ubijamy żółtka z pozostałym cukrem, aż do powstania żółtej kremowej konsystencji. Do masy powstałej z ubitych żółtek dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, rozpuszczoną masę z masła i czekolady oraz pięć łyżek ubitej piany z białek ( białka dla rozluźnienia masy, aby dała się łatwo rozmiksować). Mieszamy wszystko dokładnie mikserem. Gdy uzyskamy już jednolitą masę, dodajemy do niej pozostałą pianę(...)opadł, po wyjęciu z piekarnika, należy zrzucić go z wysokości ok 50 cm .[Naprawde nie bójcie się tego sprawdzonego triku. Śmiało upuście tortownicę z wyskości kolan- a gorące powietrze uwolni się i nie zaśsie biszkoptu do środka!] Odstawiamy do wystygnięcia, a następnie okrajamy delikatnie nożykiem boki i wyjmujemy z formy. Aby nadać naszemu biszkoptowi KSZTAŁT SERDUSZKA: na kartece
Domowe Tortyucieramy żółtka z pozostałym cukrem, aż do powstania żółtej kremowej konsystencji. Do masy powstałej z ubitych żółtek dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, rozpuszczoną masę z masła i czekolady oraz pięć łyżek ubitej piany z białek ( białka dla rozluźnienia masy, aby dała się łatwo rozmiksować). Mieszamy wszystko dokładnie mikserem. Gdy uzyskamy już jednolitą masę, dodajemy do niej pozostałą pianę(...)opadł, po wyjęciu z piekarnika, należy zrzucić go z wysokości ok 50 cm .[Naprawde nie bójcie się tego sprawdzonego triku. Śmiało upuście tortownicę z wyskości kolan- a gorące powietrze uwolni się i nie zaśsie biszkoptu do środka!] Odstawiamy do wystygnięcia, a następnie okrajamy delikatnie nożykiem boki i wyjmujemy z formy. Jeżeli szukacie pomysłu na pyszny krem do przełożenia
Domowe TortyPo raz kolejny spróbowałam przygotować deser, tym razem było to czekoladowe ciasto wg Nigelli, z migdałami zamiast mąki (jeżeli jednak ktoś jest uczulony na migdały lub
Codzienne Gotowanieprzełożeniu torcik przyciskamy czymś ciężkim np. deską lub taboretem i pozostawiamy tak na kilka godzin. Następnie przygotowujemy polewę czekoladową. Mleko zagotowujemy na wolnym ogniu razem z masłem i pokruszoną czekoladą. Masę studzimy, by była zimna i płynna, po czym olewamy nią wierzch i boki tortu. Na koniec torcik dekorujemy np. orzechami włoskimi, płatkami i kolorowymi posypkami. Po udekorowaniu tort pozostawiamy(...)twarde. Wystarczy na rozgrzaną patelnie wrzucić całe lub siekane orzechy (lub migdały) i skale mieszając podpiec. Gdy są gotowe przesypujemy je na talerz i pozostawiamy do ostygnięcia. Pozostawione na gorącej patelni mogą się spalić. R E K L A M A (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); var linkwithin_site_id = 1628261; linkwithin_text='Zobacz także
Smakowy Rajurodziny do zrobienia w domu! Dzisiaj specjalnie dla Was mam tort! I to jaki tort! Pyszny, bardzo aromatyczny z dodatkiem kawy i konfitury z płatków róży. Obsypany gorzką czekoladą. chodził za mną taki domowy, prawdziwy tort, dobrze nasączony i przepysznymi warstwami, takimi jak lubię. Powiem Wam kochani, że co raz trudniej na różnych imprezach na, których jestem czy to urodziny(...)proszku na 2,5 litra". (Żelatyna jest w różnych opakowaniach, ja używam właśnie tej i tą Wam polecam) Pół opakowania żelatyny wysp do kubka i zalej 4 łyżkami gorącej wody. Całość dobrze wymieszaj. MASA RÓŻANA: - 3/4 słoika konfitury płatki róż w cukrze ( w zastępstwie możesz użyć marmolady różanej) Tą masą smarujemy dolny blat. Na masę różaną wykładamy połowę
SMYKWKUCHNIżelatyny (płaskie) Dodatkowo: 60g okrągłych biszkoptów 1 opakowanie galaretki wiśniowej Galaretkę przyrządzić wg przepisu z opakowania (na 500 ml wody) i pozostawić do ostudzenia. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody. Spód tortownicy (wysłanej papierem do pieczenia) wyłożyć biszkoptami. Przygotować masę. Ubitą śmietanę (nie musi być idealnie na sztywno) wymieszać z cukrem i i nadal miksując - z serkiem(...)stężeniu polać pozostałą galaretkę. Ciasto schłodzić w lodówce. (U mnie było gotowe już po kilku godzinach.) Udekorować wg uznania. (Ja użyłam miniaturowych wisienek, kandyzowanych truskawek w belgijskiej czekoladzie i biszkoptowych okruszków
Di gotujemałym ogniu rozpuszczamy żelatynę. Mieszamy rozpuszczoną żelatynę z odrobiną masy orzechowej, po czym przelewamy całość do masy orzechowej. Dokładnie mieszamy. Posypka czekoladowo-orzechowa: Do kielicha blendera przekładamy orzechy i czekoladę połamaną na mniejsze kawałki. Dokładnie miksujemy, do czasu, aż powstanie posypka. TORT ORZECHOWY: Biszkopt przekrawamy na 2 blaty: najlepiej długim nożem z ząbkami, lub za pomocą nitki. Nasączamy blaty alkoholem(...)czym posypujemy wierzch i boki resztą posypki czekoladowo-orzechowej. Dekorujemy tort połówkami orzechów włoskich. Gotowy tort wstawiamy na kilka godzin do lodówki. Tort kroimy nożem zanurzonym na chwilę w gorącej wodzie, a następnie wytartym do sucha. Smacznego
W kuchni Katieszczypta soli Farsz 200g serka mascarpone 100 g śmietanki kremówki 36% 2 łyżki cukru pudru Wykonanie - Wodę z solą i margaryną zagotować. - Do gorącego płynu wsypać po woli przesianą mąkę, cały czas mieszać najlepiej drewnianą łyżką . Mieszać do chwili aż ciasto zacznie(...)środka masę serowo śmietanową, przykryć górna połówką Do masy można dodać owoce , posiekaną czekoladę lub orzechy. Dodatkowo ptysie można posypać cukrem pudrem. Ptysie należy
Eli Gotowaniemiski aluminiowej. Umieść go w większym garnku z gorącą wodą, stojącym na małym ogniu (dno garnka z jajkami nie może stykać się z wodą, ogrzewać je powinna gorąca para). Mikserem ubijać na parze jajka z cukrem. W trakcie ubijania masa jajeczna będzie gęstnieć. Wystawić z pary gdy masa będzie miała konsystencje gęstej śmietany. Do masy jajecznej(...)Boki tortu wysmarować kremem, dowolnie udekorować ja udekorowalam zmielonymi orzechami włoskimi. Na wierzch można wyłożyć mase ja jednak zrobiłam polewe czekoladową i napisy zrobiłam z kremu. Polewa czekoladowa 50g. czekolady mlecznej 2 łyżki śmietanki 30% Śmietankę doprowadzić do wrzenia połamać czekoladę wrzucić do garnka i przykryć pokrywką na 3 min. wymieszać polewę odrazu polewać. Przed krojeniem, tort pozostawić w chłodzie
Kubki smakułyżeczki oleju, na najmniejszym ogniu. Czekolada jest wtedy ładna płynna a po zastygnięciu fajnie się błyszczy i nie łamie. Trzeba tylko pamiętać, żeby wodę dodać OD RAZU, razem z czekoladą, bo inaczej mogą być nieprzyjemności w garnku ;) Leję prosto z garnuszka, takiego z "dzióbkiem". Cukru można dać mniej ale nie polecam nie dawać wcale - zrobiłam tak raz i ciacho było(...)inny kolor ciasta. Ze szpinaku mrożonego kolor będzie bardzo ciemny zielony i już ewidentnie widać, że to szpinak. Nie robiłam, widać to po zdjęciach. Polecam Wam ten przepis gorąco i od razu spisujcie, żeby móc podać go dalej ;) To co - w najbliższy weekend
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEtakie serowe pączki z czekoladą podpatrzyłam u Moniki i postanowiłam takie zrobić..bardzo szybkie do zrobienia i bardzo smaczne...ja nie zdążyłam swoich pączuszków namoczyć w czekoladzie - po prostu musiałam niespodziewanie wcześniej wyjść do pracy.. 2 pełne łyżki serka z wiaderka (gęsty, niesłodzony) 1 jajko 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 pełne łyżki cukru pudru 1 pełna(...)jednolite, elastyczne i miękkie. Rozwałkować ciasto na kółko o średnicy około 20 cm, nożem do pizzy podzielić na trójkąty. Smażyć pączki (ok 2-3 minuty z każdej strony) w gorącym oleju. Wyjąć łyżką cedzakową i przełożyć na papier do odsączenia
Moje domowe kucharzeniecukrem, aż do powstania żółtej kremowej konsystencji. Do masy powstałej z ubitych żółtek dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, zmielone na proszek orzechy, rozpuszczoną masę z masła i czekolady oraz pięć łyżek ubitej piany z białek ( białka dla rozluźnienia masy, aby dała się łatwo rozmiksować). Mieszamy wszystko dokładnie mikserem. Gdy uzyskamy już jednolitą masę, dodajemy do niej pozostałą pianę(...)opadł, po wyjęciu z piekarnika, należy zrzucić go z wysokości ok 50 cm .[Naprawde nie bójcie się tego sprawdzonego triku. Śmiało upuście tortownicę z wyskości kolan- a gorące powietrze uwolni się i nie zaśsie biszkoptu do środka!] Odstawiamy do wystygnięcia, a następnie okrajamy delikatnie nożykiem boki i wyjmujemy z formy. Smacznego!!! Biszkopt czekoladowo-orzechowy Artykuł Czekoladowy biszkopt
Domowe Tortylubi? Pewnie znajda się sceptycy, co powiedzą, że to tylko zamrożone owoce, cukier i woda. Sorbet to wg mnie jeden z prostszych deserów, który idealnie sprawdza się w gorące dni. Sorbet owocowy doskonale orzeźwia, można sorbet podać z dodatkiem mięty, bo to super połączenie. Sorbet jest mniej kaloryczny niż tradycyjne lody, jest zdrowy i do tego pyszny. Najbardziej(...)cytryny przygotowałam syrop na winie, które podniosło wg mnie walory smakowe sorbetu. Idealny Sorbet truskawkowy z winem: 3 szklanki słodkich truskawek 4 łyżki cukru 100 ml białe wino półsłodkie, czekolada do dekoracji Cukier wsypujemy do rondelka, zalewamy białym winem i gotujemy cały czas mieszając, aż cukier się rozpuści i powstanie syrop. Odstawiamy do ostudzenia. Truskawki myjemy, pozbywamy szypułek. Truskawki wsypujemy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięcytryny. Dodawać partiami do kakaowej masy, delikatnie mieszając. Przelać do tortownicy (wysmarowanej wcześniej tłuszczem). Piec przez ok. 40-50 min. w temperaturze 160 stopni do tzw. ,,suchego patyczka". Gorący biszkopt wyjąć z piekarnika i upuścić z wysokości kilkudziesięciu centymetrów, by zablokować pęcherzyki powietrza. Studzić na kratce. Krem jogurtowo-twarożkowy 300 g jogurtu naturalnego 300 g twarożku (ja użyłam(...)prosto z lodówki) ubić na sztywno z cukrem pudrem. Opcjonalnie można użyć usztywniacza do śmietany. Posmarować nią wierzch tortu. Dekoracja garść czereśni z szypułkami starta lub posiekana gorzka czekolada konfitura/dżem (u mnie z czarnej porzeczki) Na koniec torcik można posypać startą czekoladą, ułożyć czereśnie i np. wykończyć kilkoma łyżkami (podgrzanej wcześniej) konfitury. Gotowy tort przechowywać w lodówce
Kuchnia Elliepatyku. Nie te sklepowe, raczej domowej roboty. Kilka dni temu zakupiłam w sklepie foremki i od razu zabrałam się za przygotowanie czegoś dobrego. Początkowo miały być lody z wykorzystaniem czekolady, ale patrząc na świeżutkie brzoskwinie w kuchni, które rano kupił na targu mój Tata, zrobiłam brzoskwiniowy sorbet. Wersja zdrowa z wyłącznie czterech składników. Polecam! Składniki: (na 6 sztuk) 2 brzoskwinie(...)pojemników na lody (każdy o pojemności 60 ml), zamknąć pokrywkami. Pojemniczki wstawić do zamrażalnika na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Przed podaniem zamoczyć foremki na chwilkę w gorącej wodzie lub pozostawić na kilka minut w temperaturze pokojowej, by sorbety łatwiej było z nich wyjąć. Smacznego
Nastoletnie WypiekanieNasze wspólne weekendy z ciastami czyli wydarzenie utworzone przez Ciasto na niedzielę tym razem Ciasto na zimno bez pieczenia [ klik ] bo upał i trzeba się ochłodzić
Moje Małe Czarowaniełyżki cukru pudru 100 gram serka mascarpone 2 łyżeczki żelatyny 3 łyżki wrzątku Maliny blendujemy , jeżeli są mrożone to najpierw należy je odmrozić . Żelatynę rozpuszczamy w 3 łyżkach gorącej wody - mieszamy dokładnie by nie było grudek ,odstawiamy na pięć minut do przestygnięcia , następnie do malin dodajemy cukier puder , serek mascarpone oraz żelatynę i razem łączymy składniki mikserem . Nakładamy(...)uzyskania karmelu , odstawić z palnika na kilka minut , jak zacznie zastygać wylać na papier dopieczenia i zaczekać aż stwardnieje - połamać według uznania. DODATKOWO DO DEKORACJI kilka malin kawałek czekolady gorzkiej - do dekoracji talerza i zrobienia kropek na kremie malinowym listek bazylii Smacznego
na gazie