Jesienna pogoda nie skłania do spacerów. Najlepszy zestaw na ciemne, zimne wieczory z przenikliwym wiatrem to kubek gorącej herbaty i kawałek pysznego ciasta. W sobotnie popoludnie weszłam do kuchni, aby upiec coś dobrego. Wybrałam przepis z kwestii smaku , ale nieco go zmodyfikowałam. Nie chciałam ciasta z owocami, zależało mi, by wypiek miał wyrazisty, korzenny smak. I takie ciasto upiekłam(...)Polecam. Składniki: • 200 g masła • 190 g cukru pudru • 4 jajka • 190 g mąki • 20 g przyprawy do piernika • 1 łyżeczka proszku do pieczenia • 3 łyżki kakao • 40 g czekolady deserowej • cukier puder do posypania • 4 łyżki powideł śliwkowych • 3 łyżeczki nutelli Sposób przygotowania: 1. Masło ogrzać do temperatury pokojowej. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C. Tortownicę o średnicy
W mojej kuchnidziećmi je dekorowaliśmy. Ciasteczka są super kruche i bardzo smaczne. U nas w wersji na Halloween, ale oczywiście jeśli użyjemy innych foremek można je piec na przeróżne okazje. Gorąco polecam!!! Składniki: 250g mąki pszennej 100g masła 120g cukru pudru 1 jajko 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub cukru z wanilią 1 łyżeczka proszku do pieczenia Wszystkie składniki połączyć i szybko(...)pieczenia. Ciasteczka włożyć do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni (termoobieg 160) i piec 8-10 minut (aż zaczną się lekko rumienić). Gotowe ciasteczka można posypać cukrem lub polać czekoladą. Smacznego
kuchnia doskizawsze pozostaję wierna powiedzeniu, że nadgorliwość jest gorsza od faszyzmu. Eh... dzisiaj to mam chyba pretensje do całego świata... Na pocieszenie pozostaje mi kawałeczek (no dobra, spory kawał) czekolady, a dla Was zostawiam przepis na pyszne jagodzianki. W zeszłym roku także piekłam jagodzianki, jednak nie byłam z nich na tyle zadowolona, aby podzielić się z Wami przepisem. W tym roku(...)Oczywiście wprowadziłam (jak to ja) drobne zmiany, ale są one ledwo zauważalne. Bułeczki upiekłam z połowy porcji. Wyszło mi 6 sporych jagodzianek, ale z powodzeniem można zrobić 8 mniejszych. Gorąco je polecam póki dostępne są świeże jagody :) Składniki: Ciasto drożdżowe: 250 g mąki pszennej 125 ml mleka 25 g cukru 13 dag świeżych drożdży 40 g miękkiego masła
My simple kitchenserki mascarpone (500 g) 2 paczki biszkoptów 500 ml śmietany 30% kakao 4 żółtka 4 łyżki cukru 8 łyżeczek kawy rozpuszczalnej 3-4 łyżki Amaretto Działamy: 1. Kawę zaparzyć gorącą wodą i ostudzić. 2. Żółtka z cukrem ubijamy na biały krem. 3. Śmietanę ubijamy na sztywno. 4. Na wolnych obrotach miksera rozmieszać mascarpone. 5. Dodać ubite jajka, wolno(...)warstwę nasączonych w kawie biszkoptów, na to obficie strząsnąć kakao, po czym przykryć kremową pierzynką. Powtórzyć kolejną warstwę, aż dojdziecie do wierzchu naczynia. 10. Wierzch deseru można posypać startą czekoladą, czego ja nie uczyniłam, co widać na załączonym obrazku;) 11. Wstawić na kilka godzin, dla wytrwałych - na noc, do lodówki:) fot. Izabela Magdalena fot. Izabela Magdalena Smacznego
Kuchnia smakówproszku budyniowego szklanka mleka(ta po małej nutelli) Dodatki : owoce przyprawa korzenna cynamon płatki migdałowe Sposób wykonania: 1.Płatki ze szczyptą soli zalej gorącą wodą/ (ja tam wrzatkiem zalewam przy okazji zalania porannej kawy) uważając by poziom wody nie przekroczył za bardzo poziomu płatków. 2.Poczekaj aż płatki napęcznieją 3.Wwal płatki do garnka,zalej(...)owsianki. 5.Dla gęstości i słodkości dodać 2-3 dojrzałe śliwki. 6.Gdy owsianka zgęstnieje i powoli zacznie "bulgotać"- wyłączyć gaz,przełożyć na talerz. 7.Na talerzu dodać odpowiednią ilość śliwek i czekolady 8.Szamać uważając by się nie poparzyć! Genialnie smakuje posypana płatkami migdałowymi. *tekst pierwotnie publikowany 1 września,importowany na blog w grudniu stąd dziwna data
Fiolka w kuchniczekolady Dodatkowo: 50 dag malin świeże listki mięty Polewa kakaowa: 1/4 kostki margaryny lub masła 1/4 szklanki cukru 2 łyżki kakao 1. Masło rozpuszczam w kąpieli wodnej z czekoladą, odstawiam do wystudzenia. Jaja ubijam z cukrem na puszystą masę, przesiewam mąkę z proszkiem do pieczenia i dodaje resztę składników. Miksuje na gładka masę. 2. Formę na babkę z kominem(...)pieczenia 50-60 minut, pod koniec pieczenia zrobić test suchego patyczka, jeśli ciasto jeszcze jest wilgotne zostawić na kolejne 10 minut. 3. Składniki polewy roztapiam i polewam jeszcze gorące zaraz po upieczeniu. Wierzch obficie posypujemy malinami i listkami mięty
Apetyczna babeczkaCzekośliwkę poznałam u Smakoterapii. Połączenie moich ukochanych powideł śliwkowych i czekolady! To musiało być przepyszne! W pełni przekonał mnie opis o zwycięstwie Czekośliwki nad Nutellą ( z którą walczę już długi czas ). Musiałam spróbować. Opłacało się, też wygrałam ! :) 1 kg bardzo dojrzałych ( przejrzałych ), śliwek węgierek, bez pestek 2-3 łyżki ciemnego kakao lub karobu miód, miodek majowy ( ewent. do dosłodzenia ) Śliwki(...)małym ogniu, często mieszając przez pół godziny. Czynność powtarzamy przez 3 dni lub możemy poprzestać na jednym dniu, aż do osiągnięcia odpowiedniej konsystencji. Nastepnie dodajemy pozostałe składniki i zagotowujemy. Gorącą czekośliwkę przelewamy do wyparzonych słoiczków, zakręcamy i zostawiamy do góry dnem do wystudzenia. Smacznego
Atlas SmakówSezon rabarbarowy w pełni, dlatego też zapraszam Was na pyszne ciasto z musem rabarbarowym. Ciasto, które ucieszy każde podniebienie. Polecam gorąco!!! SKŁADNIKI: Biszkopt makowy: 5 jajek, 3/4 szklanki cukru, 3/4 szklanki mąki, 3/4 szklanki suchego maku, 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia, Biszkopt jasny: 2 jajka, 1/2 szklanki cukru, 2/3 szklanki mąki, 3 łyżki oleju, 1/2 łyżki octu(...)wody, 4 łyżki cukru, Masa kakaowa: 2 opakowania budyniu śmietankowego 400 ml mleka, 3 łyżki cukru, 1 kostka masła 1,5 łyżki kakao, 1 kieliszek spirytusu. Dodatkowo: 1/2 tabliczki czekolady mlecznej, 1/2 tabliczki czekolady białej, 4 łyżeczki mleka. PRZYGOTOWANIE: 1. Biszkopt makowy : Białka ubijam na sztywną pianę. Nadal ubijając dodaję cukier oraz po jednym żółtku. Stopniowo dodaję mąkę wymieszaną
Tradycyjna kuchnia Kasiumiałam. W Stanach wszyscy robią gotowe naleśniki z proszku, do którego dodaje się jajka i mleko, ale po przyjeździe do kraju, gdy proszek się skończył wymyśliłam ten przepis, który gorąco polecam :) Pancakes: 3 jajka 2 ½ szklanki mąki 1 ½ szklanki mleka ½ łyżeczki proszku do pieczenia ½ łyżeczki sody Dodatkowo: Syrop (klonowy lub z mniszka lekarskiego ) Owoce Jajka rozbić trzepaczka, dodać mleko(...)bardzo delikatne) na rozgrzanej patelni, dwustronnie, wylewając łyżką małe placuszki. Amerykanie podają pancakes’y ułożone w piramidkę i polane syropem klonowym, ale podawane z serkiem waniliowym, owocami, czy czekoladą smakują również wyśmiewicie :) R E K L A M A google_ad_client = "ca-pub-5566741004431373"; /* video */ google_ad_slot = "1319547379"; google_ad_width = 300; google_ad_height
Smakowy Rajcukru)+ ksylitol do galaretki(dałam 75g) Jedną szklankę wody zagotować z sokiem wyciśniętym z obydwu cytryn i ksylitolem. Można dać także skórkę startą z 1 cytryny-ja pominęłam. W gorącej wodzie cytrynowej rozpuścić, dokładnie mieszając galaretkę. Do drugiej szklanki wody dodać proszek budyniowy i dokładnie rozmieszać. Następnie rozpuszczony proszek budyniowy wlać do naczynia z galaretką i ugotować budyń(...)dałam 36%) -1 łyżka ksylitolu -1 śmietan-fix (nie trzeba) Dobrze schłodzoną kremówkę ubić ze śmietan-fixem i cukrem lub ksylitolem na sztywno. Ponadto: -gorzka lub mleczna czekolada-ja starłam na tarce 2 kostki gorzkiej czekolady Przygotowanie ciasta: Przekrojoną jedną część biszkoptu nasączyć 1/2 przygotowanego ponczu. Na to wyłożyć cały krem cytrynowy, wyrównać. Przykryć drugą częścią biszkoptu, lekko
Smaczne Zdroweszklanki mleka 1 łyżeczka oleju 3-4 łyżki domowego cukru waniliowego 200 g wiórków kokosowych 100 g miękkiego masła Polewa: 50 g czekolady gorzkiej min. 60 % kakao 50 g czekolady mlecznej 80 ml śmietanki 30% 0,5 łyżeczki miękkiego masła Poza tym: kilka ładnych truskawek do dekoracji wiórki kokosowe do dekoracji /Szklanka o pojemności 250 ml/ Przygotowanie: Biszkopt upiecz(...)będzie trzeba tego robić. Gotuj kaszę ok 15 minut od zagotowania - aż wchłonie całe mleko i będzie miękka. Zdejmij z ognia. Możesz zostawić bez pokrywki na kilka minut. Gorącą kaszę przełóż do miski i bardzo dokładnie zmiksuj blenderem na gładką masę. Trwa to dobrych kilka minut. Odstaw do przestudzenia. Bardzo miękkie masło utrzyj na jasną puszystą masę. Będzie
Anioszek w kuchniW niedzielne jesienne przedpołudnie, gdy mąż pojechał do pracy, a ja mam w końcu dzień wolny od pracy postanowiłam zrobić bułeczki nadziewane pieczarkami. Jeżeli nie zjemy
Kocham Czekoladęryżu na mleku nie jadłam. Jakoś mnie do czegoś takiego nie ciągnęło a moja mama nie raczyła nas słodkościami. Mój małżonek, pewnie już wiecie, to słodki pamper, który uwielbia czekoladę, pudding, budynie ciasta, nutellę i też ryż na mleku. Deserek musi po obiedzie być! Tak na prawdę to nie tylko deser, ale również świetny pomysł na śniadanie. Do przygotowania(...)garnka wsypać ryż, cukier, ekstrakt waniliowy i wlać mleko. Zagotować od czasu do czasu mieszając. Następnie przez jakieś 30 minut gotować pod przykryciem na wolnym ogniu. Podawać gorące
Szybko Tanio Smaczniebędą zupełnie płynne odstawiamy do wystudzenia. 2. W dużej misce miksujemy jaja z cukrem na puszystą masę, następnie przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao, dodajemy masło z czekoladą oraz mleko, miksujemy do połączenia wszystkich składników. 3. Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy 3/4 ciasta, wrzucamy dwie garście borówek i przykrywamy resztą ciasta. Na wierzch wysypujemy resztę owoców(...)próbę suchego patyczka, jeśli patyk jest jeszcze wilgotny zostawiamy na dodatkowe 10 minut w piekarniku. Po upieczeniu odstawiamy do wystudzenia. 5. Składniki polewy rozpuszczamy i gotujemy przez chwilę, gorącą polewą zdobimy wierzch ciasta
Apetyczna babeczkaprzekładamy go na świeży kawałek papieru – dzięki temu łatwo będzie można go przenosić podczas robienia tortu i nie będzie przyklejał się do blatu. Śmietanę kremówkę gotujemy i zalewamy nią czekoladę, kiedy nieco zmięknie mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Zimny biszkopt przekrawamy na dwa blaty. Na brzegi dolnego blatu nakładamy krem – na środek warstwę dżemu. W ten sposób dżem nie będzie wyciekał(...)minut. Nakładamy drugą warstwę kremu, schładzamy w zamrażarce. Ciasto wyciągamy na kratkę i oblewamy czekoladową polewą – musi być ciekła, ale nie powinna być już zbyt gorąca. Najładniejsze maliny odstawiamy do dekoracji. Gotowy tort dekorujemy malinami. Smacznego! ciastkożercy
Ciastkozercy