól pieprz tłuszcz do smażenia Sposób przygotowania: Schab lekko rozbijamy tłuczkiem do mięsa. Solimy i pieprzymy z każdej strony. Panierujemy kolejno w mące, jajkach i tartej bułce. Smażymy z każdej strony na złoty kolor. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Szklimy na maśle. Ser ścieramy na tarce na grubych oczkach. Ser łączymy z cebulą(...)Pasztet kroimy w cienkie plastry. Mięso wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Na każdy kawałek schabu kładziemy po kilka plastrów pasztetu. Wierzch przykrywamy masą serowo-cebulową. Danie zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopnic C do czasu aż ser się rozpuści i ładnie zarumieni. #Duda #ŚwiętazDuda #GotujzDuda źródło: przepis własny Ilość porcji: 6 szt. Czas przygotowania
Pobite gary Barbarysurowo - przyznam szczerze , że ja jeszcze ich w takiej postaci ich nie jadłam -, możemy je smażyć same albo w cieście naleśnikowym, faszerować przeróżnymi farszami, zapiekać w piekarniku lub robić omlety albo wytrawne tarty. Należy pamiętać , że przed ich przygotowanie z kwiatu należy usunąć pręcik. Na blogu znajdziecie inne przepisy(...)kwiaty cukinii i dyni Hokkaido faszerowane kwiaty cukinii kwiaty cukinii nadziewane krewetkami ------------------------------------------------------------- Smażone kwiaty cukinii w cieście piwnym Czas przygotowania: 20 minut Składniki: 6 żeńskich kwiatów cukinii 1 duże jajko 4 łyżki mąki pszennej ok. 100 ml piwa sól pieprz olej do smażenia Wykonanie: W misce miksujemy jajko, mąkę, piwo i przyprawy. Ilość piwa podaję w przybliżeniu, jeśli ciasto wyjdzie
Kulinarne przygody GatitySkładniki: farsz: - w opisie, bakłażan 2 sztuki, pomidory 3 sztuki, natka pietruszki 1/2 pęczka, ser żółty morski 15 dag, woda 1/2 szklanki FARSZ DO GOŁĄBKÓW: ryż-jajka-mięso mielone z łopatki-papryka ostra-czosnek-kucharek - składniki w ilości wg uznania wszystko dobrze wymieszać pomidory sparzone rozdrobnić razem ze skórką i natką pietruszki bakłażany przeciąć wzdłuż na pół i łyżeczką usunąć(...)pestki i miąższ, obrać ze skóry i nadziać farszem do gołąbków nałożyć pomidory i posypać serem morskim startym na grubych oczkach do naczynia wlać wodę i zapiekać w 180C około 30 minut - ja zapiekłam w mikrofali na 450Wat Combi 15 minut podawać do jedzenia troszkę wystudzone...............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubiępiwa :) Do zrobienia ślimaków potrzebujemy: 1 op. ciasta francuskiego 1 cebula 15 dag szynki 15 dag sera żółtego 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 2 łyżki śmietany 18% 1 jajko sól pieprz Cebulę i szynkę kroimy w małą kosteczkę i lekko obsmażamy. Możemy dodać bez podsmażania. Ser ścieramy na tarce i wszystko mieszamy ze śmietaną. Dodajemy białko i doprawiamy solą(...)wykładamy na ciasto i smarujemy. Pozostawiamy brzegi do sklejenia. Zawijamy jak roladę, kroimy plastry 2-3 cm i układamy na blasze wyłożonej papierem. Ja smaruję jeszcze żółtkiem i zapiekam ok 15-20 min w 200 st.C
Olikowa kuchniaWarzywa wspaniale nadają się do faszerowania! Nawet te, które na pierwszy rzut oka mogłoby się wydawać, że nie mają ku temu warunków :) Jednym z takich warzyw
Taste Of My Daypysznym pomidorowym sosie smakują obłędnie :) Składniki: NA FARSZ 500 g mięsa mielonego drobiowego ( lub innego ) 500 g białej kapusty 1 cebula 3 pieczarki 2 jajka 1/2 szklanki surowego ryżu 2 czubate łyżki posiekanej natki pietruszki sól, świeżo zmielony czarny pieprz olej do smażenia NA SOS POMIDOROWY 3-4 łyżki przecieru pomidorowego (passaty) 2 szklanki bulionu 1/2 szklanki(...)małej patelni rozgrzej łyżkę oleju i smaż na średnim ogniu cały czas mieszając do zarumienienia. Mięso przełóż do dużej miski, dodaj kapustę, cebulę, surowy ryż, natkę pietruszki i jajka. Dopraw solą i pieprzem. Wyrób na jednolitą masę (jeśli będzie rzadka, dodaj trochę tartej bułki). Z masy formuj podłużne kotlety. Obsmaż je krótko na gorącym oleju (tylko
Fiołkowe Talerzeodcedzamy i po lekkim przestygnięciu obieramy ze skórki. 2. Składniki na klopsiki łączymy dokładnie ze sobą wyrabiając je najlepiej ręcznie. Następnie przesmażamy na odrobinie oliwy/oleju. 3. W śmietance roztrzepujemy jajko i mieszamy razem z serem żółtym. 4. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem, układamy pierwszą warstwę ziemniaków pokrojonych w grubsze plasterki, polewamy połową sosu. Następnie układamy kolejną warstwę zmieników, na to plasterki(...)razem z groszkiem. Na koniec wykładamy nasze klopsiki. Całość zalewamy resztą sosu. Pieczemy w 190 stop. przez około 30 minut. 10 minut przed końcem układamy gdzieniegdzie kulki mozzarelli i zapiekamy do końca. #myAmbition
Gotowanie...to proste !przygotowywanie się do obrony. W tym momencie z pomocą przychodzą mi wszelkiego rodzaju zapiekanki oraz dania, które mogę spokojnie odgrzać nawet na następny dzień. Takim daniem są właśnie zapiekane naleśniki. Większość ludzi preferuje naleśniki w wersji na słodko. Spokojnie można usmażyć ich podwójną porcję, w jeden dzień podać na słodko a w drugi na słono – z dodatkiem mielonego(...)sosu pomidorowego. Takie danie sprawdzi się również jako ciepły posiłek na imprezie. Można spokojnie przygotować je wcześniej a kiedy przyjdą goście zapiec w piekarniku. Składniki: 1 szklanka mąki 2 jajka 1 szklanka mleka 3/4 szklanki wody (najlepiej gazowanej) szczypta soli 3 łyżki masła lub oleju roślinnego 250 g mielonej szynki wieprzowej 1 cebula drobno posiekana 2 ząbki czosnku drobno posiekane
Życie ze smakiemkurczaka 1 brokuł 2 szalotki 2 ząbki czosnku przyprawy do smaku: pieprz,sól, czosnek granulowany olej do smażenia sos 15 dag sera tartego żółtego 150 ml śmietany 18 % 2 jajka sól i pieprz do smaku 1/2łyżeczki natki pietruszki 1/2 czosnku granulowanego 1/2 bazylii suszonej PRZYGOTOWANIE: Brokuły gotuję w osolonej wodzie ok 5 min. Kurczaka kroję w kostkę, doprawiam(...)dodaję obraną i pokrojoną szalotkę. Na koniec dodaję czosnek. Farsz dokładnie mieszam. W miseczce mieszam wszystkie składniki. Makaron maczam w gorącej wodzie ok 2 minut . Następnie w formie do zapiekania kładę warstwowo :makaron-sos-farsz i tak aż składniki się skończą ok 3 warstw. Lasagne wkładam do piekarnika na 180 stopni i piekę przez ok 30 min. Smacznego
Gotowanie Patkiotrębów pszennych sól, pieprz 4-5 szt. zielonych szparagów 100 g cukinii 5-6 pomidorków koktajlowych oliwa z oliwek 4 łyżki tartej mozzarelli zioła prowansalskie PRZYGOTOWANIE Kalafiora miksujemy z jajkiem i otrębami. Doprawiamy solą i pieprzem. Blaszkę (u mnie 16x 29 cm) wykładamy papierem do pieczenia i rozkładamy równomiernie ciasto. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni(...)zalewamy wrzątkiem i blanszujemy kilka minut. Cukinię kroimy w plasterki, pomidorki na połówki. Ciasto skrapiamy oliwą, układamy warzywa - cukinię też spryskujemy oliwą. Posypujemy ziołami prowansalskimi i mozzarellą. Zapiekamy jeszcze przez 15-20 minut. Smacznego
Moje Kuchenne Rewelacjełyżeczki soli 1 jajko 0,5 pęczka szparagów 1 opakowanie sera koziego garść jarmużu 0,5 pęczka botwinki pieprz, sól Przygotowanie: Do miski dodajemy mąki sól, olej kokosowy, jajko i wyrabiamy ciasto stopniowo dolewając wodę. Jeżeli zajdzie potrzeba można dodać więcej wody. Foremkę smarujemy olejem kokosowym i wylepiamy ciastem. Spód dziurawi my widelcem, następnie pieczemy w piekarniku(...)Szparagi gotujemy w osolonej wodzie ok. 5-6 min. Na upieczony spód tarty wykładamy pokrojoną w cieką kosteczkę botwinkę, jarmuż, posypujemy rozdrobnionym serem kozim i szparagami - całość zapiekamy w piekarniku w 180 st przez
Łycha smakówTort w wersji wytrawnej, czemu nie? :) Myślę, że niejednego zachęci do spróbowania. Makaron zapiekany z boczkiem i mięsem wieprzowym w sosie pomidorowym. Zapieczone pod serową pierzynką. Osoby dbające o linię, proszę przymknąć oczy :) Inspiracja zaczerpnięta z jednej z kobiecych gazet. Składniki na 4 porcje (tortownica o średnicy 21 cm) : 100 g wędzonego boczku 2 marchewki 1 cebula 1 ząbek(...)czosnku 3 gałązki rozmarynu 2 łyżki oliwy 450 g mięsa mielonego wieprzowego 200 g makaronu penne 4 jajka 2 łyżki koncentratu pomidorowego 100 g żółtego sera (użyłam sera Dziugas) 400 g pomidorów z puszki cukier sól, pieprz 1. Boczek pokroić w kostkę. Marchewkę, cebulę i czosnek obrać, następnie pokroić w kostkę. Na dużej patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć boczek. Dodać
Moja Galeria Smakuzapiekane kokosowe* płatki ryżowe z granatem ; herbata pomarańcza-czekolada ~ *z dodatkiem mąki kokosowej Zaczynamy miesięczne praktyki...Dzisiaj się dowiem co i jak - czy będę w pierwszej czy drugiej zmianie i takie tam...Dam radę, przecież w wakacje byłam na stażu i przepracowałam miesiąc, a tam to dopiero było ciężko :) PRZEPIS /1 porcja/ ~60g płatków ryżowych Piątnica ~15g mąki kokosowej(...)jogurtu naturalnego ~jajko ~cukier/stevia/ksylitol ~1/2 łyżeczki proszku do pieczenia ~50g ziarenek granatu Mieszamy płatki, mąkę, cukier/stevię/ksylitol i proszek do pieczenia. Następnie dodajemy jogurt i jajko, mieszamy. Dodajemy ziarenka granatu i łączymy z masą. Przekładamy ciasto do naczynia żaroodpornego i pieczemy ok. 35 minut w 190*C. Smacznego
breakfast of dreamsduże opakowania maku, ulubione bakalie(migdały, rodzynki sułtańskie, mieszanka keksowa ,żurawina), 6 jajek, 400g śmietany, szklanka mleka, łyżka cukru, cukier(...)Zmiksuj śmietanę, mleko, żółtka, cukier kryształ i wanilinowy na gładki sos. W naczyniu żaroodpornym układaj na przemian płaty makaronu, sos, masę makową sos itd. Na wierzchu polej resztą sosu. Zapiekaj ok 40 minut w temperaturze 180 stopni. Smacznego! Dodam tylko, że u nas to danie było na stole zaledwie 10 minut . Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com
Wielki apetyt