cukinią i hokkaido Bukiet sałat z brokułami i jajkiem Chrupiąca ciabatta z pesto rosso Chrupiące grzanki czosnkowe Chrupiące grzanki z kremowym kozim serem Chrupiące czosnkowe grzanki z włoską oliwą Chrupiąca sałatka z białej kapusty z koperkiem Chrupiąca surówka z sałaty lodowej Ciecierzyca z kalafiorem w pomidorach Cukinia zapiekana z pomidorową passatą Drożdżowe pierożki z kapustą i pieczarkami Focaccia
Moja smaczna kuchniaJakie plany na Sylwestra? Organizujecie domówkę lub wybieracie się do znajomych? Podpowiem Wam co przygotować dobrego, aby zachwycić gości! Przepisów jest wiele, każdy znajdzie coś dla
Moja smaczna kuchniaKamisWykonanie:Masło posiekać z mąką, dodać cukier, szczyptę soli,jajko,zagnieść ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię. Odłożyć na 30 min do lodówki.Ciasto rozwałkować, odłożyć kawałek ciasta do dekoracji,a resztą ciasta wyłożyć formę do tarty, ponakłuwać widelcem. Następnie przykryć papierem do pieczenia, wyłożyć groch lub fasolę, zapiekać 10 min w 180 st. Masę makową wymieszać
Z Majeczką w kuchniforemki miód do podania Mąkę przesiałam do miski. Wbiłam jajka. Wlałam mleko i śmietanę. Dodałam masło. Posoliłam. Wymieszałam za pomocą trzepaczki do uzyskania gładkiej, acz dość płynnej masy o konsystencji rzadkiej śmietany. Formę porządnie wysmarowałam masłem. Przelałam do niej naleśnikową masę. Wstawiłam do piekarnika rozgrzanego do 180st. i zapiekałam przez 20-25min. do zarumienienia brzegów
bastalenawersji jesiennej, czyli z grzybami. Cukinia zapiekana z grzybami Składniki na 4 porcje Czas przygotowania: 70 minut Składniki: 2 średnie okrągłe zielone cukinie 250 g świeżych grzybów, u mnie podgrzybki 1 cebula 100 g mascarpone 3 łyżki serka śmietankowego Almette 50 g startego parmezanu 2 jajka 1 łyżeczka gałki muszkatołowej masło
Kulinarne przygody Gatitypraskę. Dodałam do mięsa mielonego wraz z bułką tartą, jajkiem, koncentratem i przyprawami. Wymieszałam (powstała masa mięsna jak na normalne mielone). Cukinie umyłam, przekroiłam wzdłuż, wydrążyłam środek. Wypełniłam je mięsem. Na każdej położyłam plaster żółtego sera. Tak przygotowane, ułożyłam w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym i wstawiłam do rozgrzanego pieca. Zapiekałam przez około godziny w 180 stopniach. Podałam z sosem
W kuchni Karmel-itkiskładniki:2 polędwiczki wieprzowe (ok 700 g)1 opakowanie ciasta francuskiegomajeranekczosnek granulowanysólolej rzepakowy do smażenia2 łyżki musztardy delikatesowej100 g szynki dojrzewającej w plastrach1 jajkoPolędwiczki oprószyć majerankiem
Monia miesza i gotujeŁosoś pod ziołowo-porową pierzynką Łosoś zapiekany w maśle czosnkowo-ziołowym Śledź pieczony Pstrąg pieczony w rozmarynie Pulpety rybne Śledzie po kaszubsku Kolorowe śledzie z papryką Śledzie curry Śledzie pod tłustą pierzynką Śledzie faszerowane kapustą kiszoną Śledzie w porach Śledzie z kapustą czerwoną Śledzie korzenne Terrina śledziowa Rolada szpinakowa z łososiem Jajka faszerowane awokado Jajka faszerowane łososiem Jajka faszerowane
Ola la LCHFłyżce tymianku i mące. Jajka roztrzepać, porcjami dodawać przecier pomidorowy, mąkę przesianą z sodą i proszkiem, olej i pozostałe przyprawy, w tym oliwki z pomidorami i czosnkiem, na końcu jabłka. Wymieszać. Przełożyć do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 50-60 minut w temperaturze 160 stopni. Pod koniec na wierzchu ułożyć plasterki sera. Zapiekać, aż ser się roztopi(...)ukręcać przez ok. 20-25 minut. Podawać od razu lub przełożyć do zamrażalki. * przepis pochodzi z magazynu KUCHNIA, NR 3-2009 ** przepis cytuję z książki M. Rou x Jajka
KUCHARNIAByły naleśniki ze szpinakiem zapiekane pod beszamelem i kukurydziane naleśniki ze szpinakiem a teraz ich kolejna szpinakowa propozycja. Tym razem szpinak
Monia miesza i gotujePulpety drobiowe lub wieprzowe zapiekane w sosie pomidorowym, podane z makaronem spaghetti i tartym serem. Przepis na pyszne mięsne pulpeciki, które można także podać z kaszą gryczaną, jęczmienną lub ziemniakami. Spaghetti z delikatnymi i puszystymi pulpetami z indyka (lub innego rodzaju mięsa), to pyszne danie idealne dla całej rodziny. Jak zrobić domowe pulpety z piekarnika - wypróbowany przepis krok(...)kroku. SKŁADNIKI: 50 dag mielonego mięsa z indyka 3 płaskie łyżki bułki tartej ok. 1/2 szklanki mleka cebula, drobniutko posiekana, zeszklona na maśle całe jajko + białko kopiasta łyżka posiekanego koperku 2 kopiaste łyżki utartego,żółtego sera sól, pieprz do smaku 1 kopiasta łyżka majonezu roztarta w dłoniach przyprawa prowansalska szczypta chili olej do smażenia mąka krupczatka
Moja Książka KucharskaPostanowiłem zrobić pierogi z piekarnika, które nadziałem farszem ze szpinaku z kurczakiem i serem gorgonzolą. Bardzo lubię te połączenie składników, bo przede wszystkim jest zdrowe.Składniki
cookplteż zetrzeć na tarce.Do startych ziemniaków dodać jajko, mąkę i przyprawy.Wymieszać i usmażyć dość duże placki [ u mnie placki z 3-4 łyżek ciasta]. Usmażone placki przełożyć na blaszkę.Placki można posmarować majonezem lub sosem czosnkowym, ułożyć pieczarki, pokrojoną paprykę i pomidora.Posypać tartym serem. Chwilę zapiekać, aż ser się rozpuści
Moje domowe kucharzenieCała jego tajemnica tkwi w kruchym cieście, na którym zapieka się orzechy dzięki czemu zyskują one niesamowity smak. Ciasto idealne na jesienną niepogodę Do wypieku wykorzystałam prażone orzechy laskowe od firmy Helio . Orzechowiec Składniki: Ciasto: 500 g mąki 150 g cukru pudru 200 g margaryny 2 łyżki miodu 2 jajka 1,5 łyżeczki sody 2 łyżeczki mleka Orzechy: około
PatiGotujewykładam papierem do pieczenia, wylewam ciasto. Kokilkę do zapiekania małą smaruję masłem, wysypuję bułką tartą i wylewam do niej ciasto Piekarnik nagrzewam do temp 160 stopni góra dół i wstawiam formy na 40 minut. Przed wyjęciem sprawdzam patyczkiem czy ciasto się nie klei. Krem: Masło miękkie ucieram mikserem. Jajka wbijam do miski, dodaję cukier i ubijam na parze. To znaczy
wesoła kuchnia