gorąca czekolada - 3859 przepisów (strona:153/258)

Churros z sosem czekoladowym 255

szklanki mąki pszennej (200 g) 1 łyżeczka cukru z wanilią 1 szklanka mleka 1/4 kostki masła (50 g) 3 duże jajka szczypta soli sos czekoladowy 1 tabliczka mlecznej czekolady (100 g) 1 opakowanie śmietany 30% (200 g) 1 łyżeczka gorzkiego kakao dodatkowo olej do smażenia cukier puder cynamon Na samym początku przygotować ciasto parzone : do rondelka wlać mleko, dodać masło(...)jednym jajku. Cały czas mieszać bądź miksować. Musi utworzyć się jednolita, gładka masa. Przygotowane ciasto przełożyć do szprycy. Założyć końcówkę gwiazdkę. Olej wlać do małego rondelka. Gdy będzie gorący to wyciskać porcje ciasta (kilkucentymetrowe). Ciasto najlepiej kroić nożyczkami. Smażyć z obu stron na złoty kolor. Usmażone churros przełożyć na ręcznik kuchenny. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Przed podaniem obtoczyć

Ugotować
Tort biała czekolada z truskawką 314

wstępie) Krem Śmietanę kremówkę podgrzać w małym garnuszku (najlepiej z grubym dnem), do wrzenia, zestawić z palnika. Do śmietany dodać „połamaną” białą czekoladę, wymieszać aż do roztopienia się czekolady. Wystudzić, wstawić do lodówki do schłodzenia na minimum 12 godzin (najlepiej na całą noc). Schłodzoną masę czekoladową wyjąć z lodówki, dodać serek mascarpone i ubić (jak bitą śmietanę) do otrzymania gęstego(...)się cukru, ale nie doprowadzając do wrzenia (UWAGA: owoce puszczą sporo soku). Do truskawek dodać wodę (chłodną) z mąką, wymieszać, zagotować i zdjąć z palnika. Żelatynę zalać małą ilością gorącej wody i mieszać do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Rozpuszczoną żelatynę powoli wmieszać do owoców, uważając, by nie wytworzyły się grudki (najlepiej najpierw ją rozrobić z sokiem z owców

Wypieki i Rumieńce
Tort śliwkowo-czekoladowy i 5 urodziny bloga 152

galaretki wiśniowe 200 ml wody  Krem czekoladowy: 2 budynie waniliowe 600 ml mleka 6 łyżek cukru 250 g masła 1 gorzka czekolada  Dodatkowo: posiekane orzechy włoskie gorzka czekolada Biszkopt: Mąkę i kakao wymieszać ze sobą. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Następnie partiami wsypywać cukier i mieszać aż powstanie gładka beza a cukier(...)szpatułki na jednolite ciasto. Przelać je do tortownicy wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem do pieczenia. Biszkopt włożyć do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec przez 30-40 minut. Gorące ciasto wyjąć z piekarnika i z wysokości około 40 cm upuścić na ziemię. Ciasto wyjąć z formy dopiero po całkowitym wystudzeniu. Przekroić na 3 blaty. Masa śliwkowa: Śliwki

My simple kitchen
Jabłka pieczone, z serowym nadzieniem 212

sporo wody, będzie buzował podczas pieczenia – a nie chcemy żeby wypłynął. Na wierzch serka kładziemy po łyżeczce borówek – lekko kwaskowe, lekko gorzkie, są fajnym przełamaniem dla słodyczy serka i czekolady, a dodatkowo dają trochę koloru. Posypujemy nadzienie cynamonem i przyprawą do piernika. Skórkę jabłek delikatnie i równomiernie dziurawimy w kilku miejscach ostrym widelcem (świetnie sprawdzi się widelczyk do ciasta). Gotowe(...)powoli, inaczej – popękają. Pieczemy jabłka około 45-55 minut. Można sprawdzić po 40 minutach, najlepiej po prostu palcem, czy są już wystarczająco miękkie – jeśli nie, czas pieczenia wydłużamy. Podajemy gorące – z kulką lodów waniliowych , z bitą śmietaną, sosem z solonego karmelu i granolą, która jest świetnym chrupiącym kontrastem dla miękkiego, kremowego jabłka. SKŁADNIKI 4 jabłka deserowe – kruche

Karo in the Kitchen
Tort Aniołek 115

szklanka śmietany kwaśnej 12% • 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej • 2 opakowania cukru waniliowego • 3 szklanki mleka • 1 szklanka cukru • 250 g masła Dekoracja • 300 g migdałów w białej czekoladzie Wykonanie: • Jajka, śmietanę, cukier i mąkę ziemniaczaną ubić mikserem na gładką masę. • Mąkę przesiać na stolnicę, dodać amoniak i posiekać nożem z masłem. • Zrobić dołek, dodać(...)się mleko wlać zmiksowaną masę i zagotować budyń cały czas mieszając, aż zrobi się gładki krem. Składanie tortu • Tortownicę wyłożyć folią spożywczą, na dnie położyć blat ciasta. • Wylewać gorącą masę budyniową i przykrywać kolejnym blatem. • Resztę masy wylać na wierzch i wygładzić. • Ponieważ ciasto podczas pieczenia skurczyło się, masa budyniowa wlewa się na obwód

To co kocham
Muuu… babka krówkowa 151

Składniki (na tzw. „keksówkę” lub okrągłą foremkę na babki): – 2 szkl. mąki pszennej np. tortowej – 1 jajko – 12 łyżek oleju słonecznikowego – ½ szkl

Kocham Czekoladę
Biszkoptowa rolada piernikowa z pistacjami 261

Składniki na krem: 250 g serka mascarpone 200 g śmietany kremówki 3 łyżki cukru pudru 1 laska wanilii 2 łyżki rumu Dodatkowo: 50 ml śmietany kremówki 100 g gorzkiej czekolady orzeszki pistacjowe mały słoik dżemu Wykonanie: jajka z cukrem ubić mikserem na puszysty, biały kogel-mogel. Ubijać około 8-10 minut. Masa powinna zwiększyć objętość 3-krotnie mąkę przesiać przez(...)przy użyciu szpatułki. Mieszać tylko do połączenia składników, aby nie zniszczyć napowietrzonej struktury ciasta. Ciasto rozsmarować na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia piec w 200`C 12-15 minut gorącą roladę przełożyć na kuchenną ściereczkę wysypaną cukrem pudrem lub mielonymi orzechami. Powoli, delikatnie usunąć papier do pieczenia, a roladę zwinąć razem ze ściereczką. Odstawić do ostudzenia  laskę wanilii

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Makowe z wiśniami 2310

szklanki mąki pszennej 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej pianka: 600 ml śmietany kremówki 30 % 1 galaretka wiśniowa galaretka: 400 g wiśni mrożonych 1 galaretka wiśniowa polewa czekoladowa: 100 g czekolady gorzkiej 50 g masła 1/2 szklanki śmietany kremówki 1/3 szklanki płatków migdałowych pozostałe: 1 galaretka wiśniowa Biszkopt: Białka temperatura pokojowa ubijam na sztywno,. ale nie przebijam. Dodaję stopniowo po łyżce cukru(...)kroję na pół blat pionowo. Galaretkę wiśniową rozpuszczam w szklance wody. Galaretkę zostawiam w szklance i wstawiam do lodówki na noc najlepiej. Galaretkę wyjmuję ze szklanki podgrzewając szklankę w gorącej wodzie przez chwilę. Gwiazdki wycinam nożykiem w kształcie gwiazdki. Pianka: Galaretkę wiśniową rozpuszczam w 2/3 szklance wody. Śmietanę kremówkę schłodzoną ubijam na prawie sztywno. Galaretkę zimną i lekko tężejąca

wesoła kuchnia
Strucla makowa krucho - drożdżowa 342

wanilią szczypta soli 1 białko do posmarowania wierzchu makowców Masa makowa: 50 dag maku niebieskiego ok 3/4 szklanki miodu rodzynki, morele, orzechy, kandyzowana skórka pomarańczowa 4 białka Polewa: tabliczka czekolady  4-5 łyżek mleka skórka pomarańczy lub migdały w płatkach 1. Śmietanę lekko podgrzewamy, dodajemy cukier kryształ i drożdże, mieszamy i odkładamy na 20 minut do wyrośnięcia. Do dużej(...)dłoni. Ciasto odstawiamy na godzinę do lodówki. 2. Mak zalewamy wrzątkiem i zostawiamy na 30 minut, lub gotujemy mak na wolnym ogniu ok. 5 minut, a potem zostawiamy w gorącej wodzie na 15 minut. Mak odcedzamy, dodajemy bakalie i miód, pianę z białek ubijamy na sztywno i łączymy z masą makową. 3. Ciasto dzielimy na trzy części, wałkujemy

Apetyczna babeczka
Cinnamon & Choco Snails 161

prawie wszystko w kuchni, tak powstały ślimaczki cynamonowo - czekoladowe. Niestety ich już nie ma, smakują wyśmienicie na ciepło, i zajęło nam po wyjęciu 10 minut, aby znikły :D Polecam gorąco :D) Składniki na ciasto: 100 g mąki ziemniaczanej 65 g mąki owsianej (bezglutenowej) 65 g mąki ryżowej 50 g mielonego siemienia złocistego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/3 łyżeczki(...)wyłożonej papierem do pieczenia.  Pokryj białkiem jeśli  możesz, jeśli nie siemieniem lnianym zalanym gorącą wodą.  Wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C.  Piecz 20 minut. Pod koniec pieczenia przygotuj lukier.  Wymieszaj cukier z wodą tworząc pastę. Gorące bułeczki pokryj lukrem. Gotowe! Są pyszne ciepłe i zimne

Lajtkraft food intolerance
MIĘTUSEK 125

landrynek miętowych 1/4 szklanki wody 1 budyń śmietankowy 3/4 kostki masła 2 szklanki mleka pianka: 250ml śmietany kremówki 30% 1 galaretka agrestowa 1 łyżka cukru pudru 2 łyżki żelatyny czekolada mleczna poncz: woda i sok z cytryny  2 opakowania herbatników Sposób wykonania: biszkopt kakaowy: Białka oddzielić od żółtek. Do białek dodać cukier i ubić na sztywną pianę. Pod koniec(...)małym ogniu rozpuścić cukierki. W tym samym czasie 1 i 1/2 szklanki mleka zagotować, w reszcie mleka rozrobić budyń, wlać do gotującego się mleka i zagotować. Do gorącego budyniu przelać rozpuszczone landrynki i całość połączyć. Pozostawić do wystygnięcia.  Masło utrzeć na puch i dodawać po łyżce zimnego budyniu nadal ucierając na puszystą masę. pianka: Galaretkę rozpuścić z żelatyną

Prosto i Smacznie z Anetą
Bakaliowy mazurek last minute 245

rodzynek (dużych i miękkich, suche należy wcześniej namoczyć) 100 g orzechów (użyłam nerkowców i ziemnych) suche wafle (2,5 szt.) Do dekoracji: 100 g białej czekolady 100 g gorzkiej czekolady 4 łyżki masła 82% 5 łyżek słodkiej śmietanki 30 lub 36% bakalie do dekoracji 2 rękawy cukiernicze (lub papier do pieczenia, który zwijamy w rożki i używamy tak jak gotowych(...)pokruszonego drobno wafla oraz bakalie. Masło, mleko, wodę i cukier podgrzewamy w rondelku na małym ogniu. Czekamy, aż całość się rozpuści, od czasu do czasu mieszając. Ciepłą, ale nie gorącą miksturą zalewamy suche składniki w misce i dokładnie mieszamy. (Jeśli masa będzie zbyt gęsta, można dolać jeszcze trochę mleka, ale nie za dużo, by za bardzo nie rozrzedzić nadzienia

Ratunku obiad
Tort czekoladowy z malinami 146

wmieszać do owocowego sosu (może być gorący), uważając, by nie wytworzyły się grudki. Schłodzić, by sos owocowy zgęstniał. Włożyć do lodówki na kilka godzin. Krem malinowy: 250 g serka mascarpone frużelina malinowa Mascarpone i frużelinę przełożyć do naczynia, zmiksować na gładką masę.   Krem czekoladowy: 200 ml kremówki 100 g gorzkiej czekolady Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, wystudzić

Domowa cukiernia Ewy
Tort czekoladowo-gruszkowy - obłędny i uzależniający:) 164

przesiać, wsypać do jajecznej mikstury, wymieszać. Wlać gorącą kawę, jeszcze raz wymieszać. Ciasto przelać do wyłożonej papierem tortownicy (20cm), wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 40-45 minut w temp. 170stC do suchego patyczka. Po upieczeniu ciasto ostudzić, ściąć górkę, przekroić na 2 blaty. Krem: 250ml śmietanki 30% 100g mascarpone 100g czekolady (deserowa, gorzka albo wg uznania) Czekoladę połamać

Obiad gotowy
domowe wafelki czekoladowe z nutką kawy 417

łyżeczki kawy rozpuszczalnej 2 łyżki rumu wykonanie: Czekoladę, masło oraz kawę rozpuszczamy w rondelku na małym ogniu. Dodajemy mleko z puszki mieszamy i doprowadzamy do wrzenia, następnie zmniejszamy ogień i podgrzewamy, aż masa zgęstnieje. Zestawiamy z ognia, dodajemy rum i dokładnie mieszamy. Odstawiamy do lekkiego przestudzenia i jeszcze ciepłą ale nie gorącą masą przekładamy wafle. Wafle smarujemy

Domowy Smak Jedzenia

Proponowane wyszukiwania