gorąca czekolada - 3859 przepisów (strona:151/258)

Ciasto baaardzo czekoladowe 438

kakao 20 ml whisky sól Polewa: 150 g czekolady mlecznej 100 ml śmietanki 36% 2 łyżki miodu Sposób przygotowania: W rondelku zagotowujemy kawę z cukrem (100 g), dodajemy rozdrobnioną czekoladę i mieszamy do jej rozpuszczenia. Zdejmujemy rondelek z ognia, dodajemy whisky i kakao i dokładnie mieszamy, aż powstanie jednolita masa. Studzimy. Następnie dodajemy żółtka, miksujemy, dodajemy mąkę i proszek(...)boki smarujemy masłem. Z zewnątrz tortownicę szczelnie owijamy folią aluminiową. Na spód wylewamy ciasto i wyrównujemy. Tortownicę umieszczamy na dużej blasze do pieczenia z wysokimi brzegami, na blachę wylewamy gorącą wodę, tak, by sięgała do ok. 2 cm wysokości tortownicy. Wstawiamy o rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy w kąpieli wodnej przez ok. 35 minut. Ciasto ma być

Dobra zagrycha u Krychy i Zdzicha
Czekoladowe ciasto z czekoladowym kremem 206

Miałam ochotę na coś czekoladowego.. Wybrałam u  Doroty ekstremalnie czekoladowe ciasto. Z taką ilością czekolady i kakao nie piekłam jeszcze nigdy. Ciasto wydaje się być pracochłonne, lecz tak nie jest. Jedynym utrudnieniem może być tylko upieczenie dwóch części ciasta, każdej osobno. tak jak myślałam ciasto wyszło wspaniałe.. Puszyste, z delikatnym kremem i baardzo czekoladowe.. Dokładnie takie(...)stopniowo gorącą kawę. Ciasto podzielić na dwie części, każdą wlać do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 35 - 40 stopni w temperaturze 180 stopni C. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem, czy ciasto się upiekło. Jeżeli patyczek po nakłuciu ciasta będzie suchy, ciasto należy wyjąc z piekarnika. Składniki na krem czekoladowy: 230 g gorzkiej czekolady

Na słodko lub wytrawnie
Tort czekoladowo-czekoladowy z porzeczkami 214

minut, do suchego patyczka. Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 60 cm opuścić je (w formie) na podłogę. Pozostawić w formie, do całkowitego wystudzenia. Uwaga: boki biszkoptu oddzielać nożykiem od formy dopiero jak biszkopt będzie wystudzony. Przekroić na 3 blaty o grubości około 2 cm, każdy. Krem czekoladowy*: 260 gr gorzkiej czekolady (u mnie 52 % kakao

moj przepis na
Tort z maślanym kremem orzechowym 147

łyżeczek cukru sok z cytryny 5 łyżek rumu DODATKOWO: kilka łyżek powideł śliwkowych rurki waflowe bez nadzienia połówki orzechów włoskich beziki orzechowe ("Brzydkie a dobre") rodzynki w czekoladzie WYKONANIE: BISZKOPT: Biszkopt najlepiej jest upiec dzień wcześniej, łatwiej go wówczas pokroić. Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boków niczym nie smarować. Piekarnik rozgrzać do 175 stopni(...)delikatnie wymieszać łopatką. Ciasto przełożyć do przygotowanej tortownicy, wyrównać powierzchnię, od razu wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około 40 minut do suchego patyczka. Po wyjęciu z piekarnika formę z gorącym ciastem upuścić na blat z wysokości ok. 40 cm. Odstawić do wystudzenia. Zimny biszkopt odciąć od brzegów tortownicy, wyjąć w formy i przekroić na trzy blaty. PONCZ: Letnią wodę

Kuchenne zapiski Edyty
Kokosowa panna cotta z herbatą matcha i galaretką 164

podgrzać mleko kokosowe z cukrem - nie gotować. Do gorącego mleczka wlać herbatę matcha - dobrze wymieszać. Mleczko kokosowe z matchą pozostawić do ostygnięcia. Zimne wlewać do pucharków, na stężałą galaretkę. 5. Deser pozostawić w lodówce na kilka godzin - aż dobrze stężeje. Gotową panna cottę ozdobić świeżym owoce, bitą śmietaną lub tartą czekoladą. Smacznego

kolorowotorcikowo
Czekośliwka (Czyli Nutella Ze Śliwek) Bez Mieszania 94

godz. 3. Po tym czasie, dodajemy kakao, czekoladę, cukry waniliowe i zaczynamy mieszać robiąc to dość często. Mieszamy do zgęstnienia powideł, w trakcie sprawdzając czy są już odpowiednio słodkie, jeśli nie to dosypujemy resztę cukru. Sam koniec gotowania. 4. Ostatnia część gotowania trwała u mnie około 40 minut. Gotową, gorącą czekośliwkę przełożyłam do wyparzonych słoiczków i za pasteryzowałam

Gotowanie...to proste !
23. Ekspresowe ciasteczka kawowe 193

cukru nadają chrupkości. Można dowolnie je modyfikować: polać czekoladą lub posypać orzechami. W każdym wydaniu będą po prostu świetne. Składniki: łyżeczka sody oczyszczonej 100g mąki pszennej pełnoziarnistej 100g mąki owsianej 50g oleju rzepakowego lub kokosowego 1/3 szklanki esencji z zaparzonej kawy 1/2 szklanki cukru trzcinowego szczypta soli Wykonanie: 1. Zalewamy gorącą wodą dwie łyżeczki kawy parzonej do wysokości około

Pland based fille
Tort czekoladowo - malinowy 377

, bo dobrze połączy nam się z gorącą żelatyną). Schłodzić, by sos zgęstniał, można wsadzić do lodówki.  Krem malinowy: 500 g serka mascarpone frużelina malinowa (całość) schłodzona, przepis powyżej 1. Serek mascarpone i frużelinę dajemy do misy miksera, miksujemy do momentu połączenia się składników. Polewa czekoladowa: 100 g gorzkiej czekolady łyżka masła  łyżka mleka Do rondelka nalać

kruche babeczki
Powidła czekoladowe 187

gęste wtedy dopiero dodać cukier oraz połamaną czekoladę. Teraz już częściej należy sprawdzać aby powidła się nie przypaliły. Pod sam koniec smażenia gdy masa ładnie zgęstniała dodaję przyprawy korzenne i całość miksuję blenderem   na gładką masę. Oczywiście nie trzeba tego robić ale osobiście lubię gładką konsystencję bez wyczuwalnych skórek. Gorące powidła czekoladowe przełożyć do czystych słoiczków

W garach u Gosi
Letni deser z owocami i bita smietaną z mascarpone :-) 102

kremem mascarpone. Czy może być coś lepszego na gorący dzień? chyba tylko lody :-) No to zaczynamy: SKŁADNIKI (na 8 dużych pucharków) -dowolne owoce, ja używałam winogrono czerwone, nektarynkę i truskawki. -1 galaretkę pomarańczową -2 galaretki truskawkowe -1 opakowanie serka mascarpone -500ml śmietany kremówki 30% -2 łyżki cukru pudru -startą czekoladę do posypania *niekoniecznie Owoce myjemy i  kroimy

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Ciasto buraczkowe z płatkami róż - wegańskie 160

Ciasto przygotowałam z przepisu Marty Dymek na muffinki buraczane. Ciasto wyszło przepyszne, mocno czekoladowe z pachnącymi płatkami róż w polewie. Polecam gorąco i zachęcam do

Moje Małe Czarowanie
Wątróbka z jabłkami, żurawiną i cynamonem 224

zawsze lubiłam połączenia mięsa i słodyczy. Mięso i czekolada, mięso i owoce, mięso i cynamon - jest w tym coś intrygującego. WĄTRÓBKA Z JABŁKAMI, ŻURAWINĄ I CYNAMONEM Składniki: - 700 gramów wątróbki z indyka - 70 gramów żurawiny suszonej - 1 duża cebula - 2 jabłka - mleko - mąka - olej - cynamon - pieprz - sól Przygotowanie: Żurawinę zalewamy gorącą wodą i przykrywamy talerzyki, by się zaparzyła. Cebulę

Życie zamknięte w smaku
Empanadas- meksykańskie pierożki z ostrym sosem pomidorowym 362

Lubicie na ostro...?! Tak?! W takim układzie te pierożki są idealne dla Was:) Same w sobie pikantne za sprawą chili w farszu, a dodatek sosu dodatkowo

Kuchnia w czekoladzie
Ciasto Stefanka 371

220g - gotowa polewa z białej czekolady  Polewa: - pół kostki margaryny - pół szklanka cukru pudru - 3 łyżki kakao Sposób przygotowania:  Blachę wykładamy zwykłymi herbatnikami.  Mleko z margaryną, cukrem, cukrem wanilinowym i kakao zagotowujemy, cały czas mieszając.   Do gotującego się mleka powoli dodajemy kaszę. Mieszamy, aby nie powstały grudki. Gorącą masę, równomiernie wylewamy na herbatniki. Przykrywamy

Pan i Pani Smith w kuchni
Sernik maślany z rodzynkami 297

Sposób Ser zmielić dwukrotnie, zalać kostką roztopionego, gorącego masła, dodać cukier puder, 8 żółtek, kartoflankę, cukier waniliowy oraz proszek do pieczenia. Na koniec dodajemy pianę z białek oraz rodzynki, wszystko porządnie mieszamy, wykładamy na ciasto na blachę.  Piec około godziny w 180 stopniach. Wystudzone ciasto polać polewą z białej czekolady i śmietanki

Kuchenne aromaty