przepadałam za porzeczkami, zwłaszcza czarnymi, bardzo zachwycał mnie ich wygląd, ale smak pozostawiał wiele do życzenia. Skomponowane soki kończyły na półce spiżarni i czekały na zimę, aby w gorącej herbacie przywołać letnie wspomnienia. Dziś z radością witam porzeczki na straganach, zjadam na surowo, dodaję do owsianki, przetwarzam na konfitury, musu i soki. Składniki na ok 20 szt Czas(...)przygotowania: 25 min 125 g masła 150 g mąki pszennej 3 łyżki mąki dyniowej * 150 g cukru 1 jajko 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 100 g posiekanej gorzkiej czekolady 150 g czerwonej porzeczki Mus porzeczkowy 400 g czerwonych porzeczek 110 g cukru 1 łyżka soku z cytryny *mąkę dyniowa można kupić w sklepach ze zdrową żywnością lub zrobić samemu
Słodki Kompromisczekolada powinna byc połamana w kosteczki, a masło pokrojone). Następnie stawiamy miskę na garnku z gotującą się wodą(na małym ogniu), tak- aby dno miski nie dotykało wody. Od czasu do czasu mieszamy, aż wszystko się rozpuści i wszystkie składniki połączą się ze spobą w gładką masę. Gotowy Ganache zestawiamy z garnka do lekkiego przestygnięcia. (Ciasto oblewamy nie gorącym
Domowe Tortydzień jest jak świeżo upieczone - chciałam się przekonać, czy kolejnego dnia też takie będzie). Dodatek cukinii może wzbudzać mieszane uczucia, ale zapewniam, że nic a nic jej nie czuć! Gorąco polecam! SKŁADNIKI: (forma ok 22x33 cm) 115g miękkiego masła 1/2 szkl oleju 250g cukru 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 1 łyżeczka sody(...)szkl gęstej śmietany (u mnie 18%) lub jogurtu naturalnego 300 g mąki pszennej 3 czubate łyżki kakao 35 dag cukini bez skórki 60 g czekolady (u mnie mleczna z orzechami) 1. Masło zmiksować na puch, cały czas miksując dodawać po trochu olej, a następnie kolejno cukier, ekstrakt waniliowy, sodę, proszek do pieczenia, sól, jajka, śmietanę
Kto ugości moich gości?będzie dobre, ale smak będzie nieco inny) szklanka mleka lub mleka sojowego + do spienenia 10 kostek lodu 4 czekoladowe herbatniki 1/4 szklanki gorącej wody SPOSÓB PRZYGOTOWANIA 1. W gorącej wodzie rozpuścić kawę oraz orca spice chai. 2. W blenderze umieścić lód, mleko oraz kawę. Zblendować. 3. Kiedy składniki sie połączą dodać pokruszone dość drobno herbatniki i blendować(...)sekund. 4. Kawę przelać do szklanek/ słoiczków zostawiając ok 4 cm. 5. Spienić mleko i delikatnie łyżeczką wyłożyć piankę na przygotowaną wcześniej kawę. 6. Można posypać starta czekoladą lub kakao. Smacznego
DefinicjaSmaku180C przez ok. 35-40 minut ( do suchego patyczka ). Odstawiamy do ostudzenia , a następnie odwracamy do góry nogami. MASA KOKOSOWA : Do garnka wlewamy śmietanę i dodajemy połamaną białą czekoladę. Roztapiamy w kąpieli wodnej , studzimy. Do wystudzonej ( ale nie zimnej! ) dodajemy śmietanki ” Śnieżki ” ( proszek ) i dokładnie mieszamy. Dodajemy kokos i pokruszone drobno ciastka śmietankowe. Wszystko razem dokładnie mieszamy. Przygotowaną(...)masą pokrywamy biszkopt ( umieszczony w obręczy tortownicy ). Delikatnie wygładzamy i posypujemy lekko podprażonymi wiórkami ( + ew. płatkami migdałów ). Wkładamy do lodówki na ok. 2 godziny. Kroimy lekko namoczonym w gorącej wodzie nożem – będzie łatwiej. Smacznego
Ostra na Słodkoczekoladzie (łatwych do połamania) 1/2 kg dobrego mielonego sera 1 szklanka cukru pudru 1 kostka masła lub margaryny 4 łyżki żelatyny ok. 1 szklanka mleka 1 opakowanie galaretki dowolne owoce, rodzynki kilka kropel olejku migdałowego Tortownicę o średnicy 21 cm wysmarować masłem, na dno wysypać część połamanych ciastek. Żelatynę zalać niewielką ilością gotowanej, wystudzonej wody, gdy napęcznieje zalać gorącym
Praktyczna plłyżeczka proszku do pieczenia SKŁADNIKI NA KREM CHAŁWOWY: 250 ml. śmietany kremówki 250 g. serka mascarpone 300 g. chałwy naturalnej lub waniliowej DODATKOWO: konfitura wiśniowa 480 g. tabliczka mlecznej czekolady 4 łyżki wódki 2 łyżki wiórków kokosowych DO NASĄCZANIA: Słaba, lekko posłodzona herbata. Uwaga!: Nasączamy herbatą tylko górę tortu! Pierwszy i drugi biszkoptowy blat wchłonie sok z konfitury! Wykonanie Tortu(...)biszkopt nie opadł, po wyjęciu z piekarnika, należy zrzucić go z wysokości ok 50 cm .[Naprawde nie bójcie się tego sprawdzonego triku. Śmiało upuście tortownicę z wyskości kolan- a gorące powietrze uwolni się i nie zaśsie biszkoptu do środka!] Pozostawiamy do wystygnięcia, a następnie delikatnie wyjmujemy z formy. KREM CHAŁWOWY: Przekładamy do miski serek mascarpone i przez chwilę
Domowe Tortykremówki 36 % 250 g serka mascarpone 1 płaska łyżka cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny 15 sztuk białych "Michałków" Dodatkowo: ok. 30 sztuk herbatników zwykłych 5-10 dkg białej czekolady do dekoracji 1. Obrane, oczyszczone gruszki zetrzeć na tarce lub pokroić w drobną kostkę. Wsypać do garnka, dolać wodę, doprowadzić do wrzenia i ciągle mieszając gotować delikatnie ok. 10 minut(...)formy. Wylać tężejącą masę gruszkową. Od razu wyłożyć warstwę herbatników, lekko docisnąć. Odłożyć do lodówki. Teraz można zacząć robić krem. 4. Żelatynę rozpuścić w 50 ml gorącej wody. Cukierki pokruszyć lub drobno pokroić. Serek rozetrzeć z łyżką cukru pudru. Dobrze schłodzoną śmietanę ubić na sztywno, zmniejszyć obroty i dodawać po łyżce serek mascarpone ( ma to trwać
Maślane ciasteczkoKolejna tłustoczwartkowa propozycja, która już jakiś czas temu podbiła internet. Ja zwróciłam na nią uwagę u Asi . Jej przygotowanie zajmuje tak niewiele czasu i jest tak
Kuchnia w czekoladzieWystarczy odrobina kreatywności, żeby powstało ciasto wyjątkowo smaczne. Sernik ten to wariacja na temat sernika na białkach ; spód jest taki sam, jak w serniku Tiramisu . Najsmaczniejsza
Przepisy AleksandryBanalnie proste do przygotowania ciasto czekoladowo-biszkoptowe z kremem śmietanowo-truskawkowym polane gorzką czekoladą - niebo w gębie! Przepis dodaje do akcji milion smaków truskawek . Składniki: biszkopt 4 jajka (rozmiar L) 1/2 szklanki cukru ponad 1/2 szklanka mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cukru waniliowego 5 łyżek gorzkiego kakao mus truskawkowy 1/2 kg truskawek bez szypułek(...)wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piec około 15 minut w 180 °C . W międzyczasie truskawki i cukier zmiksować. Masę wlać do rondelka i podgrzać. Gdy będzie gorąca to powoli wlać do niej rozpuszczoną żelatynę (ja rozpuszczam żelatynę w 1/3 szklance wrzącej wody) i już nie gotować. Przygotowaną masę ostudzić. Upieczone ciasto przestudzić. Następnie durszlak
Ugotowaćmleka mieszamy budynie i cukier puder,wylewamy na gotujące się mleko,mieszamy do zgęstnienia .Studzimy .Masło ucieramy na puch i dodajemy stopniowo budyń miksując. POLEWA Czekoladę łamiemy,stawiamy nad kąpielą wodną,dodajemy mleko i masło. mieszamy do uzyskania gładkiej polewy. Studzimy. SKŁADANIE GRZYBKÓW Kapelusz nadziewamy kremem,doklejamy kółko z dziurką,i stawiamy kapelusze ,potem je smarujemy polewą(...)wstawiamy do lodówki,jak polewa się zetnie wtykamy nóżkę *** możemy też przygotować jadalne muchomory lukier barwimy czerwonym barwnikiem,smarujemy nim kapelusze,kropki robimy z kremu. Polecam gorąco grzybki ;) Są pracochłonne ale warto nimi przywitać jesień, która tuż tuż :) Smacznego
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuCiasto na tortownicę o średnicy: 23 cm Zaskakująco wilgotne i idealne na letnie wieczory! Gorąco zachęcam do wypróbowania tego przepisu, jest niezwykle prosty a daje tyle radości :) Składniki: 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki oleju kokosowego 2 łyżki dobrej jakości kakao w proszku 1 szklanka mleka sojowego 1 szklanka cukru trzcinowego 1 łyżeczka sody 2 łyżki(...)czekoladowych kropelek (50% kakao) 300 g malin 200 g borówek Na polewę: 1 tabliczka gorzkiej czekolady 1 łyżka oleju kokosowego Do posmarowania blachy: Odrobina oleju kokosowego Odrobina mąki Do ozdobienia: Ulubione owoce - w moim przypadku dorodne maliny i borówki (należy część odsypać) Przepis: Do misy dodajemy mąkę, sodę, cukier, czekoladowe kropelki oraz kakao. Całość mieszamy aż wszystkie składniki się połączą
Emcia Pichcimoment, żeby choć na chwilę wyrwać się z domu. No bo ile można siedzieć w czterech ścianach...? Nawet, jeśli jest mnóstwo ciekawych rzeczy do roboty. Bo można poczytać, pijąc gorącą herbatę i jedząc słodkie ciasteczka, grać na PS, jeśli C. akurat jest w domu (bez niego nie wydaje mi się to zabawne ani ciut), oglądać seriale, przeglądać książki kulinarne(...)idealne, a i C. się ucieszy po powrocie do domu. Przepis znalazłam w niepozornej książeczce Favoritter bagværk i od razu wiedziałam, że to jest to . Płatki owsiane, wanilia, mnóstwo czekolady. W oryginalnym przepisie było jej dwa razy więcej, ja jednak całkowicie zrezygnowałam z ciemnej na rzecz mlecznej - w końcu ciasteczka robiłam z myślą o dzieciach. C. się w nich
Pożeraczka, czyli raz adobrzegruszek 0,8 kg jabłek 150 g cukru 2 łyżki świeżo startego imbiru skórka otarta z 2 cytryn sok wyciśnięty z 2cytryn 4 łyżeczki żelatyny Krem czekoladowy: 150 g czekolady 250 g serka mascarpone Gruszki w czerwonym winie: 3 gruszki 1,5 szklanki czerwonego wina 3 łyżki cukru 1 laska cynamonu 6 goździków skórka otarta z 1 pomarańczy Wykonanie(...)ogniu aż owoce puszczą sok. Dodać imbir, skórkę i sok z cytryny. Gotować aż część owoców się rozpadnie. Dodać żelatynę zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ja żelatynę dodawałam do gorących owoców i dokładnie mieszałam aż żelatyna się rozpuści. Nadzienie zostawić do ostygnięcia. 3. Wcześniej przygotowane ciasto wypełnić nadzieniem owocowym, Wstawić do lodówki aż owoce stężeją. 4. Przygotować gruszki
Mama Gotujeprażonych jabłek * 2 galaretki cytrynowe Masa mleczna 160 g mleka w proszku 140 g cukru pudru 250 g masła 2 żółtka 9 łyżek zimnej wody Polewa czekoladowa 150 g czekolady mlecznej 5 łyżek mleka 1 łyżka masła Biszkopt Białka oddzielamy od żółtek, dodajemy sól i ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier, nie przerywając ubijania. Następnie dodajemy(...)podłogę z wysokości około 60 cm. Odstawiamy do ostygnięcia. Boki biszkoptu oddzielamy od tortownicy dopiero po całkowitym wystudzeniu ciasta. Masa jabłkowa Jabłka przekładamy do rondelka i podgrzewamy. Kiedy będą gorące dodajemy galaretki i mieszamy do momentu, aż galaretki się rozpuszczą. Tak przygotowane jabłka wykładamy na biszkopt i równamy. Wstawiamy do lodówki, aby masa stężała. Masa mleczna Żółtka przekładamy
Wędrówki po kuchnipomocą łyżki – ja skrapiam spryskiwaczem – to bardzo wygodny sposób. Na jeden blat biszkoptu wykładamy ubitą masę i wyrównujemy. Przykrywamy drugim biszkoptem. Puszkę kajmaku wstawiamy do garnka z gorącą wodą i zostawimy na 5 minut. Wyjmujemy i mieszamy kajmak (ciepły zrobi się płynny i będzie nam łatwiej rozsmarować go). Smarujemy wierzch ciasta warstwą kajmaku. Rozsypujemy posiekane orzechy włoskie(...)lodówki na co najmniej dwie godziny, aby ciasto lepiej się kroiło. Przepis inspirowany ciastem od Pieczarka Mysia Zobacz także: Włoska pokusa Wszystko co dobre w jednym cieście - migdały, czekolada, mak... Czekoladowy tort Pavlovej Tort Pavlovej to beza udekorowana bitą śmietaną i owocami, k... Czekoladowa chmura Gdy podarowałam kiedyś mamie książkę "Nigella gryzie&qu... Sernik z sosem malinowym Sernik
Poezja smakupołówki. Ułożyłam je w tortownicy na zastygłej masie budyniowej. Na truskawki delikatnie wylałam tężejącą galaretkę. Wstawiłam do lodówki, żeby galara teka zastygła. Galaretkę cytrynową rozpuściłam w 1 szklance gorącej wody i odstawiłam do wystudzenia. Mleko skondensowane zmiksowałam na dużych obrotach miksera, żeby powstał kremowy mus. Wlałam do niego tężejącą (ale płynną) galaretkę. Jeszcze raz zmiksowałam do połączenia się składników(...)Jeśli galaretka na truskawkach już zastygła to można już wylać na nią mus. Tortownicę wstawiłam do lodówki na kilka godzin do całkowitego stężenia. Wierzch udekorowałam truskawkami i płatkami białej czekolady. Polecam taki torcik na każdą okazję i... bez okazji, bo jest delikatny, smaczny i ładnie wygląda. Zróbcie i rozkoszujcie się jego smakiem. Życzę smacznego! Krys Dziękuję za odwiedziny na moim
Kuchnia u Krysiweekend. Składniki 1 kg sera do serników ok. 2 opakowania Pałeczek orzechowych firmy Cukry Nyskie 2-3 łyżki cukru pudru 2 łyżki żelatyny 1. Żelatynę zalewamy 5 łyżkami gorącej wody. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. 2. Ser dokładnie mieszamy z cukrem pudrem. 3. 1,5 opakowania pałeczek orzechowych rozdrabniamy w malakserze lub bardzo drobno kroimy. 4. Wszystkie składniki łączymy(...)Masę serową przekładamy do tortownicy o średnicy 18 cm. Wkładamy do lodówki na noc. 6. Kiedy ciasto dobrze stężeje, delikatnie zdejmujemy rant i dekorujemy pozostałymi wafelkami, cukrowymi posypkami lub czekoladą. Smacznego życzy Kategoria: Ciasta , Przepisy , Słodkości i desery Tagged: Cukry Nyskie , dla dzieci , gotowanie z dzieckiem , na szybko , na zimno , ser , sernik , wafle , żelatyna
Fiołkowa Kuchnia Małgorzatyganache czekoladowym wprost rozpływa się w ustach. Fenomenalny piernik, który nie musi dojrzewać i który pobije na głowę wiele innych świątecznych wypieków. Takiego wypieku nie dostaniecie w żadnej piekarni, gorąco polecam! :-) Składniki (foremka o wymiarach 14 x 24 cm): 125 g masła 1 szklanka cukru pudru 2 łyżki miodu 2 łyżki dżemu z leśnych owoców opakowanie naturalnej przyprawy(...)łyżeczki sody oczyszczonej 2 łyżki Inki Klasycznej 230 ml mleka 2 jaja 300 g mąki pszennej polewa: 70 ml śmietany kremówki 30% 100 g dobrej mlecznej czekolady płaska łyżka Inki Klasycznej orzechy, migdały, skórka pomarańczowa do ozdobienia wierzchu Do przełożenia - 200 g dżemu z leśnych owoców. Wykonanie: Masło wraz z cukrem umieścić w rondlu i podgrzewać aż do rozpuszczenia
Poezja Smaków - blog kulinarnyszkl zimnej wody, odstawić na kilka min. do napęcznienia. Podgrzać a gdy się rozpuści połączyć z białą czekoladą. Ostudzić. 100ml śmietanki ubić i cały czas miksując dolewać ostudzoną białą czekoladę. Masę wylać na spód ciasteczkowy. Odstawić do lodówki do stężenia. Warstwa śmiet.-truskawkowa: truskawki umyć, obrać i zmiksować na gładki mus. Żelatynę namoczyć w 1/4 szkl zimnej wody, gdy napęcznieje(...)podgrzewać do rozpuszczenia. Wymieszać z truskawkami. Śmietankę ubić z cukrem pudrem, cały czas miksując wlewać mus truskawkowy. Masę wylać na stężoną warstwę białą. Warstwa truskawkowa: Galaretkę rozpuścić w 200ml gorącej wody, wymieszać ze zmiksowanymi truskawkami. Wylać na warstwę śmiet-truskawkową. Odstawić do lodówki do stężenia. Przed podaniem torcik udekorować śmietanką ubitą z cukrem pudrem i smietanfixem oraz truskawkami
Smakołyki AsiNie masz pomysłu na zdrowy i szybki obiad? A może masz ochotę na brokuła w innym wydaniu? Zapraszam na penne z sosem brokułowym. Idealne na chłodne
Kuchnia w czekoladziełyżki kawy rozpuszczalnej 5 łyżeczek żelatyny 5 łyżek zimnej wody 1/2 szklanka wrzątku 50ml likieru kawowego 2 łyżeczki cukru 8 czekoladek merci kawowych lub 16 kostek zwykłej mlecznej czekolady 150ml mleka 3.2% 1 op bitej śmietany w proszku Sposób przygotowania: Serki łączymy z jogurtem i dzielimy na dwie równe części. Jedną łyżkę kawy zaparzamy 1/2 szklanki wody i pozostawiamy(...)ostudzenia. Drugą łyżkę kawy zalewamy do 3/4 wysokości, słodzimy i dolewamy 20ml likieru kawowego. Żelatynę zalewamy 5 łyżkami zimnej wody, mieszamy, pozostawiamy na ok 5 minut i zalewamy gorącą wodą. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Lekko studzimy. Do jednej części kremu serowo-jogurtowego stopniowo dodajemy przestudzoną kawę bez cukru, a następnie 1/2 rozpuszczonej żelatyny. Przelewamy po równo do szklanek
Kuchnia w czekoladzieBlok czekoladowy- to smak dzieciństwa dla mnie :) Zrobiłam go z połowy składników, a zamiast orzechów, które powinny być w każdej czekoladzie (oczywiście dla mnie) dodałam suszone wiśnie. Wyszło bardzo smacznie :) Składniki: 200 g niebieskiego mleka w proszku (sypkiego), 1/3 szklanki cukru, 70 g masła, 1/4 szklanki wody, 3-4 łyżki kakao, 1 garść suszonych wiśni, 200 g herbatników- u mnie(...)maślane pełnoziarniste. Przygotowanie: W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy cukier i wodę. Podgrzewamy, aż cukier się rozpuści na małym ogniu. Do gorącego masło dolewamy wodę, dodajemy kakao i mleko w proszku. Mieszamy. Następnie dodajemy suszone wiśnie i pokruszone herbatniki (łamałam każdy na 3 lub 4 kawałki). Mieszamy, tak by wszystkie herbatniki były obtoczone masą. Przekładamy do jakiegoś małego pojemniczka
Aga w kuchnimigdałowego na nadzienie 350 g białego maku (w sklepie nie dostałam białego więc piekłam z niebieskiego) 100 g masy marcepanowej (u mnie dwa batoniki marcepanowe, z których odkroiłam czekoladę) 100 gramów cukru 100 gramów miodu 50 gramów masła 100 gramów orzechów włoskich 100 gramów płatków migdałowych 60 gramów kandyzowanej skórki pomarańczowej 70 gramów rodzynek 2 jajka 8 okrągłch(...)biszkoptów 3 szklanki mleka do gotowania maku dodatkowo jajko roztrzepane z wodą w proporcji 1:1 - do posmarowania rogalików przed włożeniem do piekarnika 2 szklanki cukru pudru, 5 łyżek gorącego mleka, 3 krople aromatu wanilii - na lukier posiekane orzechy lub migdały - do posypania Robimy ciasto: Drożdże rozpuścić z 1 szklanką lekko ciepłego mleka i łyżką cukru
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comoliwek. Zupa krem jak na ten aksamitny rodzaj dania przystało smakuje zarówno na gorąco jak i na zimno. To jest chyba główna różnica bo tradycyjnego barszczu z uszkami w temperaturze "nie parującej" sobie nie wyobrażamy. I tak, jak barszcz musi być gorący tak tą zupkę spokojnie można jeść bez podgrzewania. Jeśli chodzi o smak, jest mocno(...)tradycyjne, buraczane posmaki CZOSNKIEM w ilości pokaźnej. No i odrobina oliwek. Brzmi dziwnie? Burak i oliwki? Może i nietypowe (zresztą umówmy się, że jak można jeść np. czekoladę z chilli lub mięso z owocami to znaczy, że w kuchni nie ma słowa "nietypowe") ale para z nich wyśmienita! :))) Panna oliwka może burakowi w głowie zawrócić. Zresztą
Wypisz Wymalujgarnka , dodajemy miękkie masło i cały czas mieszając rozpuszczamy je w kąpieli wodnej , studzimy. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia , dodajemy jajka i cukier. Dodajemy roztopioną , lekko przestudzoną czekoladę i wszystko razem dokładnie miksujemy. Przygotowaną masę wlewamy do foremek na muffinki do 3/4 wysokości. Pieczemy ok. 20 min / 180C. Nie pieczemy do ” suchego patyczka” , gdyż babeczki mają być(...)PRALINOWY : Do miski wlewamy żółtka , dodajemy cukier puder , skrobię kukurydzianą i pół szklanki mleka – dokładnie miksujemy. Resztę mleka gotujemy , a następnie ubijając masę jajeczną wlewamy cieniutkim strumieniem gorące mleko. Grzejemy na wolnym ogniu , cały czas mieszając , aż powstanie konsystencja budyniu. Przykrywamy folią , by na górze nie zrobiła nam się twarda skorupa i odstawiamy do przestudzenia
Ostra na Słodko