opakowanie budyniu śmietankowego 1/2 kostki margaryny torebka herbatki miętowej Pianka: 250ml śmietanki kremówki 1 galaretka agrestowa 1 szklanka wody Dodatkowo: 20 herbatników 30g gorzkiej czekolady Wykonanie zajęło mi w sumie jakieś dwie godziny, łącznie z pieczeniem, studzeniem ciasta, budyniu i galaretki. Do rzeczy: gotujemy szklankę mleka na krem i zaparzamy w niej torebkę mięty(...)łyżką, przynajmniej tak twierdzi moja mama). Biszkopt wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 20 minut. Po upieczeniu studzimy. W czasie pieczenia ciasta rozpuszczamy galaretkę w szklance gorącej wody. Studzimy. Margarynę przeznaczoną na krem ucieramy z cukrem. Stopniowo dodajemy zimny budyń miętowy. Gotowy krem przekładamy na biszkopt kakaowy. Kolejna warstwa to herbatniki- na moją blaszkę mieści się dokładnie
Wrzosowa Polanałyżeczka proszku do pieczenia Delecta masa w środku 2 galaretki malinowe 3 i 1/2 szklanki wrzącej wody ok. 300 g malin 120 g borówek dekoracja 1 tabliczka białej czekolady (100 g) kuleczki zbożowe w różowej skorupce Delecta Biszkopt Białka oddzielić od żółtek. Białka przelać do miski i ubić za pomocą miksera na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać powoli drobny(...)pieczenia. Formę do pieczenia wyłożyć papierem. Wylać przygotowane ciasto. Ewentualnie wyrównać. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180. Piec około 15-18 minut. Biszkopt musi lekko się zarumienić. Gorący biszkopt przełożyć do góry nogami na ręcznik kuchenny, oderwać papier do pieczenia i delikatnie zrolować ciasto (krótsze boki). Pozostawić w takiej pozycji do ostygnięcia. Masa w środku W międzyczasie galaretkę
Ugotowaćłyżki cukru 200 g serka homogenizowanego waniliowego 3/4 szkl. mleka w proszku 1-2 płaskie łyżeczki żelatyny 50-65 g czekolady mlecznej 2 mleczne wafelki Lusette Dodatkowo: 150 g czekolady mlecznej lub gorzkiej 1 łyżeczka oleju kokosowego 1 wafelek mleczny Lusette Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy po łyżce cukru i miskujemy dalej, aż do jego rozpuszczenia. Następnie dodajemy(...)pieczenia do masy jajecznej, delikatnie mieszamy szpatułką. Wylewamy na blaszkę tzw piekarnikową (wyłożoną papierem do pieczenia) i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około 20-25 minut. Gorące ciasto wyciągamy z blachy, delikatnie zdejmujemy papier. W przypadku gdyby „skórka” biszkoptu oddzielała się od niego, ją również delikatnie usuwamy (ciasto będzie się ładniej prezentowało
Smaki Na Talerzupolać czekoladą, lukrem. Kształty, oprócz klasycznych kwadratów, rożków to ślimaczki, rolady, skośne zawijasy, kształtem przypominające faworki lub wymyślne muszelki. Taka słodycz nie kosztuje wiele czasu gdy skorzystamy z gotowego ciasta francuskiego. Niespodziewani goście nie muszą czekać na poczęstunek! Dziś kwadratowe chrupiące ciastka francuskie wypełnione dżemem jagodowym z domowej spiżarni posypane delikatnie cukrem waniliowym i trzcinowym. Gorące wspaniałe
Zasmakuj Kuchnidodać rozpuszczoną czekoladę. Mieszać tylko do momentu połączenia się składników. Masę wylać na spód z ciastek. Na wierzchu ułożyć maliny (jeśli były mrożone nie ma potrzeby wcześniej ich rozmrażać) i delikatnie wcisnąć je w masę. Piekarnik nagrzać do 180°C. Sernik piec w kąpieli wodnej (na dno piekarnika lub na blachę pod sernikiem wstawić formę z gorącą wodą
Bulliogorącej wody rozpuszczamy żelatynę, lekko studzimy i wlewamy do owocowego musu. Mieszamy i chłodzimy min. godzinę w lodówce. Mus powinien zacząć gęstnieć. Śmietanę ubijamy na sztywno i łączymy z musem. Wylewamy na upieczony i ostudzony spód. Chłodzimy minimum 2 godziny tak by mus stężał. Kroimy i podajemy. Możemy przed podaniem udekorować truskawkami lub tartą czekoladą
Dzieje kuchennej Wiewióryszkl. gorącej wody 3 łyżki cukru sok z jednej cytryny 1 łyżka wódki (opcjonalnie) Dodatkowo: puszka gotowej masy kajmakowej Biszkopt czekoladowy przekrawamy na pół i zwilżamy ponczem. Wykładamy 2/3 masy kawowej, przykrywamy ciastem orzechowym, na którym rozsmarowujemy masę kajmakową i przykrywamy drugą częścią biszkoptu. Boki i wierzch smarujemy pozostałym kremem kawowym. Dekorujemy dowolnie, można polać czekoladą, lub np udekorować
Cynamonowe szczęściedodać rozpuszczoną czekoladę. Mieszać tylko do momentu połączenia się składników. Masę wylać na spód z ciastek. Na wierzchu ułożyć maliny (jeśli były mrożone nie ma potrzeby wcześniej ich rozmrażać) i delikatnie wcisnąć je w masę. Piekarnik nagrzać do 180°C. Sernik piec w kąpieli wodnej (na dno piekarnika lub na blachę pod sernikiem wstawić formę z gorącą wodą
Bullioherbaty. Polecam gorąco!!! SKŁADNIKI: Biszkopt: 4 jajka, 2/3 szklanki cukru, 1 kopiasta szklanka mąki, 6 łyżek oleju, 1/2 łyżki proszku do pieczenia, 1/2 łyżki octu, Poncz: 1,5 łyżki wody, 5 dag margaryny, 1 łyżka kakao, 1 szklanka cukru, 100 ml wódki, Masa śmietanowa: 250 ml śmietany 30%, 1 opakowanie galaretki cytrynowej, Dodatkowo: 1/2 tabliczki mlecznej czekolady. PRZYGOTOWANIE
Tradycyjna kuchnia Kasiciepłą czekoladę, wymieszaj. Ciasto partiami wylej do formy wyściełanej papierem do pieczenia. Piecz 1 godzinę w 170° stopniach. Jeżeli będzie się bardzo rumieniło zmniejsz na 160°. Studź ciasto w lekko otwartym piekarniku. Gdy ciasto jest już zimne, można zjadać. Można też udekorować. 300-400 g mrożonych truskawek i jedna galaretka morelowa. Galaretkę rozpuść w połowie gorącej wody
Pasje Jolkifanom czekolady na diecie - koktajl jest na kakao, więc w boczki na pewno nie pójdzie. Potrzebne nam (na 2 porcje): - 500 ml mleka - 2 dojrzałe banany - 4 łyżki kakao - 4 łyżeczki miodu Przygotowanie: Banana kroimy w plasterki i wrzucamy z resztą składników do blendera. Miksujemy dopóki nasz koktajl nie będzie płynny. Podajemy od razu, w gorące dni można
W poszukiwaniu inspiracjidodać rozpuszczoną czekoladę. Mieszać tylko do momentu połączenia się składników. Masę wylać na spód z ciastek. Na wierzchu ułożyć maliny (jeśli były mrożone nie ma potrzeby wcześniej ich rozmrażać) i delikatnie wcisnąć je w masę. Piekarnik nagrzać do 180°C. Sernik piec w kąpieli wodnej (na dno piekarnika lub na blachę pod sernikiem wstawić formę z gorącą wodą
Bulliogorącej wody, dokładnie mieszamy i studzimy. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier i ubijamy, do momentu, kiedy cukier się rozpuści. Następnie dodajemy lekko tężejącą galaretkę wieloowocową i delikatnie razem mieszamy. Gotową piankę wykładamy na masę serową i wyrównujemy. Gotowe ciasto wkładamy do lodówki na kilka godzin. Wierzch ciasta można udekorować np. startą mleczną czekoladę. Smacznego
Symfonia smakowałyżki gorącej wody - ja czasami zastępuję sokiem z cytryny Cukier ucierać z wodą do otrzymania gładkiej masy, która nie będzie zbyt płynna ani zbyt gęsta - po podniesieniu do góry łyżeczki lukier ma ściekać "po nitce" czyli jednym wąskim strumieniem. Przy okazji ostatniego TU I TAM (klik) poprosiłam Was o napisanie jakie są Wasze ulubione smaki czekolady. Zgodnie z obietnicą
KUCHARNIAbyłam tak zmęczona, że poddawałam się po pierwszym zdaniu (albo jeszcze przed). Dziś jednak się zdrzemnęłam po południu, i uwierzcie - taki krótki sen potrafi zdziałać cuda! W dodatku wzięłam gorący prysznic, i czuję się jak nowo narodzona . Mam jeszcze dłuższą chwilę, zanim będę musiała jechać po C. do pracy, więc mogę opowiedzieć Wam o moim cudnym serniku. Zanim jednak(...)Spód standardowy, ciasteczkowy, z dodatkiem niewielkiej ilości kakao. Z żurawiny przygotowałam muso-galaretkę, a na to wyłożyłam słodką masę waniliową z mascarpone i jogurtu. Na wierzch starłam nieco białej czekolady, bo gdzieś mi tam świtało takie połączenie. I muszę powiedzieć, że z efektów jestem bardzo zadowolona. Ciacho wyszło kremowe, delikatne, a kwaskowy mus świetnie komponuje się ze słodką masą serową
Pożeraczka, czyli raz adobrze