Sezonowe owoce doskonale spisują się w ciastach. Zarówno w tych pieczonych jak i przygotowanych na zimno. Borówki cały czas są dostępne, gorzej z porzeczkami. Ale
Kuchnia w czekoladzieOj nie znam nikogo, kto powiedziałby z ręką na sercu, że nie lubi uszek z barszczem. Można je co prawda lubić mniej, ale że wcale? Nie
Kuchnia w czekoladziezagotować. W odłożonej szklance soku wymieszać budynie. Wlać do gotującego się soku i ugotować budyń (tak samo jak na mleku). Ugotowany budyń na soku odstawić z płyty grzewczej. Do gorącej masy wsypać sypką galaretkę i dokładnie wymieszać, by ta się rozpuściła. Letnią masę przelać na biszkopt. Wstawić do lodówki na około 1 godzinę. W tym czasie przygotować piankę. Galaretkę(...)dobrze wymieszać mikserem. Tężejącą galaretkę wlać do ubitej śmietany, wymieszać. Piankę wylać na sztywną masę z soku. Ponownie wstawić ciasto lodówki, aby pianka zastygła. Wierzch ciasta można posypać mleczną czekoladą startą na tarce
Zrób to smacznietruskawkowy) 200 g cukru 4 średnie jajka lub 3 duże 300 g mąki 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Przygotowanie: Masło topimy w rondelku razem z posiekaną czekoladą. Odstawiamy do wystygnięcia. Do przestudzonej masy dodajemy dżem, cukier, sól i rozkłócone jajka. Mieszamy wszystko bardzo dokładnie (najlepiej mikserem) i do jednolitej masy dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem(...)Odstawiamy do całkowitego wystudzenia (najlepiej upiec dzień wcześniej). Warstwa śmietankowa: 400 g śmietanki kremówki (2 małe kubki) 2 łyżki cukru pudru 2 czubate łyżeczki żelatyny rozpuszczone w małej ilości gorącej wody* Przygotowanie: Żelatynę zalewamy 2-3 łyżkami zimnej wody i odstawiamy na kilka minut, żeby napęczniała. Po tym czasie, a przed wlaniem jej do masy śmietankowej, rozcieńczamy
bistro mamarazem pojedynczą warstwę ptasiego mleczka. Boki ciasta lekko dociskamy nadając kształt trójkąta. Z czekolady i śmietanki szykujemy polewę. Śmietankę przelewamy do rondelka, zagotowujemy, odstawiamy z palnika. Dodajemy połamane kawałki czekolady i mieszając rozpuszczamy. Gotową masą polewamy ciasto (można rozprowadzić szerokim pędzlem). Wierzch posypujemy wiórkami kokosowymi uprażonymi na suchej patelni. Zawijamy w folię i wstawiamy na kilka godzin(...)damy trochę mniej (czy więcej) twarogu, masła, czy cukru. Czy do kawy, czy herbatki Warto zrobić takie Chatki. Bo dla dużych i dla małych Sernik taki jest wspaniały. Gorąco polecam i życzę smacznego. Wydrukuj przepis The post Chatka z ptasim mleczkiem appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko
mojewypiekiinietylkoboków paski papieru do pieczenia. Szykujemy polewę czekoladową. Czekoladę kroimy na drobne kawałki. Mleko przelewamy do rondla i mieszając zagotowujemy. Dodajemy czekoladę, zestawiamy z kuchenki. Mieszamy do rozpuszczenia czekolady. Wsypujemy suche galaretki – mieszamy do chwili, aż się rozpuszczą. Gdy polewa przestygnie, ale będzie jeszcze płynna – polewamy wystudzony sernik. Wstawiamy do lodówki. Sernik w kropki z polewą czekoladowo owocową jest wypiekiem(...)Seromakowiec - Sernik wiedeński bezglutenowy - Sernik na zimno z owocami - Tartaletki sernikowe ze śliwkami - Mini serniczki cytrynowo czekoladowe - Sernik z marakują - Sernik tęczowy - S ernik „Zebra” - Sernik malinowy - Chatka Puchatka Gorąco polecam i życzę smacznego. Wydrukuj przepis The post Sernik w kropki z polewą czekoladowo owocową appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko
mojewypiekiinietylkosztywno. Ser zmiksuj blenderem z margaryną, żółtkami, przyprawą do piernika, śmietanką, cukrem. Zmiksowaną masę wymieszaj z pianą z białek. Masę podziel na 2 części. Do jednej z nich dodaj czekoladę. Wymieszaj delikatnie. Ciasto piernikowe wyjmij z zamrażalnika, rozwałkuj i wyłóż na formę dużej tortownicy. Wylep spód i boki. Ciasto oprósz delikatnie kakao. Wylej masę serową białą. Następnie miejscowo łyżką wyłóż(...)dół i termoobieg. Łączny czas pieczenia 65 minut. Po całkowitym wystudzeniu, oprósz ciasto cukrem pudrem! Dajcie znać co sądzicie? Czy przypadł Wam przepis do gustu? Pozdrawiam Was gorąco i zapraszam na Facebooka SmykWKuchni i na profil na Instagramie, znajdziecie mnie pod #smykwkuchni, gdzie możecie zobaczyć troszkę więcej zdjęć! Zapraszam! Przepis zgłaszam do akcji kulinarnej: Moje wypieki
SMYKWKUCHNIcukier waniliowy -2 opak mąka pszenna -2 łyżki mąka ziemniaczana -2 łyżki mleko -0,5 l cukier -3/4 szkl POLEWA tabliczka czekolady mlecznej 0,5 tabliczki czekolady gorzkiej PRZYGOTOWANIE: CIASTO Do miski wsypać mąkę, dodać pozostałe składniki, zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na pół. Połową ciasta wylepić formę 20x30 wysmarowaną tłuszczem. Piec w 180 stop.przez(...)KREM Połowę mleka odlać, resztę przelać do rondla, dodać cukier, cukry waniliowe, zagotować. Do pozostałej części mleka, dodać mąkę pszenną i ziemniaczaną, wymieszać. Połączyć z gorącym mlekiem, podgrzewać aż masa zgęstnieje do zagotowania. Masę odstawić do wystudzenia. Masło utrzeć, dodając stopniowo przestudzoną masę. SKŁADANIE CIASTA 1 - ciasto miodowe 2 - krem
Kuchnia DanusiCałość pieczemy w temp 120 stopni, dół + termoobieg, przez 20 minut. Po tym czasie, wyciągamy bezę, odwracamy do góry nogami, zdejmujemy papier i rolujemy na roladę, póki jest jeszcze gorąca. Jak wystygnie nie zrolujesz ciasta, bo całe popęka. Gotowe. Odstawiamy do wystudzenia. MASA TRUSKAWKOWA: - 350 g serka kremowego (twarogowego) o zawartości tłuszczu min. 18% - 100 ml mleka(...)cukru pudru - 1 cukier wanilinowy Delecta - 2 łyżki wiórków kokosowych - żelatyna w proszku W/w składniki poza żelatyną zmiksuj w blenderze na gładką masę. 2 płaskie łyżki żelatyny (proszek) zalej gorącą wodą, rozpuść dokładnie żelatynę. Dodaj do masy i zmiksuj bardzo równomiernie blenderem. Całość wstaw do lodówki. Co jakiś czas sprawdzaj czy masa już zaczyna tężeć, jeśli twoje produkty były
SMYKWKUCHNIwaniliowego 1/2 l mleka 4 łyżki cukru 125 g masła łyżeczka cynamonu Przygotować ciasto czekoladowe: czekoladę rozpuścić nad parą. Masło, cukier puder i kakao rozpuścić i wystudzić. Dodać żółtka, czekoladę, przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i zmiksować. Białka ubić na pianę i delikatnie połączyć z ciastem. Przełożyć do blaszki i piec w 180*C około 30 minut. Przygotować(...)około 20 minut. Jabłka obrać, pokroić drobno, zasypać cynamonem i połową cukru. Dusić kilka minut. W połowie mleka rozpuścić pozostały cukier i budynie, ugotować na pozostałym mleku. Do gorącego budyniu wmiksować masło a następnie dodać jabłka i wymieszać. Gorącą masę wyłożyć na ciasto czekoladowe i przykryć cynamonowym biszkoptem. Wierzch polać polewą lub oprószyć cukrem pudrem
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaPyszne naleśniki dla łasuchów. Chociaż należałoby je traktować jako deser, to u mnie w domu często stanowiły danie obiadowe, zwłaszcza gdy dzieci były młodsze. Przykładowy przepis
Praktyczna plbyć! z czasem się roztopi Etap III - Masło Gdy widzisz że cukier już całkowicie się rozpuścił i nabrał karmelowego odcienia wrzuć całe masło Uwaga !! zimne masło wrzucone w gorący roztopiony cukier może spowodować prysknanie, dlatego bądź bardzo uważny ( jeżeli się obawiasz, że Twoje masło będzie pryskać lepiej włożyć rękawicę kuchenną do tego etapu) Etap IV - Śmietana Gdy masło(...)minut do kąpieli wodnej. Tak przygotowany karmel to już pyszność sama w sobie :) ale oczywiście możesz go dowolnie urozmaicać dodając swoich ulubionych dodatków, na przykład pokruszonych orzeszków ziemnych albo czekolady
Wylizany RondelSkładniki : 10 dkg ciemnego kakao lub czekolady w proszku 150 ml spirytusu 95 % 75 dkg cukru 375 ml wody pęczek świeżej mięty pieprzowej 5-6 goździków łyżeczka mielonego cynamonu 2-3 cm laski wanilii Sposób wykonania : D o dużego słoja wsyp kakao, cynamon, rozgniecione goździki, wanilię. Z gałązek mięty oderwij listki, rozgnieć np. w moździerzu z kilkoma łyżkami(...)odstaw w ciepłe miejsce na 2 tygodnie. Co kilka dni lekko wstrząśnij słojem, aby składniki się zmieszały. Po tym czasie przefiltruj płyn przez gazę lub filtr i połącz z gorącym syropem sporządzonym z cukru i wody. Przed rozlaniem trunku do butelek przefiltruj jeszcze raz trunek przez bibułę filtracyjną. Butelki zakorkuj, opisz i odstaw w ciemne, chłodne miejsce na tydzień
Przepisy i porady kulinarnepopołudniowej kawy! Polecam! A jeśli chcecie ode mnie spróbować inny smak babek to zapraszam! Mam Babkę Czekoladową z kremem waniliowym … Babkę kokosową z makiem … Karmelową z czekoladą i orzechami …. I Kokosową z musem truskawkowym … SKŁADNIKI: * mąka pszenna – 0,5 szkl * mąka ziemniaczana – 4 łyżki * jajko – 3 szt * cukier – 0,5 szkl * margaryna(...)szczyptą soli , pod koniec ubijania dodając stopniowo cukier. Nie przerywając ubijania wlewamy po 1 żółtku , a następnie łyżka po łyżce dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem. Delikatnie wlewamy roztopioną gorącą margarynę i cały czas miksujemy. Dodajemy cukier wanilinowy i ziarenka wydrążone z laski wanilii. Masę wlewamy do formy na babkę wysmarowanej odrobiną masła i obsypanej bułką tartą. Masa powinna sięgać
Ostra na Słodkozacznij ubijać na dużej prędkości. Gdy zaczną się pienić, wsypuj powoli brązowy cukier i ubij całość na sztywną pianę. Wmieszaj szpatułką połowę mąki do mieszanki z miodem i białą czekoladą, po czym delikatnie wmieszaj połowę białek. Następnie wmieszaj drugą połowę mąki i białek w tej samej kolejności. Masa ma być jednolita. Przelej masę do kokilek i włóż do piekarnika. Piecz(...)Wyjmij z piekarnik i odstaw na 5 minut. Podawaj w kokilkach lub delikatnie przełóż je na talerz uprzedni oddzielając brzegi ciastka od kokilki małym nożem. Podawaj natychmiast, jeszcze gorące. Smacznego! *Rada: Jeżeli nie przepadasz za ciastkami z płynnym środkiem, zostaw je w piekarniku na kilka minut dłużej, a otrzymasz przepyszne korzenne ciastko. English version Gingerbread lava cakes
karmelowyMąż przywiózł truskawki. Miałam ochotę na wypiek, przy którym nie ma dużo pracy. Takim to sposobem do wieczornego kubka mleka mamy drożdżóweczki z budyniem i truskawkami
Kocham Czekoladę