Uwielbiam takie lekkie ciasta do kawy. Delikatny biszkopt, kwaskowata galaretka a całość zwieńczona bitą śmietaną posypaną czekoladą. Mmmmmm..... czego chcieć więcej? No może filiżankę dobrej kawy ;) Talerzyk "Rajski Ogród" Porcelana Bogucice Biszkopt: 2 jajka 1/3 szkl domowego cukru waniliowego 1/4 szkl mąki pszennej 1/4 szkl mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa jabłkowa: 1,5 kg jabłek 2 galaretki(...)dusić ok 10 minut. do gorących jabłek wsypać galaretkę, dokładnie wymieszać do rozpuszczenia. Ostudzić. gdy zacznie tężeć wyłożyć na biszkopt. odstawić do całkowitego stężenia na kilka godzin do lodówki. Bita śmietana: zimną kremówkę ubić na sztywno. pod koniec ubijania dodać cukier i śmietan-fixy. Wyłożyć na zastygnięte jabłka. Posypać startą na tarce czekoladą
Smakołyki Asiczekolady (ja pomieszałam, dając część gorzkiej i część mlecznej) Śmietankę podgrzewamy niemal do wrzenia, zdejmujemy z ognia, dodajemy połamaną w kostki czekoladę i mieszamy, aż się rozpuści. Następnie mieszamy dość energicznie, aż powstanie gładka masa, którą wkładamy do lodówki i chłodzimy co najmniej przez noc. W chwili składania tortu wyjmujemy krem z lodówki i ubijamy(...)MASA ŚMIETANOWA (przygotowujemy ją w chwili składania tortu): 500 ml śmietany 30% 3 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny 5 łyżek wrzącej wody Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie. Dobrze schłodzoną śmietanę ubijamy na puch, dodajemy cukier puder, a gdy się dobrze rozpuści, cienką strużką wlewamy żelatynę. Miksujemy aż masa będzie gładka i puszysta
Rozpustne gotowaniekorzennej do pierników 2 łyżeczki kakao 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia powidła śliwkowe 100 g czekolady, roztopionej w kąpieli wodnej posypki dekoracyjne (kamyczki czekoladowe, maczek truskawkowy, kuleczki zbożowe w czekoladzie) Przygotowanie: Dokładnie miksujemy jajka z cukrem. Wciąż miksując, stopniowo dodajemy po 1 łyżce mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia, przyprawą do pierników i kakao. Następnie wlewamy przestudzone masło. Dokładnie mieszamy(...)minut. Masa powinna przypominać gąbkę. Metalową foremkę dokładnie smarujemy masłem i możemy schłodzić ją w lodówce. Piekarnik rozgrzewamy do 210 stopni C. Nakładamy masę do foremek i wstawiamy do gorącego piekarnika na około 10 minut. Magdalenki są gotowe, gdy ich brzegi lekko się przypieką, a na środku powstanie charakterystyczna górka. Wyjmujemy z piekarnika i czekamy około 10 minut, następnie
Smakowity Blog Kulinarnyłyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku Krem: 700 ml kremówki 3-4 łyżki cukru pudru 3 śmietn-fixy Dodatkowo: słoiczek konfitury wiśniowej 3 kostki mlecznej czekolady wiśnie do dekoracji (z konfitury, kompotu lub kandyzowane) ew. likier wiśniowy do skropienia biszkoptu Biszkopt: Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, pod koniec dodać cukier. Ubijać aż piana będzie lśniąca(...)masą jajeczną. Dużą formę piekarnikową wyłożyć papierem do pieczenia, wylać biszkopt. Piec ok 10 minut w 180 stopniach. Na blacie rozłożyć czystą ściereczkę, wyłożyć na nią biszkopt i jeszcze gorący zwinąć wraz ze ściereczką w roladę wzdłuż dłuższego boku. Odstawić do ostygnięcia. Krem: Śmietankę ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier puder i śmietan-fixy. Roladę delikatnie rozwinąć
Smakołyki Asiłyżka masła Polewa czekoladowa: 100g mlecznej czekolady 1 łyżeczka masła 1 łyżka śmietanki lub mleka Przygotowanie: Zacznijmy od kremu. W garnku zagotowujemy mleko. Żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na jasną, puszystą masę. Dodajemy do niej przesianą mąkę pszenną i ziemniaczaną i dokładnie mieszamy. Do masy jajecznej wlewamy cienkim strumieniem gorące mleko, cały czas mieszając masę(...)gotowe, gdy są wyrośnięte, brązowe i suche. Przestudzone ptysie nadziewamy za pomocą rękawa cukierniczego kremem patissiere. Układamy na talerzu i dekorujemy polewą czekoladową przygotowaną z rozpuszczonej w kąpieli wodnej czekolady z masłem i śmietanką lub mlekiem
Jacob Tastesserka waniliowego homogenizowanego -3 śnieżki -2 szklanki mleka -1,5 łyżki kakao -3 łyżki żelatyny -1 szklanka wrzątku DODATKOWO -parę pokrojonych truskawek -2 łyżki masła -1 tabliczka mlecznej czekolady Najpierw pieczemy biszkopt Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier, i żółtka. Następnie dodajemy mąkę, kakao, oraz proszek do pieczenia, delikatnie miksujemy. Blaszkę smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką(...)gorącej wody, studzimy, mieszamy co chwilę. Gdy żelatyna będzie zimna, dodajemy do masy miksując. Wylewamy masę kakaową na biszkopt i chowamy do lodówki na 10-15 minut do stężenia. Następnie robimy drugą porcję masy. Postępujemy tak samo jak z poprzednią, wykorzystując pozostałe składniki. Wylewamy ją na lekko stężałą masę kakaową. Wkładamy do lodówki na 20 minut. Następnie czekoladę oraz
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuczekolady gorzkiej 2 łyżki masła (do polewy) płatki migdałów do posypania pierniczków Wykonanie: Owoce z mieszanki keksowej bardzo drobno pokroić. Następnie owoce mieszamy ze wszystkimi suchymi składnikami (mąką, orzechami, sodą, proszkiem do pieczenia, cynamonem i przyprawą do piernika) Masło wraz z miodem rozpuszczamy na patelni lub w garnku (mikrofala też może być) Jeszcze ciepłe masło, ale nie gorące(...)piekarniku nagrzanym do 180 C 10-15 min. nie więcej (ja piekłam 13 min.) Następnie studzimy na kratce. W czasie nakładania polewy pierniczki nie mogą być ciepłe. Polewa: Czekoladę z masłem rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Następnie zestawiamy z ognia i każdy pierniczek maczamy w czekoladzie i posypujemy migdałami i układamy do zastygnięcia czekolady na kratce. Aby pierniczki dobrze zmiękły trzymamy
IMPRESJA SMAKUwprowadzając jednak drobne modyfikacje do przepisu. I gorąco Wam je polecam bo jest przepyszne :) Długo wilgotne (to zasługa cukinii) i bardzo czekoladowe :) Z chrupiącymi kawałkami orzechów w tle :) Tortownica 26 cm Składniki: 200 g cukinii (waga po obraniu) 3 jajka 150 g miękkiego masła 150 g cukru 100 g gorzkiej czekolady 200 g mąki pszennej 50 g posiekanych orzechów
My simple kitchenmasła Bita śmietana: 500 ml kremówki 30% zimna 3 łyżeczki żelatyny 1/4 szkl ciepłej wody Dodatkowo: masa kajmakowa 500 g herbatniki około 20 szt krakersy około 20 szt czekolada mleczna Przygotowanie: Biszkopt: Białka ubić na sztywno z cukrem i szczyptą soli. Dodawać po jednym żółtku i cały czas miksować do momentu, aż uzyskamy sztywną masę. Mąkę i proszek przesiać przez(...)Krem budyniowy: Z mleka odlać 3/4 szklanki mleka. Dodać żółtka, mąki i zmiksować. Resztę mleka zagotować z cukrami wlać zmiksowane mleko z żółtkami mieszając ponownie zagotować. Zdjąć z ognia, gorący budyń przykryć z wierzchu folią spożywczą i ostudzić. Miękkie masło utrzeć do białości. Dodawać po łyżce zimny budyń i ucierać. Bita śmietana: Zimną kremówkę ubić na sztywno. Wlewać
Ala piecze i gotujecukru cukier waniliowy czekolada herbatniki Z litra mleka odlewamy ok 300 ml. Większą część mleka zagotowujemy ze szklanką cukru i masłem/margaryną. W pozostałej części rozrabiamy budynie. Kiedy mleko nam się zagotuje wlewamy budynie i gotujemy chwilę intensywnie mieszając. Blaszkę kwadratową ok 24x28 wykładamy folią i układamy na niej warstwę herbatników. Wylewamy na nie gorący tylko co ugotowany(...)lodówki, aby dobrze nam zastygło. Mocno schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem i cukrem waniliowym pod koniec dodając ser mascarpone. Całość przykrywamy bitą śmietaną, świeżymi truskawkami i czekoladą
Malinowe Pocałunkipreparowanego (70g) 400 g masy krówkowej (u mnie o smaku czekoladowym) 250 g mascarpone 250-300 ml śmietanki 36% ok. 1/2 łyżeczki soli morskiej 100 g migdałów Do przybrania: czekolada, migdały/orzeszki/krokant, drobne owoce, ryż preparowany, mięta Migdały zalewamy wrzątkiem, co ułatwi nam zdjęcie z nich skórki (możemy użyć pozbawionych skórki, wstępnie posiekanych słupków migdałowych; płatków migdałowych w tym przepisie(...)przypaliły. Uprażone migdały przesypujemy do miski. Dodajemy połowę ryżu preparowanego (ja dałam jakieś 40-45 g), mieszamy. Następnie dodajemy połowę masy krówkowej (można wcześniej puszkę ogrzać w garnuszku z gorącą wodą, by była bardziej płynna – u mnie nie było takiej potrzeby). Wszystko razem dokładnie mieszamy, do połączenia. Następnie wykładamy przygotowany ryż na dno pucharków. Schłodzoną kremówkę ubijamy
Smaki Na Talerzusłodkości niż tradycyjne cista przeznaczone na poranny posiłek. Wegańskie placki kokosowe, pełnoziarniste bułeczki, chlebki bananowe czy magiczne czekoladowe ciasta z... cukinią ! Wysokie temperatury na zewnątrz nie zachęcają do spożywania gorących śniadań. Tym bardziej cieszą mnie przepisy, które teraz poznaję. Dodatkowym plusem jest wykonanie ich raz, a cieszenie się smakiem przez kilka następnych dni. Oczywiście nie tylko o poranku, możecie(...)Gwarantuję, że nikt nie zgadnie głównego składnika! Składniki na jedną formę (19cm) : -250g cukinii -180g mąki owsianej -120g ksylitolu -100g mleka migdałowego -40g gorzkej czekolady -50g pistacji -50g skrobii -50g kakao -50g oleju arachidowego -20g miodu -łyżeczka sody oczyszczonej -1/4 łyżeczki proszku do pieczenia -szczypta soli Wykonanie
Gawron w rosolekawy zmieszać ze spirytusem,moczyć delicje i układać na kremie czekoladą do dołu,delikatnie wciskając je w krem. Na ciastka wyłożyć pozostały krem zostawiając kilka łyżek.Przykryć drugim biszkoptem i cieniutko posmarować odłożonym kremem. Brzoskwinie pokroić w cienkie półplasterki,ułożyć na kremie. Galaretki rozpuścić w 3 szklankach gorącej wody,pozostawić do stężenia. Tężejącą galaretkę wylać na górę ciasta. Blachę
Kolorowa kuchnia Elkicałkiem rozpadły. Wsypać do nich galaretkę i jeszcze chwilę gotować. Gorące jabłka wyłożyć na ostudzony biszkopt i wszystko schłodzić. Żelatynę rozpuścić w małej ilości wody. Śmietanę ubić, pod koniec ubijania dodać cukier puder i żelatynę. Wyłożyć na jabłka. Całość schłodzić w lodówce. Wierzch ciasta można posypać startą czekoladą lub kakao. Smacznego! * to jest porcja na mniejszą blachę niż
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniesrebra malarskiego listy, I gryka wyrabiana sztucznie z czekolady, I kwitnące gruszkami i jabłkami sady" - Adam Mickiewicz 'Pan Tadeusz", ks. XII, Kochajmy się Przepis na kołduny mam z książki "Kuchnia Kresowa" Ewy Krasnopolskiej. Składniki: Ciasto: 2 szklanki mąki 1 jajko 1 łyżka oleju 1/2 szklanki gorącej wody szczypta soli Farsz: pół kilograma wołowiny
Bon Appetit Małgorzaty