roku też przygotuję pierniczki nadziewane z tego przepisu i to z dużej porcji. Może uda się je sfotografować w czekoladzie zanim zostaną zjedzone ;) UWAGA! Takie pierniczki (szczególnie te oblane czekoladą jak prawdziwe alpejskie) możemy zapakować w ozdobne pudełeczko lub celofan z kokardą i podarować komuś na prezent! :) tak niewiele potrzeba, by sprawić komuś radość i wywołać uśmiech na twarzy(...)powidła/marmolada Sposób przygotowania: Do rondelka wlewamy miód, dodajemy przyprawę do piernika i kakao, zagotowujemy. Następnie zmniejszamy płomień na minimalny, tak, aby masa się nie gotowała, ale pozostawała gorąca i rozpuszczamy w niej masło. Studzimy. Do szklanki lub miseczki przekładamy śmietanę i mieszamy ją z sodą (objętość się zwiększy!). Białko ubijamy na sztywną pianę, utrwalamy cukrem
Kolorowy Przepisownikcukier. Gdy będzie lśniąca i sztywna, dodawaj po jednym żółtku. Każde kolejne dodaj, gdy masa się dobrze połączy. Do piany przesiej mąkę z kakao. Dodaj też startą lub rozdrobnioną czekoladę. Ubij na wolnym obrotach do połączenia się składników, pod koniec lekko je podkręć. Przelej masę do tortownicy i wyrównaj. Wstaw na środkowy poziom do dobrze nagrzanego piekarnika. Piecz(...)wody oraz cukier. Zagotuj na małym ogniu. Gotuj kilka minut, często mieszając, do rozpadnięcia części owoców. Parę łyżek soku odlej do szklanki ze 100 ml gorącej wody. Dodaj żelatynę i dokładnie wymieszaj do jej rozpuszczenia. Dodaj do owoców. Wymieszaj do połączenia i odstaw do całkowitego przestudzenia. Gdy maliny w sosie zaczną lekko tężeć, ubij na sztywno śmietankę. Wlej
Anioszek w kuchniDziś znów czuć wiosnę i mam nadzieję, że już tak zostanie. Grill już przygotowany na letnie piknikowanie. A ja ciągle mam ochotę na coś słodkiego, jednak, wyjątkowo, czekolada wydaje mi się za ciężka więc zaczynam kombinować z galaretkami. Jak na razie - kupuję je - ale wkrótce planuje zacząć robić je sama - przecież do dziecinnie proste WIOSENNY TORCIK GALARETKOWY łatwe blaszka keksowa(...)Kubusiu gotujemy budyń tzn odlewamy z butelki ok 1/3 szklanki i rozrabiamy w tym budyń, resztę gotujemy. Do gotującego się Kubusia wlewamy rozrobiony budyń i szybko mieszamy aż zgęstnie. Gorący wykładamy na biszkopty i czekamy aż wystygnie. W tym czasie robimy pierwszą galaretkę, studzimy ją i wylewamy na wystudzoną i zastygniętą masę kubusiową. Podobnie robimy z resztą galaretek - wylewamy
sierotka maRysia w kuchnipłaskie łyżki żelatyny mus z mango 1 duże dojrzałe mango 1 łyżeczka ksylitolu 1/4 łyżeczki kardamonu 2 łyżki soku z cytryny SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Żelatynę rozpuszczamy w 100 ml gorącej wody i odstawiamy do wystudzenia. Jogurt i mleko powinny mieć temperaturę pokojową. Łączymy je z ksylitolem, sokiem z cytryny oraz ekstraktami waniliowym i cytrynowym. Do wystudzonej żelatyny dodajemy kilka(...)cytryny. Miksujemy na gładką masę. Na ściętą masę jogurtową wykładamy owocowy mus i wstawiamy deser na min 1h do lodówki. Przed podaniem dekorujemy np. wiórkami białej czekolady i miętą lub pistacjami czy płatkami migdałowymi. Smacznego
DefinicjaSmakuryżu na mleku nie jadłam. Jakoś mnie do czegos takiego nie ciągnęło a moja mama nie raczyła nas słodkościami. Mój małżonek, pewnie już wiecie, to słodki pamper, który uwielbia czekoladę, pudding, budynie ciasta, nutellę i też ryż na mleku. Deserek musi po obiedzie być! Ja ze wzgledu na nietolerancję laktozy, która się przyplątała, musiałam trochę zmienić naszą kuchnię. Dla tego(...)garnka wsypać ryż, cukier, ekstrak waniliowy i wlać mleko. Zagotować od czasu do czasu mieszając. Następnie przez jakieś 30 minut gotować pod przykryciem na wolnym ogniu. Podawać gorące
Szybko Tanio Smacznie**************************** I znów znany zapewne wielu scenariusz: otwierasz lodówkę, a tam straszą Cię swoją obecnością przejrzałe banany, które aż wołają, by je zjeść. Mam rację? Ile można
W kuchni Karmel-itkistopniach. Wystudzony biszkopt przekroić wzdłuż na 2 części. * Można też upiec dwa osobne biszkopty z 5 i 3 jajek. Galaretki przygotować w 1,2l gorącej przegotowanej wody i odłożyć do lekkiego stężenia. Jedną część biszkoptu napączować i cienko posmarować dżemem brzoskwiniowym. Gdy galaretka zaczyna tężeć obieramy banany kroimy wzdłuż i smarujemy sokiem z cytryny by ściemniały. Układamy(...)przykryć biszkoptem, napączować biszkopt, rozsmarować resztę kremu i obficie posypać czekoladową posypką. Gotowe ciasto włożyć na kilka godzin do lodówki a najlepiej na całą noc. *Zamiast posypki można zetrzeć czekoladę
Ala piecze i gotujedomek? :) Składniki: 36 ciastek szkolnych 1 aromat cytrynowy lub pomarańczowy 2 łyżki kakao 2 rurki waflowe Masa: 1 szklanka śmietany 30% 50 dag twarogu 0,5 szklanki cukru Gorzka czekolada- 1 tabliczka Cukier wanilinowy Galaretka o smaku owoców 2 łyżki żelatyny Wykonanie: Twaróg zmielić, wymieszać z białym cukrem, cukrem wanilinowym, ubitą kremówką, sokiem z cytryny i rozpuszczoną żelatyną. Następnie(...)zginać delikatnie boczne ciastka do góry, tak aby obie masy złączyć w trójkąt tworząc domek. Tak przygotowane ciasto, schłodzić w lodówce przez parę godzin. Kroić ostrym nożem namoczonym w gorącej wodzie
Tradycyjna Kuchniaorzechowa: Obłuskane orzechy dzielimy na mniejsze cząstki. Wszystkie składniki na masę wrzucamy do garnka i smażymy na wolnym ogniu ok. 15 min. stale mieszając. Następnie wylewamy jeszcze gorącą masę orzechową na drugą część surowego ciasta i wkładamy to do piekarnika na również 20 min. Pieczemy w tem. 170-180 stopni C. Upieczone placki pozostawić(...)ręcznie ucieramy. Krem wykładamy na część upieczonego zimnego placka z orzechami . Przykrywamy to drugim plackiem i całość polewamy polewą czekoladową lub roztopioną czekoladą. DOBRA rada: Ciasto najlepiej przygotować na ok . 1-2 dni przed planowanym spożyciem, wtedy jest najsmaczniejsze i zdąży zmięknąć , gdyż w tym samym dniu po upieczeniu spód z ciasta piernikowego
Moje Słodkie Piekiełkodrodze, zawsze miałam inne przetwory do zrobienia, ważniejsze, pilniejsze. Ale w tym roku, jako, że wpadłam w szał przerabiania owoców, postanowiłam zrobić też śliwki z czekoladą. I powiem szczerze, jestem totalnie zaskoczona! Są wspaniałe! Słodkie, ale nie za bardzo, z posmakiem kakao. Już sobie wyobrażam tort przełożony czekośliwką, albo naleśniki.. Składniki: 4kg śliwek 1kg cukru 200g ciemnego kakao Przygotowanie(...)odparuje. Wtedy zdjąć garnek z ognia i przestudzić. Śliwki zblendować na gładką masę. Do zblendowanych powideł dodać kakao, dokładnie wymieszać. Postawić na ogniu i znów podgrzać. Gorące przełożyć do wyparzonych słoików, zakręcać i odwracać do góry dnem
Cakes By Kejtszczypta proszku do pieczenia szczypta soli 4 łyżki gorącej wody Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Żółtka utrzeć z cukrem i solą na gładką masę dodając 4 łyżki gorącej wody. Białka ubić na sztywno, dodać do żółtek i delikatnie wymieszać. Do całości dodawać stopniowo mąkę i mieszać delikatnie szpatułką. Ciasto wylać na brytfankę z podpieczonym wzorkiem. Piec(...)papierem wzdłuż dłuższego brzegu. Końce papieru zawinąć i pozostawić do całkowitego wystygnięcia. Masa rumowa: 300 ml kremówki 36% ½ szklanki pełnotłustego mleka w proszku (nie granulowanego) 1 tabliczka mlecznej czekolady ( 100 g ) 125 g serka mascaropne 2 łyżki rumu (można zastąpić kilkoma kropelkami olejku rumowego, ale to nie będzie to samo) W małym rondelku śmietanę doprowadzić do wrzenia. Ściągnąć z ognia
Trzeci talerzmnie od miksera) wlać mleko skondensowane niesłodzone i ubić mikserem. Do ubitego mleka dodać cukier puder i ponownie zmiksować, aż do połączenia składników. Galaretki rozpuścić w 700 ml gorącej wody i wystudzić. Do ubitego mleka z cukrem pudrem dodać lekko tężejącą galaretkę i ponownie zmiksować, aż do połączenia składników. Powstałą, różową piankę wylać na spód herbatnikowy. Torcik wstawić(...)arbuzowa. Do pianki, do środka, można dodać świeże owoce, przy czym wówczas należy użyć większej tortownicy. Można użyć dowolnych owoców do dekoracji ciasta, jak również oblać je po wierzchu czekoladą czy galaretką. Zamiast herbatników do spodu można użyć biszkotów, czy upiec biszkopt, a zamiast masła - margaryny. Ciasto należy przechowywać w lodówce. Źródło przepisu: Wielkie Żarcie
Gospodyni Miejskajajek 2 niepełne szklanki mąki pszennej 12 łyżek mąki ziemniaczanej półtorej szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2x zapach waniliowy lub rumowy DODATKOWO: puszka masy krówkowej 3 tabliczki czekolady ( 1 tab czarnej, 2 tab.mlecznej) 3 opakowania kuleczek maltesers SKŁADNIKI NA KREM ŚMIETANOWY: 1l. śmietany kremówki dwie szklanki cukru pudru 1000 g serka mascarpone NASĄCZANIE: Biszkopt można nasączyć słabą, lekko(...)biszkopt nie opadł, po wyjęciu z piekarnika, należy zrzucić go z wysokości ok 50 cm . [Naprawde nie bójcie się tego sprawdzonego triku. Śmiało upuście formę z wyskości kolan- a gorące powietrze uwolni się i nie zaśsie biszkoptu do środka!] Pozostawiamy do wystygnięcia. Według tego samego przepisu, przygotowujemy drugi biszkopt. KREM : W dużym naczyniu zaczynamy ubijać śmietanę. Gdy zaczyna
Domowe TortyMocno czekoladowe muffinki z obłędnie jagodowym kremem. Najlepszą recenzją kremu jest chyba wyjadanie go przez domowników jeszcze podczas przygotowań:) Nie za słodkie nie za kwaśne
Krakowskie smaki Animożna go zepsuć :) Zapraszam do wypróbowania i życzę miłego weekendu :) Składniki : 1 kg serka waniliowego w wiaderku 1/2 szklank i cukru pudru 1 cukier waniliowy 1 tabliczka gorzkiej czekolady 500 ml śmietany kremówki 30% 40 g żelatyny 1/2 szklanki wody około 25 malin 2 galaretki czerwone 700 ml przegotowanej wody Spód : 400 g sucharów 2 cukry waniliowe 2 łyżki kakao(...)stopni około 15/ 17 minut, wierzch ma być lekko chrupiący. Upieczony spód pozostawić w tortownicy, będziemy na niego wykładać ser. Czerwone galaretki rozpuścić w 700 ml przegotowanej gorącej wody i dobrze wymieszać. Odstawić do lekkiego stężenia. Żelatynę rozpuścić w 1/2 szklanki zimnej wody i odstawić do napęcznienia. Śmietanę kremówkę ubić z cukrem pudrem i cukrem waniliowym
Sama słodycz i szczypta chilimiana stolicy tiramisu pretendują min.Wenecja, skąd pochodzi twarożek mascarpone . Ta unikalna kombinacja smaków i aromatów, od których powszechnie jesteśmy uzależnieni (oczywiście w pozytywnym tego słowa znaczeniu!) - kawy, czekolady i odrobiny alkoholu daje nieziemski smak. Puszysta lekka masa,rozpływające się w ustach biszkopty! Czego można chcieć więcej! Jedząc ten włoski specjał przy filiżance aromatycznej kawy, można zdecydowanie(...)aromatu waniliowego bądź cukier waniliowy - opcjonalnie 50-80 ml likieru amaretto paczka biszkoptów szklanka kawy espresso lub rozpuszczalnej około 6 łyżeczek gorzkie kakao do posypania Jajka dokładnie sparzyłam gorącą wodą. Żółtka utarłam z cukrem na puszysta masę. W tym miejscu przypomniały mi się smaki dzieciństwa...pamiętacie kogel-mogel?;-) Ilość cukru zależy od tego jak słodki chcecie ,żeby był
potrawyregionalne