gorąca czekolada - 3859 przepisów (strona:182/258)

Babeczki "Jabłkowe róże" z ciasta francuskiego 168

przyjęcie dla znajomych i rodziny. Jak przystało na przyjęciu nie może zabraknąć łakoci :). Tym razem w słodkim menu znalazły się: ciasto "Anielski puch", ciasto "Waniliowiec", tort pomarańczowy z białą czekoladą oraz "Jabłkowe róże". Dziś prezentuję Wam "Jabłkowe róże". Nie są trudne w wykonaniu, a efekt jest świetny. Kolejne przepisy niebawem. Dla kogo:  dla poszukujących łatwego przepisu dla fanów ciasta(...)osuszyć (nie obierać). Przekroić je na pół, wydrążyć gniazda nasienne (ja zrobiłam to za pomocą łyżeczki) oraz pokroić na cienkie plasterki (ok. 2 mm grubości). Plasterki jabłek wrzucić do gorącej wody z sokiem z cytryny i gotować ok.2 minuty (aż jabłka zmiękną). Po tym czasie jabłka odcedzić i pozostawić do wystygnięcia. Wodę spod jabłek można wypić.  Ciasto francuskie

Mania Wypiekania
Niebo-placek z jabłkami i orzechami 202

mleka 200 g. masła 3/4 szkl . cukru pudru Do dekoracji: polewa czekoladowa- 4 łyżki śmietanki kremówki ewentualnie mleka, 100g. czekolady mlecznej- Smietanke doprowadzić do wrzenia, wyłączyć gaz i wrzucić kostki czekolady. Zostawić pod przykryciem na 5 min i rozmieszać, polewać placek odrazu. Opis: Ciasto: Do mąki dodać miękką margarynę, cukier puder, żółtka i proszek do pieczenia-zagnieść ciasto, podzielić(...)minut. Następnie ciepłą masę rozłożyć na jednym placku kruchego ciasta i przykryć drugim plackiem. Lekko docisnąć. Masa orzechowa: Orzechy zblenderować drobniutko i zalać gorącym mlekiem. Masło utrzeć, dodawać stopniowo cukier puder i ostudzoną papkę z orzechów z mlekiem. Masę orzechową wyłożyć na drugi placek kruchego ciasta. Wstawić do lodówki

Kubki smaku
Rabarbarowe z budyniem 274

budyń mleko - 4 szkl budyń śmietankowy - 3 opak bez cukru cukier - 0,5 szkl dodatkowo rabarbar - 600 g cukier - 0,5 szkl cukier puder do posypania ciasta motylki z czekolady -  Od firmy  SŁODKI ŚWIAT   Sposób przygotowania: Rabarbar obrać, pokroić na kawałki, wymieszać z cukrem, odstawić na 20 minut. Ciasto : Mąkę przesiać z proszkiem do miski. Następnie dodać(...)wlać 3 szkl mleka, dodać cukier, zagotować. Wsypać budyń do garnuszka, zalać pozostałym mlekiem, dokładnie wymieszać, wlać na gotujące się mleko, mieszając doprowadzić do zgęstnienia i zagotowania budyniu. Wylać gorący budyń na rabarbar. Zetrzeć na tarce o dużych otworach drugą część ciasta. Włożyć ciasto do nagrzanego piekarnika do 175 stop na około 50 minut. Upieczone i ostudzone ciasto, posypać

Kuchnia Danusi
BISZKOPT Z JABŁKAMI I KREMEM BUDYNIOWYM 539

maka pszenna 1 łyżka * żółtko – 2 szt * masło – 100 g POLEWA: * masło – 50 g * cukier – 2 łyżki * kakao – 2 łyżki * mleko – 3 łyżki * czekolada – 50 g SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA : BISZKOPT: Białka ubijamy na pianę ze szczyptą soli i nie przerywając ubijania wsypujemy cukier. Do piany dodajemy po 1 żółtku – miksujemy. Wsypujemy przesianą mąkę(...)mieszając gotujemy do zgęstnienia. Studzimy. Masło ucieramy na gładki krem, dodajemy łyżka po łyżce wystudzonego budyniu. WARSTWA JABŁKOWA: Obrane jabłka kroimy w kosteczkę, zasypujemy cukrem, przesmażamy kilka minut. Do gorącej masy dodajemy galaretkę, mieszamy. CAŁOŚĆ: Biszkopt nasączamy słodką herbatą, układamy warstwę jabłek, chłodzimy ok. 20 minut, zalewamy kremem budyniowym, przykrywamy biszkoptem, nasączamy herbatą. Wszystkie składniki polewy roztapiamy w kąpieli

Ostra na Słodko
Jogurtowa panna cotta z musem jagodowym 174

Panna cotta to pyszny włoski deser na bazie śmietanki, wanilii, usztywniany żelatyną, z dodatkiem owoców, musów owocowych, a nawet czekolady. Śmietankę gotujemy z żelatyną, potem umieszczamy w niewielkim naczyniu, schładzamy w lodówce i podajemy z owocami. U nas dzisiaj panna cotta troszkę odchudzona, z jogurtem i mlekiem zamiast śmietanki. I z pysznym musem z czarnych jagód. Polecam każdemu ten deser(...)garść czarnych jagód cukier puder (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Żelatynę wsypać do wąskiej szklanki, namoczyć w 3 łyżkach zimnej wody. Odstawić, aż spęcznieje, a następnie szklankę umieścić w naczyniu z gorącą wodą. Mieszać żelatynę, aż się rozpuści. Mleko wymieszać z cukrem i cukrem waniliowym. Podgrzać, żeby cukier się rozpuścił. Wlać żelatynę i dokładnie wymieszać. Jogurt włożyć do miski, powoli dolewać

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Pierniczki drożdżowe 357

najmniej 0,5cm grubości. Pierniczki podczas pieczenia mocno rosną, więc nie warto do ich wykrojenia używać foremek ze szczegółami. Po ostygnięciu pierniki można od razu polukrować lub oblać czekoladą albo pozostawić bez niczego, bo takie też są pyszne :) Z poniższego przepisu przygotujecie około 32 sztuk sporej wielkości grubych pierniczków. Pierniczki drożdżowe Składniki: CIASTO 2 i 1/4 szklanki (360g) mąki pszennej(...)sklepowej" warto dać więcej) 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii KARMEL 2-3 łyżki cukru 2-3 łyżki wody + 1/4 szklanki wody LUKIER (opcjonalnie) 1 szklanka cukru pudru kilka łyżek gorącej wody lub soku z cytryny Wykonanie: - drożdże i jajko należy wyjąć wcześniej z lodówki - przygotować karmel: do rondelka wsypać cukier, zalać niewielką ilością wody, gotować na małej mocy palnika

Smakołyki Bereniki
Ciasteczka kokosowo - migdałowe a la Rafaello (bez glutenu, mleka i jajek) 288

szklanki siemię lniane mielone 1 łyżka mleko (sojowe, ryżowe lub inne) 2 łyżki margaryna bezmleczna 100g cukier puder 0,5 szklanki aromat waniliowy kilka kropli do polania biała czekolada lub dla uczulonych na mleko  wegańska  polewa do ciast : masło kakaowe lub stały olej kokosowy (nierafinowany) 40g mleko sojowe/ryżowe/kokosowe w proszku 3 łyżki cukier puder 1 łyżka(...)formować z ciasta kulki i rozpłaszczać je) Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku do lekkiego przyrumienienia. (około 20 minut) Tłuszcz kakaowy lub kokosowy rozpuszczamy w garnuszku zanurzonym w gorącej wodzie. Dodajemy mleko w proszku, cukier i aromat, mieszamy do połączenia się składników. Po wystygnięciu ciasteczek oblewamy je polewą, posypujemy wiórkami kokosowymi i na kapkę polewy przyklejamy migdały

głodny alergik
TORT PRALINOWY Z BEZĄ, BIAŁĄ CZEKOLADĄ I CZARNĄ PORZECZKĄ 76107

pszennej tortowej 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej SKŁADNIKI NA BEZĘ: 3 białka  160 g cukru 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej SKŁADNIKI NA KREM Z BIAŁEJ CZEKOLADY: 2 tabliczki białej czekolady (każda po 100 g), rozpuszczonej w kąpieli wodnej, lekko przestudzonej 200 g mascarpone (zimnego) 300 g śmietanki kremówki 36 % (bardzo zimnej) SKŁADNIKI NA KREM PRALINOWY: 75 g cukru 3 żółtka(...)ostrożnie wymieszaj szpatułką. Delikatnie przełóż ciasto do tortownicy. Piecz je w temperaturze  170 stopni C  przez około  25 minut  lub do  tzw. suchego patyczka. Gorący biszkopt wyjmij z piekarnika i pozostaw w formie do całkowitego ostudzenia. Dopiero po tym czasie odkrój ostrym nożem brzegi biszkoptu od tortownicy. BEZA: Piekarnik nagrzej do temperatury

Słodko-Słony Świat Ilony
Tort serduszko z różyczkami 192

ubijamy żółtka z pozostałym cukrem, aż do powstania żółtej kremowej konsystencji. Do masy powstałej z ubitych żółtek dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, rozpuszczoną masę z masła i czekolady oraz pięć łyżek ubitej piany z białek ( białka dla rozluźnienia masy, aby dała się łatwo rozmiksować). Mieszamy wszystko dokładnie mikserem. Gdy uzyskamy już jednolitą masę, dodajemy do niej pozostałą pianę(...)opadł, po wyjęciu z piekarnika, należy zrzucić go z wysokości ok 50 cm .[Naprawde nie bójcie się tego sprawdzonego triku. Śmiało upuście tortownicę z wyskości kolan- a gorące powietrze uwolni się i nie zaśsie biszkoptu do środka!] Odstawiamy do wystygnięcia, a następnie okrajamy delikatnie nożykiem boki i wyjmujemy z formy. Aby nadać naszemu biszkoptowi KSZTAŁT SERDUSZKA: na kartece

Domowe Torty
Biszkopt czekoladowy 190

ucieramy żółtka z pozostałym cukrem, aż do powstania żółtej kremowej konsystencji. Do masy powstałej z ubitych żółtek dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, rozpuszczoną masę z masła i czekolady oraz pięć łyżek ubitej piany z białek ( białka dla rozluźnienia masy, aby dała się łatwo rozmiksować). Mieszamy wszystko dokładnie mikserem. Gdy uzyskamy już jednolitą masę, dodajemy do niej pozostałą pianę(...)opadł, po wyjęciu z piekarnika, należy zrzucić go z wysokości ok 50 cm .[Naprawde nie bójcie się tego sprawdzonego triku. Śmiało upuście tortownicę z wyskości kolan- a gorące powietrze uwolni się i nie zaśsie biszkoptu do środka!] Odstawiamy do wystygnięcia, a następnie okrajamy delikatnie nożykiem boki i wyjmujemy z formy. Jeżeli szukacie pomysłu na pyszny krem do przełożenia

Domowe Torty
Ciasto czekoladowe z migdałami 142

Po raz kolejny spróbowałam przygotować deser, tym razem było to czekoladowe ciasto wg Nigelli, z migdałami zamiast mąki (jeżeli jednak ktoś jest uczulony na migdały lub

Codzienne Gotowanie
Waflowo – czekoladowy tort Pischinger 263

przełożeniu torcik przyciskamy czymś ciężkim np. deską lub taboretem i pozostawiamy tak na kilka godzin. Następnie przygotowujemy polewę czekoladową. Mleko zagotowujemy na wolnym ogniu razem z masłem i pokruszoną czekoladą. Masę studzimy, by była zimna i płynna, po czym olewamy nią wierzch i boki tortu. Na koniec torcik dekorujemy np. orzechami włoskimi, płatkami i kolorowymi posypkami. Po udekorowaniu tort pozostawiamy(...)twarde. Wystarczy na rozgrzaną patelnie wrzucić całe lub siekane orzechy (lub migdały) i skale mieszając podpiec. Gdy są gotowe przesypujemy je na talerz i pozostawiamy do ostygnięcia. Pozostawione na gorącej patelni mogą się spalić. R E K L A M A (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); var linkwithin_site_id = 1628261; linkwithin_text='Zobacz także

Smakowy Raj
Tort kawowo - różany! Najlepszy tort na przyjęcie! 199

urodziny do zrobienia w domu! Dzisiaj specjalnie dla Was mam tort! I to jaki tort! Pyszny, bardzo aromatyczny z dodatkiem kawy i konfitury z płatków róży. Obsypany gorzką czekoladą. chodził za mną taki domowy, prawdziwy tort, dobrze nasączony i przepysznymi warstwami, takimi jak lubię. Powiem Wam kochani, że co raz trudniej na różnych imprezach na, których jestem czy to urodziny(...)proszku na 2,5 litra". (Żelatyna jest w różnych opakowaniach, ja używam właśnie tej i tą Wam polecam) Pół opakowania żelatyny wysp do kubka i zalej  4 łyżkami gorącej wody. Całość dobrze wymieszaj. MASA RÓŻANA: - 3/4 słoika konfitury płatki róż w cukrze ( w zastępstwie możesz użyć marmolady różanej) Tą masą smarujemy dolny blat. Na masę różaną wykładamy połowę

SMYKWKUCHNI
Torcik truskawkowo-wiśniowy (na zimno) 285

żelatyny (płaskie) Dodatkowo: 60g okrągłych biszkoptów 1 opakowanie galaretki wiśniowej Galaretkę przyrządzić wg przepisu z opakowania (na 500 ml wody) i pozostawić do ostudzenia. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody.  Spód tortownicy (wysłanej papierem do pieczenia) wyłożyć biszkoptami. Przygotować masę. Ubitą śmietanę (nie musi być idealnie na sztywno) wymieszać z cukrem i i nadal miksując - z serkiem(...)stężeniu polać pozostałą galaretkę. Ciasto schłodzić w lodówce. (U mnie było gotowe już po kilku godzinach.) Udekorować wg uznania. (Ja użyłam miniaturowych wisienek, kandyzowanych truskawek w belgijskiej czekoladzie i biszkoptowych okruszków

Di gotuje
Tort orzechowy - dla diabetyków :) 581

małym ogniu rozpuszczamy żelatynę. Mieszamy rozpuszczoną żelatynę z odrobiną masy orzechowej, po czym przelewamy całość do masy orzechowej. Dokładnie mieszamy. Posypka czekoladowo-orzechowa: Do kielicha blendera przekładamy orzechy i czekoladę połamaną na mniejsze kawałki. Dokładnie miksujemy, do czasu, aż powstanie posypka. TORT ORZECHOWY: Biszkopt przekrawamy na 2 blaty: najlepiej długim nożem z ząbkami, lub za pomocą nitki. Nasączamy blaty alkoholem(...)czym posypujemy wierzch i boki resztą posypki czekoladowo-orzechowej. Dekorujemy tort połówkami orzechów włoskich. Gotowy tort wstawiamy na kilka godzin do lodówki. Tort kroimy nożem zanurzonym na chwilę w gorącej wodzie, a następnie wytartym do sucha. Smacznego

W kuchni Katie