gorąca czekolada - 3859 przepisów (strona:188/258)

Piernikowe ciastko z płynnym wnętrzem / Gingerbread lava cakes 242

zacznij ubijać na dużej prędkości. Gdy zaczną się pienić, wsypuj powoli brązowy cukier i ubij całość na sztywną pianę. Wmieszaj szpatułką połowę mąki do mieszanki z miodem i białą czekoladą, po czym delikatnie wmieszaj połowę białek. Następnie wmieszaj drugą połowę mąki i białek w tej samej kolejności. Masa ma być jednolita. Przelej masę do kokilek i włóż do piekarnika. Piecz(...)Wyjmij z piekarnik i odstaw na 5 minut. Podawaj w kokilkach lub delikatnie przełóż je na talerz uprzedni oddzielając brzegi ciastka od kokilki małym nożem. Podawaj natychmiast, jeszcze gorące. Smacznego! *Rada: Jeżeli nie przepadasz za ciastkami z płynnym środkiem, zostaw je w piekarniku na kilka minut dłużej, a otrzymasz przepyszne korzenne ciastko. English version Gingerbread lava cakes

karmelowy
Drożdżówki z budyniem i truskawkami 127

Mąż przywiózł truskawki. Miałam ochotę na wypiek, przy którym nie ma dużo pracy. Takim to sposobem do wieczornego kubka mleka mamy drożdżóweczki z budyniem i truskawkami

Kocham Czekoladę
Szyszki z masy krówkowej i ryżu preparowanego 198

garnka i roztapiamy na wolnym ogniu. Dodajemy masło i kakao. Gdy masa się zagotuje, zdejmujemy z ognia i pozostawiamy do lekkiego przestygnięcia. Masa może być ciepła, ale nie gorąca. Następnie wsypujemy ryż i dobrze mieszamy, po czym formujemy kuleczki ręcznie, bądź łyżeczką małe kuleczki i układamy na talerzu lub papierze pergaminie do wyschnięcia.  2. Sposób(...)robiąc własną masę krówkową. Przyrządzamy masę krówkową wg poniższego przepisu: 300g cukru 30g masła 120 ml mleka skondensowanego (bez cukru) 1 opakowanie cukru waniliowego (lub laska wanilii) 300g białej czekolady ok.150g ryżu preparowanego  Cukier i cukier waniliowy rozpuszczamy w garnku, który następnie zdejmujemy z ognia i dodajemy masło i mleko. Ponownie masę zagotowujemy. Od zewrzenia gotujemy około 3 minuty

Smakowy Raj
Ciasto drożdżowe przekładane kakao wg Babci Mieci 203

szkl. mleka 2 – 3 łyżki wody 3 łyżki roztopionego masła 2 żółtka 3 łyżki kakao 2 łyżki cukru Drożdże rozcieramy z 3 łyżkami cukru. Dodajemy ciepłe ale nie gorące mleko, 3 łyżki mąki i dokładnie mieszamy. Pozostawiamy w cieple do wyrośnięcia. Do rozczynu dodajemy pozostałą mąkę, roztrzepane jajko, masło, sól, wodę, pozostały cukier. Zagniatamy ciasto i długo(...)Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni C i pieczemy od 50 do 60 min. Ciasto przed pieczeniem można posypać kruszonką lub już po upieczeniu polać roztopioną czekoladą lub posypać cukrem pudrem. Smacznego

Miksturownik
Wafelki z wiśniowym nadzieniem 564

Polubiłam je od pierwszego gryza :) I choć nie robię zbyt często, to Wam serdecznie polecam :) Tym razem z nadzieniem wiśniowym, a jedna warstwa dodatkowo przełożona masą

Kuchnia w czekoladzie
Malinowy tort z glazurą czekoladową 166

będą potrzebne) Namoczyć żelatynę w odrobinie wody - tyle aby przykryło żelatynę-  odstawić aż napęcznieje.  Podgrzewać  mieszając chwilkę aby się rozpuściła-  nie gotować  ! Połączyć z gorącym pure, wymieszać i odstawić aby przestygła, ale nie stężała. Ubić śmietanę kremówkę na sztywno, następnie dodać pure z malin.  Delikatnie i krótko wymieszać ze śmietaną- tylko do połączenia(...)miksując dodawać mleko z cukrem pudrem. Miksować tak długo aż masa będzie biała. Dodać alkohol zmiksować.(około 4 - 6 minut) Glazura czekoladowa 100 ml mleka skondensowanego słodkiego 180 g czekolady deserowej 130 g cukru 75 ml wody 10 g żelatyny Żelatynę zalać łyżką wody i odstawić . Cukier z wodą zagotować w garnku tylko do chwili aż cukier całkowicie się

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Kokosowo-cytrynowe ciasto na zimno (sernik) 134

batoniki Bounty  wiórki kokosowe starta skórka z cytryny     Spód tortownicy (wysłanej papierem do pieczenia) wyłożyć biszkoptami namaczanymi (lekko) w mleczku kokosowym. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody. Ciastka delikatnie posmarować kremem kokosowym. Przygotować masę. Ubitą śmietanę (nie musi być idealnie na sztywno) wymieszać z cukrem i i nadal miksując - z serkiem waniliowym, sokiem z cytryny(...)kilku godzinach.) Udekorować wg uznania. (Ja delikatnie rozpuściłam batoniki i po kawałku poukładałam na cieście. Dodatkowo oprószyłam je wiórkami kokosowymi i startą skórką cytrynową. Dookoła ułożyłam ziarenka kawy w czekoladzie

Di gotuje
czekoladowa niedziela #2 - czekoladowe prostokąty 187

ciasteczka, ale czy na pewno nimi jest - nie wiem. Aczkolwiek, przyjmijmy że są to ciasteczka! :) Mają przepyszną, chrupiąca skórkę, a w środku są mięciutkie :) CZEKOLADOWE PROSTOKĄTY przepis z książki "Czekolada" // ok. 10-15 ciastek ~100g miękkiego masła ~80g cukru ~jajko (+ jeszcze jedno do posmarowania) ~130g mąki pszennej ~15g kakao naturalnego ~płaska łyżeczka proszku do pieczenia ~do posypania cukier perlisty(...)blasze wyłożonej papierem do pieczenia). Smarujemy go roztrzepanym jajkiem i posypujemy cukrem. Wkładamy do piekarnika i pieczemy ok. 35-40 minut (do suchego patyczka). Jeszcze ciepły (lecz nie gorący, coby się nie poparzyć :)) kroimy w równe prostokątne ciasteczka. Smacznego

chili & sugar
Przyjemność i Brandy Snaps 219

Syrup 1/4 filiżanki cukru 1/4 filiżanki cukru brązowego 1 łyżka brandy (można dać 2-3)  3/4 filiżanki mąki szczypta soli 1/4 łyżeczki mielonego imbiru  Dodatkowo: 1/3 gorzkiej czekolady stopionej w kąpieli wodnej mielone pistacje Na dużej patelni o grubym dnie rozpuścić masło z obydwoma rodzajami cukru i melasą. Melasę można zastąpić Golden Syrup (ja miałam go za mało(...)piekarnika chłodzić - maksymalnie 1 minutę, jeśli przekroczycie ten czas, placki będą za twarde i nie uda się uformować z nich rurek czy koszyczków.  W celu uzyskania rurek gorące placki owijać wokół metalowego lub drewnianego uchwytu łyżki lub ubijaczki do białek (dobrze jeśli przygotujecie ich kilka, wówczas praca pójdzie szybciej). Rurki bardzo szybko twardnieją, więc można je zdejmować

KUCHARNIA
Orzeźwiające CIASTO Z OWOCAMI (porzeczki, borówki, cytryny) 224

gorące dni najlepiej sprawdza się ciasto z owocami. Moja propozycja to orzeźwiający tort z porzeczkami, borówkami i cytrynami. Owoce te idealnie komponują się ze słodkim, lekkim ciastem. Mam nadzieję, że przepis ten przyda Ci się jako ochłoda podczas lata Zapraszam Cię do obejrzenia krótkiego filmiku pokazującego wykonanie ciasta // Składniki: Ciasto: 4 jajka 3/4 szklanki cukru 1 szklanka oleju(...)szklanka porzeczek (czerwone) Krem: 1 szklanka soku z cytryny 1 szklanka cukru 2 jajka 2 żółtka 1 łyżka mąki ziemniaczanej szczypta kurkumy ok. 100 g borówek Dodatkowo: roztopiona czekolada lub polewa czekoladowa borówki i porzeczki Via Gusto życzy smacznego Jeśli chcesz wesprzeć moją pracę zapraszam Cię do subskrypcji kanału Via Gusto oraz do odwiedzenia blogowego Facebooka (wystarczy kliknąć w wybrane

Via Gusto
Czekoladowy mus z herbatą earl grey, bitą śmietaną i owocową polewą 107

Herbatę wsypać do moździerza i utrzeć na pył. Śmietankę kremówkę przelać do rondelka, podgrzać aby była dobrze ciepła, ale nie gotować! Do ciepłej dodać połamaną na małe kawałki gorzką czekoladę, wsypać sproszkowaną herbatę, odczekać 3 minuty, potem zamieszać do połączenia, do chłodnej czekoladowej masy dodać żółtka, wymieszać mikserem lub trzepaczką. Białka ubić osobno z pudrem na puszystą lśniącą masę, dodać(...)zasypać cukrem, podlać dwoma łyżkami wody i gotować do momentu aż owoce się rozpadną a sok troszkę zgęstnieje. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie, wg przepisu na opakowaniu, odcisnąć dodać gorącej ale nie gotującej się  owocowej pulpy, zestawionej wcześniej z palnika, wymieszać, wystudzić, zimną polewą polać mus, udekorować wg uznania świeżymi owocami, oprószyć cukrem pudrem przez sitko i podawać

Wanilia i Kardamon
Leśna Inka 178

Kawa inka odkąd sięgam pamięcią zawsze była na polskim stole. To zapach tej kawy budził mnie codziennie do szkoły. Mama  zalewała ją gorącym mlekiem, było swoje, bo mieliśmy własną krasulę, na wierzchu  tworzyła się rozkoszna pianka, do tego buła z domowym masłem i można było ruszać 4 km w drogę do szkoły ach….to były czasy! Smak(...)dlatego, że jest w niej jałowiec , uwielbiany przeze mnie kardamon, szczypta imbiru, cynamonu a dopełnieniem jej smaku  jest kawowy likier i bita śmietana, choineczki z białej czekolady tylko dodają jej uroku….  Choć wersja jej podania od tamtych lat  zmieniła się nie do poznania,  smakuje nadal kawą . A jak rozgrzewa po zimowym spacerze…..:)  Składniki: Składniki

Wanilia i Kardamon
Ciasto marchewkowe z kremem kawowym na bazie mascarpone 153

widoczna w fakturze ciacha marchewka. Jeśli nie chcecie, żeby ktoś wiedział, że w składzie jest marchewka, zetrzyjcie ją na drobniutkiej tarce jarzynowej. Wtedy ładnie wkomponuje się ona w ciasto. Gorąco polecam, znika szybciutko Drukuj Ciasto marchewkowe z kremem kawowym na bazie mascarpone window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki 1,5 szkl. startej marchwi 1,5 szkl. mąki pszennej 4 jajka(...)mascarpone 400 g serka śmietankowego 1/3 szkl. cukru pudru 2 łyżki miękkiego masła 2 łyżki mielonej kawy ( u mnie o smaku orzechowym) 3 łyżki startych orzechów 1 kostka gorzkiej czekolady i kilka orzechów do starcia na wierzch ciasta. Sposób przygotowania Jajka ubijamy cukrem. Dodajemy esencję waniliową, sól i olej, wlewając go wolnym strumieniem. Mąkę przesiewamy, mieszamy z sodą i proszkiem

Mieszam w Garnku
Dieta na zdrowe paznokcie 180

kasza jęczmienna i gryczana, żółtko jaja kurzego, sezam, nasiona dyni, słonecznika oraz siemię lniane. Cynk  znajduje się w wątrobie, jajkach, serach żółtych, warzywach strączkowych, kaszy gryczanej oraz gorzkiej czekoladzie; podobnie jak żelazo, lepiej przyswajalny jest z produktów pochodzenia zwierzęcego. Miedź występuje w otrębach pszennych, owsie, kakao, nasionach słonecznika oraz orzechach włoskich. Selen występuje w organizmach w połączeniu z białkiem(...)tygodniu moczę paznokcie w oliwie z oliwek bądź oleju kokosowym przez ponad 30 minut ( w zależności ile mam czasu). Nalewam oliwę na podstawek i kładę na kubku z gorąca wodą. Po zakończeniu zabiegu pozostałość wcieram w skórki, paznokcie i całe dłonie. Na koniec można lekko osuszyć ręcznikiem papierowym.          Codziennie natomiast staram się

Życie na widelcu
Bezglutenowy tort RENIFER p. Angeliki i Moniki – danie konkursowe 125

mąki gryczanej 70g mąki z amarantusa 60g ksylitolu 40g miodu gryczanego 30g oleju kokosowego 1 jajko przyprawa korzenna 0,5 łyżeczki sody woda sok z cytryny ksylitol kilka kostek czekolady " document.write(" "); Sposób przygotowania Krok 1 CIASTKA KORZENNE AMARANTUSOWE W kąpieli wodnej (lub w mikrofali) rozpuścić olej/masło, dodać miód, ksylitol, przyprawy i rozbite widelcem jajko (lać pomału aby się(...)piekarnika. Po upieczeniu, wyjąć gorący biszkopt z piekarnika i spuścić go (w formie) na blat stołu z wysokości ok. 60 cm. Dzięki temu nie opadnie. Odstawić do wystygnięcia. Po wystudzeniu wyciąć z szablonów odpowiednie kształty oraz przeciąć je tak aby powstały dwa blaty. Z resztek uformować uszy. Krok 3 KREMY Pierwszy: Pomarańcze wyparzyć w gorącej wodzie i dokładnie

CoolinarniePL

Proponowane wyszukiwania