gorąca czekolada - 3859 przepisów (strona:146/258)

3bit + Twix = 4bit, czyli słodki diabeł z masą krówkową:) 313

Polewa: 100g czekolady np. deserowej 70ml mleka Dekoracja (którą można, ale nie trzeba robić): ok. 2 łyżki uprażonych siekanych orzechów laskowych Odlewamy około szklankę mleka, w którym rozpuszczamy budynie. Resztę mleka zagotowujemy. Gdy zacznie się podnosić wsypujemy cukier, po czym mieszamy przez chwilę, by się rozpuścił. Następnie wlewamy rozmieszane budynie i cały czas mieszamy, aż zgęstną. Gorący budyń pozostawiamy(...)wrzucamy na rozgrzaną patelnię i smażymy na wolnym ogniu, stale mieszając, aż się lekko zrumienią. Następnie przesypujemy na talerzyk (zostawione na patelni prawdopodobnie się spalą) i pozostawiamy do wystygnięcia. Czekoladę koimy lub łamiemy na mniejsze kawałki, wkładamy do rondelka, zalewamy mlekiem i gotujemy na wolnym ogniu, stale mieszając, by czekolada dobrze się rozpuściła i zagotowała z mlekiem. Po około

Smakowy Raj
Urodzinowy tort czekoladowo - bananowy 155

partiami mąkę z kakao i czekoladę. Dno formy o wymiarach 26,5 x 20 cm (mierzone po dnie) wyłożyć pergaminem. Boki pozostawić czyste. Ciasto przelać do formy. Piec w nagrzanym piekarniku w 170° C przez 30-35 minut (mniejsza forma 30-40 minut). Jak ciasto przestanie rosnąć zmniejszyć temperaturę do 160° C. Gorące ciasto wyjąć z piekarnika upuścić(...)obrać i pokroić wzdłuż na połówki lub na plasterki. Skropić sokiem z cytryny. Do wykończenia 500g (5 paczek po 100g) lentilek, M&M lub Smarties 2 tabliczki gorzkiej czekolady (200g) 150 ml śmietanki 30% Złożenie tortu Na paterze ułożyć pierwszy z przekrojonych blatów. Nasączyć połową herbaty i posmarować połową kremu budyniowego. Na kremie ułożyć banany, posmarować je z góry

Pełny talerz
Sernik orzechowy 289

gorzkiej czekolady 25g czekolady mlecznej 1 łyżka oleju garść orzechów laskowych (około 20g) Wykonanie: - składniki na sernik powinny być w temperaturze pokojowej, czyli odpowiednio wcześniej wyjęte z lodówki - twaróg dwukrotnie zemleć w maszynce - orzechy (zarówno te do masy serowej, jak i do dekoracji) podprażyć przez kilka minut na patelni lub w piekarniku, gorące przełożyć do ściereczki kuchennej, zawinąć(...)następnie w lekko uchylonym piekarniku do ostygnięcia - po ostygnięciu delikatnie oddzielić nożykiem papier na bokach tortownicy i zdjąć obręcz - sernik schłodzić przez noc w lodówce - przygotować polewę: obie czekolady umieścić wraz z olejem w miseczce, a tą ustawić na garnuszku z parującą wodą - czekoladę podgrzewać do rozpuszczenia się, zdjąć, lekko ostudzić - płynną polewę przełożyć do rękawa cukierniczego lub do rożka

Smakołyki Bereniki
Czekoladowy tort z chałwą 262

dlatego podany jest w "widełkach". Gorące ciasto wyjmij z piekarnika, z wysokości około 30 - 40 cm upuścić je (w formie) na podłogę. Po chwili obkrój boki i przełóż na kratkę cukierniczą, wystudź w temperaturze pokojowej. Składniki na krem czekoladowo-chałwowy: •          300 g czekolady gorzkiej 70%kakao

Kulinarna (nie)codzienność
Makowo- bakaliowe mini babeczki do koszyczka 96

zajmuje zaledwie 15 minut, a efekt końcowy jest znakomity. Polecam gorąco !!! SKŁADNIKI: 200 ml mleka, 100 ml oleju, 2 jajka, 2/3 szklanki cukru pudru, 1,5 szklanki mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 2 łyżki suchego maku, 100g mieszanki keksowej HELIO, 30g skórki pomarańczowej HELIO, 1 tabliczka białej czekolady, kolorowa posypka i perełki do dekoracji. PRZYGOTOWANIE: 1. Mleko mieszam

Tradycyjna kuchnia Kasi
Piernikowe markizy z kremem orzechowym 184

Piernik, który będzie wierzchem ciastka zanurzamy (tylko jedną część) w czekoladzie i kładziemy na masę. Po zastygnięciu polewy piernikowe markizy z kremem orzechowym możemy… wcinać. Piernikowe markizy z kremem orzechowym na święta, Nowy Rok, karnawał… i nie tylko. Zupełnie odmienna forma podania pierniczków alpejskich zadowoli smakoszy i łasuchów. Gorąco polecam i życzę smacznego. Na blogu znajduje się również przepis

mojewypiekiinietylko
Łza słoniowa 145

prosta do wykonania. Połączenie orzechów, banana i czekolady rozkosznie bombarduje kubki smakowe. Składniki na 2 rolady: Ciasto biszkoptowe • 6 jajek • 3 łyżki cukru pudru • 3 łyżki mąki pszennej • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia • 1 łyżka kakao Masa orzechowa • 100 g orzechów włoskich zmielonych • 8 łyżek gorącego mleka • 200 g masła • 3 łyżki cukru pudru

To co kocham
Krem czekoladowy a'la Mars 314

Znacie kogoś kto nie lubi czekolady? Ja nie! Krem czekoladowy domowej produkcji to przepyszny dodatek do pieczywa, naleśników, gofrów czy wyjadania łyżeczką. Nie zawiera żadnych „E” ani ulepszaczy. Krem jest zwarty i łatwo daje się rozsmarowywać na pieczywie. Ten na zdjęciu jest jeszcze gorący, schłodzony nie jest już lejący ale nadal pyszny :) Składniki: (na słoik około 300g

Pyry na Gaz
Crème brulée 137

czekoladowy oraz mus czekoladowym, tym razem jednak zrezygnuję z czekolady na rzecz równie doskonałego składnika, jakim jest... wanilia ;) CREME BRULEE Składniki: - 10 żółtek - 1 litr śmietanki 36% - 100 gram cukru - 2 łyżki miodu - 1 laska wanilii - brązowy cukier (do skarmelizowania wierzchu) Przygotowanie: Śmietankę podgrzewamy tak, by była gorąca, ale się nie zagotowała. Laskę wanilii rozcinamy na pół

Życie zamknięte w smaku
Muffinki z jabłkami i czekoladą - miękkie i wilgotne 208

miski ze składnikami suchymi, wymieszać.  3. Dodać jabłka i czekoladę, wymieszać dokładnie. 4. Ciasto wyłożyć do silikonowych foremek, wstawić do piekarnika nagrzanego do 160*C z termoobiegiem (lub 190*C bez termoobiegu) i piec ok 25-30 min. Wystudzić. Nie mogłam się powstrzymać i jedną zjadłam na gorąco prosto z piekarnika:) 5. Posypać cukrem pudrem lub polać lukrem

Kto ugości moich gości?
Zimowa kawa korzenna 895

ciepłą wodę i następnie gotujemy. Po chwili wrzucamy kostki czekolady i mieszamy aż wszystko razem się połączy. Jeżeli  nie lubicie gorzkiej kawy możecie dosłodzić sobie cukrem według uznania. Kawę odkładamy do ostygnięcia.  Śmietanę ubijamy na sztywno i dodajemy rozpuszczoną żelatynę. Gotową śmietanę wyciskamy na ciepłą ale nie gorącą kawę. Wszystko posypujemy cynamonem i ozdabiamy według uznania. Smacznego

ciastkarnia na kruchym spodzie
3 bit - ciasto bez pieczenia 1524

dokładkę.  Składniki: 400 g (puszka) masy krówkowej (kajmak) 500 g herbatników 400 ml śmietany 30% 2 opakowania śnieżki lub śmietan-fix (u mnie śnieżka) 50 - 70 g gorzkiej czekolady 500 ml mleka 2 budynie śmietankowe bez cukru (80 g) 2/3 szklanki cukru 200 g masła 2 - 3 łyżki cukru pudru (opcjonalnie) Przygotowanie: Budynie rozmieszać w 1/2 szklanki zimnego mleka(...)ciągle mieszając ugotować gęsty, bez grudek budyń, wystudzić. Jeśli nie uda się ugotować budyniu bez grudek, to proponuję przetrzeć go przez sitko. Masę krówkową lekko podgrzać, zanurzając puszkę w gorącej wodzie. Dno foremki wyłożyć herbatnikami i posmarować je równomiernie, podgrzaną masą krówkową i przykryć warstwą herbatników. Masło zmiksować na gładką masę, pod koniec stopniowo dodawać wystudzony budyń, aby powstał

Kuchcik gotuje
Sylwestrowe propozycje dla dzieci. 169

smażymy w gorącym oleju na rumiano. Pierś kurczaka pokroić w kostkę posypać solą i curry i obsmażyć ze wszystkich stron. Kawałki kurczaka i "łasucha" ponabijać przemiennie na patyczki. Podawać,  tak jak dzieci lubią, z ketchupem i w towarzystwie pszczółek. Pszczółki zimowe ,to krzyżówka oliwek i ogórka! Deserek ,to "Czekoladowe lizaki z kiwi". 2 kiwi 100g czekolady 1łyżka masła

Kulinarny karnet Christophera
TORT BIG TRIO 501

łyżeczka proszku do pieczenia Masa 500 g sera mascarpone 500 ml jogurtu naturalnego ½ szklanki cukru pudru 4 łyżki żelatyny 1 łyżka kakao cukier waniliowy galaretka malinowa Do dekoracji czekolada krem SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Biszkopt Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę. Do masy jajecznej dodawać po łyżce mąki wymieszanej z proszkiem dopieczenia(...)Ciasto przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenie piec w nagrzanym piekarniku ok. 10 min. Masa żelatynę rozpuścić w ¾ szklanki gorącej wody, żelatynę  rozpuścić również w ¾ szklanki gorącej wody, odsatwić  do przestygnięcia. Serek mascarpone, jogurt cukier puder oraz chłodną żelatynę wymieszać, podzielić na 3 równe części. Do pierwszej części dodać kakao, do kolejnej cukier waniliowy

RAROSSA
Tort z polewą lustrzaną (mirror glaze) 202

łyżki cukru pudru 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego Polewa lustrzana: 300 g cukru 200 g mleka skondensowanego słodzonego 150 ml wody 2 łyżki żelatyny + 125 ml wody 300 g białej czekolady 1 zielony barwnik spożywczy z tubki (10 g) Poncz: 1/2 szklanki wody 1 łyżka soku z cytryny Dodatkowo: 300 g dżemu wiśniowego Przygotowanie: 1. Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek, ubić(...)małym garnuszku rozpuszczamy w gorącej wodzie żelatynę i odstawiamy do przestygnięcia. W tym czasie do dużego garnka wsypujemy cukier, wlewamy wodę i mleko skondensowane. Mieszamy, aż cukier się rozpuści a masa zagotuje. Zdejmujemy z ognia i dodajemy rozpuszczoną żelatynę. Mieszamy aż dokładnie połączy się z masą, wówczas dodajemy połamaną w kostkę czekoladę. Mieszamy do całkowitego połączenia się składników

Krokusowy Dom