Kolejny mój pomysł na podanie zupy pomidorowej. Łączy ona w sobie świeże pomidory i pyszną, sycącą sakiewkę, która prócz pieczarek zawiera w sobie ser, szynkę raz
Kuchnia w czekoladziePewnie i Wy nieraz mieliście problem co zrobić z resztą farszu, która została po napełnianiu jajek na świąteczny stół. Zawsze można zjeść od razu, ale można
Kuchnia w czekoladziecytryny 200 g cukru Mus truskawkowy 900 g truskawek 90 g cukru 5 łyżeczek żelatyny + 4 łyżki wody 1 łyżka soku z cytryny 100 ml wody Rozpuść masło i czekoladę w kąpieli wodnej. Dodaj cukier, kakao, a następnie jajka i zmiksuj. Na koniec przesiej mąkę i zmiksuj do połączenia składników. Foremkę wyłóż papierem do pieczenia, aż po brzegi. Wyłóż masę(...)minut. Wyjmij z piekarnika i owiń foremkę dwoma warstwami aluminiowej folii. Przygotuj masę serową. Zmiksuj ser z jajkami, cukrem, sokiem z cytryny, wanilią i budynię. Wylej na gorące brownie i wstaw do piekarnika nastawionego na 160ºC. Piecz przez 25 -30 minut. Sernik powinien być dobrze ścięty. Wystaw z piekarnika i ostudź. Żelatynę zalej zimną wodą i odstaw
codojedzeniamargaryny · 10 dag cukru · 2 łyżki kakao lub gorzka czekolada · cukier waniliowy · 1 kostka masła Wykonanie W rondelku rozpuścić mleko z margaryną, dodać cukier, kakao i cukier waniliowy. Wszystko(...)galaretka agrestowa · puszka brzoskwiń Wykonanie Brzoskwinie odsączyć i pokroić w kostkę. Galaretkę wiśniową rozpuścić w 1 szklance gorącej wody, podobnie agrestową - odstawić do wystudzenia. Gdy obydwie galaretki stężeją, pokroić w kostkę. Galaretki cytrynowe rozpuścić w 1/2 litra gorącej wody i ostudzić. Kremówkę ubić i dodać lekko tężejącą galaretkę cytrynową, następnie
Moje Słodkie PiekiełkoPo dzisiejszym wypadzie do naszego lokalnego rynku warzywno-owocowego wróciłam obładowana malinami(podobno z ekologicznej plantacji).Pierwsza myśl, jaka przyszła mi do głowy, to ciasto mocno
Gorący kąsekulubionych przepisów na szybki piernik. Tym razem w wersji bez dodatku miodu. Specjalnie po wyłożeniu ciasta do formy nie wyrównuję jego powierzchni. Wygląda bardzo dostojnie, niemal rustykalnie. Wyrasta podwójnie :-) Gorąco polecam! Czas przygotowywania: około 20 minut Czas pieczenia: około 1 h Ilość porcji: foremka 10/30 cm Składniki: • 2 szklanki mąki pszennej tortowej - 400 g • opakowanie(...)kakao • płaska łyżeczka sody • przyprawy: łyżka cynamonu, płaska łyżeczka czarnego pieprzu, mielonych goździków, kardamonu, szczypta chilli, kardamonu i imbiru. Dekoracja: • 100 g śmietanki 30 % • 100 g gorzkiej czekolady • 40 g migdałów w płatkach
AniaGotuje.plżółtek. Miękkie masło ucieramy z cukrem na puch. Ciągle miksując na najwyższych obrotach dodajemy stopniowo po jednym żółtku. Każde żółtko miksujemy co najmniej 1 minutę. Na koniec łopatką wmieszać czekoladę z migdałami i proszkiem. Osobno ubić białka na sztywną pianę i wmieszać ją szpatułką do utartej masy. Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, zacisnąć obręcz. Ciasto(...)około 30 minut. Upieczone wyjąć i pozostawić do całkowitego wychłodzenia i przekroić ciasto na dwa cienkie blaty. Ostrożnie gdyż są dosyć cienkie. Przygotować piankę. Rozpuścić galaretkę w 250 ml gorącej wody, zostawić do całkowitego ostygnięcia. Serek delikatnie ubić mikserem aby był gładki. Tężejącą galaretkę wlewać powoli do serka ciągle delikatnie miksując. Mieszać do chwili,aż powstanie jednolita masa
Z Kuchni Do Kuchniparującą wodę. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz kakao, następnie przesiać całość. Ubić jaja z cukrem na jasną, puszystą masę. Do ubitych jaj, dodać rozpuszczoną i nieco przestygniętą czekoladę - wymieszać. Następnie dodać mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia - raz jeszcze całość delikatnie wymieszać. Masę przelać do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Piec w 170 stopniach C przez około(...)równej wielkości blaty. Żelatynę zalać zimną wodą, tak by płyn w całości pokrył proszek. Odstawić do napęcznienia, po czym rozpuścić żelatynę w mikrofali lub ustawiając naczynie w garnku z gorącą wodą. Twaróg sernikowy zmiksować z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Dodać rozpuszczoną żelatynę - dokładnie wymieszać. Na koniec dodać ubitą śmietankę - całość delikatnie połączyć. W tortownicy ułożyć blat ciasta czekoladowego
kolorowotorcikowoBardzo wiosenne i lekkie danie, dla osób ceniących sobie zdrowe odżywianie i dbających o figurę przed zbliżającym się letnim sezonem. Składniki na dwie porcje: Na dwie
Kuchnia w czekoladzieBiszkopt 400 g dżem z czarnej porzeczki litr śmietanki 36% 2 łyżki żelatyny 2 łyżki cukru pudru cukier waniliowy SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Żelatynę zalać ¾ szklanki gorącej wody dokładnie wymieszać i odstawić do przestygnięcia. Do schłodzonej śmietany dodać cukier puder orz cukier waniliowy i ubi ć, pod koniec ubijania cały czas miksując wlewa ć zimną żelatynę, ubija ć aż śmietana(...)blat posmarować połową dżemu, następnie dżem posmarować połową bitej śmietany, przykryć drugą częścią biszkoptu, posmarować dżemem z czarnej porzeczki, ponownie dżem posmarować bitą śmietaną. Całość posypać np startą czekoladą lub porzeczkami i schłodzić. rrarossa@gmail.com
RAROSSAPiec w temperaturze 180 stopni, ok 20 min. masa jabłkowa Jabłka obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Galaretki rozpuścić w 3 szklankach wrzątku i do gorącej wrzucić starte jabłka. Kiedy galaretka z jabłkami zacznie tężeć wylać na biszkopt otoczony obręczą. masa śmietanowa Żelatynę namoczyć w 4 łyżkach przegotowanej zimnej wody. Zimną śmietanę ubić na sztywno(...)śmietany i wymieszać, następnie jeszcze jedną łyżkę i wymieszać, na koniec stopniowo dodawać żelatynę do śmietany i mieszać, można mikserem. Śmietanę wyłożyć na stężałą masę jabłkową. Można posypać startą czekoladą, uprażonymi wiórkami kokosowymi lub migdałami
Mix smakutrzech rodzajów mleka - skondensowanego z cukrem, skondensowanego bez cukru i mleka pełnego. Pokryte bitą śmietaną i udekorowane owocami. Słodkie i wręcz ociekające mlekiem, rewelacyjne jako deser w ciepłe i gorące dni. A że wiosna idzie i będzie coraz, coraz cieplej - zachęcam do spróbowania tego oryginalnego, meksykańskiego smakołyku :) ¡Que aproveche! Składniki : 180 g mąki pszennej 550 220 g cukru(...)żółtka 6 białek 300 g mleka pasteryzowanego 500 g mleka zagęszczonego słodkiego 340 g śmietany kremowej 18% (lub mleka zagęszczonego bez cukru) 400 g śmietanki 30% do ubijania owoce, czekolada, orzechy wg gustu do dekoracji odrobina tłuszczu i bułki tartej (lub kaszy manny) do natłuszczenia i obsypania dna foremki Przygotowanie: Z białek ubij pianę na sztywno. W misce wymieszaj żółtka
Grahamka, weka i kajzerkaszkl. fistaszków 3) Krem dyniowo-rzechowo-kokosowy -1 szkl. powyższego kremu dyniowo-orzechowego -4 łyżki gęstej śmietanki kokosowej Dodatkowo -sok z cytryny + woda (do nasączania blatów) -kilka kostek gorzkiej czekolady (do dekoracji) -łyżeczka śmietanki kokosowej (do wykonania oczu i ząbków) BISZKOPT PIERNIKOWY Białka oddzielić od żółtek i ubić w dużej misce na sztywną pianę (z odrobiną soli). Pod koniec ubijania(...)tylko dno tortownicy . Wlać ciasto i piec przez około 30-40 minut w temperaturze 170-180’C (można sprawdzić czy ciasto się dopiekło przy pomocy patyczka). Po upieczeniu, wyjąć gorący biszkopt z piekarnika i spuścić go (w formie) na blat stołu z wysokości ok. 60 cm. Dzięki temu biszkopt nie opadnie. Odstawić do wystygnięcia. Boki biszkoptu oddzielać od formy
Candy PandasMimo, że pogoda za oknem nie dopisuje, warto na przełamanie zrobić lody, dzisiaj zdrowsza wersja tego przysmaku, wystarczy zblendować banany z maślanką i kakaem, a na wierzchu polać czekoladą z rozpuszczonego oleju kokosowego i posypać orzechami, jeśli nie macie specjalnych foremek do lodów można użyć plastikowych kubeczków. Składniki : lody: 2 szklanki maślanki 2 banany 3 łyżki(...)kokosowego orzechy ziemne do dekoracji Przygotowanie : Składniki na lody zblendować przelać do foremek lub kubeczków i wstawić do zamrażarki na kilka godzin. Po tym czasie wyjmujemy foremki polewamy gorącą wodą i wyjmujemy lody, układamy je na papierze do pieczenia i polewamy przygotowaną polewą (stapiamy w garnku olej i mieszamy z kakaem) posypujemy posiekanymi orzechami, jemy od razu. Smacznego
zdrowa vege kuchniawłoskiego i ułożyć na dnie tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Ponownie wstawić do lodówki na czas przygotowania ciasta czekoladowego. Żółtka ubić z połową cukru na gęstą i puszystą masę.Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej ,przestudzić i połączyć delikatnie z żółtkami .Mąkę ,proszek i kakao ,przesiać i dodawać do masy żółtkowej. Białka ubić z drugą połową cukru i delikatnie wmieszać(...)stopniach przez około 30 minut. Ciasto po przestudzeniu polać polewą czekoladową. Mleko ,masło i cukier włożyć do małego rondelka ,doprowadzić do zagotowania na małym ogniu ciągle mieszając.Gorącą polewą polać ciasto. Przepis z bloga : Mniam Mniam
Ladylaura.