gorąca czekolada - 3859 przepisów (strona:148/258)

Gotowany sernik na herbatnikach. 402

szklanki cukru 200 g masła  4 duże jajka 2 budynie o smaku śmietanowym ½ szklanki mleka 500 g herbatników pełnoziarnistych  4 łyżki kakao na polewę: 1 tabliczka białej czekolady   4 łyżki kakao   ¾  szklanki cukru ½ kostki masła Przygotowanie: W garnku na małym ogniu roztapiamy masło z cukrem i odstawimy z palnika. Ser dokładnie miksujemy z jajkami(...)minut. Ważne, żeby przez cały ten czas masę mieszać. Blaszkę o wymiarach 34x25 wykładamy papierem do pieczenia i całe dno starannie pokrywamy herbatnikami. Wylewamy na herbatniki połowę, gorącej serowej masy. Do pozostałej masy dodajemy kakao i dokładnie mieszamy. Układamy kolejną warstwę herbatników, następnie wlewamy kakaową masę, a następnie nakładamy trzecią warstwę herbatników. Czekamy jak ciasto ostygnie i wkładamy

Symfonia smakowa
Ciasto szachownica "szach- mat" 915

mleka 1 budyń waniliowy 6 łyżeczek żelatyny 0,5 l śmietany kremówki ( ubiłam zwykłą 18 % ze śnieżką light) 3 łyżki cukru pudru kakao do posypania ( starłam dodatkowo czekoladę mleczną) 4 krople aromatu śmietankowego Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, następnie dodać żółtka, wodę i olej delikatnie mieszając do połączenia składników. Dosypać porcjami suche składniki przesiane przez sitko. Delikatnie wymieszać(...)stopniach. Ostudzone ciasto przekroić na 2 placki. Cienki będzie spodem ciasta, grubszy pokroić w paski szerokości ok 1,5 cm W dwóch naczyniach rozpuścić w niewielkich ilościach gorącej wody po 3 łyżeczki żelatyny, ostudzić. Na mleku ugotować budyń wniliowy, pzrestudzić go a następnie połączyć z żelatyną. Zimną śmietanę ubić z cukrem i " bitą śmietaną w proszku" , dodać kilka kropel

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Słodko-kwaśno. Piąte urodziny bloga 141

cytryny 110 g cukru 2 żółtka 60 g miękkiego masła skórka otarta z 1 cytryny 125 ml śmietany kremówki (38%) dodatkowo: 50 g ciasteczek amaretti mus czekoladowy: 90 g czekolady karmelowej 250 ml śmietany kremówki (38%) galaretka: 200 g konfitury z rokitnika 3 listki żelatyny dekoracja: ziarenka granatu ciasteczka amaretti kandyzowane kumkwaty Biszkopt: Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec(...)minut w 160 st. C. Wystudzić. Mus cytrynowy: Sok z cytryny zagotować z połową cukru.  Żółtka utrzeć z pozostałym cukrem na puszystą, jasną masę. Powoli wlewać gorący sok, cały czas miksując. Przelać masę do garnuszka, gotować, aż zgęstnieje do konsystencji budyniu.  Przełożyć do miski, miksować przez około 10 minut, aż masa całkowicie wystygnie. Po kawałeczku dodawać miękkie

Pożeraczka, czyli raz adobrze
CIASTO 3-BIT, BEZ PIECZENIA 227

125g masła - 2 budynie waniliowe - 750ml mleka (3 szklanki) - 1/4 szklanki cukru (dałam trzcinowy) - 500ml kremówki 36% (schłodzonej w lodówce) - 100g mascarpone - 1 łyżka pudru (dałam trzcinowy) - kilka kostek czekolady (do starcia na wierzch) Dno blaszki wyłożonej papierem do pieczenia wykładamy dokładnie ciastkami, na ciastkach rozsmarowujemy masę krówkową w temp.pokojowej lub lekko podgrzanej - gdy jest twarda (moja była idealna(...)zgęstnienia). Do masy budyniowej dodajemy masło i nie zdejmując z palnika mieszamy do połączenia składników (masło musi się całkowicie rozpuścić). Odstawiamy  z palnika na kilka minut. Jeszcze gorącą masą maślano-budyniową zalewamy warstwę krakersów. Na masie układamy kolejną (3 już) warstwę krakersów lub ciastek. Dociskamy i odstawiamy w chłodne miejsce (najlepiej na całą noc). Na drugi dzień (ciacha

Smaczne Zdrowe
Tort truskawkowy; tort z truskawkami 333

daję do lodówki na ok. 30-40 minut (czekolada ma być twarda). Po tym czasie pomalutku ściągam folię, uzyskując ciekawy efekt.  Na wierz tortu układam truskawki, czerwoną porzeczkę, borówki i listki mięty. Schładzam, a następnie.... zajadam się kawałek po kawałku ;-)) Tort bez problemu kroi się nożem moczonym w gorącej wodzie. SMACZNEGO! :-) * * *  Jeśli jeszcze nie lubicie, to polecam

Wielopokoleniowo
Pralinki karmelowe z chrupką (tylko 3 główne składnki) 171

się rozpuszczą i ładnie połączą. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, wlewamy i wsypujemy pszenicę, dokładnie mieszamy. Masę rozlewamy do wgłębień w foremkach na pralinki/kostki lodu i wstawiamy do lodówki na około godzinę do stężenia.   Nie pomyślałam o tym w odpowiednim momencie, bo otwory w foremkach mogłam wysmarować rozpuszczoną czekoladą, a potem polać nią też górę, by pralinka była

Kolorowy Przepisownik
Sos mocno grzybowy z żeberkami i młoda kapusta z koprem 108

brązowego, uważajcie mąka jak i patelnia będą bardzo gorące, poza tym palona mąka ma specyficzny zapach. Przypalona mąka ląduje w sitku, przesiewam ją do miski, potem zalewam wodą, mieszam intensywnie żeby nie było grudek a wodę dodaję stopniowo, po rozrobieniu ma kolor przypominający coś pomiędzy karmelem a mleczną czekoladą.  Sos pachnie wspaniale, wygląda chyba jeszcze lepiej, teraz

Kuba Gotuje
Deser Tiramisu 189

długo, aż powstanie gładka masa. Żelatynę rozpuścić w odrobinie gorącej wody i dodać do masy jajecznej. Ostudzić. Następnie dodać serek mascarpone i ubitą śmietanę, delikatnie wymieszać. Białka ubić na sztywno i połączyć z masą serową. Podłużne biszkopty ułożyć w pucharkach. Pucharki wypełnić kremem. Wierzch posypać kakao lub startą gorzką czekoladą

In my kitchen
Delikatna Wuzetka, czyli czekoladowe ciasto pod puszystą pierzynką z bitej śmietanki :) 393

przepisu mojej przyszłej Teściowej, którą serdecznie pozdrawiam, a ciasto gorąco wszystkim polecam :) Ciasto: 200g margaryny 25dag cukru 3 jajka 11 łyżek mąki 2 łyżki kakao 1 łyżeczka sody 1 szklanka kwaśnej śmietany Dodatkowo: 1 średni słoik ulubionego dżemu owocowego 750ml śmietany kremówki 3 śmietan - fixy Wiórki czekoladowe lub potarta czekolada Margarynę ucieramy z cukrem, dodajemy jajka, kwaśną śmietanę, kakao

Smakowy Raj
Tort czekoladowo kokosowy z bitą śmietaną. 181

żółtka, nadal ubijając.Wsypać przesianą mąkę, kakao i czekoladę. Delikatnie wmieszać do ciasta szpatułką, by piana nie osiadła. Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia , nie smarować boków. Delikatnie przełożyć ciasto. Piec w temperaturze 160 - 170ºC przez około 35 - 40 minut lub do tzw. suchego patyczka. Gorące ciasto wyjąć z piekarnika,(i tu zaczynamy nowy rozdział

Malinowe Pocałunki
Tort cappuccino 276

proszku), u mnie po 12g każda (łącznie potrzeba 45g, mogą być 2 torebki po 22g)   Do nasączenia: pół szklanki wystudzonego cappuccino 3 łyżki likieru kawowego   Dodatkowo: starta czekolada, prażone migdały lub wiórki kokosowe, bita śmietana do dekoracji     Wykonanie: Biszkopt: mąkę mieszamy z kakao i przesiewamy. Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania zaczynamy dodawać(...)mieszamy łyżką lub szpatułką. Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, boków nie natłuszczamy! Ciasto przekładamy do formy, pieczemy w 160-170 stopniach około 34-40 minut (do suchego patyczka). Gorące ciasto wyjmujemy z piekarnika i upuszczamy z formą na podłogę z wysokości 60cm. Następnie wkładamy do piekarnika i studzimy przy uchylonych drzwiczkach. Boki biszkoptu oddzielamy nożem dopiero

Smak mojej kuchni
Kakaowy brzoskwiniowiec z kokosem 218

brzoskwiń 1/2 szklanki cukru 1 budyń śmietankowy 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1/4 szklanki wody POLEWA: 1/4 szklanki cukru pudru 1 łyżka kakao 2 łyżki wody 25g masła 50 g czekolady mlecznej BISZKOPT: Mąki przesiać i wymieszać z kakao. Jajka powinny być w temperaturze pokojowej. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Ustawić mikser na najwyższe obroty i wsypywać(...)foli aluminiowej. Wylać połowę gorącego kremu brzoskwiniowego. Nałożyć ciasto kokosowe lekko dociskając. Wylać drugą połowę kremu i nałożyć biszkopt. Odstawić do wystudzenia. Kiedy ciasto będzie zimne ostrożnie wyjąć z blachy. Przygotować polewę. Cukier puder, kakao i wodę rozmieszać w garnuszku i zagotować. Dodać masło, a kiedy się rozpuści zdjąć z ognia i rozpuścić połamaną czekoladę. Polać z łyżki

https:KKuchniaMniam
Chałwowiec z brzoskwiniami 127

pieczenia Masa: 2 budynie waniliowe 200 g masła (miękkiego) 350 g chałwy (waniliowej u nas) 3 szklanki mleka Dodatkowo: 1 puszka brzoskwiń 2 galaretki brzoskwiniowe ok. 50 g gorzkiej czekolady do posypania Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywno, następnie dodajemy stopniowo cukier i cukier waniliowy. Gdy cukier będzie mało wyczuwalny dodajemy po jednym żółtku. Mąkę i budynie przesiewamy, mieszamy(...)gorącej wody. Studzimy. Brzoskwinie wyjmujemy z syropu, kroimy na mniejsze kawałki. Syropem, który pozostał z brzoskwiń możemy nasączyć biszkopty. Pokrojone brzoskwinie układamy na jednym blacie biszkoptu, jak galaretka już stężeje (nie tak do końca) wykładamy ją na brzoskwinie, na galaretkę wykładamy ok. 2/3 masy chałwowej, przykrywamy drugim biszkoptem. Na drugi biszkopt wykładamy pozostałą masę, posypujemy ją startą czekoladą. Ciasto

kruche babeczki
Babka czekoladowa z kremem waniliowym i chrupiącymi migdałami 158

Świąteczny wypiek , ale nie tylko. Wielbiciele ciast czekoladowych i murzynków będą tutaj z całą pewnością zachwyceni! Mięciutkie czekoladowe ciasto wypełnione delikatnym waniliowym kremem z chrupiącymi płatkami migdałów i oblane czekoladą tworzy fantastyczną całość , po którą każdy sięgnie z przyjemnością! SKŁADNIKI: * mleko – 250 ml * kostka do pieczenia Kasia – 125 g * kakao – 2 łyżki * dżem truskawkowy – 2 łyżki(...)gorącego dodajemy posiekaną kostkę do pieczenia Kasię i dokładnie rozprowadzamy , by się rozpuściła. Wrzucamy podprażone na suchej patelni płatkami migdałów i dokładnie , ale delikatnie mieszamy. Powstały krem wlewamy do wydrążonej ” wanienki ” , wygładzamy. Miejsce rozcięcia smarujemy odrobiną budyniowego kremu i zakrywamy górną warstwą babki. Odstawiamy do lodówki ( najlepiej na kilka godzin ). Przed podaniem polewamy czekoladą , dekorujemy i zajadamy

Ostra na Słodko
Torcik Wuzetka 330

pieczenia 0,5 litra śmietany 30 % 1,5 łyżki żelatyny + 1/3 szkl wrzątku 3 duże łyżki cukru pudru Dżem z czarnej porzeczki lub wiśni wiśnie z nalewki 200 gr czekolady gorzkiej + 3 łyżki śmietanki 30% ciasto nasączyłam lekko rozrobiona nalewką wiśniową 1. Białka oddzielić od żółtek i ubić dodając pod koniec cukier, następnie miksując na wolnych obrotach dodawać po jednym(...)wymieszać z masą. Tortownicę o średnicy 24 cm wysmarować masłem i oprószyć bułka tartą. Wylewamy ciasto i pieczemy przez 25-30 min w 190 stopniach. 2. Rozpuszczamy żelatynę w gorącej wodzie i odstawiamy na chwile do lekkiego przestudzenia. Następnie schłodzona śmietankę ubijamy w wysokim naczyniu pod koniec dodając cukier puder. Teraz hartujemy naszą żelatynę - wkładamy 2 łyżki do szklanki

Gotowanie...to proste !