gorąca czekolada - 3859 przepisów (strona:182/258)

Śniadanie w środku wakacji,zgodnie z wytycznymi Marianowej Akcji i co łączy mnie z uczniami dzień dziś? 116

proszku budyniowego   szklanka mleka(ta po małej nutelli)   Dodatki : owoce   przyprawa korzenna   cynamon   płatki migdałowe Sposób wykonania: 1.Płatki  ze szczyptą soli zalej gorącą wodą/ (ja tam wrzatkiem zalewam przy okazji zalania porannej kawy) uważając by poziom wody nie przekroczył za bardzo poziomu płatków. 2.Poczekaj aż płatki napęcznieją 3.Wwal płatki do garnka,zalej(...)owsianki. 5.Dla gęstości i słodkości dodać 2-3 dojrzałe śliwki. 6.Gdy owsianka zgęstnieje i powoli zacznie "bulgotać"- wyłączyć gaz,przełożyć na talerz. 7.Na talerzu dodać odpowiednią ilość śliwek i czekolady 8.Szamać uważając by się nie poparzyć! Genialnie smakuje posypana płatkami migdałowymi. *tekst pierwotnie publikowany 1 września,importowany na blog w grudniu stąd dziwna data

U Fiolki
KOLOROWE PTASIE MLECZKO 184

koniec, na wierzch wylewamy wystudzoną galaretkę truskawkową i odstawiamy znowu do lodówki do całkowitego stężenia. Krok 4. Idealnie ścięte ptasie mleczko wyjmujemy z lodówki. Przygotowujemy naczynie z gorącą wodą (będziemy w niej ogrzewać nóż - ułatwi to krojenie pianki. Jeżeli mamy naczynie bez zdejmowanego obrzeża, pierwsze kilka pianek pewnie trudno będzie wyjąć - ale to nic, jeżeli nie wyjdą zbyt piękne(...)potrzeby, to nie musimy od razu wszystkiego pokroić. Odstawiamy resztę do lodówki i tak przechowujemy do 2 dni. *Dla ambitnych : pokrojone ptasie mleczko możemy obtoczyć dodatkowo w czekoladzie - wystarczy rozpuścić w kąpieli wodnej dwie tabliczki mlecznej lub gorzkiej czekolady, wystudzić i w niej namaczać pianki. Smacznego

Moja Książka Kucharska
Czekoladowy piernik z powidłami wg Aleex 104

Jesienna pogoda nie skłania do spacerów. Najlepszy zestaw na ciemne, zimne wieczory z przenikliwym wiatrem to kubek gorącej herbaty i kawałek pysznego ciasta. W sobotnie popoludnie weszłam do kuchni, aby upiec coś dobrego. Wybrałam przepis z kwestii smaku , ale nieco go zmodyfikowałam. Nie chciałam ciasta z owocami, zależało mi, by wypiek miał wyrazisty, korzenny smak. I takie ciasto upiekłam(...)Polecam. Składniki: • 200 g masła • 190 g cukru pudru • 4 jajka • 190 g mąki • 20 g przyprawy do piernika • 1 łyżeczka proszku do pieczenia • 3 łyżki kakao • 40 g czekolady deserowej • cukier puder do posypania • 4 łyżki powideł śliwkowych • 3 łyżeczki nutelli Sposób przygotowania: 1. Masło ogrzać do temperatury pokojowej. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C. Tortownicę o średnicy

W mojej kuchni
Kruche ciasteczka na Halloween 179

dziećmi je dekorowaliśmy. Ciasteczka są super kruche i bardzo smaczne. U nas w wersji na Halloween, ale oczywiście jeśli użyjemy innych foremek można je piec na przeróżne okazje. Gorąco polecam!!! Składniki: 250g mąki pszennej 100g masła 120g cukru pudru 1 jajko 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub cukru z wanilią 1 łyżeczka proszku do pieczenia Wszystkie składniki połączyć i szybko(...)pieczenia. Ciasteczka włożyć do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni (termoobieg 160) i piec 8-10 minut (aż zaczną się lekko rumienić). Gotowe ciasteczka można posypać cukrem lub polać czekoladą. Smacznego

kuchnia doski
Jagodzianki 153

zawsze pozostaję wierna powiedzeniu, że nadgorliwość jest gorsza od faszyzmu. Eh... dzisiaj to mam chyba pretensje do całego świata... Na pocieszenie pozostaje mi kawałeczek (no dobra, spory kawał) czekolady, a dla Was zostawiam przepis na pyszne jagodzianki. W zeszłym roku także piekłam jagodzianki, jednak nie byłam z nich na tyle zadowolona, aby podzielić się z Wami przepisem. W tym roku(...)Oczywiście wprowadziłam (jak to ja) drobne zmiany, ale są one ledwo zauważalne. Bułeczki upiekłam z połowy porcji. Wyszło mi 6 sporych jagodzianek, ale z powodzeniem można zrobić 8 mniejszych. Gorąco je polecam póki dostępne są świeże jagody :) Składniki: Ciasto drożdżowe: 250 g mąki pszennej 125 ml mleka 25 g cukru 13 dag świeżych drożdży  40 g miękkiego masła

My simple kitchen
Tiramisu 120

serki mascarpone (500 g) 2 paczki biszkoptów 500 ml śmietany 30% kakao 4 żółtka 4 łyżki cukru 8 łyżeczek kawy rozpuszczalnej 3-4 łyżki Amaretto Działamy: 1. Kawę zaparzyć gorącą wodą i ostudzić. 2. Żółtka z cukrem ubijamy na biały krem. 3. Śmietanę ubijamy na sztywno. 4. Na wolnych obrotach miksera rozmieszać mascarpone. 5. Dodać ubite jajka, wolno(...)warstwę nasączonych w kawie biszkoptów, na to obficie strząsnąć kakao, po czym przykryć kremową pierzynką. Powtórzyć kolejną warstwę, aż dojdziecie do wierzchu naczynia. 10. Wierzch deseru można posypać startą czekoladą, czego ja nie uczyniłam, co widać na załączonym obrazku;) 11. Wstawić na kilka godzin, dla wytrwałych - na noc, do lodówki:) fot. Izabela Magdalena fot. Izabela Magdalena Smacznego

Kuchnia smaków
Śniadanie w środku wakacji,zgodnie z wytycznymi Marianowej Akcji i co łączy mnie z uczniami dzień dziś? 155

proszku budyniowego   szklanka mleka(ta po małej nutelli)   Dodatki : owoce   przyprawa korzenna   cynamon   płatki migdałowe Sposób wykonania: 1.Płatki  ze szczyptą soli zalej gorącą wodą/ (ja tam wrzatkiem zalewam przy okazji zalania porannej kawy) uważając by poziom wody nie przekroczył za bardzo poziomu płatków. 2.Poczekaj aż płatki napęcznieją 3.Wwal płatki do garnka,zalej(...)owsianki. 5.Dla gęstości i słodkości dodać 2-3 dojrzałe śliwki. 6.Gdy owsianka zgęstnieje i powoli zacznie "bulgotać"- wyłączyć gaz,przełożyć na talerz. 7.Na talerzu dodać odpowiednią ilość śliwek i czekolady 8.Szamać uważając by się nie poparzyć! Genialnie smakuje posypana płatkami migdałowymi. *tekst pierwotnie publikowany 1 września,importowany na blog w grudniu stąd dziwna data

Fiolka w kuchni
Letnia wariacja czyli Kakaowe Love z malinami i nutką mięty 119

czekolady Dodatkowo: 50 dag malin  świeże listki mięty Polewa kakaowa: 1/4 kostki margaryny lub masła 1/4 szklanki cukru 2 łyżki kakao 1. Masło rozpuszczam w kąpieli wodnej z czekoladą, odstawiam do wystudzenia. Jaja ubijam z cukrem na puszystą masę, przesiewam mąkę z proszkiem do pieczenia i dodaje resztę składników. Miksuje na gładka masę. 2. Formę na babkę z kominem(...)pieczenia 50-60 minut, pod koniec pieczenia zrobić test suchego patyczka, jeśli ciasto jeszcze jest wilgotne zostawić na kolejne 10 minut. 3. Składniki polewy roztapiam i polewam jeszcze gorące zaraz po upieczeniu. Wierzch obficie posypujemy malinami i listkami mięty

Apetyczna babeczka
Czekośliwka 142

Czekośliwkę poznałam u Smakoterapii. Połączenie moich ukochanych powideł śliwkowych i czekolady! To musiało być przepyszne! W pełni przekonał mnie opis o zwycięstwie Czekośliwki nad Nutellą ( z którą walczę już długi czas ). Musiałam spróbować. Opłacało się, też wygrałam ! :) 1 kg bardzo dojrzałych ( przejrzałych ), śliwek węgierek, bez pestek 2-3 łyżki ciemnego kakao lub karobu miód, miodek majowy ( ewent. do dosłodzenia ) Śliwki(...)małym ogniu, często mieszając przez pół godziny. Czynność powtarzamy przez 3 dni lub możemy poprzestać na jednym dniu, aż do osiągnięcia odpowiedniej konsystencji. Nastepnie dodajemy pozostałe składniki i zagotowujemy. Gorącą czekośliwkę przelewamy do wyparzonych słoiczków, zakręcamy i zostawiamy do góry dnem do wystudzenia. Smacznego

Atlas Smaków
Rabarbarowe Oczarowanie 202

Sezon rabarbarowy w pełni, dlatego też zapraszam Was na pyszne ciasto z musem rabarbarowym. Ciasto, które ucieszy każde podniebienie. Polecam gorąco!!! SKŁADNIKI: Biszkopt makowy: 5 jajek, 3/4 szklanki cukru, 3/4 szklanki mąki, 3/4 szklanki suchego maku, 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia, Biszkopt jasny: 2 jajka, 1/2 szklanki cukru, 2/3 szklanki mąki, 3 łyżki oleju, 1/2 łyżki octu(...)wody, 4 łyżki cukru, Masa kakaowa: 2 opakowania budyniu śmietankowego 400 ml mleka, 3 łyżki cukru, 1 kostka masła 1,5 łyżki kakao, 1 kieliszek spirytusu. Dodatkowo: 1/2 tabliczki czekolady mlecznej, 1/2 tabliczki czekolady białej, 4 łyżeczki mleka. PRZYGOTOWANIE: 1. Biszkopt makowy : Białka ubijam na sztywną pianę. Nadal ubijając dodaję cukier oraz po jednym żółtku. Stopniowo dodaję mąkę wymieszaną

Tradycyjna kuchnia Kasi
Pancakes- czyli naleśniki na styl Amerykański :) 133

umiałam. W Stanach wszyscy robią gotowe naleśniki z proszku, do którego dodaje się jajka i mleko, ale po przyjeździe do kraju, gdy proszek się skończył wymyśliłam ten przepis, który gorąco polecam :) Pancakes: 3 jajka 2 ½ szklanki mąki 1 ½ szklanki mleka ½ łyżeczki proszku do pieczenia ½ łyżeczki sody Dodatkowo: Syrop (klonowy lub z mniszka lekarskiego ) Owoce Jajka rozbić trzepaczka, dodać mleko(...)bardzo delikatne) na rozgrzanej patelni, dwustronnie, wylewając łyżką małe placuszki. Amerykanie podają pancakes’y ułożone w piramidkę i polane syropem klonowym, ale   podawane z serkiem waniliowym, owocami, czy czekoladą smakują również wyśmiewicie :) R E K L A M A google_ad_client = "ca-pub-5566741004431373"; /* video */ google_ad_slot = "1319547379"; google_ad_width = 300; google_ad_height

Smakowy Raj
CIASTO CYTRYNOWE - CYTRYNOWIEC NA MĄCE ORKISZOWEJ 278

cukru)+ ksylitol do galaretki(dałam 75g) Jedną szklankę wody zagotować z sokiem wyciśniętym z obydwu cytryn i ksylitolem. Można dać także skórkę startą z 1 cytryny-ja pominęłam. W gorącej wodzie cytrynowej rozpuścić, dokładnie mieszając galaretkę. Do drugiej szklanki wody dodać proszek budyniowy i dokładnie rozmieszać. Następnie rozpuszczony proszek budyniowy wlać do naczynia z galaretką i ugotować budyń(...)dałam 36%) -1 łyżka ksylitolu -1 śmietan-fix (nie trzeba)  Dobrze schłodzoną kremówkę ubić ze śmietan-fixem i cukrem lub ksylitolem na sztywno.  Ponadto: -gorzka lub mleczna czekolada-ja starłam na tarce 2 kostki gorzkiej czekolady Przygotowanie ciasta: Przekrojoną jedną część biszkoptu nasączyć 1/2 przygotowanego ponczu. Na to wyłożyć cały krem cytrynowy, wyrównać. Przykryć drugą częścią biszkoptu, lekko

Smaczne Zdrowe
Tort bounty z truskawkami DLA TATY 356

szklanki mleka 1 łyżeczka oleju 3-4 łyżki domowego cukru waniliowego 200 g wiórków kokosowych 100 g miękkiego masła Polewa: 50 g czekolady gorzkiej min. 60 % kakao 50 g czekolady mlecznej 80 ml śmietanki 30% 0,5 łyżeczki miękkiego masła Poza tym: kilka ładnych truskawek do dekoracji wiórki kokosowe do dekoracji /Szklanka o pojemności 250 ml/ Przygotowanie: Biszkopt upiecz(...)będzie trzeba tego robić. Gotuj kaszę ok 15 minut od zagotowania - aż wchłonie całe mleko i będzie miękka. Zdejmij z ognia. Możesz zostawić bez pokrywki na kilka minut. Gorącą kaszę przełóż do miski i bardzo dokładnie zmiksuj blenderem na gładką masę. Trwa to dobrych kilka minut. Odstaw do przestudzenia. Bardzo miękkie masło utrzyj na jasną puszystą masę. Będzie

Anioszek w kuchni
Bułeczki drożdżowe z pieczarkami 117

W niedzielne jesienne przedpołudnie, gdy mąż pojechał do pracy, a ja mam w końcu dzień wolny od pracy postanowiłam zrobić bułeczki nadziewane pieczarkami. Jeżeli nie zjemy

Kocham Czekoladę
Ryż na wegańskim mleku 89

ryżu na mleku nie jadłam. Jakoś mnie do czegoś takiego nie ciągnęło a moja mama nie raczyła nas słodkościami. Mój małżonek, pewnie już wiecie, to słodki pamper, który uwielbia czekoladę, pudding, budynie ciasta, nutellę i też ryż na mleku. Deserek musi po obiedzie być! Tak na prawdę to nie tylko deser, ale również świetny pomysł na śniadanie. Do przygotowania(...)garnka wsypać ryż, cukier, ekstrakt waniliowy i wlać mleko. Zagotować od czasu do czasu mieszając. Następnie przez jakieś 30 minut gotować pod przykryciem na wolnym ogniu. Podawać gorące

Szybko Tanio Smacznie
Ciasto czekoladowe z jagodami 129

będą zupełnie płynne odstawiamy do wystudzenia. 2. W dużej misce miksujemy jaja z cukrem na puszystą masę, następnie przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao, dodajemy masło z czekoladą oraz mleko, miksujemy do połączenia wszystkich składników. 3. Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy 3/4 ciasta, wrzucamy dwie garście borówek i przykrywamy resztą ciasta. Na wierzch wysypujemy resztę owoców(...)próbę suchego patyczka, jeśli patyk jest jeszcze wilgotny zostawiamy na dodatkowe 10 minut w piekarniku.  Po upieczeniu odstawiamy do wystudzenia. 5. Składniki polewy rozpuszczamy i gotujemy przez chwilę, gorącą polewą zdobimy wierzch ciasta

Apetyczna babeczka
Torcik czekoladowy z malinami 145

przekładamy go na świeży kawałek papieru – dzięki temu łatwo będzie można go przenosić podczas robienia tortu i nie będzie przyklejał się do blatu. Śmietanę kremówkę gotujemy i zalewamy nią czekoladę, kiedy nieco zmięknie mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Zimny biszkopt przekrawamy na dwa blaty. Na brzegi dolnego blatu nakładamy krem – na środek warstwę dżemu. W ten sposób dżem nie będzie wyciekał(...)minut. Nakładamy drugą warstwę kremu, schładzamy w zamrażarce. Ciasto wyciągamy na kratkę i oblewamy czekoladową polewą – musi być ciekła, ale nie powinna być już zbyt gorąca. Najładniejsze maliny odstawiamy do dekoracji. Gotowy tort dekorujemy malinami. Smacznego! ciastkożercy

Ciastkozercy
Energetyczne ciasteczko 136

razowej, będą jeszcze zdrowsze:) - 2 szklanki płatków musli (mogą równie dobrze być czyste płatki pszenne lub inna mieszanka musli) SPOSÓB WYKONANIA: - margarynę roztapiam, ale tak by nie była zbyt gorąca, ma być po prostu roztopiona i płynna -  do miski wbijam jajko, dodaję cukier i dokładnie mieszam dodaję płynną margarynę ponownie mieszam i do tej mieszanki dodaję(...)packi ciasto( grubość zależy od naszych upodobań) - wkładam do piekarnika na 20 min aby były złociste( warto obserwować czas, każdy zna swój piekarnik) - po wystudzeniu spody smaruje roztopioną czekoladą - po ponownym wystudzeniu chowam je do suchego słoika i zamykam ( ale kto je tam długo utrzyma) Smacznego

Basia w kuchni
Bakaliowy Milky Way 339

Lubię eksperymentować w kuchni, dlatego też powstało oto takie pyszne ciasto, które szybko znika z talerza. Bakaliowy Milky Way  SKŁADNIKI: KRUSZONKA orzechy włoskie posiekane -270 g herbatniki w czekoladzie -250 g margaryna -2/3 kost MASA MILKY WAY batony milky way duże 3 szt mleko -1 szkl żelatyna 1 opak (na litr wody) śmietana 36%- 2 szkl cukier(...)Herbatniki posiekać nożem, dodać do orzechów, wymieszać. Masę podzielić na 2 części.  POLEWA  Do miski wybić jajko, dodać kakao, cukier, dobrze zmiksować. Następnie miksując powoli wlewać rozpuszczoną gorącą margarynę, miksować do zgęstnienia polewy  MASA  Batony pokroić na drobno. Mleko zagotować, odlać połowę mleka. Do jednej połowy dodać batony, do drugiej żelatynę, dobrze wymieszać do rozpuszczenia

Kuchnia Danusi

Proponowane wyszukiwania