gorąca czekolada - 3859 przepisów (strona:184/258)

Panna Cotta dla Pana Taty 147

Przy pomocy tarki do parmezanu lub przystawki, na której zwykle ściera się surowe ziemniaki na pulpę- ścieram drobniutko gorzką czekoladę, około 1/3 tabliczki i dodaję do śmietanki. Gdy już czekolada się rozpuści dodaję odpowiednią ilość substancji żelującej (gdy instrukcja użycia na opakowaniu mówi o dodaniu 2-3 łyżeczek na 0,5 litra płynu to do pannacotty zawsze dodaję(...)Można także przygotować jasny karmel lub czekoladowy sos jako dodatek. Aby wyjąć deser z filiżanki w ładnej, pełnej formie wystarczy, że filiżankę zanurzymy na kilka sekund w misce z gorącą wodą, oczywiście uważając, żeby woda nie nalała się do środka ;) Jeśli deser przygotowaliście w cienkich plastikowych lub silikonowych formach- zwykle wystarczy ogrzać je w dłoniach. Słodkiego gotowania

Pichceniomania
Gniazdka 155

się za ich przygotowanie! Składniki (na 16-20 gniazdek): 250 ml mleka 50 gram masła 200 gram mąki szczypta soli 3 jajka 2 łyżki cukru sos czekoladowy: 50 gram czekolady deserowej, 50 ml kremówki, 20 ml mleka cukier puder + szczypta cynamonu 1 litr oleju rzepakowego do smażenia 16-20 kwadratów o boku 8-10 cm wyciętych z papieru do pieczenia(...)szkoda). W garnku rozgrzewam olej rzepakowy. Na każdy wycięty kwadraty z papieru do pieczenia wyciskamy okrąg z ciasta o średnicy około 7 cm. Przygotowane gniazdka umieszczam w garnku z gorącym tłuszczem papierem do góry i smażę na złoty kolor z dwóch stron. Po kilkunastu sekundach smażenia papier powinien się odkleić- należy wtedy ostrożnie wyciągnąć go z tłuszczu. Po usmażeniu

Mango Papaja
Piernik Staropolski / przygotowanie ciasta dojrzewającego 226

upiec na około tydzien przed świętami i dać mu kilka dni na zmięknięcie, a na 2-3 dni przed wigilią ciasto należy przełożyć ulubioną masą i oblać pyszną czekoladą, ale o tym później... :) Myślę, że jeśli choć raz go przygotujecie, to wpisze się w Wasze świąteczne menu na wiele, wiele lat :) Przepis pochodzi z tej strony . Lekko go zmodyfikowałam poprzez(...)rondelku z grubym dnem. Całość podgrzewamy do momentu aż cukier się całkowicie rozpuści. Studzimy, masa nie musi być zupełnie zimna, powinna być lekko ciepła, ale nie może być gorąca. W dużym naczyniu ( miska, garnek, makutra) umieścić mąkę, przyprawę do piernika oraz pozostałe przyprawy i sól. W letnim mleku rozpuścić sodę. Do suchych składników dodać masę miodowo- maślaną

DefinicjaSmaku
Ciasto barbórkowe 184

kolejne ciasto siostry Anastazji z jej książki "100 nowych ciast..."  Łasuchom czekolady, kakao i galaretki zapewne będzie smakowało... Składniki na biszkopt: 4 jaja; 3/4 szklanki cukru kryształu; 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia; 1/2 szklanki mąki pszennej; 2-3 łyżeczki kakao; Wykonanie: Białka ubić na sztywno, dodać cukier i nadal ubijać. Kiedy cukier nie będzie już wyczuwalny to należy(...)opakowaniu; Składniki na masę: 1 litr śmietany kremówki (ja użyłam 30%); 5-6 łyżek cukru pudru; 5 łyżeczek żelatyny; 3-4 łyżeczki kakao; Wykonanie: Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki gorącej wody. Śmietanę ubić, dodając cukier, kakao, na końcu letnią żelatynę. Przełożenie ciasta: Biszkopt-połowa tężejącej galaretki-połowa masy z bitej śmietany-połowa masy tężejącej galaretki-połowa masy z bitej

In my kitchen
Drożdżowe Rogaliki z Nutellą 322

Piekąc dziś te pyszne rogaliki , wpadłam na pomysł założenia swojego bloga. Pomyślałam, że muszę podzielić się ze Światem tym i innymi sprawdzonymi przeze mnie przepisami. Te

Anielska Kuchnia Ani
Sernik na zimno na kruchym czekoladowym spodzie z morelową frużeliną 237

delikatna masa serowo śmietanowa i orzeźwiająca frużelina morelowa - jak to mój Mąż powiedział najlepszy deser na świecie. Spód: 150g płatków kukurydzianych 150g czekolady 100g masła Masło roztapiamy razem z czekoladą, mieszamy z płatkami kukurydzianymi i przekładamy do tortownicy (22 cm). Rozprowadzamy je po całym dnie i lekko ugniatamy żeby po zastygnięciu się nie rozpadały. Masa serowa: 0,5 l śmietany(...)rozpuszczona w 1 łyżce wody Żelatynę zalewamy wodą, odstawiamy do napęcznienia. Morele mieszamy z cukrem. Stawiamy na palniku i zagotowujemy, dodajemy wodę z mąką, dokładnie mieszamy i zagotowujemy. Do gorących owoców dodajemy napęczniałą żelatynę i mieszamy. Ja dodatkowo całość zblendowałam żeby pozbyć się fragmentów skórek. Ostudzone morele wykładamy na masę serową i ciacho gotowe.   #MyVictorinox

Cynamonowe szczęście
Porzeczkowiec 1872

Witajcie :) na dworze zimno , więc można usiąść przy gorącej kawce i  cieście. Dzisiaj zapraszam na Porzeczkowca , uwielbiam to ciasto , jest przepyszne , mięciutkie wprost rozpływa się w ustach . Do ciasta dodałam pyszne masło orzechowo kakaowe firmy    PRIMAVIKA  a do przełożenia użyłam pysznego dżemu z czarnej porzeczki  firmy  ORZECH . Połączenie dżemu z masą śmietanowo maślaną(...)łyżki cukru pudru 5 torebeczek malutkich śmietany fix  250 g miękkiego masła  1i 1/2 słoiczka Dżemu z czarnej   porzeczki  firmy  ORZECH 1 tabliczka czekolady mlecznej milka  Wykonanie : Do garnka wlać olej , wodę, dodać cukier , cukier waniliowy , kakao ,masło orzechowo kakaowe .    Wszystkie składniki rozpuścić  , gotować około 4 minut . Masę ostudzić. Białka ubić

Sama słodycz i szczypta chili
Lato, gdzie jesteś? 190

Spoglądam na zalany deszczem świat za oknem. Pada już trzeci dzień. Smutno się na sercu robi, kawa z miodem nie pomaga. Na czekoladę brakuje ochoty. Lato, gdzie jesteś?   Rozglądam się po mieszkaniu, zaglądam do szaf, pod łóżko, kanapę... Lato, gdzieś się skryło? A może... Może skusi się na coś pysznego? OTRĘBOWE GOFRY Z GĘSTYM SOSEM WIŚNIOWYM.  (pomysł autorski(...)Następnie wrzuciłam do rondelka, razem z powstałym z nich sokiem, który puściły przy drylowaniu. Doprowadziłam do wrzenia, wsypałam cukier i smażyłam do zgęstnienia. Pod koniec dodałam cynamonu, wymieszałam. Gorącym sosem polewałam upieczone gofry. Smacznego

W kuchni Karmel-itki
Tarta z budyniem i owocami - bez pieczenia 191

lecie zdecydowanie nie mam ochoty na odpalanie piekarnika. Jest na to o wiele za gorąco, poza tym komu by się chciało siedzieć nie wiadomo ile w kuchni, skoro można spędzić cudowny czas na zewnątrz? Jednakże podniebienie domaga się deseru, więc trzeba coś wymyślić. I właśnie takim idealnym pomysłem na ciasto bez pieczenia jest ta oto tarta na ciasteczkowym spodzie(...)Digestives, Oreo, korzenne) 150 g masła 2 szklanki mleka 4 łyżki cukru 1 nieduża laska wanilii 2 kopiate łyżki mąki ziemniaczanej 1 żółtko 50 g masła dowolne owoce rozpuszczona czekolada Ciasteczkowy spód Ciasteczka wrzucić do malaksera i zmielić na piasek. Na patelni roztopić masło, uważając, żeby się nie spaliło. Masło wlać do ciasteczek, wymieszać dokładnie. Ciasteczka z masłem wrzucić

Magda Kucharzy
Dżem śliwkowy z kakao i likierem Bailays 173

należą smażone wiśnie i jabłka mojej Cioci, dżem pomarańczowy którym obdarowuje mnie Oksana, dżem dyniowo-pomarańczowy na który przepis jest TUTAJ i własnie moje nowe odkrycie - dżem śliwkowy z czekoladą i bailaysem. Pyszność po prostu! Słodki z wyraźną nutą gorzkiego kakao - genialny! Polecam spróbować tego dżemu z bułką posmarowaną masłem, i delikatnie posypać solą i tymiankiem z uprażonym słonecznikiem - PYSZNOŚĆ(...)lubi to można albo śliwki zmielić w maszynce do mięsa albo zmiksować blenderem jak już będą usmażone. Do gotowych powideł dodajemy kakao i alkohol i jeszcze chwilę gotujemy. Gorące powidła nakładamy do czystych słoiczków, zakręcamy i stawiamy do góry dnem aby się dobrze zamknęły

sierotka maRysia w kuchni
Seromakowiec bez spodu 296

upieczeniu powinien być raczej ciężki, z rzadkiego nie otrzymamy raczej takiej konsystencji. Seromakowiec bardzo dobrze smakuje polany lukrem, ale jeśli ktoś nie przepada za lukrem, może polać czekoladą lub tylko posypać cukrem pudrem. Ilość składników jest na dużą formę, jeśli takiej nie macie piec w dwóch mniejszych lub ciasto zrobić z 1/2 ilości składników. Składniki: (duża forma(...)cukru pudru 100 g masła 2 łyżki skórki pomarańczowej 2 łyżki cukru waniliowego kilka kropel aromatu pomarańczowego Lukier: 10 łyżek cukru pudru 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki gorącej wody Przygotowanie: Masa makowa: Mak zalać ciepłym mlekiem i pozostawić go na około 10 minut. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać mak, olejek, bakalie (orzechy drobno pokroić, rodzynki moczyć przez

Kuchcik gotuje
Puszysta kremówka 188

Kremówkę zawsze robiła moja Mama. Postanowiłam to odmienić i spróbować sama ją upiec. A skoro mi wyszła i prędko znikła, to i Wam wyjdzie:) Składniki: Ciasto

Kuchnia w czekoladzie
TŁUSTY CZWARTEK - najsmaczniejszy dzień w roku w (nie)typowej wersji tradycyjnej i bezglutenowej. 142

jakość (konsystencję) ciasta, a co za tym idzie i efektu końcowego. Ona ratuje przed rzuceniem tego co gluten free z krzykiem. :)) - Bardziej opisałam ją przy pączkach pieczonych (tych z czekoladą). Tam też jest link do sklepu w którym jest (chyba) najtaniej. 2. Można kombinować z mąką ryżową i kukurydzianą, ale wychodzą zwykle twarde. Dość twarde. 3. Przy nietolerancji jaj kurzych(...)bardziej kruche. Lepiej jest zrobić niewiele, bo na 2-gi dzień będą smakować inaczej. Nie mówię, że źle, ale... od glutenowych będą odbiegać. 7. Ciasto BG zawsze rozrabiać gorącym płynem (woda/mleko/tłuszcz). Smacznego życzę z pączkiem w ręku i oponką w głowie

Wypisz Wymaluj
Murzynek przełożony bitą śmietaną 198

wody 2 szklanki mąki 5 jajek 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa z bitej śmietany: 500 ml śmietanki kremówki 30% 2 opakowania galaretki cytrynowej ½ szklanki wody Polewa: 100 g czekolady (dałam mleczną z orzechami) 2 łyżki masła 3 łyżki wody 2 łyki kakao Przygotowanie Przygotowujemy ciasto. Wodę, masło, cukier (zostawiamy 1/3 szklanki cukru do białek) i kakao przekładamy do garnka(...)pieczenia. Ciasto przekładamy do formy, wyrównujemy. Pieczemy około 30 minut (do suchego patyczka) w temperaturze 180°C. Studzimy i przekrawamy wzdłuż na dwa blaty. Galaretki rozpuszczamy w pół szklanki gorącej wody i odstawiamy do wystudzenia. Śmietanę ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodajemy zimną, ale jeszcze nie tężejącą galaretkę, cały czas miksując. Masę odstawiamy na ok 20 min, aby trochę

e-PrzepisyKulinarne
Nominacja 188

osób (informujesz ich o tym) oraz zadajesz im 11 pytań. Nie wolno nominować bloga, który Cię nominował. Nominowały mnie: http://ewa-wkuchni.blogspot.com/ http://evita0007.blogspot.com/ http://takietampichcenie.blogspot.com/ za co bardzo gorąco dziękuję. Oto zadane mi pytania, na które odpowiadam: http://ewa-wkuchni.blogspot.com/ 1. Twoja największa pasja? - moja rodzina 2. Twoja najbardziej nie lubiana potrawa? - owoce morza 3. Jeśli nie gotowanie(...)Morze czy Góry? - góry 4. Jajecznica czy jajko na miękko? - jajko na miękko 5. Wolisz piwko czy winko? - winko 6. Jaki jest Twój ulubiony smak lodów? - mięta z czekoladą 7. Twoje popisowe danie to . .? - nie ma takiego 8. Ulubiony owoc sezonowy to? - czereśnia 9. Czy lubisz koty? - uwielbiam 10. Kuchnia azjatycką czy włoską? - obie 11. Landrynki czy dropsy ;) ? - landrynki

Kuchenne zapiski Edyty
Szwajcarska inspiracja na 130 lecie firmy Victorinox - Black pudding w szynce parmeńskiej 127

Mój przepis prawdopodobnie wiele osób tak zaintryguje, jak mocno zadziwi. Co wspólnego może mieć kaszanka ze Szwajcarią? Otóż i spieszę z pomocą. :) Szwajcaria to nie tylko czekolada, Wilhelm Tell i zegarki. To także, jak wiadomo scyzoryki i banki..., a także fantastyczna, różnorodna kultura. Łączy w sobie wszystko, co najlepsze z Włoch, Francji i Niemiec, a także nutkę... celtycką. Na części(...)doliny rzeki Emme właśnie w Szwajcarii, a także jabłko, od legendy o Wilhelmie Tellu, szwajcarskim bohaterze narodowym. Efekt wyszedł ekscentrycznie tak smakowo, jak wizualnie. Najlepiej smakuje podany na gorąco, z domowym sosem czosnkowym! 4 niezbyt duże pętka kaszanki 4 duże plastry szynki parmeńskiej kilka plastrów ementalera 1 małe, soczyste jabłko sos czosnkowy Z kaszanki zdejmujemy delikatnie powłokę

Kuchenna Kontrrewolucya