gorąca czekolada - 3859 przepisów (strona:136/258)

Truskawkowy szał. 42333

cukru cukier waniliowy czekolada herbatniki Z litra mleka odlewamy ok 300 ml. Większą część mleka zagotowujemy ze szklanką cukru i masłem/margaryną. W pozostałej części rozrabiamy budynie. Kiedy mleko nam się zagotuje wlewamy budynie i gotujemy chwilę intensywnie mieszając. Blaszkę kwadratową ok 24x28 wykładamy folią i układamy na niej warstwę herbatników. Wylewamy na nie gorący tylko co ugotowany(...)lodówki, aby dobrze nam zastygło. Mocno schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem i cukrem waniliowym pod koniec dodając ser mascarpone. Całość przykrywamy bitą śmietaną, świeżymi truskawkami i czekoladą

Malinowe Pocałunki
Deser karmelowy z ryżem preparowanym – pyszny 145

preparowanego (70g) 400 g masy krówkowej (u mnie o smaku czekoladowym) 250 g mascarpone 250-300 ml śmietanki 36% ok. 1/2 łyżeczki soli morskiej 100 g migdałów Do przybrania: czekolada, migdały/orzeszki/krokant, drobne owoce, ryż preparowany, mięta Migdały zalewamy wrzątkiem, co ułatwi nam zdjęcie z nich skórki (możemy użyć pozbawionych skórki, wstępnie posiekanych słupków migdałowych; płatków migdałowych w tym przepisie(...)przypaliły. Uprażone migdały przesypujemy do miski. Dodajemy połowę ryżu preparowanego (ja dałam jakieś 40-45 g), mieszamy. Następnie dodajemy połowę masy krówkowej (można wcześniej puszkę ogrzać w garnuszku z gorącą wodą, by była bardziej płynna – u mnie nie było takiej potrzeby). Wszystko razem dokładnie mieszamy, do połączenia. Następnie wykładamy przygotowany ryż na dno pucharków. Schłodzoną kremówkę ubijamy

Smaki Na Talerzu
Czekoladowy tort z cukinii 164

słodkości niż tradycyjne cista przeznaczone na poranny posiłek. Wegańskie placki kokosowe, pełnoziarniste bułeczki, chlebki bananowe czy magiczne czekoladowe ciasta z... cukinią ! Wysokie temperatury na zewnątrz nie zachęcają do spożywania gorących śniadań. Tym bardziej cieszą mnie przepisy, które teraz poznaję. Dodatkowym plusem jest wykonanie ich raz, a cieszenie się smakiem przez kilka następnych dni. Oczywiście nie tylko o poranku, możecie(...)Gwarantuję, że nikt nie zgadnie głównego składnika! Składniki na jedną formę (19cm) : -250g cukinii -180g mąki owsianej -120g ksylitolu -100g mleka migdałowego -40g gorzkej czekolady -50g pistacji -50g skrobii  -50g kakao  -50g oleju arachidowego -20g miodu -łyżeczka sody oczyszczonej -1/4 łyżeczki proszku do pieczenia -szczypta soli Wykonanie

Gawron w rosole
Kora orzechowa 745

kawy zmieszać ze spirytusem,moczyć delicje i układać na kremie czekoladą do dołu,delikatnie wciskając je w krem. Na ciastka wyłożyć pozostały krem zostawiając kilka łyżek.Przykryć drugim biszkoptem i cieniutko posmarować odłożonym kremem. Brzoskwinie pokroić w cienkie półplasterki,ułożyć na kremie. Galaretki rozpuścić w 3 szklankach gorącej wody,pozostawić do stężenia. Tężejącą galaretkę wylać na górę ciasta. Blachę

Kolorowa kuchnia Elki
Szarlotka królewska 139

całkiem rozpadły. Wsypać do nich galaretkę i jeszcze chwilę gotować. Gorące jabłka wyłożyć na ostudzony biszkopt i wszystko schłodzić. Żelatynę rozpuścić w małej ilości wody. Śmietanę ubić, pod koniec ubijania dodać cukier puder i żelatynę. Wyłożyć na jabłka. Całość schłodzić w lodówce. Wierzch ciasta można posypać startą czekoladą lub kakao. Smacznego! * to jest porcja na mniejszą blachę niż

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Kołduny w rosole (kuchnia kresowa) 195

srebra malarskiego listy, I gryka wyrabiana sztucznie z czekolady, I kwitnące gruszkami i jabłkami sady" - Adam Mickiewicz 'Pan Tadeusz", ks. XII, Kochajmy się Przepis na kołduny mam z książki "Kuchnia Kresowa" Ewy Krasnopolskiej. Składniki: Ciasto:   2 szklanki mąki  1 jajko  1 łyżka oleju  1/2 szklanki gorącej wody  szczypta soli Farsz: pół kilograma wołowiny

Bon Appetit Małgorzaty
Ciasto czekoladowe z kaszy jaglanej z musem z rabarbaru 223

cukier cynamonowy, olej...Miksujemy. Do gotowego ciasta wsypujemy orzechy, połamaną czekoladę. Tortownicę (u mnie 24cm) smarujemy masłem i posypujemy bułka tartą bez glutenu. Przelewamy ciasto i pieczemy w tem 180 st. 45 min. Rabarbar kroimy w mniejsze kawałki zalewamy wodą z cukrem i gotujemy do miękkości. Jeszcze gorący kompot miksujemy dosypujemy galaretki oraz żelatynę. Miksujemy raz jeszcze. Na upieczony

NaKońcuJęzyka
PIERNIK Z WIŚNIAMI. 424

czubate łyżki kwaśnej śmietany 18% 1,5 łyżki przyprawy do pierników nadzienie : 2 słoiczki (w sumie ok. 500g) domowego dżemu wiśniowego (klik;) 2 galaretki wiśniowe polewa: tabliczka gorzkiej czekolady deserowej 3 łyżki mleka posiekane orzechy do dekoracji piernik: Ucieram miękkie masło z cukrem. Następnie dodaję po jednym żółtku, ciągle miksując. Miód lekko podgrzewam, wlewam do masy i mieszam. Suche składniki(...)gorącego dodaję galaretki.  Chwilę mieszam, po czym zdejmuję z ognia i studzę. Kiedy masa zaczyna tężeć, przekładam nią piernik.  Jedną część ciasta, spód, wkładam do foremki, wyłożonej po bokach folią aluminiową  (papier się rozmięknie). Wykładam nadzienie i przyciskam wierzchem piernika.  Odstawiam do całkowitego stężenia na ok. 3-5 godzin w chłodne miejsce. polewa: Czekoladę rozpuszczam

W kuchni Karmel-itki
Ciasto 3 bit 458

pszennej - 40 g mąki ziemniaczanej - 100 m cukru z prawdziwą wanilią - 2 jajka Składniki na wykończenie ciasta: - 300 ml śmietany kremówki 36% - 2 łyżeczki cukru pudru - 60 g mlecznej czekolady Forma do ciasta 21×21 cm wyłożona papierem do pieczenia (ułatwia wyciąganie ciasta z formy). Najpierw robimy spód ciasta. Formę wykładamy herbatnikami. Masę kajmakową podgrzewamy, wykładamy na herbatniki(...)mleka 150 ml miksujemy z jajkami oraz mąkami i wlewamy do gorącego mleka cały czas mieszając żeby nie zrobiły się grudki. Masę gotujemy ok. 2 minut i wykładamy gorącą na warstwę herbatników. Następnie wyrównujemy i układamy kolejną warstwę herbatników. Tak wyłożoną ciastem formę owijamy folią spożywczą i pozostawiamy do wystygnięcia. Potem ciacho wkładamy na parę godzin do lodówki

Kuchenne Wariacje
Tort czekoladowy z pyszną masą budyniową 277

jego ugotowania) Polewa czekoladowa: 150 ml śmietany 30% do ubijania 100 g czekolady mlecznej 50 g czekolady gorzkiej  Opaska czekoladowa: 80 g czekolady mlecznej  50 g czekolady gorzkiej Przygotowanie: Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, a następnie kolejno żółtka. Na koniec dodać przesianą mąkę wymieszaną z kakao(...)pomocą szpatułki. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp. 170°C przez ok. 35 minut (do momentu suchego patyczka). Gorący biszkopt wyjąć z piekarnika i z wysokości ok. 60 cm opuścić go w formie na podłogę. Wyjąć z formy po całkowitym wystudzeniu, przekroić na 2 blaty i nasączyć ponczem

Domowa Cookierenka Agi
Wegańskie BUCHTY czyli kluski na parze 216

ścierce, przykrywamy pokrywką i gotujemy je na tej parze około 10 minut każdą porcję. Buchty rosną w trakcie gotowania, więc pokrywka nie powinna być płaska. Podawać najlepiej na bieżąco gorące, bo na takich najlepiej rozpuszcza się olej kokosowy vel masło, krem czekoladowy, konfitury, itd. Osobiście robię więc po 6 sztuk na raz, akurat w sam raz na jedno(...)ciepła rozpuszcza się i daje fajny maślany posmak i do tego np.: - jagody lub dowolne konfitury, - krem czekoladowy ze słoika albo sos czekoladowy zrobiony w międzyczasie, - zestaw wiśnie + czekolada, moja miłość :) - cukier kokosowy albo syrop klonowy, - zamiast oleju kokosowego olej sezamowy + sezam albo - olej konopny + łuskane nasiona konopi, - albo cokolwiek innego sobie wymyślicie, również sosy wytrawne, choć

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Biszkopt z bananami, bitą śmietaną i kajmakiem 243

cukru pół szklanki mąki pszennej ( używam od Młynu Kopytowa ) pół szklanki mąki ziemniaczanej 4 banany 200g śmietanki kremówki 200g mascarpone ( używam mascarpone od Mlekoma ) 450g kajmaku (puszka) 100g białej czekolady Białka miksuję na sztywną pianę, pod koniec dodaję po łyżce cukru - miksując aż do połączenia po każdym dodaniu. Następnie dodaję partiami żółtka (na dwa razy) i miksuję po każdym dodaniu(...)Mąkę przesiewam, dodaję do masy jajecznej i mieszam już tylko szpatułką. Formę wykładam papierem do pieczenia, wlewam ciasto biszkoptowe i uderzam trzy razy blaszką o blat. Biszkopt wkładam do gorącego piekarnika (170*C) i piekę przez 30-40minut - do suchego patyczka. Ciepłe ciasto wyjmuję i ponownie uderzam nim trzy razy o blat, odstawiam do wystygnięcia.  Kremówkę miksuję

Gotowanie i blogowanie
Ciasto orzechowo – daktylowo - jaglane 164

wiórki gorzkiej czekolady do posypania Przygotowanie: Spód tortownicy o wymiarach około 20 cm wykładamy papierem do pieczenia. Migdały mielimy i mieszamy z kakao. Daktyle wkładamy do dwóch osobnych miseczek, zalewamy wodą i moczymy przez kilka godzin (najlepiej zostawić na noc). To samo robimy z orzechami nerkowca. Jeżeli nie zrobiliśmy tego wcześniej daktyle i orzechy nerkowca zalewamy gorącą wodą(...)Masę wykładamy na spód orzechowo-daktylowy. Drugą porcję daktyli (razem z wodą) miksujemy z masłem orzechowym i solą. Gotową polewę wylewamy na masę jaglaną i równomiernie rozprowadzamy. Dekorujemy wiórkami czekolady i wkładamy do lodówki. Najlepiej na całą noc. Smacznego! Autor: Córka

Moja Mama Gotuje
Smażone lody szpinakowe z wafelkami Lusette 187

height: 1em;" /> Szpinak nadaje ładnego, zielonego koloru i trudno jest się zorientować, że został użyty do przygotowania lodów. Taka zimna gałka lodów z ukrytym w środku kawałkiem wafelka w gorącej, pysznej skorupce z pokruszonymi wafelkami imitującymi ziemię i czekoladową korą, to po prostu bajka… Rewelacja! Musicie spróbować " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki: Lody(...)serka mascarpone sok wyciśnięty z 1/2 cytryny 1 wafelek czekoladowy „Lusette” Panierka: 2 jajka 1 płaska łyżka cukru pudru 100 g herbatników Dodatkowo: 50 g czekolady deserowej 50 g czekolady mlecznej kilka listków świeżego szpinaku 1 wafelek czekoladowy „Lusette” olej do smażenia Przygotowanie: Dodatkowo: Listki świeżego szpinaku rozłożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wysuszyć

Oryginalny smak
Waniliowe ptasie mleczko - pyszne ciasto 432

mąki pszennej 15 g mąki ziemniaczanej Składniki na piankę: 4 białka 200 g cukru 80 g wody 1 czubata łyżeczka agaru laska wanilii   Polewa czekoladowa: 80 g gorzkiej czekolady 80 ml śmietany kremówki Wykonanie : 2 jajka ubić z cukrem na puszysty biały, kogel-mogel. Na koniec delikatnie do ubitych jajek wmieszać przesiane i wymieszane  mąki - pszenną z ziemniaczaną(...)gorący syrop z rozpuszczonym agarem prosto z "ognia", a białka ubijać przez cały czas dozowania cukru. Dodać ziarenka zeskrobane z przecietęj wanilii.  Białka ubijać do momentu, aż ostygną na przestudzony biszkopt wyłożyć piankę, wyrównać szpatułką.Wstawić do lodówki na 1-2 godziny do całkowitego stężenia w rondelku podgrzać śmietanę kremówkę, zdjąć z ognia i dodać połamaną czekoladę

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!