Pyszne danie śniadaniowe, albo prosty deser. Czereśnie zapiekane w naleśniku to rodzaj owocowego dutch baby, albo francuskiego clafoutis, czyli bardzo łatwa i szybka do zrobienia przekąska w letni, słoneczny poranek. Czas : 5 minut przygotowań, 20 minut na odpoczynek dla ciasta, 30 minut na pieczenie Poziom trudności: Bardzo łatwe Liczba porcji: 2 bardzo duże Czereśnia, trześnia, albo czerecha – jeden(...)tłuszczem, jaki został na dnie, wylej do niej ciasto a na wierzch wyłóż czereśnie. Wstaw do piekarnika. Zapiekaj 20-30 minut. Jeśli nie masz patelni z metalową rączką użyj wysmarowanej masłem formy do zapiekania o dość szerokim dnie. Artykuł Letnie śniadanie: Czereśnie zapiekane w naleśniku pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz
Niedzielny kucharzlekki, delikatny deser z udziałem jagód, a do jego przygotowania idealnie nadają się mrożone jagody leśne Hortex . Nazwałam go clafoutis, chociaż tradycyjne francuskie clafoutis przygotowuje się z owoców zapiekanych w cieście przypominającym flan, najbardziej popularne i znane jest clafoutis czereśniowe. Ja proponuję Wam inną wersję tego deseru, dla odmiany z jagodami i serkiem śmietankowym. Warto jeść jak najczęściej(...)Clafoutis : ● 280 g mrożonych leśnych jagód HORTEX ● 400 g serka śmietankowego naturalnego z wiaderka* ● 250 ml śmietany kremówki 30% ● 80 g cukru ● 1 opakowanie cukru waniliowego ● 2 jajka ● 30 g mąki pszennej ● 1 szczypta soli Dodatkowo (do kokilek) : ● 30 g masła ● 40 g cukru Przygotowanie : Nagrzej piekarnik do temperatury 180°C. W misce wymieszaj serek ze śmietaną kremówką. Domieszaj
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskapięknie wyglądają, łatwo się zapiekają i świetnie pasują do mąki żytniej. Do tego zestawu doskonale się komponują pestki słonecznika, które na wierzchu delikatnie się przypiekają. Myślę, że zamiast śliwek można użyć na przykład gruszek. Przepis jest łatwy i przyjemny, wyjdzie absolutnie każdemu. Składniki na 8 porcji : 100g szklanki mąki żytniej pełnoziarnistej 5 jajek 4 łyżki oleju rzepakowego 80g (4 łyżki
DietologPieczarki pokrój w plasterki, a paprykę w kostkę i również dodaj na patelnię. Zioła drobno posiekaj. W misce rozbełtaj jajka, dodaj zioła, sól i pieprz i dobrze wymieszaj. Gdy warzywa na patelni będą już podsmażone, zalej je jajkami. Upewnij się, że wszystkie warzywa są dobrze przykryte. Smaż ok. 8 minut, aż frittata zetnie się od spodu i po bokach(...)przykrywam ją jeszcze przykrywką, aby szybciej się ścięła od góry. Jeżeli masz patelnię odpowiednią do piekarnika, wstaw do niego frittatę na 200 st. C i zapiekaj, aż frittata zetnie się od góry. Albo zsuń ją na duży talerz, przykryj patelnią i odwróć na drugą stronę. Smaż jeszcze 2-3 minuty, aż zetnie się z drugiej strony. Rukolę
Chilli Czosnek i OliwaKrok 1. Mięso mielone, jajka, bułeczkę , sól, pieprz, wegetę i czosnek łączymy - bardzo dokładnie wyrabiamy!!! Krok 2. Na blacie rozkładamy błonę wieprzową, na niej uformowanego ręcznie 'zajączka' (w kształcie kulki) z mięsa mielonego. Całość delikatnie zawijamy w błonę, obsypujemy papryką mieloną i kminkiem. Gotowego 'zajączka' wkładamy do rozgrzanego do 200stopni piekarnika i zapiekamy przez 2 godziny. Smacznego :) Inne
Moja Książka Kucharskaodwracanej – masę makową najpierw zapiekamy, następnie wlewamy na nią biszkopt i pieczemy już razem. Potem ciasto wystarczy odwrócić. Ciasto można po prostu posypać cukrem pudrem, ale ja najbardziej lubię je polać rozpuszczoną (z kilkoma łyżkami kremówki) gorzką czekoladą, a następnie obsypać wiórkami kokosowymi. Masa makowa: 400 g mielonego maku (2 torebki) 4 jajka 1,5 szklanki mleka
Poezja smakuwielkanocnym stole to podstawa. Obok jajek obowiązkowa pozycja! Jako dziecko nie lubiłam jej. Oj! nie lubiłam... Aż w końcu stwierdziłam, że dobrze zrobiona dobra biała kiełbasa jest pyszna. Chyba dorosłam :) Kiedyś natknęłam się na przepis z biała kiełbasą podawaną z sosem chrzanowym. Nie wiem, jak czytałam, ale ubzdurało mi się, że całość się zapieka. W przepisie tego nie było
dobra gospodyni dom wesołym czynipokroić w talarki. Śmietankę i jajko dokładnie wymieszać i doprawić (powstaje sos). W naczyniu żaroodpornym, dobrze wysmarowanym masłem układamy warstwę ziemniaków, wykładamy połowę marchewki oraz kiełbasy. Wylewamy połowę sosu. Następnie układamy ponownie warstwę ziemniaków, marchewki i kiełbasy i wylewamy pozostałą część sosu. Na wierzch wykładamy ostatnią część ziemniaków, które posypujemy startym serem. Wszystko zapiekamy w 180 stopnia przez około
Ania i Marcin gotująprzyrumienią. Wystudzić. Ser z mlekiem , jajkiem i cebulą zmiksować przy pomocy blendera, doprawić do smaku Ciasto zagnieść dość twarde , wylepić formę do tarty (ja użyłam silikonową) Podpiec ok 10 min. Na ciasto wyłożyć równomiernie przysmażone pieczarki, polać zmiksowanym serem. Na wierzchu ułożyć plasterki pieczarek, pory, odrobinę papryczki chili i posypać serem oraz oregano Zapiekać w temp
Gotowanie jest łatwekostkę. Do miseczki wbić jajka i lekko je roztrzepać. Dodać śmietanę, starty żółty ser, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, sól, pieprz i zioła prowansalskie, wymieszać. Po wyciągnięciu spodu tarty z piekarnika, wyłożyć wedle uznania warzywa i szynkę, po czym całość zalać masą i posypać po wierzchu oregano. Włożyć ponownie do piekarnika i zapiekać około 30 minut. Tartę można podawać
Passions hobbies lifedrobno pokroić. Do miski wbić jajka, dodać mąkę oraz startą rzodkiewkę. Wszystko dokładnie wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać posiekany szpinak i ponownie wymieszać. Naczynie do tarty posmarować masłem i przelać masę jajeczną. Na wierzchu ułożyć kostki sera oraz posypać rozdrobnionymi kwiatkami szczypiorku. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i zapiekać ok 25 minut, aż masa ładnie
Monia miesza i gotujepieprz wykonanie: Śmietanę mieszamy z jajkami, doprawiamy solą oraz pieprzem. Szparagi myjemy, odcinamy końcówki i przekrawamy na pół. Pomidora sparzamy, obieramy ze skórki i kroimy na 6 części. Kawałki szparagów z główkami owijamy plasterkami boczku. Na upieczone ciasto wylewamy masę śmietanowo jajeczną a na wierzchu układamy szparagi i cząstki pomidora. Doprawiamy pieprzem. Całość zapiekamy w nagrzanym
Domowy Smak Jedzeniadodaję do mięsa. Wbijam jajka, podsmażam chwilę. Doprawiam solą, pieprzem i koncentratem pomidorowym. Farszem nadziewam cukiniowe łódeczki. Szczypiorek myję, osuszam, kroję i posypuję farsz po wierzchu. Piekarnik rozgrzewam do 180'C, wstawiam cukinie na 15-20 minut. Żółty ser ( mój był w plasterkach) kroję w paseczki i układam na cukiniach tworząc kratkę. Zapiekam jeszcze
Bea(u)ty kitchenskładniki: dowolny makaron - 500-600 gramów pomidory 1-2 sztuki ser gouda - 150-200 gramów tłuszcz do formy kukurydza pieprz sól 4 jajka(...)wody.Pomidory myjemy i kroimy w plastry.Ugotowany makaron układamy w naczyniu żaroodpornym.Doprawiamy solą i pieprzem.Makaronposypujemy kukurydzą i zielonym groszkiem .Na wierzch ukladamy plastry pomidora ,a nastepnie ser żółty. Wszystko zapiekamy pod przykryciem 20-25minut w 190-200 stopniach C.Na zapiekanke układamy usmażone jajka.Smacznego
w mojej kuchnioleju, odcedzić. Jajka ugotować na twardo, obrać, pokroić w kostkę. Ser żółty zetrzeć na tarce o dużych otworach. SOS POMIDOROWY Do gorącej wody dodać kostkę drobiową, koncentrat pomidorowy i starty ser, dobrze wymieszać. Wszystkie składniki wymieszać z makaronem i sosem pomidorowym. Przełożyć do naczynia żaroodpornego. Piekarnik nagrzać do 180 stop. zapiekać do rozpuszczenia się
Kuchnia Danusi