dużych jajek 150 g cukru 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 170 g mąki tortowej 40 g masła Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Jajka w skorupkach wstawić do gorącej wody, na pół godziny, by się ogrzały, wystudzoną wodę wymieniać na ciepłą. Mąkę przesiać, odstawić. Masło rozpuścić, wystudzić. Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, samo(...)formie upuścić na podłogę z wysokości 40 cm. Wystudzić. Po wystudzeniu przekroić na 3 części. Krem kokosowy: 300 ml śmietanki 36% 250 ml śmietanki kokosowej 200 g białej czekolady 350 g serka mascarpone 100 g wiórek kokosowych Śmietanka kokosowa: co najmniej 2 dni wcześniej mleko kokosowe w puszce wstawiamy do lodówki. Po tym czasie delikatnie otwieramy mleko, śmietankę zbieramy łyżką
kulinarnyswiatdomidzieci duża paczka herbatników kilka łyżek zaparzonej kawy lub amaretto (osobiście robiłam z amaretto -pyszne) Przygotowanie: Niewielką formę, najlepiej keksówkę :) wyłożyć herbatnikami i pokropić amaretto. Amaretto można rozcieńczyć gorącą wodą, wtedy procenty są mniejsze:) Błyskawiczną kaszę manną wsypać do garnka i zalać szklanką zimnego mleka. Poczekać aż kasza spęcznieje. Dolać do tego resztę mleka, wsypać cukry i dodać masło(...)wylewamy białą masę, szybko układając na górze warstwę herbatników i znowu ją pokrapiamy amaretto. Wykładamy masę kakaową i ostatnią warstwę herbatników. Na górę można dać masę kakaową lub rozpuszczoną czekoladę. Ciasto wstawić do lodówki. Znika w zawrotnym tempie, więc trzeba być pierwszym chętnym do zjedzenia! Wygląda niepozornie, ale smakuje
Lawendowe Niebobloga o to, czego mu według mnie brakuje. Poza kategoriami chciałabym zrobić listę składników, po której łatwiej będzie wyszukać przepis. Na przykład na rabarbar . Albo bez jajek . Albo z czekoladą ... Ogromnie mi się to na innych blogach podoba, ułatwia życie niesamowicie. I teraz też takie będę miała! No dobrze, może nie teraz ... Na blogu jest już blisko sześćset wpisów, więc(...)prosty i absolutnie genialny deser. Genialny ze względu na jeden wyjątkowy składnik: poziomki . Nie jest to coś, na co mogę sobie pozwolić codziennie, a kocham je miłością wielką i gorącą. Tym razem udało mi się nazbierać akurat na przygotowanie dwóch porcji słynnego Eton mess, z tym, że zamiast truskawek użyłam ich mniejszych kuzynów. Wyszło bajecznie! Delikatna, puszysta kremówka, słodkie
Pożeraczka, czyli raz adobrzeWitam gorąco po krótkiej przerwie ;) Ostatnio naszła mnie ochota na ciasteczka, takie małe, zgrabne "w sam raz na raz" ;) Więc postanowiłam sobie dogodzić i takowe wyczarowałam... W smaku są idealne, a zapach... nieziemski! Zapraszam do spróbowania :) Jednocześnie zaznaczam, że owe ciacha wysyłam do konkursu Irving Tea, dlatego, że postanowiłam dodać tajemny składnik, a mianowicie kilka łyżek herbaty(...)waniliowego 125g cukru pudru 3 torebki Irving Tea "Citrus with hint of ginger" 1 łyżeczkę cynamonu 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczkę imbiru sproszkowanego Polewa: 6 kostek czekolady mlecznej Odrobinę mleka Najpierw zaparzamy herbatkę z trzech torebek i dodajemy 6 łyżek herbaty do wszystkich składników, a następnie je mieszamy i zagniatamy ciasto. Ciasto powinno być "skupione
Emcia PichciIdąc za ciosem wszechobecnych borówkowych smakołyków postanowiłam część z nich wykorzystać nie do mrożenia, a do zrobienia pysznych i pulchniutkich pancakes na bazie nie mąki lecz
Kuchnia w czekoladziekakao - ¼ szkl. ciepłej wody -1 płaska łyżeczka żelatyny + ¼ szkl. wody Dodatkowo -ulubiona herbata Richmont (do nasączania blatów) -orzechy włoskie i fistaszki (do dekoracji) -czekoladowy miś (u nas z gorzkiej czekolady) BISZKOPT OWSIANY Białka oddzielić od żółtek i ubić w dużej misce na sztywną pianę (z odrobiną soli). Pod koniec ubijania dodawać stopniowo ksylitol i miksować do jego rozpuszczenia. Nadal ubijając(...)przez około 30 minut w temperaturze 150’C (można sprawdzić czy ciasto się dopiekło przy pomocy patyczka). Piec bez termoobiegu i unikać uchylania drzwiczek piekarnika. Po upieczeniu, wyjąć gorące biszkopty z piekarnika i spuścić je (w formie) na blat stołu z wysokości ok. 60 cm (nie opadną). Odstawić w chłodne miejsce. Boki biszkoptów oddzielać od formy nożem, dopiero
Candy Pandasmiejsca - ja wystawiam na zimne powietrze- do częściowego stężenia. 2. W garnuszku zagotowujemy wodę, wyłanczamy palnik i wkładamy puszkę już z gotową masą krówkową. Umieszczamy ją na 10 min do gorącej wody w celu delikatnego rozpuszczenia-łatwiej będzie nam rozsmarować masę. 3. Dno formy wyścielonej papierem do pieczenia wykładamy warstwą herbatników. Na herbatniki dajemy połowę masy krówkowej (najlepiej(...)masy śmietankowo-krówkowej wykładamy na jabłka i przykrywamy kolejną warstwą herbatników. Na herbatnikach rozprowadzamy równomiernie pozostałą część masy jabłkowej, na niej masę śmietankowo- krówkową, Wierzch ciasta posypujemy tartą czekoladą i schładzamy w lodówce. alt="Andrzejkowa uczta
Kubki smakuwykończenia ciasta. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 40-45 minut w temperaturze 180 stopni. Ostudzone ciasto kroimy na pół. Galaretki rozpuszczamy w osobnych miseczkach w 300 ml. gorącej wody, odstawiamy do ostygnięcia i wstawiamy do lodówki. Stężałe kroimy w większą kostkę. Żelatynę zalewamy zimną wodą, odstawiamy żeby napęczniała. Schłodzoną śmietanę przelewamy do miski, ubijamy na sztywno z cukrem(...)małym ogniu, dodajemy masło oraz olej, podgrzewamy na małym ogniu do momentu aż masło się rozpuści. Ostudzoną polewę wylewamy na ciasto, dokładnie rozprowadzamy na cieście, wierzch posypujemy wiórkami czekolady. http://www.mlynystoislaw.pl
Bajeczna Kuchniaprzyjęcie dla znajomych i rodziny. Jak przystało na przyjęciu nie może zabraknąć łakoci :). Tym razem w słodkim menu znalazły się: ciasto "Anielski puch", ciasto "Waniliowiec", tort pomarańczowy z białą czekoladą oraz "Jabłkowe róże". Dziś prezentuję Wam "Jabłkowe róże". Nie są trudne w wykonaniu, a efekt jest świetny. Kolejne przepisy niebawem. Dla kogo: dla poszukujących łatwego przepisu dla fanów ciasta(...)osuszyć (nie obierać). Przekroić je na pół, wydrążyć gniazda nasienne (ja zrobiłam to za pomocą łyżeczki) oraz pokroić na cienkie plasterki (ok. 2 mm grubości). Plasterki jabłek wrzucić do gorącej wody z sokiem z cytryny i gotować ok.2 minuty (aż jabłka zmiękną). Po tym czasie jabłka odcedzić i pozostawić do wystygnięcia. Wodę spod jabłek można wypić. Ciasto francuskie
Mania Wypiekaniamleka 200 g. masła 3/4 szkl . cukru pudru Do dekoracji: polewa czekoladowa- 4 łyżki śmietanki kremówki ewentualnie mleka, 100g. czekolady mlecznej- Smietanke doprowadzić do wrzenia, wyłączyć gaz i wrzucić kostki czekolady. Zostawić pod przykryciem na 5 min i rozmieszać, polewać placek odrazu. Opis: Ciasto: Do mąki dodać miękką margarynę, cukier puder, żółtka i proszek do pieczenia-zagnieść ciasto, podzielić(...)minut. Następnie ciepłą masę rozłożyć na jednym placku kruchego ciasta i przykryć drugim plackiem. Lekko docisnąć. Masa orzechowa: Orzechy zblenderować drobniutko i zalać gorącym mlekiem. Masło utrzeć, dodawać stopniowo cukier puder i ostudzoną papkę z orzechów z mlekiem. Masę orzechową wyłożyć na drugi placek kruchego ciasta. Wstawić do lodówki
Kubki smakubudyń mleko - 4 szkl budyń śmietankowy - 3 opak bez cukru cukier - 0,5 szkl dodatkowo rabarbar - 600 g cukier - 0,5 szkl cukier puder do posypania ciasta motylki z czekolady - Od firmy SŁODKI ŚWIAT Sposób przygotowania: Rabarbar obrać, pokroić na kawałki, wymieszać z cukrem, odstawić na 20 minut. Ciasto : Mąkę przesiać z proszkiem do miski. Następnie dodać(...)wlać 3 szkl mleka, dodać cukier, zagotować. Wsypać budyń do garnuszka, zalać pozostałym mlekiem, dokładnie wymieszać, wlać na gotujące się mleko, mieszając doprowadzić do zgęstnienia i zagotowania budyniu. Wylać gorący budyń na rabarbar. Zetrzeć na tarce o dużych otworach drugą część ciasta. Włożyć ciasto do nagrzanego piekarnika do 175 stop na około 50 minut. Upieczone i ostudzone ciasto, posypać
Kuchnia Danusimaka pszenna 1 łyżka * żółtko – 2 szt * masło – 100 g POLEWA: * masło – 50 g * cukier – 2 łyżki * kakao – 2 łyżki * mleko – 3 łyżki * czekolada – 50 g SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA : BISZKOPT: Białka ubijamy na pianę ze szczyptą soli i nie przerywając ubijania wsypujemy cukier. Do piany dodajemy po 1 żółtku – miksujemy. Wsypujemy przesianą mąkę(...)mieszając gotujemy do zgęstnienia. Studzimy. Masło ucieramy na gładki krem, dodajemy łyżka po łyżce wystudzonego budyniu. WARSTWA JABŁKOWA: Obrane jabłka kroimy w kosteczkę, zasypujemy cukrem, przesmażamy kilka minut. Do gorącej masy dodajemy galaretkę, mieszamy. CAŁOŚĆ: Biszkopt nasączamy słodką herbatą, układamy warstwę jabłek, chłodzimy ok. 20 minut, zalewamy kremem budyniowym, przykrywamy biszkoptem, nasączamy herbatą. Wszystkie składniki polewy roztapiamy w kąpieli
Ostra na SłodkoPanna cotta to pyszny włoski deser na bazie śmietanki, wanilii, usztywniany żelatyną, z dodatkiem owoców, musów owocowych, a nawet czekolady. Śmietankę gotujemy z żelatyną, potem umieszczamy w niewielkim naczyniu, schładzamy w lodówce i podajemy z owocami. U nas dzisiaj panna cotta troszkę odchudzona, z jogurtem i mlekiem zamiast śmietanki. I z pysznym musem z czarnych jagód. Polecam każdemu ten deser(...)garść czarnych jagód cukier puder (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Żelatynę wsypać do wąskiej szklanki, namoczyć w 3 łyżkach zimnej wody. Odstawić, aż spęcznieje, a następnie szklankę umieścić w naczyniu z gorącą wodą. Mieszać żelatynę, aż się rozpuści. Mleko wymieszać z cukrem i cukrem waniliowym. Podgrzać, żeby cukier się rozpuścił. Wlać żelatynę i dokładnie wymieszać. Jogurt włożyć do miski, powoli dolewać
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanienajmniej 0,5cm grubości. Pierniczki podczas pieczenia mocno rosną, więc nie warto do ich wykrojenia używać foremek ze szczegółami. Po ostygnięciu pierniki można od razu polukrować lub oblać czekoladą albo pozostawić bez niczego, bo takie też są pyszne :) Z poniższego przepisu przygotujecie około 32 sztuk sporej wielkości grubych pierniczków. Pierniczki drożdżowe Składniki: CIASTO 2 i 1/4 szklanki (360g) mąki pszennej(...)sklepowej" warto dać więcej) 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii KARMEL 2-3 łyżki cukru 2-3 łyżki wody + 1/4 szklanki wody LUKIER (opcjonalnie) 1 szklanka cukru pudru kilka łyżek gorącej wody lub soku z cytryny Wykonanie: - drożdże i jajko należy wyjąć wcześniej z lodówki - przygotować karmel: do rondelka wsypać cukier, zalać niewielką ilością wody, gotować na małej mocy palnika
Smakołyki Berenikiszklanki siemię lniane mielone 1 łyżka mleko (sojowe, ryżowe lub inne) 2 łyżki margaryna bezmleczna 100g cukier puder 0,5 szklanki aromat waniliowy kilka kropli do polania biała czekolada lub dla uczulonych na mleko wegańska polewa do ciast : masło kakaowe lub stały olej kokosowy (nierafinowany) 40g mleko sojowe/ryżowe/kokosowe w proszku 3 łyżki cukier puder 1 łyżka(...)formować z ciasta kulki i rozpłaszczać je) Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku do lekkiego przyrumienienia. (około 20 minut) Tłuszcz kakaowy lub kokosowy rozpuszczamy w garnuszku zanurzonym w gorącej wodzie. Dodajemy mleko w proszku, cukier i aromat, mieszamy do połączenia się składników. Po wystygnięciu ciasteczek oblewamy je polewą, posypujemy wiórkami kokosowymi i na kapkę polewy przyklejamy migdały
głodny alergikpszennej tortowej 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej SKŁADNIKI NA BEZĘ: 3 białka 160 g cukru 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej SKŁADNIKI NA KREM Z BIAŁEJ CZEKOLADY: 2 tabliczki białej czekolady (każda po 100 g), rozpuszczonej w kąpieli wodnej, lekko przestudzonej 200 g mascarpone (zimnego) 300 g śmietanki kremówki 36 % (bardzo zimnej) SKŁADNIKI NA KREM PRALINOWY: 75 g cukru 3 żółtka(...)ostrożnie wymieszaj szpatułką. Delikatnie przełóż ciasto do tortownicy. Piecz je w temperaturze 170 stopni C przez około 25 minut lub do tzw. suchego patyczka. Gorący biszkopt wyjmij z piekarnika i pozostaw w formie do całkowitego ostudzenia. Dopiero po tym czasie odkrój ostrym nożem brzegi biszkoptu od tortownicy. BEZA: Piekarnik nagrzej do temperatury
Słodko-Słony Świat Ilonyubijamy żółtka z pozostałym cukrem, aż do powstania żółtej kremowej konsystencji. Do masy powstałej z ubitych żółtek dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, rozpuszczoną masę z masła i czekolady oraz pięć łyżek ubitej piany z białek ( białka dla rozluźnienia masy, aby dała się łatwo rozmiksować). Mieszamy wszystko dokładnie mikserem. Gdy uzyskamy już jednolitą masę, dodajemy do niej pozostałą pianę(...)opadł, po wyjęciu z piekarnika, należy zrzucić go z wysokości ok 50 cm .[Naprawde nie bójcie się tego sprawdzonego triku. Śmiało upuście tortownicę z wyskości kolan- a gorące powietrze uwolni się i nie zaśsie biszkoptu do środka!] Odstawiamy do wystygnięcia, a następnie okrajamy delikatnie nożykiem boki i wyjmujemy z formy. Aby nadać naszemu biszkoptowi KSZTAŁT SERDUSZKA: na kartece
Domowe Tortyucieramy żółtka z pozostałym cukrem, aż do powstania żółtej kremowej konsystencji. Do masy powstałej z ubitych żółtek dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, rozpuszczoną masę z masła i czekolady oraz pięć łyżek ubitej piany z białek ( białka dla rozluźnienia masy, aby dała się łatwo rozmiksować). Mieszamy wszystko dokładnie mikserem. Gdy uzyskamy już jednolitą masę, dodajemy do niej pozostałą pianę(...)opadł, po wyjęciu z piekarnika, należy zrzucić go z wysokości ok 50 cm .[Naprawde nie bójcie się tego sprawdzonego triku. Śmiało upuście tortownicę z wyskości kolan- a gorące powietrze uwolni się i nie zaśsie biszkoptu do środka!] Odstawiamy do wystygnięcia, a następnie okrajamy delikatnie nożykiem boki i wyjmujemy z formy. Jeżeli szukacie pomysłu na pyszny krem do przełożenia
Domowe TortyPo raz kolejny spróbowałam przygotować deser, tym razem było to czekoladowe ciasto wg Nigelli, z migdałami zamiast mąki (jeżeli jednak ktoś jest uczulony na migdały lub
Codzienne Gotowanieprzełożeniu torcik przyciskamy czymś ciężkim np. deską lub taboretem i pozostawiamy tak na kilka godzin. Następnie przygotowujemy polewę czekoladową. Mleko zagotowujemy na wolnym ogniu razem z masłem i pokruszoną czekoladą. Masę studzimy, by była zimna i płynna, po czym olewamy nią wierzch i boki tortu. Na koniec torcik dekorujemy np. orzechami włoskimi, płatkami i kolorowymi posypkami. Po udekorowaniu tort pozostawiamy(...)twarde. Wystarczy na rozgrzaną patelnie wrzucić całe lub siekane orzechy (lub migdały) i skale mieszając podpiec. Gdy są gotowe przesypujemy je na talerz i pozostawiamy do ostygnięcia. Pozostawione na gorącej patelni mogą się spalić. R E K L A M A (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); var linkwithin_site_id = 1628261; linkwithin_text='Zobacz także
Smakowy Raj