gorąca czekolada - 3859 przepisów (strona:190/258)

Przepis #24 Domowe fit czekoladki 121

Składniki  Ciemna masa: - 40 gram namoczonych (najlepiej dzień wcześniej)  suszonych daktyli - 20 gram gorzkiej czekolady - 1 łyżka oleju kokosowego Wykonanie W rondelku rozpuszczamy olej kokosowy oraz pokruszoną czekoladę. Zdejmujemy z ognia. Dodajemy odsączone daktyle.  Całość dokładnie blendujemy. Tak powstałą masę  dzielimy na pół. Jedną część przekładamy do foremek na kostki lodu. Wkładamy do zamrażalnika. Biała masa(...)część czekoladek.  Następnie przykrywamy pozostałą czekoladową masą. Ponownie wkładamy do zamrażalnika na kilka godzin. Czekoladki mają bardzo czekoladowy i słodki smak bez użycia cukru. Są idealne na gorące dni.  Smacznego

Health-Fit-Life
Śniadaniowy serniczek czekoladowy z jagodami i orzeszkami 146

Tak jak obiecałam, oto kolejna wersja serniczka śniadaniowego. Serniczek bananowy z jagodami cieszy się dużą popularnością, mimo że jest na blogu zaledwie od poniedziałku. Coraz częściej

Chocolate Muffin Blog
Chleb Bezglutenowy 172

letniej wody Do miski wsypać mąkę, wymieszać.  Dodać sól i cukier/ksylitol, wymieszać.  Wsypać drożdże, wymieszać. Wlewać powoli wodę (woda ma być letnia, nie zimna ale nie za gorąca!) i mieszać ciasto.  Dodać olej. Czasem nie wykorzystuję całej wody.  Jak już ciasto będzie miało ładną nie lepiącą się konsystencję przełożyć (w zasadzie przelać(...)słonecznik, sezam, siemie lniane, pestki dyni, można śmiało dorzucić ziarna podczas wyrabiania ciasta.  Wszelkie wariacje dozwolone. Jeśli lubimy słone, można dodać więcej soli. Ja czasem dorzucam dzieciom kawałki czekolady… Obecnie pracuję nad przepisem na chleb bezglutenowy bez dodatku gotowej mieszanki mąk. Smacznego

IzaGotuje
Ciasto mocno czekoladowe z wiśniówką 224

być mrożone) 2 - 3 łyżki cukru 50 ml wiśniówki SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Ciasto czekoladowe: W dużej misce, w kąpieli wodnej rozpuszczamy masło i pokruszoną na mniejsze kawałki czekoladę. Zdejmujemy rozpuszczoną czekoladę z kąpieli wodnej, dodajemy śmietanę i wiśniówkę, dokładnie mieszamy. W osobnej misce ubijamy za pomocą miksera żółtka z cukrem, po czym dodajemy je do masy czekoladowej i mieszamy. Białka(...)wystygnięcia. Konfitura wiśniowa: Wiśnie (zamrożone) przekładamy do rondelka, zasypujemy cukrem. Prażymy na małym ogniu, do czasu, aż nadmiar wody odparuje. Pod koniec gotowania dolewamy wiśniówkę. Ciasto podajemy z gorącą konfiturą. Udanych Walentynek

W kuchni Katie
Ciasto mocno czekoladowe z wiśniówką 268

być mrożone) 2 - 3 łyżki cukru 50 ml wiśniówki SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Ciasto czekoladowe: W dużej misce, w kąpieli wodnej rozpuszczamy masło i pokruszoną na mniejsze kawałki czekoladę. Zdejmujemy rozpuszczoną czekoladę z kąpieli wodnej, dodajemy śmietanę i wiśniówkę, dokładnie mieszamy. W osobnej misce ubijamy za pomocą miksera żółtka z cukrem, po czym dodajemy je do masy czekoladowej i mieszamy. Białka(...)wystygnięcia. Konfitura wiśniowa: Wiśnie (zamrożone) przekładamy do rondelka, zasypujemy cukrem. Prażymy na małym ogniu, do czasu, aż nadmiar wody odparuje. Pod koniec gotowania dolewamy wiśniówkę. Ciasto podajemy z gorącą konfiturą. Smacznego

W kuchni Katie
Migdałowe, z lekką rumową nutą. Ciasteczka, a jak! 171

ostudzić. Migdały uprażyć na suchej patelni, wystudzić. Wymieszać z przesianym cukrem pudrem, kakao, cynamonem i goździkami.  Białka ubić na sztywną pianę, partiami wsypywać suche składniki. Na końcu wlać czekoladę i rum, zagnieść ciasto. Z ciasta uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 1 godzinę. Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość 1 cm, foremką wykrawać serca. Ułożyć(...)wolnym człowiekiem przez kolejnych dwanaście dni. Perspektywa świątecznej przerwy napawa mnie ogromnym optymizmem - muszę w końcu troszkę odpocząć. A czy może być lepszy odpoczynek, niż na kanapie, z kubkiem gorącej kawy w dłoni, tuż przy choince

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Praliny z ganaszem z Porto 115

lodówki, po czym nanosimy kolejną warstwę i znów do lodówki. Jeśli chcemy mieć grubszą ściankę można jeszcze zrobić trzecią warstwę. Następnie napełniamy wnętrze przyszłej praliny ganaszem i zamykamy czekoladą usuwając nadmiar wystający ponad formę. Wstawiamy do lodówki i za dobre pół godziny mamy gotowe pralinki. Wyszły mi 4 formy, czyli 60 pralinek o masie 10 gram każda. Całkowity koszt imprezy(...)wiemy co w środku :) Jest przy tym sporo frajdy, a że Walentynki tuż tuż, to pomysł na serduszka dla ukochanego czy ukochanej z ulubionym nadzieniem jest w sam raz. Gorąco polecam :) a sama już rozważam zakup specjalnych form silikonowych do pralin, żeby sobie pofolgować z ulubionymi smakami :) Inspirowane przepisem z Can i have a bite

Delicious Titbits
Moja wielka, grecka jesień 141

papierami na kartonach. A ja spokojna jak po prozacu- i tak do końca dnia. Co jest? Najlepsze w listopadzie jest to, że jest to miesiąc kontrastów. Podwórkowe zimno przeciwstawiam gorącu kubka kakao. Szybko zapadającą ciemność, światłom w oknach mijanych domów (jak ja lubię tak zaglądać w czyjąś codzienność). Senność- mocnej kawie. Wiatr i wciskającą się wszędzie lodowatą wilgoć- ciepłym(...)książki jak znalazł. Idea ciasta pochodzi z tegorocznych wakacji. Kiedy zwiedzaliśmy Kerkyrę, znaleźliśmy maleńką cukierenkę z dala od uczęszczanych szlaków. Początkowo mieliśmy tam tylko kupić wodę, bo było bardzo gorąco (ech...), ale ciasto przemówiło do nas i wzięliśmy po kawałku (główne zdjęcie posta to właśnie to cias to). Cukiernia była tam gdzie biały szyld.  Nie jest to typowo

les mirabelles
Sernik z musem czekoladowym 167

użyłam) 3 łyżki wody 30 g masła, w temperaturze pokojowej 3 duże jajka, osobno białka i żółtka 50 g cukru  100 ml śmietany kremówki 36%,  schłodzonej Czekoladę, masło, wodę rozpuścić w  kąpieli wodnej, aż masa będzie gładka i  błyszcząca. Przestudź. W międzyczasie, kiedy masa  czekoladowa stygnie, ubić na sztywno  białka, pod koniec ubijania dodawać(...)wyłożyć na  wystudzony sernik, wyrównać.  Schłodzić przez 12 godzin w lodówce  (całą noc). Można przechowywać do 5  dni. Z dnia na dzień smakuje coraz lepiej :) Gorąco polecam ten przepis ! Buziaki

Cukier&Puder
Drożdżowy placek ze śliwkami 194

czeka tam na Ciebie drożdżowy placek z owocami... Uwielbiałaś go ! Cudowny zapach wypełniał starą kuchnię. Słodki, owocowy, drożdżowy ! Taki prosty, a dawał rozkosz niczym najlepsza delicja, niczym najwspanialsza czekolada tego świata. Dlaczego ? On był pieczony z uczuciem, specjalnie dla Ciebie. W tym drożdżowym cieście kryło się serce, miłość, radość i oddanie. Zjadałaś szybko, popijając świeżym mlekiem. Oblizywałaś małe, pulchne paluszki(...)śliwek w soku własnym Kruszonka: 5 dag maki pszennej 5 dag cukru pudru lub drobnego kryształu 5 dag masła Wykonanie: Mleko lekko podgrzać - ma być ciepłe, ale nie gorące. Przesiać mąkę. Masło rozpuścić. Przygotować zaczyn. W tym celu drożdże rozprowadzić niewielka ilością mleka, dodając 1 łyżeczkę mąki i 1 łyżeczkę cukru. Dokładnie wymieszać, odstawić do wyrośnięcia. Jajka

kolorowotorcikowo
Prawdziwki marynowane 135

W tym roku las obrodził nam znakomicie i prócz suszonych grzybów, które są u mnie na pierwszym miejscu, udało się także zamknąć troszkę tego dobrodziejstwa w

Kuchnia w czekoladzie
Truskawkowa ice tea 125

Założę się, że spora część moich blogowych gości z przyjemnością zatopiłaby usta w tym napoju. Przy tak słonecznej pogodzie pić chce się ogromnie. Wiadomo- najlepiej wodę

Kuchnia w czekoladzie
Faworki- kruche i delikatne 134

Tłusty Czwartek!  I jak tu nie zjeść np takiego chruścika? No jak? :) Składniki: 25 dkg dobrej jakości mąki pszennej 3 żółtka 12 dkg śmietany 18

Kuchnia w czekoladzie
Makowce japońskie 158

łyżki mąki (u mnie mąka puszysta Lubella) 6 jajek 125 g miękkiego masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia garść orzechów włoskich garść rodzynek łyżka skórki pomarańczowej   Mak zalewamy gorącym mlekiem i gotujemy do momentu aż wchłonie całe mleko (dzięki temu nie będzie trzeba go odcedzać :)), a następnie mielimy dwukrotnie w maszynce do mięsa. Jabłka obieramy i ścieramy(...)Papilart ) lub tortownicy (22cm) wyłożonej papierem do pieczenia . Pieczemy ok 50 minut w 180 st. C. Po upieczeniu studzimy i dekorujemy w ulubiony sposób. Ja swoje polałam roztopioną czekoladą i posypałam posypką cukrową :) Smacznego

Cynamonowe szczęście
Malinowa pantera 273

masła 2 szklanki mleka gotujemy z masłem i cukrem. W pozostałym rozpuszczamy budynie i mąkę ziemniaczaną. Wlewamy do gotującego się mleka i mieszając gotujemy do zgęstnienia. Gorącą masę wykładamy na pierwszy kruchy blat i przykrywamy drugim. Różowa pianka: 400 ml śmietany 30% 2 galaretki malinowe 1 łyżka cukru pudru Galaretki rozpuszczamy w szklance wrzątku i odstawiamy do stężenia. Śmietanę(...)pozbyć się pestek.  Do musu malinowego dodajemy żelatynę i podgrzewamy mieszając aż żelatyna się rozpuści. Wykładamy na poprzedni placek i przykrywamy ostatnim. Ja swoje ciasto dodatkowo udekorowałam rozpuszczoną czekoladą

Cynamonowe szczęście
ciasto delicja 443

całkowitego wystudzenia a następnie przekrawamy na dwa blaty. składniki na warstwę galaretkową: 2 galaretki o smaku pomarańczowym 2 duże pomarańcza 700 ml gorącej wody wykonanie: Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do lekkiego stężenia. Pomarańcze obieramy z błonek, kroimy na mniejsze cząstki i dodajemy do galaretki. składniki na masę budyniową: 500 ml mleka 3 łyżki mąki pszennej(...)mleka. Całość cały czas mieszamy do zgęstnienia. Gotowy budyń odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Masło miksujemy na puch, dodajemy stopniowo budyń, cały czas miksujemy. składniki na krem czekoladowy: 200 g czekolady mlecznej 50 g orzechów laskowych 200 g śmietany kremówki wykonanie: Śmietanę podgrzewamy na małym ogniu, dodajemy połamana czekoladę, odstawiamy na ok. 2 min., a następnie dokładnie mieszamy na aksamitny krem

Domowy Smak Jedzenia
Seromakowiec 119

Piekarnik nagrzać do 175 stopni. Czekoladowa masa makowa: Masło utrzeć mikserem z żółtkami. Masę makową wymieszać ze zmielonymi na proszek (np. w młynku do kawy) migdałami, roztopioną czekoladą i mąką przesianą z proszkiem do pieczenia (jeśli go używamy) oraz likierem. Delikatnie połączyć z utartą masą, odłożyć 1/4 masy a resztę wyłożyć na spód formy(...)makowy. Wyłożyć łyżką resztę masy makowej i przemieszać (np. cienkim patyczkiem). Na wierzch położyć folię aluminiową i piec przez około 40 minut (na dnie piekarnika można ustawić formę z gorącą wodą lub wysypać na nie 2 szklanki lodu - ja ustawiłam naczynie żaroodporne wypełnione wodą). Sernik studzić w zamkniętym piekarniku. Po całkowitym ostudzeniu wyjąć z formy pociągając za wystające końce

cucinare
Torcik cytrynowy z musem truskawkowym 284

kilkudniowej nieobecności wracam do Was z nowymi przepisami. Gorący okres już chyba za mną, powoli wracam do codzienności. Systematyczność wpisów więc wróci. Za tak długą nieobecność muszę się zreflektować. Dlatego mam dla Was pyszny torcik cytrynowy z truskawkowym musem . Połączenie słodyczy i kwasowości na pewno Was zaskoczy. Składniki ( porcja na tortownicę średnicy 24 cm ): Biszkopt: 3 jajka 1/2 szklanki(...)łyżeczka żelatyny 200 ml śmietanki 30% Mus truskawkowy: 300 g truskawek ( mrożonych lub świeżych ) 2 łyżki cukru 1,5 łyżeczki żelatyny Dodatkowo: 1 opakowanie podłużnych biszkoptów tarta biała czekolada Wykonanie: Nie zrażajcie się, torcik wcale nie jest trudny w wykonaniu. Pierwszym etapem jest upieczenie biszkopta. Oddzielcie żółtka od białek. Białka ubijcie z cukrem, do momentu rozpuszczenia kryształków. Dodajcie żółtka - ubijajcie

kolorowotorcikowo