gorąca czekolada - 3859 przepisów (strona:185/258)

Tort jeżynowy w stylu Drip Cake 291

cukru 5 łyżek soku z cytryny Krem waniliowy 300 ml śmietany kremówki 250 g mascarpone 3-4 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka pasty waniliowej Polewa drip 100 g gorzkiej czekolady 100 g śmietanki kremówki Dodatkowo 150 g jeżyn 150 g borówek amerykańskich Biszkopt Białka oddzielamy od żółtek. Do białek dodajemy sól i ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo(...)podgrzewamy na małym ogniu, aż owoce puszczą sok. Gotujemy przez 2-3 minuty i zdejmujemy z palnika. Żelatynę rozpuszczamy w 1/4 szklanki gorącej wody i dodajemy do gorących jeżyn. Mieszamy i odstawiamy do wystudzenia. Chłodzimy w lodówce do momentu, aż jeżyny będą miały konsystencję gęstego kisielu. Śmietanę ubijamy na sztywno. Serek mascarpone mieszamy z cukrem pudrem i łączymy

Wędrówki po kuchni
Torta di patate-Szwajcarska zapiekanka po mojemu 162

się zawsze, a dzisiaj poznajemy smaki Szwajcarii wszystko dzięki akcji Victorinox , jak już wspomniałam wcześniej w postach, kuchnia szwajcarska to przede wszystkim ziemniaki i sery…no i może dobre czekolady :D Kuchnia ta nie jest lekkostrawna to fakt,  ale w miarę prosta i tak samo prosta jest ta zapiekanka ale wiecie jaka dobra?  Ziemniaki pochłonęły tłuszcz(...)dorośli, najlepiej podawać ją prosto z pieca w niewielkich ceramicznych naczyniach do zapiekania jak u mnie , jedna porcja dla każdego, dzięki temu nie brudzimy talerzy i pozostaje gorąca do ostatniego kęsa. A na dodatek jest błyskawiczna jak letnia burza.  Gwarantuję nie będziecie zawiedzeni!  #MyVictorinox Składniki na 4 porcje: 70 dag ziemniaków sałatkowych 15 dag szynki

Wanilia i Kardamon
Ciasto czekoladowe z cukinią 111

wilgotne i świeże (4-go dnia smakowało tak samo jak tuż po upieczeniu). Choć w przepisie jest całkiem sporo cukru absolutnie nie można powiedzieć, że jest ono za słodkie. Gorąco polecam wypróbowanie tego przepisu – nie zawiedziecie się! :) Składniki: 250 g mąki pszennej 100 g kakao (gorzkiego) 400 g cukru 180 g masła (lub margaryny) 3 duże jajka (w temperaturze(...)sody oczyszczonej 1 płaska łyżeczka cynamonu 1/4 łyżeczki soli 2 łyżeczki esencji waniliowej Dodatkowo: ok. 100 g posiekanych orzechów włoskich gotowa polewa czekoladowa (użyłam deserowej) lub 100 g deserowej czekolady Wykonanie: Do dużej miski przesiewamy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Dodajemy przesiane kakao oraz sól i cynamon. W misie miksera ucieramy (na średnich obrotach) masło

MyCookBook.pl
Torcik Babci Danusi 128

Ciasto zrobiła moja Mama na imieniny Taty. Jest troszkę pracochłonne, ale warto poświęcić na nie swój czas.  Składniki: Biszkopt: jajka 4 sztuki cukier kryształ 1

Kuchnia w czekoladzie
Japoński sernik "Cotton Japanese Cheesecake" światowy hit 10962

jaja 100 gram czekolady białej 200 gram kremowego serka z Wielunia. Czekoladę roztopiłam w kąpieli wodnej. Odstawiłam. Białka ubiłam ze szczyptą soli na sztywno. Szpatułą wymieszałam ser z rozpuszczoną czekoladą. Potem dodałam zółtka i dodawałam po łyzce piany z białek. Masę przlałam do bardzo małej tortownicy wysmarowanej masłem i wyłożonej ponad 5 cm papierem do pieczenia. Rozgrzałam piekarnik(...)minut. W sumie pieklam 35 minut. Jednak na te proporcje wystarczy 30 minut. Jednak nie 15 - moze to mój piekarnik. Podaję czas z mojego doświdczenia. Jedzmy go jeszcze gorącego. Plusy dostaje za: - jest bezglutenowy - lekki -szybko się go robi i jeszcze szybciej zjada

AZgotuj!
Tort Krówka 189

mąkę ziemniaczaną. Przełożyć do tortownicy o śr. 20 cm (dno wyłożone papierem do pieczenia). Piec ok. 25-30 min. w temp. 180 stopni C. Wystudzić. Nasączenie 1/2 szklanki gorącej wody 1,5 łyżki cukru sok z 1/2 cytryny 3 łyżki wódki W wodzie rozpuścić cukier. Odstawić do lekkiego ostudzenia. Dodać sok z cytryny i alkohol, wymieszać. Masa budyniowa(...)schłodzonej śmietany 36% 250 g mascarpone łyżka cukru pudru Śmietankę ubić na sztywno, dodać mascarpone i cukier, zmiksować. Ponadto puszka masy krówkowej 10 krakersów, pokruszonych tabliczka gorzkiej czekolady, startej na tartce Biszkopt przekroić na pół. Ułożyć w tortownicy, wyłożonej papierem do pieczenia i zapiąć obręcz. Nasączyć połową przygotowanego ponczu. Wyłożyć masę budyniową na środek i rozsmarować, posypać pokruszonymi krakersami. Włożyć

Słodkie inspiracje
Śmietankowy tort z owocami lata 638

żelatyny Dodatkowo: ok. 1-1,5 kg oczyszczonych i odszypułkowanych truskawek (najlepiej nie za dużych i podobnej wielkości) 200 g borówek amerykańskich 50 g gorzkiej czekolady 50 g białej czekolady Zaczynamy oczywiście od biszkoptu. Najlepiej jest upiec go dzień wcześniej, bo później będzie łatwiej go pokroić i nie będzie tak się przy tym kruszył. Obie mąki przesiewamy do jednej miski(...)odstawiamy na kratkę do ostygnięcia. Całkowicie przestudzony wyjmujemy z tortownicy i kroimy na trzy równe blaty. Górny to będzie spód tortu, a dolny - wierzch. Przygotowujemy krem cytrynowy. Żelatynę zalewamy gorącą wodą (1/4 szkl.), odstawiamy na chwilę, a następnie dokładnie mieszamy. Lekko studzimy. Mascarpone ubijamy z kremówką i cukrem pudrem na najwyższych obrotach miksera na sztywno, a następnie zmniejszamy obroty

Ratunku obiad
KOKOSOWE MIESZKI NALEŚNIKOWE Z LODAMI CARTE D’OR CHOCOLATE BROWNIE I WIŚNIAMI NA GORĄCO 142

dziś dla Was przepis na przepysznych deser z ich użyciem! Idealny np. na romantyczną randkę! Połączenie Carte D’or Chocolate Brownie z delikatnymi, kokosowymi naleśnikami i wiśniami na gorąco zachwyci każde podniebienie! Koniecznie wypróbujcie ! A ja gwarantuję, że deser Was zachwyci! SKŁADNIKI: ( dla 2 osób ) MIESZKI KOKOSOWE: * mąka pszenna – 0,5 szkl * mleko kokosowe(...)masłem i cukrem na gładki krem . CAŁOŚĆ: Polewą czekoladową dekoruejmy talerz. Z naleśników tworzymy mieszki/sakiewki ( możemy związać na górze ). Układamy porcję lodów i oblewamy sosem wiśniowym i resztą czekolady. Fajnym dodatkiem jest zastudzony karmel! Zajadamy! Smacznego

Ostra na Słodko
Crumble z truskawkami na szybkiego 154

Myślałam, że przed urlopem nie będę musiała piec coś słodkiego…W wypadku, kiedy mam mało czasu piekę crumble z truskawkami. Crumble to to ciasto z kruszonką, które jeszcze gorące idealnie smakuje z waniliowymi lodami. Jest to zdecydowanie deser na szybkiego, do którego niewiele potrzeba. Piekę crumble z różnymi owocami w zależności od sezonu. Dzisiaj zatem proponuję przepis(...)truskawek 120 g błyskawicznych płatków owsianych 200 g mąki szczypta soli 200 g masła, zimnego 4 łyżki + 5 łyżek cukru 3 łyżki ziemniaczanej mąki 50 g białej czekolady lody do podania Nastaw piekarnik na 225ºC. Posiekaj mąkę i 4 łyżki cukru z zimnym masłem. Kiedy już się zrobi kruszonka dodaj owsiane płatki i połącz. Wstaw do lodówki. Oczyść truskawki, pokrój

codojedzenia
Ciasto Frozen – Kraina Lodu 3311

Jajka wbijamy do dużej miski i ubijamy ze szczyptą soli dodając stopniowo cukier. Kiedy masa zrobi się gęsta, dodajemy do niej przesianą mąkę dalej miksując. Na koniec wlewamy przestudzoną czekoladę z masłem i jeszcze raz dobrze miksujemy. Ciasto wlewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia (papierem wykładamy całą foremkę łącznie z brzegami). Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni(...)pokojowej!) 5 łyżek cukru pudru 4 czubate łyżki żelatyny 1 szklanka mleka Dwa płaskie naczynia wykładamy folią spożywczą razem z brzegami. Każdą z galaretek osobno mieszamy w 300 ml gorącej przegotowanej wody i wylewamy do przygotowanych naczyń. Po wystygnięciu wstawiamy do lodówki, by się ścięły. Najlepiej zrobić to dzień przed składaniem ciasta. Zastygnięte galaretki kroimy w kostkę. Śmietana musi

Trzeci talerz
Sernik śliwkowo-pomarańczowy na brownie 171

garnku roztapiamy masło, zdejmujemy z ognia, dodajemy połamaną czekoladę. Odstawiamy na 3 minuty, mieszamy do rozpuszczenia.  Jajka ubijamy trzepaczką, dodajemy cukier oraz cukier waniliowy. Wlewamy masło z czekoladą. Mieszamy i stopniowo dosypujemy przesianą mąkę z proszkiem. Masa musi mieć konsystencję śmietany. Wylewamy ją do tortownicy o średnicy 20 cm. Całą tortownicę z zewnętrznej strony obkładamy folią aluminiową. Pieczemy(...)połączenie składników. Wsypujemy mąkę oraz startą  z jednej pomarańczy skórkę. Gładką masę przelewamy na jeszcze ciepłe brownie. Tortownicę wstawiamy do większego naczynia. Do połowy małej tortownicy wlewamy gorącą wodę. Sernik pieczemy w kąpieli wodnej w temperaturze 160*C przez 70 minut. Upieczony sernik wyjmujemy z piekarnika, zdejmujemy folię. Studzimy. Mus śliwkowo pomarańczowy: Wydrylowane śliwki miksujemy blenderem na gładki

VioletoweKucharzenie
Sernik bardzo kokosowy z białą czekoladą pod kruszonką 198

parze lub w ciągu kilkudziesięciu sekund pod kontrolą w mikrofalówce. Odstawić do przestudzenia. Masło utrzeć z cukrem. Najlepiej zrobić to ręcznie lub mikserem na najniższych obrotach. Do masła dodać czekoladę, ser twarogowy, śmietankę i mleczko kokosowe. Krótko zmiksować by połączyć składniki Miksując masę serową dodawać po jednym jajku, każde następne dodać kiedy poprzednie jajko jest już dokładnie wrobione. Na koniec(...)połowy. To po to by w trakcie pieczenia parująca woda zapobiegła pękaniu powierzchni sernika i utrzymywała temperaturę pieczenia. Tortownice lub blaszkę wstawioną do większej z wodą wstawić do gorącego piekarnika, przykryć arkuszem folii aluminiowej by kruszonka zbyt szybko się nie rumieniła i piec 1 godzinę w tmp. 175*C. Po tym czasie tmp. zmniejszyć do 100*C, usunąć arkusz

Sztuka gotowania w/g Samiry
Tort z likierem Baileys 202

śmietany kremówki pół szklanki likieru szklanka cukru pudru 500 g serka mascarpone DODATKOWO: 200 g. marcepana białego lub migdałowego 4 łyżki ciemnego kakao pół tabliczki czekolady mlecznej pół tabliczki czekolady białej DO NASĄCZANIA: Przestudzona, zapażona kawa z jednej łyżeczki kawy sypanej z odrobiną cynamonu. Pamietajcie, że nasączony biszkopt powinien być wilgotny ale nie mokry! Wykonanie Tortu: BISZKOPT : Wymieszaną z proszkiem(...)biszkopt nie opadł, po wyjęciu z piekarnika, należy zrzucić go z wysokości ok 50 cm . [Naprawde nie bójcie się tego sprawdzonego triku. Śmiało upuście tortownicę z wyskości kolan- a gorące powietrze uwolni się i nie zaśsie biszkoptu do środka! ] Pozostawiamy do wystygnięcia a następnie delikatnie wyjmujemy z formy. KREM : Do serka mascarpone dodajemy likier i dokładnie mieszamy mikserem

Domowe Torty
Ciasto Gorące Serce 340

Truskawkowe wnętrze z najprostszego ciasta ucieranego, z odrobiną chili dla pikanterii, otoczone czekoladowym i wilgotnym ciastem w typie brownie- tyle, że odrobinę lżejszym. Ciasto troszkę pracochłonne

Kraina Miodem Płynąca
Ukryta gwiazda Kopernika – przepis na wyjątkową roladę z piernikiem w tle 112

kawałku 200g żurawiny suszonej + 1 czubata łyżka 1 duża karambola 2 łyżki masła klarowanego 300ml wody sól, pieprz, czerwona papryka słodka, cynamon, imbir, kmin, curry opakowanie pierniczków w białej czekoladzie, nadziewanych czarną porzeczką dodatkowo: sznurek wędliniarski, folia aluminiowa, naczynie żaroodporne Łyżeczkę soli oraz pół łyżeczki pieprzu, papryki, cynamonu, imbiru, kminu i curry mieszamy ze sobą. Schab nacinamy długim nożem(...)układamy połowę przygotowanej masy żurawinowej, wkładamy karambolę i przykrywamy ją resztą żurawiny, zwinnym ruchem zwijamy roladę i związujemy ją dokładnie sznurkiem wędliniarskim. Na patelni rozpuszczamy masło klarowane, na gorące wkładamy roladę i podsmażamy ją z obu stron. Od razu po smażeniu zwijamy ją w folię aluminiową, wkładamy do żaroodpornego naczynia i wlewamy 300ml wody. Pieczemy przez 90 minut

Gotowanie i blogowanie
Galaretka z musem lodowo - owocowym 155

smakuje lepiej w gorące letnie dni niż deser prosto z lodówki. Stąd właśnie pomysł na dzisiejsze danie :). Mamy tutaj wspaniałe połączenie galaretki i lodów z dodatkiem owoców. Jest to świetna opcja jako deser po obiedzie, jak również propozycja na podwieczorek. Lekki mus lodowo - owocowy doskonale komponuje się z bitą śmietaną oraz galaretka. Ale przede wszystkim spełnia swoje(...)dworze grzeje słoneczko. Składniki - opakowanie galaretki truskawkowej - 2 brzoskwinie z puszki ( 4 połówki ) - 1 banan - 4 gałki lodów waniliowych - 20 dag rodzynek - 20 dag orzechów włoskich - kilka kostek czekolady - 250 ml śmietany 30% - czubata łyżka cukru pudru Drogi internauto - jeżeli przepisy znalezione na tym blogu uważasz za przydatne i chętnie wykorzystasz je w swojej kuchni to możesz  wziąć udział

Świat Smaku
Petits Fours 141

Lukier: * 2 białka * ok. 2 szklanki cukru pudru * różne barwniki spożywcze Dodatkowo: * perełki cukrowe, czekolada lub orzechy do dekoracji(...)placek miał wymiar: 34x 28cm). Piec w nagrzanym piekarniku ok. 10- 12min. w temperaturze 180°C (termoobieg: 160°C) na złoty kolor. (Piekłam jedną blachę po drugiej). Jeszcze gorące przełożyć na kratkę z piekarnika i ściągnąć papier do pieczenia. 3. Jeden placek posmarować dżemem malinowym. Przykryć drugim plackiem. 4. Ciasto przeciąć na pół. Jedną połowę posmarować z góry

w mojej kuchni

Proponowane wyszukiwania