zastąpić mocnym naparem herbaty) do dekoracji: wiśnie, wiórki czekoladowe Ciasto: kefir, jajka, olej i cukier rozmieszać. Mąkę, kakao, sodę i proszek przesiać, wsypać do mikrych składników, wymieszać rózgą. Wlać gorąca kawę i jeszcze raz wymieszać. Ciasto przelać do wyłożonej papierem tortownicy (22cm), wstawić do nagrzanego piekarnika, piec w temp. 160stC ok 45 minut do suchego patyczka. Upieczone(...)cytryny. Frużelina: owoce umyć, wypestkować, wymieszać z cukrem. W rondelku wymieszać owoce z cukrem, umieścić na ogniu, podgrzewać, aż cukier się rozpuści. Żelatynę zalać 3 łyżkami gorącej wody, rozpuścić, wymieszać z sokiem z owoców. Mąkę ziemniaczaną rozpuścić w odrobinie wody, dodać do owoców, wymieszać szybko. Zdjąć z ognia. Dodać żelatynę, wymieszać. Pozostawić do ostygnięcia i lekkiego zgęstnienia (najlepiej
Obiad gotowyochłody. Mam dla Was propozycję na mrożoną kawę z dodatkiem banana. Moja wersja jest najbardziej klasyczna, ale możecie pokusić się o dodatki w postaci cynamonu, kakao lub rozpuszczonej czekolady. Przepis na 2 porcje po ok. 300 ml 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej lub podwójne espresso 1-2 mrożone banany (w zależności jak słodki i intensywny smak chcecie uzyskać)* 300 ml mleka(...)wrzucacie do torebki i mrozicie 2-4h godziny. Ja zazwyczaj to robię wieczorem. W lecie staram się mieć zawsze zamrożonego banana, gdyż robię z niego także lody. W gorącej wodzie zaparzyć filiżankę mocnej kawy rozpuszczalnej. Opcjonalnie możecie ją dosłodzić, ale pamiętajcie, że kawa zyska jeszcze słodycz od bananów. Ostudzić. Mrożone banany wrzucić do blendera wraz z mlekiem. Zmiksować
Fabryka pomysłówNastępnie dodać stopniowo zamiennik jaj, kontynuując mieszanie. Na koniec dodać mąke z proszkiem, również dodając stopniowo. Masa jest gładka i pełna powietrza. Do suchego maku, wlewamy gorące mleko, mieszamy do uzyskania gęstej masy. Na patelni podsmażamy pokrojoną w małą kosteczkę skórkę pomarańczy i cytryny. Dodajemy cukier, oraz wyciskamy sok z pomarańczy. Smażymy(...)wykładamy papierem do pieczenia. Rozkładamy masę ciasta, na wierzch rozkładamy równomiernie masę makową. Pieczemy 60 min w 150 C. Wierzch ciasta możemy posypać wiórkami kokosowymi, lub polać stopioną czekoladą i posypać płatkami migdałowymi. Gotowe! Smacznego
Lajtkraft food intoleranceBabka, którą dziś prezentuję jest dziełem mojej przyjaciółki Asi :) Jest niesamowicie wilgotna, dzięki dodatkowi startego jabłka. Pięknie prezentuje się na świątecznym stole obok baranków, bukszpanu
Chocolate Muffin Blogczasie zmyć ciepłą wodą. Po tym zabiegu skóra będzie gładsza, odżywiona i miękka. Maseczka polecana jest do każdego typu cery ze szczególnym naciskiem na skórę kobiet kochających czekoladę. MIGDAŁOWO-MIODOWY PEELING DO TWARZY ALMOND&HONEY FACE SCRUB 1 garść mielonych migdałów 1 garść soli morskiej 2 łyżki miodu Składniki połączyć i dokładnie wymieszać. Stosować według potrzeb. MIODOWO(...)migdałów 1/2 filiżanki soli morskiej 1/2 filiżanki brązowego cukru Wszystkie składniki połączyć i dokładnie wymieszać. Przechowywać w lodówce. Peeling stosować na oczyszczoną, wilgotną skórę - najlepiej pod prysznicem. Gorąca para sprawia, że zawarta w w peelingu witamina E i miód zostaną lepiej zaabsorbowane przez skórę. * przepisy na maseczki czekoladowe pochodzą z tej strony - klik. ** przepisy
KUCHARNIAminut tortownica 24cm - dno wylepić ciastem herbatnikowym na wierzchu poukładać połówki moreli piec w 200C około 40 minut i po upieczeniu dobrze wystudzić w trzech miseczkach rozpuścić w 400ml gorącej wody w każdej po opakowaniu galaretek i zostawić do lekkiego stężenia na zimne ciasto poukładać połówki moreli skórką do góry na morele dodać galaretkę wiśniową i do lodówki schować(...)lodówki na koniec dodać galaretkę pomarańczową i do stężenia do lodówki na kilka godzin śmietanę 30% ubić na sztywno z pudrem cukrem i szprycka nałożyć na wierzch ciasta, posypać czekoladą zmieloną ciasto ma jeden feler: SZYBKO SIĘ ZJADA .......SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubiękakao, - w opisie lukier, - ile potrzeba posypka kolorowa mleko, olej, cukier dobrze roztrzepać rózgą dodać marmoladę śliwkową rzadką i dobrze wymieszać jeśli marmoladę masz gęstą to wymieszaj ja z gorącą wodą na rzadszą dodać kakao, mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą ciasto rózgą niezbyt dokładnie wymieszać silikonowa forma z kominkiem 24 cm - wlać do formy ciasto i piec(...)tyle, aby lukier był rzadki i posmarować lukrem babę na mokry lukier posypać posypką kolorową i odstawić do zastygnięcia ciasto jest bardzo wilgotne i smaczne podane z kawą posypaną czekoladą startą......POLECAM.....SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięmają zapachu. Dopiero po procesie fermentacji pojawia się charakterystyczny, dla wanilii zapach. Zastosowanie w kuchni: • Wanilia jest powszechnie używana w kuchni. Aromatyzuje się nią desery, ciasta, lody, czekoladę, napoje alkoholowe i tytoń; • Jest dodawana do potraw z białego sera; • Wanilia jest ważnym składnikiem popularnych likierów: Creme de cacao i Galliano(...)się do herbaty i kawy, jako środek aromatyzujący. Poleca się zmielenie ziaren kawy i wanilii razem, w celu otrzymania aromatycznej kawy; • Wanilia jest dodawana do kakao, gorącego mleka z miodem, bitej śmietany, kruchych ciastek, budyniu, dań na bazie ryżu oraz wszystkiego, co „czekoladowe”; • Wykorzystane laski wanilii [pozostałej po wyłuskaniu ziaren] można zamknąć
Moje domowe kucharzenieKREM ŚMIETANOWY: 500 ml śmietany kremówki szklanka cukru pudru 500 g serka mascarpone niebieski barwnik spożywczy DODATKOWO: 250g. truskawek niecałe 100g. lukru plastycznego lub białego marcepana 6 kostek mlecznej czekolady 3- 5 ciasteczek np. piegusków NASĄCZANIE: Biszkopt można nasączyć słabą, lekko posłodzoną herbatą, lub rozcieńczonym z wodą kompotem owocowym. Pamietajcie, że nasączony biszkopt powinien być wilgotny ale nie mokry! Wykonanie(...)biszkopt nie opadł, po wyjęciu z piekarnika, należy zrzucić go z wysokości ok 50 cm . [Naprawde nie bójcie się tego sprawdzonego triku. Śmiało upuście tortownicę z wyskości kolan- a gorące powietrze uwolni się i nie zaśsie biszkoptu do środka!] Odstawiamy do wystygnięcia, następnie delikatnie wyjmujemy z formy. KREM : W dużym naczyniu zaczynamy ubijać śmietanę. Gdy zaczyna ona gęstnieć
Domowe Torty150g migdalow 0,5 lyzeczki mielonego cynamonu 2 lyzki cukru wykonanie:Migdaly nalezy obrac ze skorki. W tym celu zalewamy je wrzatkiem, zostawiamy na pare minut, a nastepnie wylewamy goraca wode i zalewamy je zimna. Po 10 minutach wode wylewamy i mozemy przystapic do sciagania skorek z migdalow.Na patelnie wsypujemy cukier i podgrzewamy. Gdy zacznie sie lekko topic, ale jeszcze(...)cukru nie zrobil sie karmel. Wtedy migdaly sie pozlepiaja i moga sie przypalic. Trudno tez jest je przemieszac na patelni.Czekoladki z zurawina i nutellaskladniki: 250 g gorzkiej czekolady 250g nutelli 100g suszonej zurawiny 50g migdalow w platkach wykonanie:150g gorzkiej czekolady lamiemy na kawalki i rozpuszczamy w kapieli wodnej. Sciagamy z ognia i dokladamy do niej nutelle. Dokladnie laczymy
Przysmaki KarolkiJeśli jeszcze macie odrobinę miejsca w swoich spiżarniach i piwnicach, to nie może w nich zabraknąć pikantnych ogórków z przyprawą do grilla. Pokrojone w kostkę mogą
Kuchnia w czekoladziejuż temat na inny wpis); chodzi mi o garnki z wbudowaną grzałką. Podłącza się taki do prądu przed pójściem do domu, na nim ustawia miskę z czekoladą, a rano czekolada o temperaturze czterdziestu pięciu stopni czeka cierpliwie na zatemperowanie. Problem pojawił się w momencie podłączania... Ja wtyczkę do gniazdka, a gniazdko: bzzzt! Przepływający prąd poczułam aż w łopatce! Szczerze mówiąc(...)ponoć zawsze lepsze coś niż nic ... W domu zrzędziłam przez dwa dni tak, że w końcu C. zaproponował wizytę u lekarza. Ale wiecie, jacy są duńscy lekarze; polecają picie gorącej herbaty w dużych ilościach i spanie przy otwartym oknie, a jeśli pacjent jest w stanie niemal agonalnym - penicylinę. Odpuściłam więc temat, jęczeć przestałam, a następnego dnia i tak samo
Pożeraczka, czyli raz adobrzekolejny serniczek z serii tych z popularnymi słodyczami. Był już sernik Prince Polo i z ciasteczkami Oreo . Przyszła pora wykorzystać uwielbiane przez nas Delicje- biszkopciki z galaretką oblane czekoladą. Sernik pieczony właśnie na Delicjach z pomarańczową galaretką u góry. Ciekawym składnikiem jest sok dodany do masy serowej. Ciasto dobrze się kroi i dobrze wygląda. Polecam! Składniki(...)sernikowego (może być z wiaderka) 1/2 szkl soku pomarańczowego 1 niepełna szkl cukru 2 łyżki stopionego masła 1 budyń śmietankowy bez cukru (proszek) Dodatkowo: 1 galaretka pomarańczowa 400 ml gorącej wody 1 małe opakowanie Delicji (147 g) Przygotowanie: Spód: Dno tortownicy o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Boków formy niczym nie wykładać. Jeśli obawiacie się, że Wasza
Nastoletnie Wypiekaniełyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka sproszkowanej wanilii Przygotowanie: Marchew obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach, odstawić na bok Siemię lniane wymieszać z gorącą wodą by powstał kleik Pozostałe mokre składniki wraz z kleikiem z siemienia zmiksować na jednolitą masę (najlepiej w robocie kuchennym przy pomocy ostrza w kształcie litery S; opcjonalnie można orzechy(...)składniki i dokładnie wymieszać Dodać marchewkę i ponownie wymieszać (powstała masa jest bardzo marchewkowa ;) Piec w temp. 170 st przez godzinę Po upieczeniu można polać rozpuszczoną gorzką czekoladą Smacznego
pyszne zdrowościPyszniutkie, mięciutkie, mocno czekoladowe pączki wypełnione Nutellą. A i wyrzuty sumienia są mniejsze, bo pączusie pieczemy, a nie smażymy :) Mnie smakowały baaardzo, jednak w przypadku słodyczy
My Culinary ArtSkładniki: czekolada mleczna truskawkowa 100 gram, jogurt truskawkowy 300 ml, mleko 3,2% 500 ml, sernik 1 opakowanie, truskawki 1/2 kg, galaretka pomarańczowa 1 opakowanie sernik z opakowania wsypać do wysokiego naczynia, wlać zimne mleko, zimny jogurt, dodać pokrojoną czekolade truskawkową i mikserem z 5 minut wyrabiać na dużych obrotach tortownica 24 cm, wyłożona papierem do pieczenia, do formy przełożyć(...)sernik, powkładać połówki umytych dużych truskawek - jeśli są małe to wkładać całe, schować do lodówki galaretkę pomarańczową rozmieszać w 450 ml gorącej wody, wystudzić i prawie tężejącą wylać na sernik, schować do lodówki na kilka godzin sernik jest aromatyczny, pyszny i szybko się zjada...........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięmąki szczypta soli Wykonanie Żółtka oddzielamy od białek ,posypujemy cukrem i dodajemy 6 łyżek gorącej wody .Miksujemy na krem . Przesiewamy małymi porcjami mąkę ,delikatnie mieszamy łyżką . Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli i delikatnie dodaje do ciasta . Całości wylewamy na prostokątną blachę wyłożoną papierem do pieczenia(...)rolujemy , i zostawiamy do przestudzenia . Składniki na masę 250 ml śmietany 30 % 1 serek mascarpone 2 tabliczki czekolady mlecznej Wykonanie Śmietanę ubijam na sztywną masę dodaje serek mascarpone i wszystko razem mieszam . Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej i smaruję delikatnie ciasto a resztę dodaje do masy
Mój SmakWodę zagotowujemy z cukrem (cukier powinien się rozpuścić), dodajemy aromaty i zestawiamy z palnika - czekamy aż syrop przestanie wrzeć. Białka ubijamy na sztywno, a następnie wlewamy cienkim strumieniem gorący syrop. Miksujemy aż piana wystygnie. Składniki polewy wkładamy do rondelka z grubym dnem i podgrzewamy do czasu aż wszystkie składniki połączą się. Truskawki kroimy na drobne kawałki(...)masę i całą powierzchnię posypujemy obficie pokrojonymi truskawkami. Kładziemy trzeci blat, sączymy i polewamy polewą. Gdy polewa przestygnie pokrywamy ją warstwą piany (możecie pominąć pianę i owoce układać na czekoladzie, ale po pierwsze: ładniej wyglądają na białym tle, a po drugie piana bardzo dobrze "przykleja" je do tortu i nie odpadają :-) ). Na pianie układamy w dowolny sposób owoce, kwiaty
Czary - gary w kuchniprzyprawy do piernika 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej 2 jajka łyżeczka kakao kilka łyżek mleka Sposób wykonania: Na stolnicy wysypać przesianą mąkę, dodać gorący miód, wymieszać. Dodawać kolejno sodę, przyprawę, kakao, mleko ciągle mieszając. Na końcu jedno jajko - cały czas wyrabiając przy tym ciasto.Całość wyrabiać przynajmniej 10 minut aż będzie gotowe(...)jajkiem. Piec w nagrzanym piekarniku w 180 stopni 15- min. Trzeba również pamiętać, zeby układać je na blaszce w odstępach ok. 2 cm, bo nam ciasteczka urosną. Dekorować lukrem, czekoladą lub barwnikami spożywczymi Lukier: 1 biało, szklanka cukru pudru, odrobina cytryny. Biało ubijać na sztywną pianę mikserem na małych obrotach dodając po trochu cukier puder. Na końcu dodać cytrynę
pieprzny smaczekwcześniej oddzielnie przygotować (zgodnie z przepisem na opakowaniu) a po stężeniu pokroić każdą w kostkę. Żelatynę namoczyć w około pół szklanki zimnej wody a gdy spęcznieje dodać do przegotowanego gorącego mleka i odstawić do całkowitego ostygnięcia. Utrzeć masło z cukrem i żółtkami i dodać wystudzone mleko z żelatyną i pokrojone galaretki. Wymieszać i szybko – bo błyskawicznie tężeje(...)przegotowanej zimnej wody i pół cytyny, można dodać trochę cukru waniliowego lub dowolny alkohol – w wersji dla dorosłych. Na wierzch polewa i można posypać wiórkami kokosowymi lub startą czekoladą albo jakąś kolorową posypką. Smacznego Post Ciasto z galaretkami pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl
UgotujmyTo.plłyżka oleju łyżeczka proszku do pieczenia SKŁADNIKI NA KREM BANANOWY: 250 ml śmietany kremówki 3/4 szklanki cukru pudru 250 g serka mascarpone 2 duże banany DODATKOWO: pół tabliczki mlecznej czekolady 2 banany 250 ml. śmietany kremówki DO NASĄCZANIA: Słaba, lekko posłodzona herbata. Pamietajcie, że nasączony biszkopt powinien być wilgotny ale nie mokry! Wykonanie Tortu: BISZKOPT KAKAOWY : Biszkopt kakaowy Wymieszaną(...)biszkopt nie opadł, po wyjęciu z piekarnika, należy zrzucić go z wysokości ok 50 cm .[Naprawde nie bójcie się tego sprawdzonego triku. Śmiało upuście tortownicę z wyskości kolan- a gorące powietrze uwolni się i nie zaśsie biszkoptu do środka!] Odstawiamy do wystygnięcia, a następnie okrajamy delikatnie nożykiem boki i wyjmujemy z formy. KREM : Krem bananowy – Domowe Torty
Domowe Torty