gorąca czekolada - 3859 przepisów (strona:137/258)

Na Dzień Kobiet pyszna kawa zamiast tulipana 135

mleka espresso cukier (opcjonalnie) Mus gruszkowo-waniliowy: dojrzała gruszka pół szklanki cukru 1 łyżeczka soku z cytryny Pół laski wanilii odrobina wody Do dekoracji: bita śmietana starta czekolada Tak duża ilość składników może nieco przerażać, ale naprawdę kawa jest prosta w przygotowaniu! Należy zacząć od przygotowania musu gruszkowo-waniliowego . Dokładnie obieramy gruszkę, wykrawamy gniazda nasienne. Kroimy owoc dość drobno(...)gorącej wody . Teraz musimy spienić mleko. I ponownie, jeśli nie posiadamy profesjonalnego spieniacza czy ekspresu z dyszą spieniającą, podgrzewamy mleko (najwyżej do temp. 60 st. C) i spieniamy mikserem. odrobinę musu przekładamy na dno wysokiej, przezroczystej szklanki. Wykładamy spienione mleko, po czym delikatnie wlewamy kawę (bez fusów). Wierzch dekorujemy bitą śmietaną i wiórkami czekolady. Gotowe! Zakupy

Moja smaczna kuchnia
Biszkopt z nadzieniem Pina Colada 156

jajka 1/2 szklanki cukru nadzienie: 1 opakowanie śmietany 18% (175g) 2 galaretki Winiary Pina Colada 2 kieliszki likieru Pina Colada (50ml) 500 ml wody polewa: 3/4 tabliczki gorzkiej czekolady 70% 3 łyżki mleka 2-3 łyżki płatków migdałów Przygotowanie: Obie mąki przesiać. Białka oddzielić od żółtek i ubić je na sztywną pianę. Następnie stopniowo dodawać żółtka ubijając (już do końca(...)wolnych obrotach. Nie przerywając ubijania dodawać stopniowo cukier i mąkę. Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto i piec do 35 min w rozgrzanym do 170 stopni piekarniku. Gorące ciasto wyjąć z piekarnika i rzucić je na podłogę ( można podłożyć poduszkę;) dzięki temu biszkopt nie opadnie. Następnie włożyć do wyłączonego już, otwartego piekarnika do wystudzenia. Gdy biszkopt

Ze smakiem i z pasją
Sernik gotowany 684

mleka  2 budynie waniliowe (80 g) lub 60 g mąki ziemniaczanej  4 jajka (L)  400 g herbatników kakaowych lub śmietankowych  Polewa czekoladowa: 150 g czekolady z 60% kakao  150 ml śmietany 30%  1 łyżka masła  1 łyżka cukru pudru Do odmierzania używam: szklanka - 250 ml, łyżka - 15 ml. Jak przygotować sernik gotowany(...)gorącej masy serowej. Na masę wyłożyć warstwę herbatników i wylać pozostałą część masy, na której położyć warstwę herbatników.  Herbatniki polać polewą i sernik wystudzić, następnie wstawić najlepiej na całą noc do lodówki, aby sernik zastygł i zmiękły herbatniki.  Jak zrobić polewę czekoladową: Śmietanę podgrzać w rondelku (nie gotować) i rozpuścić w niej pokruszoną czekoladę, masło i cukier

Kuchcik gotuje
Różyczki - tort czekoladowo-pomarańczowy w stylu angielskim 209

jajek szczypta soli 3/4 szklanki (160g) cukru 3/4 szklanki (100g) mąki pszennej tortowej 1/4 szklanki (35g) mąki ziemniaczanej Masa czekoladowa: 1 budyń waniliowy 1 - 1,5 tabliczki gorzkiej czekolady 1 kostka masła Mus pomarańczowy: miąższ z 4 pomarańczy, bez błonek 2 łyżki cukru pudru 1 łyżka soku z cytryny 3 łyżeczki żelatyny Masa maślana: 1 kostka masła 1 szklanka cukru(...)tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp. 175-180°C przez ok. 30-40 minut (do momentu suchego patyczka). Gorący biszkopt wyjąć z piekarnika i z wysokości ok. 60 cm opuścić go w formie na podłogę. Wyłączyć piekarnik, wstawić tam ponownie biszkopt i pozostawić do wystudzenia przy otwartych drzwiczkach piekarnika

Domowa Cookierenka Agi
3bit + Twix = 4bit, czyli słodki diabeł z masą krówkową:) 339

Polewa: 100g czekolady np. deserowej 70ml mleka Dekoracja (którą można, ale nie trzeba robić): ok. 2 łyżki uprażonych siekanych orzechów laskowych Odlewamy około szklankę mleka, w którym rozpuszczamy budynie. Resztę mleka zagotowujemy. Gdy zacznie się podnosić wsypujemy cukier, po czym mieszamy przez chwilę, by się rozpuścił. Następnie wlewamy rozmieszane budynie i cały czas mieszamy, aż zgęstną. Gorący budyń pozostawiamy(...)wrzucamy na rozgrzaną patelnię i smażymy na wolnym ogniu, stale mieszając, aż się lekko zrumienią. Następnie przesypujemy na talerzyk (zostawione na patelni prawdopodobnie się spalą) i pozostawiamy do wystygnięcia. Czekoladę koimy lub łamiemy na mniejsze kawałki, wkładamy do rondelka, zalewamy mlekiem i gotujemy na wolnym ogniu, stale mieszając, by czekolada dobrze się rozpuściła i zagotowała z mlekiem. Po około

Smakowy Raj
Urodzinowy tort czekoladowo - bananowy 176

partiami mąkę z kakao i czekoladę. Dno formy o wymiarach 26,5 x 20 cm (mierzone po dnie) wyłożyć pergaminem. Boki pozostawić czyste. Ciasto przelać do formy. Piec w nagrzanym piekarniku w 170° C przez 30-35 minut (mniejsza forma 30-40 minut). Jak ciasto przestanie rosnąć zmniejszyć temperaturę do 160° C. Gorące ciasto wyjąć z piekarnika upuścić(...)obrać i pokroić wzdłuż na połówki lub na plasterki. Skropić sokiem z cytryny. Do wykończenia 500g (5 paczek po 100g) lentilek, M&M lub Smarties 2 tabliczki gorzkiej czekolady (200g) 150 ml śmietanki 30% Złożenie tortu Na paterze ułożyć pierwszy z przekrojonych blatów. Nasączyć połową herbaty i posmarować połową kremu budyniowego. Na kremie ułożyć banany, posmarować je z góry

Pełny talerz
Sernik orzechowy 333

gorzkiej czekolady 25g czekolady mlecznej 1 łyżka oleju garść orzechów laskowych (około 20g) Wykonanie: - składniki na sernik powinny być w temperaturze pokojowej, czyli odpowiednio wcześniej wyjęte z lodówki - twaróg dwukrotnie zemleć w maszynce - orzechy (zarówno te do masy serowej, jak i do dekoracji) podprażyć przez kilka minut na patelni lub w piekarniku, gorące przełożyć do ściereczki kuchennej, zawinąć(...)następnie w lekko uchylonym piekarniku do ostygnięcia - po ostygnięciu delikatnie oddzielić nożykiem papier na bokach tortownicy i zdjąć obręcz - sernik schłodzić przez noc w lodówce - przygotować polewę: obie czekolady umieścić wraz z olejem w miseczce, a tą ustawić na garnuszku z parującą wodą - czekoladę podgrzewać do rozpuszczenia się, zdjąć, lekko ostudzić - płynną polewę przełożyć do rękawa cukierniczego lub do rożka

Smakołyki Bereniki
Czekoladowy tort z chałwą 287

dlatego podany jest w "widełkach". Gorące ciasto wyjmij z piekarnika, z wysokości około 30 - 40 cm upuścić je (w formie) na podłogę. Po chwili obkrój boki i przełóż na kratkę cukierniczą, wystudź w temperaturze pokojowej. Składniki na krem czekoladowo-chałwowy: •          300 g czekolady gorzkiej 70%kakao

Kulinarna (nie)codzienność
Makowo- bakaliowe mini babeczki do koszyczka 137

zajmuje zaledwie 15 minut, a efekt końcowy jest znakomity. Polecam gorąco !!! SKŁADNIKI: 200 ml mleka, 100 ml oleju, 2 jajka, 2/3 szklanki cukru pudru, 1,5 szklanki mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 2 łyżki suchego maku, 100g mieszanki keksowej HELIO, 30g skórki pomarańczowej HELIO, 1 tabliczka białej czekolady, kolorowa posypka i perełki do dekoracji. PRZYGOTOWANIE: 1. Mleko mieszam

Tradycyjna kuchnia Kasi
Piernikowe markizy z kremem orzechowym 227

Piernik, który będzie wierzchem ciastka zanurzamy (tylko jedną część) w czekoladzie i kładziemy na masę. Po zastygnięciu polewy piernikowe markizy z kremem orzechowym możemy… wcinać. Piernikowe markizy z kremem orzechowym na święta, Nowy Rok, karnawał… i nie tylko. Zupełnie odmienna forma podania pierniczków alpejskich zadowoli smakoszy i łasuchów. Gorąco polecam i życzę smacznego. Na blogu znajduje się również przepis

mojewypiekiinietylko
Łza słoniowa 186

prosta do wykonania. Połączenie orzechów, banana i czekolady rozkosznie bombarduje kubki smakowe. Składniki na 2 rolady: Ciasto biszkoptowe • 6 jajek • 3 łyżki cukru pudru • 3 łyżki mąki pszennej • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia • 1 łyżka kakao Masa orzechowa • 100 g orzechów włoskich zmielonych • 8 łyżek gorącego mleka • 200 g masła • 3 łyżki cukru pudru

To co kocham
Krem czekoladowy a'la Mars 360

Znacie kogoś kto nie lubi czekolady? Ja nie! Krem czekoladowy domowej produkcji to przepyszny dodatek do pieczywa, naleśników, gofrów czy wyjadania łyżeczką. Nie zawiera żadnych „E” ani ulepszaczy. Krem jest zwarty i łatwo daje się rozsmarowywać na pieczywie. Ten na zdjęciu jest jeszcze gorący, schłodzony nie jest już lejący ale nadal pyszny :) Składniki: (na słoik około 300g

Pyry na Gaz
Crème brulée 170

czekoladowy oraz mus czekoladowym, tym razem jednak zrezygnuję z czekolady na rzecz równie doskonałego składnika, jakim jest... wanilia ;) CREME BRULEE Składniki: - 10 żółtek - 1 litr śmietanki 36% - 100 gram cukru - 2 łyżki miodu - 1 laska wanilii - brązowy cukier (do skarmelizowania wierzchu) Przygotowanie: Śmietankę podgrzewamy tak, by była gorąca, ale się nie zagotowała. Laskę wanilii rozcinamy na pół

Życie zamknięte w smaku
Muffinki z jabłkami i czekoladą - miękkie i wilgotne 242

miski ze składnikami suchymi, wymieszać.  3. Dodać jabłka i czekoladę, wymieszać dokładnie. 4. Ciasto wyłożyć do silikonowych foremek, wstawić do piekarnika nagrzanego do 160*C z termoobiegiem (lub 190*C bez termoobiegu) i piec ok 25-30 min. Wystudzić. Nie mogłam się powstrzymać i jedną zjadłam na gorąco prosto z piekarnika:) 5. Posypać cukrem pudrem lub polać lukrem

Kto ugości moich gości?
Zimowa kawa korzenna 927

ciepłą wodę i następnie gotujemy. Po chwili wrzucamy kostki czekolady i mieszamy aż wszystko razem się połączy. Jeżeli  nie lubicie gorzkiej kawy możecie dosłodzić sobie cukrem według uznania. Kawę odkładamy do ostygnięcia.  Śmietanę ubijamy na sztywno i dodajemy rozpuszczoną żelatynę. Gotową śmietanę wyciskamy na ciepłą ale nie gorącą kawę. Wszystko posypujemy cynamonem i ozdabiamy według uznania. Smacznego

ciastkarnia na kruchym spodzie