gorąca czekolada - 3859 przepisów (strona:186/258)

Tort cytrynowy 398

jednej cytryny SKŁADNIKI NA KREM CYTRYNOWY: 500 ml śmietany kremówki szklanka cukru pudru 500 g serka mascarpone 3 duże cytryny barwnik spożywczy żółty (najlepiej w proszku) DODATKOWO: 1 gorzka czekolada DO NASĄCZANIA: Słaba, lekko posłodzona herbata. Pamietajcie, że nasączony biszkopt powinien być wilgotny ale nie mokry! Wykonanie Tortu: BISZKOPT CYTRYNOWY : Wymieszaną z proszkiem do pieczenia mąkę przesiewamy. Oddzielamy żółtka(...)biszkopt nie opadł, po wyjęciu z piekarnika, należy zrzucić go z wysokości ok 50 cm .[Naprawde nie bójcie się tego sprawdzonego triku. Śmiało upuście tortownicę z wyskości kolan- a gorące powietrze uwolni się i nie zaśsie biszkoptu do środka!] Odstawiamy do wystygnięcia, a następnie okrajamy delikatnie nożykiem boki i wyjmujemy z formy. KREM : Z cytryn wyciskamy

Domowe Torty
Konfitura z czarnej porzeczki 160

Odkąd w mojej kuchni rządzi urządzenie Tefal Companion, chodziło za mną przygotowanie takiej konfitury, gdzie mieszaniem składników w końcu nie zajmę się ja. Okazja natrafiła się

Kuchnia w czekoladzie
Domowy pudding jaglany - z gwiazdką 124

jaglany   Przepis na domowy budyń jaglany Składniki 250 g ugotowanej kaszy jaglanej mleko roślinne (u nas migdałowe, około pół szklanki) 1 dojrzały banan  4 daktyle (namoczone w gorącej wodzie) do dekoracji banan, jagody orzechowy pasek: zmiksowane orzechy, daktyle i rodzynki (wcześniej namoczone w wodzie)  Wykonanie Wszystkie składniki miksujemy na gładką masę. Jeśli budyń jest zbyt gęsty(...)Mama robi w najbliższym czasie budyń z gwiazdką. Jeśli nie widziałaś ostatniego przepisu na budyń czekoladowy to zobacz tutaj>>>> . Inne przepisy z tej serii: Domowa czekolada Domowe monte Domowe raffaello Domowa granola Domowa nutella Domowe kinder country Domowe kinder pingui Domowe ciastka Domowe lody i owocowy potwór Domowe słodkie przekąski na spacer Domowy kopiec kreta Domowy

lady-och-mistrzyni.blogspot.com
Makowiec na cieście krucho - drożdżowym 158

Przygotowania do Świąt trwają :) W moim domu zawsze na Wigilijnym stole był tradycyjny makownik zwijany w cieście drożdżowym. W tym roku pomysł nieco inny, zaczerpnięty z

Kuchnia w czekoladzie
Ciasto kawowo-czekoladowe 161

boki posmarować masłem i posypać bułką tartą. Czekoladę rozpuścić i przestudzić lekko. Masło zmiksować na gładką masę. W osobnej misce wymieszać przesianą mąkę, proszek do pieczenia oraz sodę. Czekoladę po ostudzeniu dodać do masła wraz z cukrem i miksować na gładką masę. Jak już uzyskamy jednolitą masę dodać jajka i po łyżce mąki ciągle mieszając.  Taką masę przelać(...)się studzi możemy zrobić poncz. Pół szklanki kawy wymieszać z 2-3 łyżkami spirytusu lub wódki. Masę mascarpone przygotować jak już ciasto będzie zimne. Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklance gorącej wody i odstawić do przestygnięcia. Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec dodać cukier oraz przestudzoną żelatynę. W dużej misce ser zmiksować na gładką masę z cappuccino.  Śmietanę wymieszać

Panda i jej świat
ciasto "kubuś" z delicjami i pianką 208

brzoskwiniowej 2 łyżki cukru pudru duża paczka ciastek typu delicje o smaku brzoskwiniowym na wierzch: 200 ml śmietanki kremówki łyżka cukru pudru  1 opakowanie śmietan-fixu wiórki z czekolady  Upiec biszkopt: białka ubić, następnie ubijając dodawać po trochę cukru a później żółtka. Na końcu delikatnie wmieszać przesianą mąkę wymieszaną wcześniej z proszkiem do pieczenia.  Przełożyć do foremki(...)szklance soku rozrobić budynie i cukier. Resztę soku zagotować, wlać rozrobione budynie i ugotować. Kiedy zgęstnieje dodać masło i na wolnym ogniu mieszać aż budyń całkowicie je wchłonie. Gorącą masę od razu wyłożyć na ciasto i przykryć drugą jego częścią. Odstawić aż przestygnie.  Galaretkę rozpuścić w połowie szklanki wody i przestudzić. Kremówkę (400 ml) ubić na sztywno

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Sernik z musem malinowym 132

przestygnięcia. Utrzeć masło z cukrem na jasną masę. Dodać jedno ubite wcześniej jajko (ważne aby było w temperaturze pokojowej). Miksować chwilę, po czym dodać mąkę a na koniec roztopioną czekoladę. Wszystko delikatnie miksować (na niższych obrotach). Formę wysmarować masłem. Masę czekoladową wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 175°C. Piec około 6 minut. Ser twarogowy zmiksować z serem mascarpone(...)malinowy i za pomocą wykałaczki rozprowadzić go w fantazyjne wzory (wbić wykałaczkę w mus i zakreślać kółka). Sernik piec w kąpieli wodnej (na dno piekarnika wstawić formę wypełnioną gorącą wodą – około 1,5 litra) – 15 minut w temperaturze 175°C, po czym zmniejszyć temperaturę do 120°C i piec kolejne 90 minut. Po wyłączeniu piekarnika zostawić sernik jeszcze

Bullio
Bananowe pancakes z płatkami owsianymi i śliwkami 154

cukru (lub innego słodzidła, ale można pominąć) łyżka oleju 1/4 szkl. mleka łyżeczka proszku do pieczenia kilka lub kilkanaście śliwek węgierek szczypta soli Przygotowanie: Płatki owsiane zalać niewielką ilością gorącej wody i odstawić do napęcznienia. Banany rozgnieść widelcem, a śliwki pokroić na mniejsze kawałki. W jednej misce połączyć mąkę z cukrem, solą i proszkiem do pieczenia. Następnie dodać jajka(...)jest przewrócić od razu, gdy na powierzchni pojawią się pęcherzyki powietrza. To ważne, bo bardzo łatwo je przypalić.  Gotowe pankejki podawać z ulubionymi dodatkami, jak np. jogurt, miód, czekolada... ale są tak smaczne, że dodatek czegokolwiek jest wręcz zbędny! ;) Smacznego

Kuchnia Ellie
Frogurt truskawkowy, lody na jogurcie bez maszynki 126

naturalnego niskotłuszczowego- ale miej na uwadze, że frogurt będzie wtedy bardziej wodnisty i będzie miał większą tendencję do tworzenia się kryształków lodu. opcjonalnie łyżeczka miodu Dekoracja: opcjonalnie, odrobina startej czekolady Przygotowanie: 1. Truskawki zamrozić na 1 do 6 godzin, co około 30 minut mieszając masę- nie doprowadzić do całkowitego zamrożenia na tzw. kamień. Truskawki mają być już sztywne(...)wytworzyły się kryształki lodu. Co około 30 minut wyjmujemy i miksujemy mikserem przez moment. Mrozić od 1 do 6 godzin. 3. Nakładamy za pomocą łyżki do lodów, zamoczonej w gorącej wodzie ułatwi to nakładanie. Uwaga : Jeśli lody zmroziły się za bardzo- na tzw kamień. Nalać do garnuszka wrzącej wody, położyć na niego pojemnik z twoimi lodami. Po nie długim

KreatywnePiny
Sernik z musem malinowym 155

przestygnięcia. Utrzeć masło z cukrem na jasną masę. Dodać jedno ubite wcześniej jajko (ważne aby było w temperaturze pokojowej). Miksować chwilę, po czym dodać mąkę a na koniec roztopioną czekoladę. Wszystko delikatnie miksować (na niższych obrotach). Formę wysmarować masłem. Masę czekoladową wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 175°C. Piec około 6 minut. Ser twarogowy zmiksować z serem mascarpone(...)malinowy i za pomocą wykałaczki rozprowadzić go w fantazyjne wzory (wbić wykałaczkę w mus i zakreślać kółka). Sernik piec w kąpieli wodnej (na dno piekarnika wstawić formę wypełnioną gorącą wodą – około 1,5 litra) – 15 minut w temperaturze 175°C, po czym zmniejszyć temperaturę do 120°C i piec kolejne 90 minut. Po wyłączeniu piekarnika zostawić sernik jeszcze

Bullio
Sernik z musem malinowym 294

przestygnięcia. Utrzeć masło z cukrem na jasną masę. Dodać jedno ubite wcześniej jajko (ważne aby było w temperaturze pokojowej). Miksować chwilę, po czym dodać mąkę a na koniec roztopioną czekoladę. Wszystko delikatnie miksować (na niższych obrotach). Formę wysmarować masłem. Masę czekoladową wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 175°C. Piec około 6 minut. Ser twarogowy zmiksować z serem mascarpone(...)malinowy i za pomocą wykałaczki rozprowadzić go w fantazyjne wzory (wbić wykałaczkę w mus i zakreślać kółka). Sernik piec w kąpieli wodnej (na dno piekarnika wstawić formę wypełnioną gorącą wodą – około 1,5 litra) – 15 minut w temperaturze 175°C, po czym zmniejszyć temperaturę do 120°C i piec kolejne 90 minut. Po wyłączeniu piekarnika zostawić sernik jeszcze

Bullio
Szybkie ciasto czekoladowe 221

łyżki miodu, 6 jajek, 100 ml świeżego wyciśniętego soku z pomarańczy, skórka z jednej pomarańczy, szczypta soli, Polewa; 1 pomarańcza, 1 łyżka miodu, 50 ml sherry, Wykonanie; Czekoladę rozpuszczamy na parze i na koniec dodajemy 2 łyżki miodu. Wymieszać. Utrzyj żółtka i dodaj do przestudzonej masy czekoladowej. Mieszaj dalej lub ucieraj. Dodawaj stopniowo sok i skórkę z pomarańczy i wymieszaj(...)minut :) Sprawdź patyczkiem. Podczas pieczenia ciasta przygotuj sos. Zetrzyj skórkę pomarańczy, a cząstki oczyść z białych błon. Podgrzej cząstki pomarańczy z miodem i sherry. Gotowe ciasto podawaj gorące z polewą. Smacznego;)                                       Źródło " Rewolucje na talerzu

Anioły w kuchni
Jogurtowiec borówkowo- porzeczkowy 181

Sezonowe owoce doskonale spisują się w ciastach. Zarówno w tych pieczonych jak i przygotowanych na zimno.  Borówki cały czas są dostępne, gorzej z porzeczkami. Ale

Kuchnia w czekoladzie
Uszka z barszczem 177

Oj nie znam nikogo, kto powiedziałby z ręką na sercu, że nie lubi uszek z barszczem. Można je co prawda lubić mniej, ale że wcale? Nie

Kuchnia w czekoladzie
PYSZNE CIASTO Z MASĄ Z SOKU I PIANKĄ 243

zagotować. W odłożonej szklance soku wymieszać budynie. Wlać do gotującego się soku i ugotować budyń (tak samo jak na mleku). Ugotowany budyń na soku odstawić z płyty grzewczej. Do gorącej masy wsypać sypką galaretkę i dokładnie wymieszać, by ta się rozpuściła. Letnią masę przelać na biszkopt. Wstawić do lodówki na około 1 godzinę. W tym czasie przygotować piankę. Galaretkę(...)dobrze wymieszać mikserem. Tężejącą galaretkę wlać do ubitej śmietany, wymieszać. Piankę wylać na sztywną masę z soku. Ponownie wstawić ciasto lodówki, aby pianka zastygła. Wierzch ciasta można posypać mleczną czekoladą startą na tarce

Zrób to smacznie