cukrem i stopniowo dodajemy schłodzony budyń. Powstałą masę dzielimy na dwie części z czego jedną przekładamy do osobnej miski. Do jednej części dajemy kakao, posiekane orzechy oraz posiekaną czekoladę. Do drugiej (białej) wiśnie (kilka zostawiamy do dekoracji) i namoczone wcześniej w alkoholu rodzynki. Na dno pucharków kruszymy biszkopty (u mnie resztki biszkoptu), zalewamy naparem z kawy, nakładamy ciemny krem(...)tutaj :) W ekspresie podoba mi się to, że można dzień wcześniej ustawić godzinę na którą ma się zrobić kawa. Wstaję rano o 6 i kawa już gorąca
Bon Appetit Małgorzatynaszej liście miejsc do odwiedzenia w Lublinie, ale w między czasie udało nam się odwiedzić cukiernię w nowym miejscu - w pierwszy dzień jej funkcjonowania w Warszawie! To był gorący i bardzo słoneczny dzień - znaliśmy adres, ale żeby trafić w dokładne miejsce obeszliśmy cały budynek! W końcu zobaczyliśmy wyczekiwane przez nas logo z nazwą Czekoladowy! Od kilku dni było głośno(...)trafić! Cukiernia nie jest duża, ale taka całkiem w sam raz - trzy, cztery stoliki, kilka miejsc stojących, dwie lady chłodnicze samych pyszności - ciasta, torty, tarty, praliny, ciastka czy czekolady! Oczy chciałyby zjeść wszystko! Na pierwszy rzut poszła mała malinowa charlotte oraz tartaletka z marakują i mango! Ale dzięki trafieniu do cukierni w pierwszy dzień mieliśmy okazję spróbować jeszcze kilku pyszności
Plate of Joydrzwiczkach. Można zostawić ja na kolka godzin bądź na całą noc. Frużelina wiśniowa: 250g wiśni świeżych lub mrożonych, pół szklanki cukru, 1,5 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w minimalnej ilości gorącej wody, 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej rozpuszczona 1 łyżeczce wody, 1 łyżeczka soku z cytryny. Wiśnie z cukrem wymieszać w garnuszku. Podgrzewać do rozpuszczenia się cukru, nie doprowadzając do wrzenia(...)rozpuszczonej żelatyny dolewać troszkę soku i rozmieszać do momentu gdy mamy pewność, że nie zrobią się grudki. Tak gotową żelatynę dodać do wiśni, również wymieszać i odstawić do wystygnięcia. Czekolada: Tabliczka gorzkiej czekolady. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Na papierze do pieczenia rozsmarować cienko. Po zastygnięciu połamać na małe kawałki. Można również zrobić piękne rurki z czekolady, jak również
W kuchni u Monikilepiej – mniej będzie buzowała w garnku. Gotujemy razem, stale mieszając, 1-2 minuty. Dosypujemy sól, mieszamy. Zdejmujemy z ognia. I już. Gotowe. Ale jeszcze nie oblizujcie łyżki, to cholernie gorące. Dajcie mu naturalnie ostygnąć. Gdy osiągnie temperaturę koło 40-50⁰C można go już przelać do butelki lub słoika. Gotowy przechowujcie w lodówce, wytrzyma i 3 tygodnie(...)wystarczy że 10 minut odpocznie na kuchennym blacie. Jeśli chcecie go używać np. do kanapek, można dodać 2 łyżki stołowe masła orzechowego zamiast soli. Albo starte pół tabliczki wybranej czekolady. Dla mnie i bez tego jest po prostu pyszny. Wersja bardziej lejąca, taka do przechowywania w butelce, powstanie, gdy zamiast 120ml śmietanki użyjecie 200ml. Karmel będzie wtedy jak gęsty
Karo in the Kitchenśliwek węgierek z października (nie zawierają zbyt dużo soku, który i tak trzeba odparować). Składniki: 2 kg śliwek węgierek (po wypestkowaniu) ewentualnie cukier do smaku + można dodać odrobinę cynamonu, czekolady, goździków dla uzyskania ciekawego aromatu (ja robię bez takich dodatków) Sposób przygotowania: 1. Śliwki umyć, wypestkować. 2. Wypestkowane śliwki przełożyć do rondla z grubym dnem, smażyć na małym ogniu(...)jednego dnia, lub podzielić smażenie (ja gotowałam pierwszy raz 2 godziny, a drugiego i trzeciego dnia po 30-40 minut). Nie używamy pokrywki, bo śliwki powinny odparować. 4. Gorące powidła przełożyć do wcześniej przygotowanych słoików, zakręcić, pasteryzować przez 5-10 minut. 5. Jak już wspominałam, wyszło mi 5 słoiczków po 150 ml. Powideł używam głównie do przekładania ciast
Kuchnia domowa Anikorzystam dwa razy z tego samego przepisu mimo, że dany przepis jest świetny..ja lubię wyszukiwać nowe przepisy i eksperymentować .. Córka jednak zapowiedziała ,że rogaliki mają być z czekoladą ..taką do smarowania ..i ma być takie ciasto ..a nie inne.. nie z innego przepisu na rogaliki...tylko właśnie takie... 500 g mąki 2 łyżki miodu(...)konfitura z truskawek z cynamonem Wodę wymieszać z 1 łyżką cukru, pokruszonymi drożdżami i 4 łyżkami mąki. Pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 15 minut. Masło rozpuścić, gorące zalać zimnym mlekiem, pozostawić do wystudzenia. Do drożdży dodać mąkę, cukier, miód, jajko i masło z mlekiem. Dokładnie wymieszać, przełożyć na oprószony mąką blat i wyrobić elastyczne, niezbyt zwarte
Moje domowe kucharzenieżeby się nie napowietrzyła. Dziele ją na trzy części. Do pozostałej śmietany kremówki 125 ml dodaję połamaną czekoladę gorzką i podgrzewam ale nie gotuję. Chwilę odstawiam i mieszam aż czekolada się rozpuści. Jak przestygnie dodaję do jednej części sera. Jagody miksuję blenderem i dodaję z łyżką budyniu do drugiej części sera. Na ciasteczkowy spód wykładam masę czekoladową, na nią delikatnie(...)stopni i piekę jeszcze około 55 minut aż się zetnie środek. Uchylam drzwiczki i studzę. Jak będzie zimny wkładam do lodówki. Polewa jagodowa: Galaretkę rozpuszczam w 1/2 szklance gorącej wody i studzę. Połowę jagód miksuję blenderem i dodaję do galaretki. Jak lekko stężeje wylewam na sernik, dekoruje resztą jagód i wstawiam do całkowitego stężenia do lodówki
wesoła kuchniaformy, zdjąć papier, wystudzić i przeciąć ciasto na 2 placki. Masa: 0,5litra śmietanki kremówki 400gram jogurt typu greckiego 250gram serka mascarpone 3 sztuki galaretki cytrynowe+3szklanki gorącej wody 3 łyżeczki cukru waniliowego Opcjonalnie owoce , u mnie 5 połówek brzoskwiń z puszki pokrojonych w kosteczkę Galaretki rozpuścić w wodzie i wystudzić. W miedzy czasie ubić mikserem śmietankę(...)część ciasta wyłożyć w blaszce na to wylać masę śmietanową. Gdy zacznie tężeć nałożyć na górę drugą część ciasta makowego. Na wierzchu obficie polać polewą czekoladową. Polewa czekoladowa 100gram czekolada mleczna 100gram czekolada mleczna 180-200ml śmietanka kremówka Czekoladę rozpuścić w garneczku na parze dodając stopniowo śmietankę regulując gęstość polewy
W garach u Gosiłyżki mąki ziemniaczanej 2łyżki gorącej wody Białka ubijamy na puszystą pianę dodajemy partiami połowę cukru, w drugiej misce ucieramy żółtka z pozostałą połowa cukru i dodajemy 2 łyżki gorącej wody. Do piany z białek dodajemy masę z żółtek oraz produkty sypkie delikatnie i partiami wsypujemy (obie mąki i proszek). Wszystko delikatnie mieszamy, wykładamy na blaszkę wyłożoną pergaminem(...)ręcznikiem i czekamy ok 2 minut. Ściągamy ręcznik oraz pergamin z góry. Natomiast z pergaminem z pod spodu zaczynamy zwijać roladę. Zwiniętą roladę odstawiamy do ostygnięcia. Masa czekoladowa: 100g czekolady gorzkiej (jak największa zawartość kako) 50 g czekolady mlecznej 50 g mąki pszennej 500 ml mleka 6 żółtek 0,5 szklanki cukru pudru 1 kostka masła 200g Mleko zagotowujemy
Moje Słodkie Piekiełkoteż było tym razem tzn. chcieliśmy przygotować coś co będzie i smaczne i słodkie więc przeszukując net natrafiliśmy na przepis Wegannerd związany z kuchnią żydowską czyli krantz z daktylową czekoladą To drożdżowe ciasto, które bardziej (jak dla nas) przypomina słodki chleb niż standardowe drożdżowe ciacho ale też jest bardzo smaczne Składniki: Ciasto: - 500g mąki pszennej + ciutkę do podsypania - 250ml letniej(...)ziarenka z 1 laski wanilii - 3 łyżki kakao - 1/3 szklanka wody Z powyższych proporcji wyszły nam dwie średnie keksówki. 1. Zaczynamy od daktyli, które wrzucamy do salaterki i zalewamy gorącą wodą – tak żeby wszystkie daktyle zostały przykryte wrzątkiem. Zostawiamy aż zmiękną na ok. 30 minut. 2. Następnie zabieramy się za drożdże. Do większej miski wrzucamy rozdrobnione drożdże, następnie
Kuchenne Wariacjeśmietan-fix kilka kulek winogrona pistacje mięta galaretkowe serduszka wafelki czekoladowe A jak to zrobić: Wafelki czekoladowe można zrobić samemu, korzystając z mojego przepisu na lody z białej czekolady (6 luty). Pomarańczę obrać ze skóry i wszystkich błonek. Sam miąższ pokroić na drobne kawałki. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem i śmietan-fixem, dodać do niej pokrojoną pomarańczę(...)galaretki. (Aby zrobić takie serduszka wystarczy zrobić galaretkę w mniejszej iloci wody niż w przepisie i wlać do foremek na lód. Po zastygnięciu galaretki formę na chwilę zanurzyć w gorącej wodzie, a następnie odwrócić do góry dnem na talerz.Taki zabieg pozwoli na wyciągnięcie galaretek z formy.) Deser wieńczy świeża mięta
Kuchnia w opałachtego 0.5 l płynu odlać 1/3, dodać do niej żółtka, budyń, cukier, mąkę i wszystko to razem utrzeć mikserem w dużej misce. Pozostałe 2/3 płynu zagotować w małym garnku. Gorący płyn wlać do masy utartej z płynu i wyżej wymienionych składników. Całość dobrze wymieszać i wstawić na kuchenkę, żeby zagotować. Uwaga! Lubi się przypalać, więc ogień delikatny i cały(...)niej pokrojonego w kostkę ananasa i wymieszać łyżką. Przełożyć: Na samym dole ciasto orzechowe, na to masa ananasowa i ciasto kokosowe. Ja całość lekko ozdobiłam roztopioną gorzką czekoladą. Pychota
Lawendowe NieboMamusiu, one są pyszniejsze niż te ze sklepu, rób je cały czas… i głaskanie się po brzuszku… mmm sami widzicie, że warto, a pracy tak niewiele. Polecamy bardzo gorąco. Składniki na około 12 sztuk: 115 g masła 110 g cukru brązowego 50 g cukru kryształu 1 jajko 1 łyżka miodu 105 g mąki pszennej 140 g płatków owsianych(...)zostawiamy 2-3 minuty na blaszce, po czym przenosimy na kratę kuchenną do ostygnięcia. Czynność powtarzamy z pozostałymi ciasteczkami. Źródło: https://www.goldenbarrel.com/recipe/big-and-chewy-oatmeal-cookies/ The post Owsiane Ciasteczka z Czekoladą, Orzechami i Żurawiną appeared first on Made
Made By Mom And Sonproszku budyniowego szklanka mleka(ta po małej nutelli) Dodatki : owoce przyprawa korzenna cynamon płatki migdałowe Sposób wykonania: 1.Płatki ze szczyptą soli zalej gorącą wodą/ (ja tam wrzatkiem zalewam przy okazji zalania porannej kawy) uważając by poziom wody nie przekroczył za bardzo poziomu płatków. 2.Poczekaj aż płatki napęcznieją 3.Wwal płatki do garnka,zalej(...)owsianki. 5.Dla gęstości i słodkości dodać 2-3 dojrzałe śliwki. 6.Gdy owsianka zgęstnieje i powoli zacznie "bulgotać"- wyłączyć gaz,przełożyć na talerz. 7.Na talerzu dodać odpowiednią ilość śliwek i czekolady 8.Szamać uważając by się nie poparzyć! Genialnie smakuje posypana płatkami migdałowymi. *tekst pierwotnie publikowany 1 września,importowany na blog w grudniu stąd dziwna data
U Fiolkikoniec, na wierzch wylewamy wystudzoną galaretkę truskawkową i odstawiamy znowu do lodówki do całkowitego stężenia. Krok 4. Idealnie ścięte ptasie mleczko wyjmujemy z lodówki. Przygotowujemy naczynie z gorącą wodą (będziemy w niej ogrzewać nóż - ułatwi to krojenie pianki. Jeżeli mamy naczynie bez zdejmowanego obrzeża, pierwsze kilka pianek pewnie trudno będzie wyjąć - ale to nic, jeżeli nie wyjdą zbyt piękne(...)potrzeby, to nie musimy od razu wszystkiego pokroić. Odstawiamy resztę do lodówki i tak przechowujemy do 2 dni. *Dla ambitnych : pokrojone ptasie mleczko możemy obtoczyć dodatkowo w czekoladzie - wystarczy rozpuścić w kąpieli wodnej dwie tabliczki mlecznej lub gorzkiej czekolady, wystudzić i w niej namaczać pianki. Smacznego
Moja Książka Kucharska