O chlebkach myślałam już jakiś czas. Pamiętam jak robiłam je po raz pierwszy, to wszystkim bardzo smakowały. Pomyślałam "Może by je tak powtórzyć...?" Ale nie
Kuchnia w czekoladzieSkładniki na spód: 3 jajka 3/4 szklanki cukru 4 łyżki wody 3/4 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 1/2 szklanki wiórków kokosowych
Kocham CzekoladęKolejny mój pomysł na podanie zupy pomidorowej. Łączy ona w sobie świeże pomidory i pyszną, sycącą sakiewkę, która prócz pieczarek zawiera w sobie ser, szynkę raz
Kuchnia w czekoladziePewnie i Wy nieraz mieliście problem co zrobić z resztą farszu, która została po napełnianiu jajek na świąteczny stół. Zawsze można zjeść od razu, ale można
Kuchnia w czekoladziecytryny 200 g cukru Mus truskawkowy 900 g truskawek 90 g cukru 5 łyżeczek żelatyny + 4 łyżki wody 1 łyżka soku z cytryny 100 ml wody Rozpuść masło i czekoladę w kąpieli wodnej. Dodaj cukier, kakao, a następnie jajka i zmiksuj. Na koniec przesiej mąkę i zmiksuj do połączenia składników. Foremkę wyłóż papierem do pieczenia, aż po brzegi. Wyłóż masę(...)minut. Wyjmij z piekarnika i owiń foremkę dwoma warstwami aluminiowej folii. Przygotuj masę serową. Zmiksuj ser z jajkami, cukrem, sokiem z cytryny, wanilią i budynię. Wylej na gorące brownie i wstaw do piekarnika nastawionego na 160ºC. Piecz przez 25 -30 minut. Sernik powinien być dobrze ścięty. Wystaw z piekarnika i ostudź. Żelatynę zalej zimną wodą i odstaw
codojedzeniamargaryny · 10 dag cukru · 2 łyżki kakao lub gorzka czekolada · cukier waniliowy · 1 kostka masła Wykonanie W rondelku rozpuścić mleko z margaryną, dodać cukier, kakao i cukier waniliowy. Wszystko(...)galaretka agrestowa · puszka brzoskwiń Wykonanie Brzoskwinie odsączyć i pokroić w kostkę. Galaretkę wiśniową rozpuścić w 1 szklance gorącej wody, podobnie agrestową - odstawić do wystudzenia. Gdy obydwie galaretki stężeją, pokroić w kostkę. Galaretki cytrynowe rozpuścić w 1/2 litra gorącej wody i ostudzić. Kremówkę ubić i dodać lekko tężejącą galaretkę cytrynową, następnie
Moje Słodkie PiekiełkoPo dzisiejszym wypadzie do naszego lokalnego rynku warzywno-owocowego wróciłam obładowana malinami(podobno z ekologicznej plantacji).Pierwsza myśl, jaka przyszła mi do głowy, to ciasto mocno
Gorący kąsekulubionych przepisów na szybki piernik. Tym razem w wersji bez dodatku miodu. Specjalnie po wyłożeniu ciasta do formy nie wyrównuję jego powierzchni. Wygląda bardzo dostojnie, niemal rustykalnie. Wyrasta podwójnie :-) Gorąco polecam! Czas przygotowywania: około 20 minut Czas pieczenia: około 1 h Ilość porcji: foremka 10/30 cm Składniki: • 2 szklanki mąki pszennej tortowej - 400 g • opakowanie(...)kakao • płaska łyżeczka sody • przyprawy: łyżka cynamonu, płaska łyżeczka czarnego pieprzu, mielonych goździków, kardamonu, szczypta chilli, kardamonu i imbiru. Dekoracja: • 100 g śmietanki 30 % • 100 g gorzkiej czekolady • 40 g migdałów w płatkach
AniaGotuje.plżółtek. Miękkie masło ucieramy z cukrem na puch. Ciągle miksując na najwyższych obrotach dodajemy stopniowo po jednym żółtku. Każde żółtko miksujemy co najmniej 1 minutę. Na koniec łopatką wmieszać czekoladę z migdałami i proszkiem. Osobno ubić białka na sztywną pianę i wmieszać ją szpatułką do utartej masy. Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, zacisnąć obręcz. Ciasto(...)około 30 minut. Upieczone wyjąć i pozostawić do całkowitego wychłodzenia i przekroić ciasto na dwa cienkie blaty. Ostrożnie gdyż są dosyć cienkie. Przygotować piankę. Rozpuścić galaretkę w 250 ml gorącej wody, zostawić do całkowitego ostygnięcia. Serek delikatnie ubić mikserem aby był gładki. Tężejącą galaretkę wlewać powoli do serka ciągle delikatnie miksując. Mieszać do chwili,aż powstanie jednolita masa
Z Kuchni Do Kuchniparującą wodę. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz kakao, następnie przesiać całość. Ubić jaja z cukrem na jasną, puszystą masę. Do ubitych jaj, dodać rozpuszczoną i nieco przestygniętą czekoladę - wymieszać. Następnie dodać mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia - raz jeszcze całość delikatnie wymieszać. Masę przelać do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Piec w 170 stopniach C przez około(...)równej wielkości blaty. Żelatynę zalać zimną wodą, tak by płyn w całości pokrył proszek. Odstawić do napęcznienia, po czym rozpuścić żelatynę w mikrofali lub ustawiając naczynie w garnku z gorącą wodą. Twaróg sernikowy zmiksować z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Dodać rozpuszczoną żelatynę - dokładnie wymieszać. Na koniec dodać ubitą śmietankę - całość delikatnie połączyć. W tortownicy ułożyć blat ciasta czekoladowego
kolorowotorcikowoBardzo wiosenne i lekkie danie, dla osób ceniących sobie zdrowe odżywianie i dbających o figurę przed zbliżającym się letnim sezonem. Składniki na dwie porcje: Na dwie
Kuchnia w czekoladzieBiszkopt 400 g dżem z czarnej porzeczki litr śmietanki 36% 2 łyżki żelatyny 2 łyżki cukru pudru cukier waniliowy SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Żelatynę zalać ¾ szklanki gorącej wody dokładnie wymieszać i odstawić do przestygnięcia. Do schłodzonej śmietany dodać cukier puder orz cukier waniliowy i ubi ć, pod koniec ubijania cały czas miksując wlewa ć zimną żelatynę, ubija ć aż śmietana(...)blat posmarować połową dżemu, następnie dżem posmarować połową bitej śmietany, przykryć drugą częścią biszkoptu, posmarować dżemem z czarnej porzeczki, ponownie dżem posmarować bitą śmietaną. Całość posypać np startą czekoladą lub porzeczkami i schłodzić. rrarossa@gmail.com
RAROSSAPiec w temperaturze 180 stopni, ok 20 min. masa jabłkowa Jabłka obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Galaretki rozpuścić w 3 szklankach wrzątku i do gorącej wrzucić starte jabłka. Kiedy galaretka z jabłkami zacznie tężeć wylać na biszkopt otoczony obręczą. masa śmietanowa Żelatynę namoczyć w 4 łyżkach przegotowanej zimnej wody. Zimną śmietanę ubić na sztywno(...)śmietany i wymieszać, następnie jeszcze jedną łyżkę i wymieszać, na koniec stopniowo dodawać żelatynę do śmietany i mieszać, można mikserem. Śmietanę wyłożyć na stężałą masę jabłkową. Można posypać startą czekoladą, uprażonymi wiórkami kokosowymi lub migdałami
Mix smakutrzech rodzajów mleka - skondensowanego z cukrem, skondensowanego bez cukru i mleka pełnego. Pokryte bitą śmietaną i udekorowane owocami. Słodkie i wręcz ociekające mlekiem, rewelacyjne jako deser w ciepłe i gorące dni. A że wiosna idzie i będzie coraz, coraz cieplej - zachęcam do spróbowania tego oryginalnego, meksykańskiego smakołyku :) ¡Que aproveche! Składniki : 180 g mąki pszennej 550 220 g cukru(...)żółtka 6 białek 300 g mleka pasteryzowanego 500 g mleka zagęszczonego słodkiego 340 g śmietany kremowej 18% (lub mleka zagęszczonego bez cukru) 400 g śmietanki 30% do ubijania owoce, czekolada, orzechy wg gustu do dekoracji odrobina tłuszczu i bułki tartej (lub kaszy manny) do natłuszczenia i obsypania dna foremki Przygotowanie: Z białek ubij pianę na sztywno. W misce wymieszaj żółtka
Grahamka, weka i kajzerkaszkl. fistaszków 3) Krem dyniowo-rzechowo-kokosowy -1 szkl. powyższego kremu dyniowo-orzechowego -4 łyżki gęstej śmietanki kokosowej Dodatkowo -sok z cytryny + woda (do nasączania blatów) -kilka kostek gorzkiej czekolady (do dekoracji) -łyżeczka śmietanki kokosowej (do wykonania oczu i ząbków) BISZKOPT PIERNIKOWY Białka oddzielić od żółtek i ubić w dużej misce na sztywną pianę (z odrobiną soli). Pod koniec ubijania(...)tylko dno tortownicy . Wlać ciasto i piec przez około 30-40 minut w temperaturze 170-180’C (można sprawdzić czy ciasto się dopiekło przy pomocy patyczka). Po upieczeniu, wyjąć gorący biszkopt z piekarnika i spuścić go (w formie) na blat stołu z wysokości ok. 60 cm. Dzięki temu biszkopt nie opadnie. Odstawić do wystygnięcia. Boki biszkoptu oddzielać od formy
Candy Pandas