składników. Dodać posiekaną czekoladą, wymieszać. Ciasto przełożyć do formy na mini muffiny wyłożonej papilotkami. Piec w 180 st. C. przez 20-25 minut, do suchego patyczka. Ostudzić. Cukier zagotować z wodą i cynamonem. Gdy syrop osiągnie temperaturę 115 st. C. zdjąć z ognia. Białka ubić niemal na sztywno, pod koniec wąskim strumieniem wlewając gorący syrop. Ubijać przez około
Pożeraczka, czyli raz adobrzeinstant ! około 250 ml gorącego mleka 20-30 ml wrzątku miód ewentualnie brązowy cukier Przygotowanie : Do garnuszka odmierzyć kakao, wlać wrzątek - wymieszać Dopełnić mlekiem, słodzić najlepiej miodem, kiedy kakao przestygnie Podawać w ulubionej filiżance :) Post umieściłam dlatego, by przypomnieć - kakao tradycyjne jest smaczne i pożywne. Instant to nie to samo... Zawarte w kakao i czekoladzie substancje - flawonoidy- mogą chronić
Proste Potrawysłodkości, i efekt jest taki, że ciągle nosi mnie na rękach. A ostatnio zaczął nawet regularnie myć naczynia! Dla osobnika tak zmęczonego jak ja ostatnimi czasy, to najwyższy dowód gorącego uczucia. Ponieważ Walentynki już czają się niemal za progiem, postanowiłam zrobić mu przyjemność. Pralinki z przepisu Iwony raz już przygotowałam, w wersji bardzo letniej, bo poziomkowej. Teraz sięgnęłam(...)niesamowity, intensywny fiolet. I udało się! I tak samo jak wtedy, C. dla pralinek stracił głowę. A że Walentynki, to liczyć mu przecież nie będę... Jagodowe praliny w białej czekoladzie Składniki: (na 20-25 sztuk) 110 g białej czekolady 50 ml śmietany kremówki (38%) 100 g jagód 1 łyżka soku z cytryny 100 g biszkoptów dodatkowo: 250 g białej czekolady
Pożeraczka, czyli raz adobrzejadł Delicji, ten musiał wychować się w jakiejś dziczy. Kolejność pożerania warstw ciastka to niemal symbol przynależności do pewnej grupy - albo tych, którzy zaczynają od czekolady; albo tych, którzy jako pierwszą obgryzają biszkopt; albo takich, którzy wolą w pierwszej kolejności wchłonąć galaretkę. A gdyby tak istniała wielka Delicja? Nie ciasteczko, a ciasto? Otóż, istnieje. Ps. To ciasto przygotowywałam na Święta(...)szpatułką, powoli, w jednym kierunku. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia.(samo dno), nie smarujemy boków. Pieczemy w temperaturze 160-170 stopni przez około 20-25 minut, do "suchego patyczka". Gorące jeszcze ciasto upuszczamy w formie na podłogę z wysokości 30-40 centymetrów. Składniki na galaretkę: - 2 duże pomarańcze - 2 galaretki pomarańczowe Przygotowanie galaretek: Galaretki przygotowujemy według instrukcji
Życie zamknięte w smakusię nadrobić! Dziś z okazji urodzin Taty, czekoladowy tort z bananami . Każdy, a przynajmniej większa większość! uwielbia czekoladę i wszystko co ją zawiera: ciasta, musy, owoce z czekoladą, kremy, ciastka, bułeczki. Kaloryczne słodkości, dzięki którym uśmiechają się nasze buzie... W tym torciku krem czekoladowy jest idealny, gładki, puszysty i do tego słodkie banany i czekoladowe blaty. Cudowne(...)mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1- 1,5 szklanki cukru 2 jaja 1 szklanka maślanki 0,5 szklanki oleju aromat rumowy szklanka gorącej, świeżo zaparzonej kawy Kakao, mąkę, proszek, sodę i cukier przesiewamy do miski. Płynne składniki (jaja, maślanka, olej i aromat) łączymy w drugiej misce roztrzepując je rózgą, a następnie dodajemy
Symfonia SmakówPonadto: 3 galeretki o smaku agrestowym, 2 galaretki o smaku brzoskwiniowym, 500ml śmietanki 30%, puszka mleka zagęszczonego słodzonego ( 530g), 1 galaretka w kolorze czerwonym ( smak dowolny), 5 kostek mlecznej czekolady, 15g cukru wanilinowego, puszka brzoswiń w syropie ( 250g), 2 opakowania śmietan fix. Przygotowanie: 1. Galaretkę w kolorze czerwonym ( smak dowolny) rozpuścić w 250ml wody i pozostawić do ostygnięcia. Ostygniętą galaretkę(...)powstała piana. Nadal miksując powoli dodawać mleko zagęszczone. Gotową masę wylać na ostygnięte ciasto i włożyć do lodówki do zgęstnienia. 4. Dwie galaretki o smaku brzoskwiniowym rozpuścić w 700ml gorącej wody. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Brzoskwinie pokroić na mniejsze kawałki i poukładać na zgęstniałej masie ( z galaretek agrestowych z mlekiem zagęszczonym), następnie wylać galaretki brzoskwiniowe. Włożyć do lodówki
W kuchni u Monikioknem kiedy w domu stoją piękne fioletowe wrzosy i stroik własnej roboty. zobaczysz, że nie raz się do niego uśmiechniesz przechodząc obok. Gorąca herbata! Nic tak szybko nas nie rozgrzeje jak kubek gorącej herbaty i ciepłe bambosze, w kilak sekund stwarzamy sobie ciepły i przytulny azyl. Kawa! Jesień to czas kiedy kawa smakuje mi najbardziej! Dlaczego(...)domu około dziewięciu rodzajów. Nadają pięknego aromatu kawie, dzięki czemu ta krótka chwila na kawkę, jest prawdziwą przyjemnością, mam kilka swoich ulubionych jak karmelowy czy pierniczkowy, biała czekolada i dyniowy! Jest to też najszybszy z możliwych sposobów na poprawę nastroju. Jedzenie! Czy istnieje jakikolwiek inny sposób, który w kilka sekund poprawia nam nastrój? Jedzenie, pyszne jedzenie to coś
SMYKWKUCHNIsię zarówno w gorących owsiankach, jaglankach, gryczankach. Ze smakiem zajadam puszyste placuszki, pankejki i naleśniki. Nie gardzę grzankami z domowym dżemem. Jednak moim śniadaniowym hitem są omlety...oczywiście, że te na słodko ! Z jakimi dodatkami przygotowuję słodkie omlety ? Zwykle wykorzystuję to co mam pod ręką, w szafce, lodowce lub zamrażarce. Dodaję świeże owoce, bakalie, czekoladę, masło orzechowe, miód. Często
kolorowotorcikowoopakowaniu marcepan w czekoladzie pokroić na kawałeczki i dodać do sernika, mikserem połączyć składniki forma 30x15 cm wyłożona papierem do pieczenia, na dnie ułożyć herbatniki i wyłożyć połowę masy sernikowej na wierzchu ułożyć herbatniki, lekko je wcisnąć w masę i wyłożyć resztę masy sernikowej, wygładzić wierzch, schować do lodówki galaretkę agrestową w 450 ml gorącej wody wymieszać i prawie
W Mojej Kuchni Lubięmasło z czekoladą i mieszamy łyżką do połączenia się masy .Na koniec dodajemy mąkę i mieszamy delikatnie do połączenia się składników.Masę przelewamy do kokilek – mają być pełne i pieczemy je w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez około 8 ,9 minut. Boki i góra ciasta ma być ścięta ,ale środek płynny .Podajemy gorące
Ladylaura.palnika. Dodać czekoladę i mieszać aż do rozpuszczenia. Następnie dodać masło i ponownie mieszać aż do połączenia składników. Pozostawić na 5 minut. Jajka wbić do miseczki i ubić trzepaczką. Dodać do odstanej masy, wymieszać. Na koniec dodać mąkę, wymieszać do jednolitej konsystencji. Ciasto przelać do formy. Do naczynia żaroodpornego lub innej blaszki wlać gorącą wodę i postawić na niższy
Czerwony Gupikcukrem wanilinowym. Na gorące mleko wylej masę jajeczną i miksuj, aby sie nie przypaliło. Gdy zrobi się na powierzchni charakterystyczny bąbelek, wyłączamy gaz, odstawiamy do wystudzenia. Masło utrzyj na puch i dodawaj stopniowo chałwę, a na końcu masę budyniowa mocno zimną. MASA CZEKOLADOWA 4 jaja 2 łyżki kakao 3/4 szklanki cukru do wypieków gorzka czekolada kostka masła Jajka
Z Kuchni Do Kuchnikąpieli wodnej czekoladą. A gdy zastygnie układamy skrojone batoniki. Ciasto wstawiamy najlepiej na całą noc do lodówki. Smacznego Do wykonania ciasta wykorzystałam kwadratową tortownicę z przykrywką. Brytfanka będzie niezastąpiona dla każdego miłośnika wypieków. Idealna do pieczenia smacznych ciast. Produkt wykonany z wysokiej jakości.. Forma nadaje się do użycia w piekarniku, zamrażarce, lodówce. Gorąco zachęcam Was do zakupu takiej
Podróż w kulinarialekko przestudzoną czekoladą na gładką masę. Na upieczony spód brownie przelać białą masę serową. Łyżką wykładać na górę masę czekoladową, w odstępach (kleksach), masa jest gęsta, ale nie tonie w masie serowej. Łyżka lub szpatułką zrobić mozaikę na wierzchu sernika. Piec w temperaturze 150ºC (bez termoobiegu) przez około 60 minut z naczyniem wypełnionym gorącą wodą na spodzie piekarnika. Wystudzić
dom-agi.plkakao i posiekaną czekoladę – mieszamy. Gruszki obieramy , kroimy w kostkę. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, zalewamy jasnym ciastem, wygładzamy. Na wierzch wyciągamy ciasto czekoladowe i układamy pokrojone gruszki. Wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok. 45 minut. Wyjmujemy , dobrze studzimy. Śmietanę 36% ubijamy na sztywno, a następnie dodajemy rozpuszczoną ( dokładnie! ) w 2 łyżkach gorącej wody żelatynę
Ostra na Słodko