Znajdziecie je tu –> KLIK . Wtedy zapiekałam je z sosem pomidorowym i mozzarellą. Tym razem postawiłam na chrupiącą wersję z pysznym, pachnącym sosem z wędzoną śliwką. Myślę, że takie danie nadaje się również na święta :) naleśniki 6 sztuk: 1 szklanka mąki pszennej 3/4 szklanki wody gazowanej 0,5 szklanki mleka 2 jajka 1 łyżka oleju rzepakowego szczypta soli farsz
Mienta blogszybki i syty obiad. I tak powstało zapiekane penne z brokułami i sosem śmietanowo-serowym. Posiłek dla zabieganych potrzebujących dużej dawki energii na dłuższy czas :-) Składniki -ok. 200g makaronu penne (do przygotowania dania użyłam makaronu firmy Arrighi) -1 duży brokuł -ok. 80g startego żółtego sera -150ml śmietany -sól, pieprz -1 jajko -3 łyżki mleka -oliwa z oliwek
Zielona Kuchniamięciutkich , gryczanych naleśni , z pikantnym farszem z pieczarek i mnóstwem startego sera żółtego. Ciasto: ********************* 2 jajka 1.5 szklanki.mąki gryczanej na wpół z mąką pszenną Ok.150 ml. szklanki.wody gazowanej Ok.150 ml.mleka bezlaktozowego Olej do smażenia Farsz: ********************* 25 dag.pieczarek 2 jajka Duża cebula 10 dag.startego żółtego sera 2 łyżki posiekanego drobno koperku Sól pieprz Duża szczypta pieprzu cayenne(...)kolor.Przygotować farsz-pieczarki oczyścić,pokroić drobno,jajka ugotować na twardo, obrać i posiekać, podsmażyć na oleju wraz z pieczarkami i cebulką drobno posiekaną.Doprawić solą, pieprzem i pieprzem CAJUN, wymieszać.Naleśniki smarujemy farszem i ciasno rolujemy.Kroimy na 3-4 plastry.Ukladamy pionowo do natłuszczonego naczynia.Posypujemy koperkiem i serem żółtym.Skrapiamy olejem i zapiekamy w 180stopniach ,aż ser się roztopi.Smacznego
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkibrukselki 14. Zapiekanka brokułowa z jajkami pod beszamelem 15. Zapiekanka wiejska ziemniaczana 16. Zapiekanka kalafiorowa z ryżem 17. Zapiekanka makaronowa z zielonym groszkiem i szynką 18. Zapiekanka makaronowa z pieczarkami 19. Zapiekanka jajeczna 20. Zapiekanka makaronowa ze szpinakiem 21. Zapiekanka makaronowa na szybko 22. Zapiekanka ziemniaczana z serem wędzonym 23. Zapiekane roladki kapuściane 24. Zapiekanka z kiszoną kapustą
Tradycyjna Kuchniatakże zetrzeć. Następnie dodać roztrzepane jajka,połowę startego sera, mąkę i przyprawy. Przyprawić do smaku według uznania.Tartę wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć masę ziemniaczaną, podpiekać w temperaturze 180 stopni oko 20 minut następnie wyjąć z piekarnika, z salami zrobić różyczki i delikatnie powtykać w ziemniaki, wierzch posypać resztą sera. Zapiekać jeszcze około 30/35 minut. Podawać z dresingiem
Sama słodycz i szczypta chiligram mąki Masa: 600 gram ricotty 6 jajek 150 gram cukru 1 cukier wanilinowy 2 łyżki mąki Garść rodzynków Brzoskwinie ( z puszki lub słoika, ja użyłam własnych ) Wykonanie: Rodzynki zalewamy gorącą wodą i odstawiamy aby namokły. Z podanych składników wyrabiamy ciasto. Wyklejamy nim okrągłą blaszkę, łącznie z brzegami. Nakłuwamy widelcem dno i zapiekamy w temp. 180 O C przez około
Smaki Ewyostra mielona, pieprz Mięso mielone mieszamy z jajkiem bułką tartą i wszystkimi przyprawami. Pieczarki podsmażamy na odrobinie tłuszczu aż cała woda wyparuje. Połowę mięsa mielonego układamy w foremce (ja mam wymiary - 25 cm x 12 cm) wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Pieczarki podsmażone układamy w foremce na mięsie, przykrywamy resztą mięsa. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez
Moje-pitraszenieleniwe z ziemniakami i twarogiem 3. Zapiekane ziemniaki z mielonym mięsem 4. Kotlety ziemniaczane 5. Zapiekanka ziemniaczana 6. Zupa ziemniaczana z mięsnymi roladkami 7. Ryż po persku z chrupiącymi ziemniakami 8. Rolada ziemniaczana z mięsem 9. Kartoflaniki prababci Kasi 10. Rożki z farszem ziemniaczano-pieczarkowym 11. Ziemniaki faszerowane i z jajkiem 12. Sałatka jarzynowa 13. Knedle z serem
Przepisy Aleksandrynamaczamy w mleku, dodajemy rozkłócone jajka, podzielonego na drobne różyczki kalafiora, przyprawy i tarta ser. Pora dokładnie myjemy i drobno siekamy. Obsmażamy go na oleju rzepakowym i dodajemy do pozostałych składników. Kokilki smarujemy masłem i napełniamy je naszą masą. Naczynka umieszczamy w naczyniu żaroodpornym, które napełniamy do połowy wodą. Pudding zapiekamy przez 5 minut w temperaturze 180 stopni
Wielki apetytwiosenną przekąskę lub śniadaniowy dodatek do jajka na miękko :) Świetnie sprawdzi się również z szynką szwarcwaldzką lub cienko pokrojonym boczkiem. Składniki: pęczek szparagów plastry szynki parmeńskiej oliwa z oliwek pieprz - ewentualnie Piekarnik nastawić na 180 stopni C. Szparagi umyć i odłamać zdrewniałe końce. Każdy owinąć plastrem szynki, ułożyć w naczyniu do zapiekania i ewentualnie oprószyć pieprzem. Skropić oliwą
wyzwania kuchennenajczęściej podaję go z młodymi ziemniaczkami i jajkiem sadzonym.Do popicia takiego obiadu świetnie smakuje maślanka, lub kwaśne mleko. Składniki - kalafior - masło ok.pół kostki - bułka tarta - sól Wykonaie Kalafiora oczyszczam i gotuję w lekko osolonej wodzie, odcedzam,dziele na większe różyczki.W rondelku rozpuszczam masło, dodaje do niego bułkę tartą i chwilę zapiekam (aż się zrumieni ). Różyczki wykładam na talerz
Kuchnia z widokiem na ogródBuraki... słodkie, kolorowe i przez moje dzieci akceptowane jedynie w formie barszczu lub zasmażane jako dodatek do obiadu. Połowa mojej rodzinki je uwielbia, druga połowa szczerze
Magiczna kuchnia Dariiwersji wytrawnej. :-) Dziś więc przepis na zapiekane naleśniki z warzywami, prażonym sezamem i serem "śmierdziuchem", którego raczej w innej postaci niekoniecznie chciałybyśmy jeść. ;-) Przepis na 6-8 naleśników (zależy od wielkości Waszej patelni :-) Składniki na ciasto: 1 szklanka mąki żytniej razowej 1 szklanka mąki pszennej 3 szklanki wody lekko gazowanej 2 jajka szczypta soli (my używamy himalajskiej) 5 łyżek
kuchnia do kwadratuwymieszać zmielone mięso z przestudzonymi warzywami, dodać jajko, pastę curry, sól, oregano, tymianek, pieprz (do smaku), chilli i dokładnie wymieszać. Nadziać farszem połówki papryki.Blaszkę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Ułożyć na nim nafaszerowane papryki ( mnie wyszło 12 połówek). Wygładzić wierzch i wstawić do nagrzanego do 200*C piekarnika (termoobieg) i zapiekać ok.20 minut, po tym czasie temperaturę zmniejszamy
Smaczne Zdrowemięsa. Dodać przyprawy wymieszać. Na koniec dodać jajko i ponownie wymieszać. Papryki dokładnie umyć, odciąć górę, wyczyścić z nasion. Masą mięsną napełnić z lekką górką papryki dociskają masę mięsną żeby dokładnie wypełnić papryki. Napełnione papryki ułożyć w naczyniu żaroodpornym zalać wodą na wysokość około 2 cm. Czapeczki posmarować oliwą i przykryć papryki. Zapiekać w 170 st około
Ala piecze i gotujepowinny być zbyt miękkie) po czym osączamy. Jajka rozmącamy z jogurtem, majonezem i drobno startym żółtym serem. Masę doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Brokuły rozkładamy równomiernie w naczyniu i zalewamy masą jajeczno - serową. Tak przygotowaną zapiekankę wstawiamy do nagrzanego piekarnika i zapiekamy 20 minut w temperaturze
Zainspirowana w kuchnipodane z domowym sosem czosnkowym, z pewnością zadowolą nie jedno podniebienie. ZAPIEKANKA MAKARONOWA Z KURCZAKIEM I WARZYWAMI PRZEPIS TUTAJ Szybkie, pożywne i pięknie kolorowe danie „jednogarnkowe” z piekarnika. KURCZAK ZAPIEKANY Z RYŻEM I WARZYWAMI PRZEPIS TUTAJ Bardzo smaczne, sycące i kolorowe danie „jednogarnkowe”z piekarnika. ŚLEDZIE W ZALEWIE GALARETKOWEJ PRZEPIS TUTAJ Przepis na tą pyszną śledziową przekąskę nie jest(...)marynowane w słodko- pikantnej zalewie to pyszne danie, które rewelacyjnie sprawdza się podczas różnego rodzaju imprez oraz świąt. SAŁATKA BROKUŁOWA PRZEPIS TUTAJ Rewelacyjna warstwowa sałatka z brokułem, szynką, jajkami, kolorowymi warzywami i pysznym sosem. Idealnie sprawdzi się na każdym domowym przyjęciu, polecam! PIECZONE PIEROŻKI PRZEPIS TUTAJ Złociste, kruche i bardzo smaczne drożdżowe pierożki z naszym ulubionym farszem. SAŁATKI W MUSZLACH
Blog z Apetytemszybka decyzja zrobię małe klopsiki zapiekane w piekarniku. Jak postanowiłem tak zrobiłem, a że żona chce teraz odżywiać się bardziej fit to jako dodatek delikatne puree z soczewicy. Żonie smakowało więc będę kombinował takie rozwiązania częściej. Przepis banalnie prosty, no to zaczynamy. Składniki: 500g mielonej szynki wieprzowej 100g czerwonej soczewicy 1 jajko łyżka koncentratu pomidorowego 2 ząbki czosnku sól
Smacznie Pysznie Kalorycznieziemniaki, słona feta i pomidorki koktajlowe. W tym połączeniu tworzą pyszne danie, które z powodzeniem można przygotować na obiad. Oto przepis na omlet ze szparagami na bogato. Składniki 6 jajek 1 pęczek szparagów 3 średnie ziemniaki 8 pomidorków koktajlowych na gałązce 1 opakowanie sera feta 3 łyżki jogurtu greckiego 2 łyżki oliwy z oliwek kilka szczypt bazylii kilka szczypt oregano(...)zdrewniałych końcówek. Parzymy wrzątkiem i odstawiamy, aby odciekły. Fetę kroimy w kostkę. Pomidorki kroimy na ćwiartki. Jajka rozbijamy w misce, dodajemy jogurt i oliwę z oliwek. Roztrzepujemy widelcem. Doprawiamy solą i pieprzem. W okrągłej formie układamy ziemniaki i szparagi. Posypujemy fetą i zalewamy jajkami. Na wierzchu układamy pomidorki koktajlowe. Posypujemy bazylią i oregano. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 190 stopni
My Chcemy Jeśćnaczyniu ... Z oleju, jajka, musztardy, octu, szczypty soli ....robimy majonez wg majonez-domowy , którym posmarujemy zapiekankę na wierzchu :) ... do zespolenia całości zamiast sera ....robimy w słoiku "zalewajkę" z osolonej wody i mąki... po dobrym wymieszaniu zalewamy makaron w naczyniu :) ...jeszcze smarujemy majonezem i wykładamy ostatnia warstwę naszych dodatków. Zapiekamy w 200 st.C 40 min. Potem
chleba naszegominut. Ciasto nakłuwamy widelcem. Tartę zapiekamy około 15-20 minut w 180 stopniach. Po tym czasie wyciągamy ją z piekarnika i nakładamy na podpieczone ciasto podsmażoną cukinię w plastrach, na nią układamy małe kawałki sera feta. Dodałam także pokrojone na mniejsze kawałki suszone pomidory w zalewie. Farsz zalewamy śmietaną z roztrzepanymi jajkami. Ja używam około 100 ml kwaśnej śmietany
upichcicglazurowane w miodzie Gordona Ramsaya Łosoś zapiekany ze szpinakiem i mozzarellą Pieczone piersi kurczaka nadziewane mozzarellą i bazylią Makaron z kurczakiem w sosie teriyaki Chrupiące frytki z cukinii z piekarnika Pyszna sałatka jajeczna Krokiety z kurczakiem, serem i pieczarkami Pikantna zupa tajska z makaronem Szybkie kakaowo-kawowe ciastko z mikrofalówki (bez jajek) Ciasto jogurtowe mojej mamy z owocami Miodowe
karmelowyszyjek drobiowych Farsz: 500g mięsa drobiowego (u mnie mięso z piersi i udek kurczaka; może być gotowe) 100g wątróbki drobiowej 1 sucha bułka (rozmoczona w mleku) 1 jajko 1 cebula (duża) 3-4 ząbki czosnku majeranek papryka słodka sól, pieprz olej do smażenia Z szyjek drobiowych ostrożnie ściągnąć skórę. Skórki dokładnie opłukać i wysuszyć na ręczniku kuchennym. Przygotować farsz(...)cebulą. Dodać rozmoczoną (i odciśniętą) bułkę, jajko, czosnek przeciśnięty (posiekałam) przez praskę i przyprawy. Całość dokładnie wyrobić i doprawić do smaku. (Aby sprawdzić, czy farsz jest odpowiednio doprawiony - można usmażyć niewielki placek.) Skórki z szyjek nadziać farszem. Końcówki najlepiej spiąć wykałaczkami lub zszyć. Smażyć (na rozgrzanym oleju) ze wszystkich stron. (Można też zapiekać w piekarniku - do uzyskania złotego koloru
Di gotujepieprzem i wbijamy 3 cale jajka. Całość mieszamy do uzyskania gęstego sosu. W brytfance układamy warstwowo najpierw plasterki ziemniaków, następnie ziemniaki polewamy sosem, dodajemy trochę marchewki z groszkiem i układamy kolejną warstwę ziemniaków itd. do wyczerpania składników. Wierzch zapiekanki można posypać startym serem, ja ser pominęłam bo akurat nie miałam. Całość zapiekamy przez 30 min w piekarniku rozgrzanym
W kuchennej krainiepanierujemy z mące, a następnie w jajku, a na koniec w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju z dwóch stron na złoty kolor. Kotlety ułożyć w naczyniu żaroodpornym, na każdy nałożyć plaster ananasa i starty żółty ser. Zapiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C do momentu rozpuszczenia się sera. kotlet schabowy zapiekany z serem i ananasem
O kuchni z uczuciemobjętości**. Gdy bułki podrosną posmarować je jajkiem z mlekiem i w środek na wzór ogonka wsadzić kawałek orzecha. Piec w temperaturze 190 stopni przez 15- 20 minut do złotego koloru. Puree: 1 dynia Wykonanie: Dynię wymyć, pokroić na mniejsze części i wydrążyć nasiona. Gotową dynię przełożyć do naczynia żaroodpornego przykryć pokrywą i zapiekać przez 90 minut w 180 stopniach
Krakowskie smaki Anikoniec pieczenia) 5. Śmietanę zmiksować z jajkami. Dodać zmielonego pieprzu, soli, szczyptę kminu, paprykę słodką i opcjonalnie płatki chilli. Dobrze wszystko wymieszać i wylewać na zapiekankę. Przykryć zapiekankę folią aluminiową i wstawić do piekarnika na 180 stopni na około 45 minut. Po tym czasie zdjąć folię i posypać resztą żółtego sera i zapiekać -bez folii- 15 min. Smacznego Post Zapiekanka
UgotujmyTo.plmiski, dodać całe jajko, kwaśną śmietanę i do smaku przyprawy - sól, pieprz, majeranek i maggi. Całość dobrze wyrobić ręką, najlepiej w jednorazowej rękawiczce. Z pomidorów ściąć czapeczki i delikatnie, żeby nie uszkodzić ścianek wydrążyć miąższ. Powstałe miseczki oprószyć solą i małą łyżeczką napełnić masą mięsną. Ułożyć w naczyniu do zapiekania. Miąższ z pomidorów wymieszać z 2 łyżkami
Kulinarny karnet Christophera