Moja wersja tradycyjnego, zapiekanego gruzińskiego placka z serem, z dodatkiem dobrze przyprawionego, soczystego mięsa, pachnących warzyw, i aromatycznych suszonych pomidorów to fajny pomysł na smaczne, sycące danie, które fajnie wygląda na talerzu. Składniki: Ciasto: 250g mąki pszennej 30g świeżych drożdży 120ml mleka (ciepłego) 50g masła extra 1 jajko szczypta soli 1/2 łyżeczka cukru Dodatkowo: 250g mielonego mięsa drobiowego
Szalona Kuchnia Ewelinyprzez minutę. Następnie wlewamy śmietanę wymieszaną z jajkiem i serek topiony rozpuszczony w 1/2 szklance wrzątku. Podgrzewamy do czasu zgęstnienia sosu. Próbujemy i przyprawiamy solą i pieprzem. Tak przygotowanym sosem smarujemy nasze naleśniki i na każdym układamy 2 szparagi. Zawijamy w rulon, układamy w naczyniu żaroodpornym, opcjonalnie posypujemy żółtym serem i zapiekamy przez około 20 minut w 170 stopniach. Smacznego
Jadło i czytadłojest koniecznością obtaczania tofu w jajku. 7. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. 8. W naczyniu żaroodpornym wykładamy najpierw warzywa, kolejno 6 kawałków tofu, ponownie przekrywamy warzywami, wykładamy parę plasterków sera, kolejne 6 kawałków tofu i całość zakrywamy warzywami i posypujemy startym żółtym serem. Całość zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni
Mój pomysł nacroissanty) – 1/2 puszki masy toffee Jajka wbić do miski i rozbełtać razem z mlekiem. Chleb (lub inne pieczywo) pokroić na kawałki (lub odrywać kawałki) i umieścić w naczyniu żaroodpornym. Całość zalewamy jajecznym płynem i całość dociskamy (najlepiej łyżką lub widelcem, aby wchłonęła płyn). Na wierzchu układamy masę toffee i zapiekamy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku. Wyjąć z piekarnika
Szybko Tanio Smaczniedoprawiamy solą. Tak przygotowaną oliwą nacieramy filety. Jajka, mąkę i wodę mieszamy na jednolitą masę (ma być gęsta). Do smaku doprawiamy solą. Filety zanurzamy w cieście i smażymy z obu stron na rozgrzanym oleju. Przekładamy na blaszkę do pieczenia. Na filetach układamy obrane banany pokrojone w krążki, oprószamy suszoną bazylią. Całość zapiekamy 20 min w temperaturze 200°C. /* Style Definitions
R'n'G Kitchendodatki do mięs. Osobiście uwielbiam kalafiora zapiekanego pod sosem beszamelowym (przepisem się kiedyś z Wami podzielę), ale ta wersja skradła moje serce od pierwszego kęsa. Składniki: główka kalafiora 3 łyżki natki pietruszki 2 ząbki czosnku duża cebula 3 łyżki kaszy manny łyżeczka curry 1/2 łyżeczki papryki słodkiej i ostrej 2 jajka sól, pieprz 50dag pieczarek 2 łyżki śmietany cebula
ChilliJemyOdcedzić. Mleko wlać do kubka blendera, dodać jajko, starty na tarce oscypek ok 100g przyprawić do smaku i zblendować. Wstawić tartę do piekarnika nagrzanego do 180 st na 15 min. Na podpieczonym spodzie rozsmarować sos pomidorowy, ułożyć kalafior i zalać serowym sosem , Posypać resztą oscypka i na wierzch odrobiną żółtego sera, zapiekać
Gotowanie jest łatweSkładniki masy mięsnej wymieszać z przyprawami i jajkiem, rozrzedzić wodą, dodać posiekany czosnek. Ser z mlekiem i jakiem doprawić do smaku i zmiksować przy pomocy blendera. Na podpieczone ciasto wyłożyć i wyrównać masę mięsną, ułożyć cykorie i zalać polewą serową. Posypać żółtym serem , położyć kilka plasterków chili i posypać szczyptą oregano. Zapiekać
Gotowanie jest łatwemusi być na sypko. Do przestudzonego dodać jajko, ser i przyprawy. Wymieszać i nałożyć ryż do silikonowych foremek na muffinki. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i wrzucić rozgnieciony czosnek. Kiedy uwolni swój aromat dodać szpinak i chwilę podsmażyć. Dołożyć ser i dokładnie połączyć. Zdjąć z ognia i przestudzić. Formę do zapiekania posmarować oliwą, ułożyć zamarynowane filety łososia skórą
https:KKuchniaMniamsię wodą. Odstawić na chwilę do przestygnięcia. Jajka utrzeć z przesianym cukrem pudrem na jednolitą masę. Dodać do nich przesianą mąkę. Wymieszać tak aby nie było grudek. Dodać rozpuszczoną z masłem czekoladę w wszystko razem połączyć. Rozlać do foremek. Mi zabrakło papilotek więc część foremki wyłożyłam papierem do pieczenia. Kokilki do zapiekania nasmarowałam masłem i obsypałam kakao. Włożyć
Jemy Pijemytypu mozzarella lub gouda Olej Wykonanie: Jajka roztrzepujemy z mlekiem i przyprawiamy solą, pieprzem i chili. Na rozgrzanej patelni z niewielką ilością oleju smażymy omleta – podczas smażenia podnosimy lekko brzegi aby masa jajeczna dostała się na patelnię i się ścięła. Po usmażeniu omleta, przekładamy ( zsuwamy ) go na blaszkę ( foremkę )do zapiekania. Na drugiej patelni podsmażamy pokrojony boczek razem
Smaki Ewyziemniaków, następnie jak trochę ostygnie dodać mozzarellę, jajko, otręby oraz przyprawy, ułożyć na blachę i piec ok 20-25 minut w temperaturze 200 stopni, aż zacznie się przyrumieniać. Pomidory wymieszać z wszystkimi przyprawami, solą i pieprzem, pieczarki poddusić chwilę z przyprawami, pokroić oliwki i ser, dodatki ułożyć na upieczonej pizzy i zapiekać, aż do roztopienia sera. Smacznego
zdrowa vege kuchniaOdcisnąć i dodać do mięsa wraz z jajkiem i przyprawami. Masę mięsną dobrze wyrobić. Na zgrillowane plastry bakłażana nakładać po (mniej więcej) łyżce mięsnej masy, na to plasterek sera i zwijać wzdłuż dłuższego boku. Nie martwić się jeśli będzie wychodziło krzywo czy rozjeżdżało się :) Roladki układać w natłuszczonym lekko naczyniu do zapiekania. Wielbiciele żółtego sera mogą zetrzeć go trochę
Codzienna kuchnia niecodziennaśmietaną 30%) 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 3 jajka opcjonalnie, ale bardzo na miejscu w wersji dla dorosłych jest kilka łyżek pomarańczówki do skropienia gotowego deseru (mniam!) 3-4 świeże gruszki garść świeżych malin Wszystkie składniki wymieszać dokładnie razem (można w mikserze), tak by się połączyły tworząc gładką masę. Przygotować naczynia do zapiekania i lekko je natłuścić (użyłam do tego
KUCHARNIAkończąc. Nie mogłam przejść obok tego pomysłu obojętnie. Dokonałam drobnych modyfikacji, zwiększyłam porcje (a co tam będzie na później), zmiksowałam ulubione owoce, wykopałam pszenne zarodki i przystąpiłam do pracy... Zapiekana owocowa owsianka 300g owoców* (u mnie 150g brzoskwiń i 150g truskawek) 1 szklanka płatków owsianych 2 jaja 3 łyżki zarodków pszennych 1 łyżka miodu** do przybrania: owoce(...)cukier pomarańczowy Owoce dokładnie myjemy, jeśli zachodzi konieczność obieramy ze skórek, pestek etc. Dodajemy jajka, miód i zarodki pszenne. Wszystkie składniki dokładnie miksujemy. Następnie powstały krem mieszamy z płatkami owsianymi. Odstawiamy na około 1 godzinę aby płatki nasiąkły. Powstałą masę przekładamy do kokilek, do środka wkładamy truskawkę, kostkę czekolady itp, posypujemy cukrem, płatkami migdałowymi, polewamy miodem- co kto lubi
Zapiski Młodej Żonydokładnie mieszamy ręką. Ubijamy pianę z 30 jajek , dokładnie połączamy z pozostałym ciastem. Znów dokładnie mieszamy dłonią. Wałek do wypieku sękacza(drewniany, z jednej strony musi być węższy), smarujemy masłem, zawijamy papierem śniadaniowym, obwiązujemy nitką. Wałek umieszczamy przy ogniu lub spiralach elektrycznych kręcąc nalewamy na cały wałek warstwę ciasta, ciągle obracając zapiekamy ciasto,kiedy zacznie się przyrumieniać nalewamy drugą
Z Majeczką w kuchnipieprzem . Studzimy.Schab panierujemy w mące, roztrzepanych jajkach i ponownie w mące. Smażymy z obu stron na złoto w głębokim tłuszczu. Odsączamy na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu. Na powierzchni usmażonych kotletów układamy farsz z pieczarek, cebuli i papryki, posypujemy startym serem.Układamy usmażone kotlety na blaszce, wstawiamy do piekarnika i zapiekamy w rozgrzanym piekarniku 180 C, aż ser się roztopi
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięmożna zmiksować lub zblendować dla uzyskania efektu pasty). Paprykę i jalapeno bardzo drobno pokroiłam (zostawiłam część do dekoracji), a następnie wymieszałam z masą żółtkową. Wypełniłam nią pozostałe połówki jajek. Całość udekorowałam paseczkami papryki i krążkami jalapeno. Tartinki z tuńczykiem3 kromki chlebatuńczyk w wodziegarść kukurydzy3 ogórki konserwowe1 łyżka majonezu1 łyżka jogurtupieprzTuńczyka i kukurydzę odsączyłam. Połączyłam w misce(...)gęstego jogurtu 1/2 ogórka zielonego 1 ząbek czosnku sok z cytrynyWszystkie składniki wymieszałam na jednolitą masę. Uformowałam podłużne mini kiełbaski bądź kulki. Nadziałam na wykałaczki i zapiekałam w 150st. przez 40min. Do maczania podałam sos tzatziki. W miseczce umieściłam jogurt. Dodałam do niego starty ząbek czosnku, startą połówkę ogórka (odcisnąć z wody) oraz kilka kropel soku
bastalenaSkładniki: (na 4 porcje) 4 bułki hamburgerowe sałata lodowa prażona cebula 500 g mięsa wołowego-mielonego pół cebuli posiekana natka pietruszki 8 plastrów boczku ser żółty
KreatywnePinyWitajcie :) Miałam dzisiaj ochotę na jakieś bułeczki z zapiekany serem , no i wpadłam na pomysł żeby zrobić może nie typowe nadzienie , z parówek , ketchupu , pieczarek , cebulki i sera żółtego . Powiem Wam że wyszły pyszne alla paszteciki , córka jadła je z zupką ogórkową(...)Zapraszam :) Składniki na ciasto drożdżowe : około 3 szklanek mąki 1 szklanka wody 3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka soli 14 g suchych drożdży 1 jajko Nadzienie : 8 dobrej jakości parówek 1/2 szklanki żółtego sera startego na drobnych oczkach 3 pieczarki 1 cebula 3 kopiaste łyżki ostrego ketchupu można pól na pół z łagodnym Wykonanie
Sama słodycz i szczypta chiliZnajdziecie je tu –> KLIK . Wtedy zapiekałam je z sosem pomidorowym i mozzarellą. Tym razem postawiłam na chrupiącą wersję z pysznym, pachnącym sosem z wędzoną śliwką. Myślę, że takie danie nadaje się również na święta :) naleśniki 6 sztuk: 1 szklanka mąki pszennej 3/4 szklanki wody gazowanej 0,5 szklanki mleka 2 jajka 1 łyżka oleju rzepakowego szczypta soli farsz
Mienta blogszybki i syty obiad. I tak powstało zapiekane penne z brokułami i sosem śmietanowo-serowym. Posiłek dla zabieganych potrzebujących dużej dawki energii na dłuższy czas :-) Składniki -ok. 200g makaronu penne (do przygotowania dania użyłam makaronu firmy Arrighi) -1 duży brokuł -ok. 80g startego żółtego sera -150ml śmietany -sól, pieprz -1 jajko -3 łyżki mleka -oliwa z oliwek
Zielona Kuchniamięciutkich , gryczanych naleśni , z pikantnym farszem z pieczarek i mnóstwem startego sera żółtego. Ciasto: ********************* 2 jajka 1.5 szklanki.mąki gryczanej na wpół z mąką pszenną Ok.150 ml. szklanki.wody gazowanej Ok.150 ml.mleka bezlaktozowego Olej do smażenia Farsz: ********************* 25 dag.pieczarek 2 jajka Duża cebula 10 dag.startego żółtego sera 2 łyżki posiekanego drobno koperku Sól pieprz Duża szczypta pieprzu cayenne(...)kolor.Przygotować farsz-pieczarki oczyścić,pokroić drobno,jajka ugotować na twardo, obrać i posiekać, podsmażyć na oleju wraz z pieczarkami i cebulką drobno posiekaną.Doprawić solą, pieprzem i pieprzem CAJUN, wymieszać.Naleśniki smarujemy farszem i ciasno rolujemy.Kroimy na 3-4 plastry.Ukladamy pionowo do natłuszczonego naczynia.Posypujemy koperkiem i serem żółtym.Skrapiamy olejem i zapiekamy w 180stopniach ,aż ser się roztopi.Smacznego
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkibrukselki 14. Zapiekanka brokułowa z jajkami pod beszamelem 15. Zapiekanka wiejska ziemniaczana 16. Zapiekanka kalafiorowa z ryżem 17. Zapiekanka makaronowa z zielonym groszkiem i szynką 18. Zapiekanka makaronowa z pieczarkami 19. Zapiekanka jajeczna 20. Zapiekanka makaronowa ze szpinakiem 21. Zapiekanka makaronowa na szybko 22. Zapiekanka ziemniaczana z serem wędzonym 23. Zapiekane roladki kapuściane 24. Zapiekanka z kiszoną kapustą
Tradycyjna Kuchniatakże zetrzeć. Następnie dodać roztrzepane jajka,połowę startego sera, mąkę i przyprawy. Przyprawić do smaku według uznania.Tartę wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć masę ziemniaczaną, podpiekać w temperaturze 180 stopni oko 20 minut następnie wyjąć z piekarnika, z salami zrobić różyczki i delikatnie powtykać w ziemniaki, wierzch posypać resztą sera. Zapiekać jeszcze około 30/35 minut. Podawać z dresingiem
Sama słodycz i szczypta chiligram mąki Masa: 600 gram ricotty 6 jajek 150 gram cukru 1 cukier wanilinowy 2 łyżki mąki Garść rodzynków Brzoskwinie ( z puszki lub słoika, ja użyłam własnych ) Wykonanie: Rodzynki zalewamy gorącą wodą i odstawiamy aby namokły. Z podanych składników wyrabiamy ciasto. Wyklejamy nim okrągłą blaszkę, łącznie z brzegami. Nakłuwamy widelcem dno i zapiekamy w temp. 180 O C przez około
Smaki Ewyostra mielona, pieprz Mięso mielone mieszamy z jajkiem bułką tartą i wszystkimi przyprawami. Pieczarki podsmażamy na odrobinie tłuszczu aż cała woda wyparuje. Połowę mięsa mielonego układamy w foremce (ja mam wymiary - 25 cm x 12 cm) wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Pieczarki podsmażone układamy w foremce na mięsie, przykrywamy resztą mięsa. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez
Moje-pitraszenieleniwe z ziemniakami i twarogiem 3. Zapiekane ziemniaki z mielonym mięsem 4. Kotlety ziemniaczane 5. Zapiekanka ziemniaczana 6. Zupa ziemniaczana z mięsnymi roladkami 7. Ryż po persku z chrupiącymi ziemniakami 8. Rolada ziemniaczana z mięsem 9. Kartoflaniki prababci Kasi 10. Rożki z farszem ziemniaczano-pieczarkowym 11. Ziemniaki faszerowane i z jajkiem 12. Sałatka jarzynowa 13. Knedle z serem
Przepisy Aleksandrynamaczamy w mleku, dodajemy rozkłócone jajka, podzielonego na drobne różyczki kalafiora, przyprawy i tarta ser. Pora dokładnie myjemy i drobno siekamy. Obsmażamy go na oleju rzepakowym i dodajemy do pozostałych składników. Kokilki smarujemy masłem i napełniamy je naszą masą. Naczynka umieszczamy w naczyniu żaroodpornym, które napełniamy do połowy wodą. Pudding zapiekamy przez 5 minut w temperaturze 180 stopni
Wielki apetytwiosenną przekąskę lub śniadaniowy dodatek do jajka na miękko :) Świetnie sprawdzi się również z szynką szwarcwaldzką lub cienko pokrojonym boczkiem. Składniki: pęczek szparagów plastry szynki parmeńskiej oliwa z oliwek pieprz - ewentualnie Piekarnik nastawić na 180 stopni C. Szparagi umyć i odłamać zdrewniałe końce. Każdy owinąć plastrem szynki, ułożyć w naczyniu do zapiekania i ewentualnie oprószyć pieprzem. Skropić oliwą
wyzwania kuchennenajczęściej podaję go z młodymi ziemniaczkami i jajkiem sadzonym.Do popicia takiego obiadu świetnie smakuje maślanka, lub kwaśne mleko. Składniki - kalafior - masło ok.pół kostki - bułka tarta - sól Wykonaie Kalafiora oczyszczam i gotuję w lekko osolonej wodzie, odcedzam,dziele na większe różyczki.W rondelku rozpuszczam masło, dodaje do niego bułkę tartą i chwilę zapiekam (aż się zrumieni ). Różyczki wykładam na talerz
Kuchnia z widokiem na ogródBuraki... słodkie, kolorowe i przez moje dzieci akceptowane jedynie w formie barszczu lub zasmażane jako dodatek do obiadu. Połowa mojej rodzinki je uwielbia, druga połowa szczerze
Magiczna kuchnia Dariiwersji wytrawnej. :-) Dziś więc przepis na zapiekane naleśniki z warzywami, prażonym sezamem i serem "śmierdziuchem", którego raczej w innej postaci niekoniecznie chciałybyśmy jeść. ;-) Przepis na 6-8 naleśników (zależy od wielkości Waszej patelni :-) Składniki na ciasto: 1 szklanka mąki żytniej razowej 1 szklanka mąki pszennej 3 szklanki wody lekko gazowanej 2 jajka szczypta soli (my używamy himalajskiej) 5 łyżek
kuchnia do kwadratu