gorąca czekolada - 3859 przepisów (strona:149/258)

Chałwowiec z brzoskwiniami 122

pieczenia Masa: 2 budynie waniliowe 200 g masła (miękkiego) 350 g chałwy (waniliowej u nas) 3 szklanki mleka Dodatkowo: 1 puszka brzoskwiń 2 galaretki brzoskwiniowe ok. 50 g gorzkiej czekolady do posypania Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywno, następnie dodajemy stopniowo cukier i cukier waniliowy. Gdy cukier będzie mało wyczuwalny dodajemy po jednym żółtku. Mąkę i budynie przesiewamy, mieszamy(...)gorącej wody. Studzimy. Brzoskwinie wyjmujemy z syropu, kroimy na mniejsze kawałki. Syropem, który pozostał z brzoskwiń możemy nasączyć biszkopty. Pokrojone brzoskwinie układamy na jednym blacie biszkoptu, jak galaretka już stężeje (nie tak do końca) wykładamy ją na brzoskwinie, na galaretkę wykładamy ok. 2/3 masy chałwowej, przykrywamy drugim biszkoptem. Na drugi biszkopt wykładamy pozostałą masę, posypujemy ją startą czekoladą. Ciasto

kruche babeczki
Babka czekoladowa z kremem waniliowym i chrupiącymi migdałami 142

Świąteczny wypiek , ale nie tylko. Wielbiciele ciast czekoladowych i murzynków będą tutaj z całą pewnością zachwyceni! Mięciutkie czekoladowe ciasto wypełnione delikatnym waniliowym kremem z chrupiącymi płatkami migdałów i oblane czekoladą tworzy fantastyczną całość , po którą każdy sięgnie z przyjemnością! SKŁADNIKI: * mleko – 250 ml * kostka do pieczenia Kasia – 125 g * kakao – 2 łyżki * dżem truskawkowy – 2 łyżki(...)gorącego dodajemy posiekaną kostkę do pieczenia Kasię i dokładnie rozprowadzamy , by się rozpuściła. Wrzucamy podprażone na suchej patelni płatkami migdałów i dokładnie , ale delikatnie mieszamy. Powstały krem wlewamy do wydrążonej ” wanienki ” , wygładzamy. Miejsce rozcięcia smarujemy odrobiną budyniowego kremu i zakrywamy górną warstwą babki. Odstawiamy do lodówki ( najlepiej na kilka godzin ). Przed podaniem polewamy czekoladą , dekorujemy i zajadamy

Ostra na Słodko
Torcik Wuzetka 321

pieczenia 0,5 litra śmietany 30 % 1,5 łyżki żelatyny + 1/3 szkl wrzątku 3 duże łyżki cukru pudru Dżem z czarnej porzeczki lub wiśni wiśnie z nalewki 200 gr czekolady gorzkiej + 3 łyżki śmietanki 30% ciasto nasączyłam lekko rozrobiona nalewką wiśniową 1. Białka oddzielić od żółtek i ubić dodając pod koniec cukier, następnie miksując na wolnych obrotach dodawać po jednym(...)wymieszać z masą. Tortownicę o średnicy 24 cm wysmarować masłem i oprószyć bułka tartą. Wylewamy ciasto i pieczemy przez 25-30 min w 190 stopniach. 2. Rozpuszczamy żelatynę w gorącej wodzie i odstawiamy na chwile do lekkiego przestudzenia. Następnie schłodzona śmietankę ubijamy w wysokim naczyniu pod koniec dodając cukier puder. Teraz hartujemy naszą żelatynę - wkładamy 2 łyżki do szklanki

Gotowanie...to proste !
Ciasteczka z pajęczyną 156

konstatuje, że za sześć i pół godziny musi znowu wyjść, żeby zdążyć na czas, a w perspektywie jest kolejny dzień pracy nie krótszy niż godzin dziesięć, odechciewa się wszystkiego. Gorący prysznic działa wtedy jak balsam na znękane całodniowym staniem ciało, a nagrzane zawczasu łóżko w wywietrzonym do temperatur polarnych pokoju jest najbardziej kuszącym miejscem pod słońcem. Nieważna kolacja(...)można wyrwać przed natrętnym głosem budzika.  Jednym słowem - przez dwa tygodnie żyłam jak zombie wśród halloweenowych tart i muffinów, które gapiły się na mnie wytrzeszczonymi, przekrwionymi oczami (z czekolady i kremu maślanego; żebyście nie pomyśleli, że z tego zmęczenia już mi zupełnie odbiło). Na szczęście nikt mnie nie kupił i nie postawił jako dekoracji przed domem; choć, szczerze mówiąc

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Truskawkowy 3 BIT 147

wersji truskawkowej. Smak truskawek świetnie orzeźwia to już i tak słodkie ciasto. Składniki: dwie szklanki truskawek 1 puszka masy kajmakowej 1,5-2 paczki herbatników 50 g gorzkiej czekolady 400 g śmietany 30% 1,5 szklanki mleka 2 łyżki cukru pudru 3 łyżeczki żelatyny 1,5 łyżki cukru 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej+łyżka 1,5 łyżki mąki pszennej(...)żółtko 100 g miękkiego masła masa budyniowa: Szklankę mleka zagotować z dwoma łyżkami cukru. Pozostałe mleko wymieszać z żółtkiem, 1,5 łyżkami mąki ziemniaczanej i pszennej. Stopniowo wlewać do gorącego mleka. Zagotować cały czas mieszając. Ostudzić i utrzeć z masłem. masa truskawkowa: Żelatynę rozrobić z 3 łyżkami wrzątku. Łyżkę mąki ziemniaczanej rozrobić w 3 łyżkach zimnej wody. Oczyszczone truskawki

Pysznie & Pięknie
Torcik Pijany szatan 84

mnie torcik noworoczny więc detale zegara. • Cyfry zrobiłam w gotowym szablonie po cyferkach z czarnej czekolady, a wskazówki z paluszków oblanych czekoladą. Masa orzechowa • Orzechy zalać wódką i wymieszać z cukrem pudrem i waniliowym. • Odstawić do lodówki. Ciasto • Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać miękkie masło(...)temp 170 st.C przez 30 minut. • Jeszcze ciepłe ciasto posmarować konfiturą pomarańczową. Masa czekoladowa • Jajka ubić na parze na puszystą masę. • Mleko zagotować i dolewać powoli gorące do masy jajecznej, cały czas ubijając. • Ubijać ok. 10 minut, aż masa będzie tak gęsta, jak przed dolaniem mleka. • Wystudzić masę, utrzeć masło i dodawać

To co kocham
Mini serniczki z musem truskawkowym borówkami i miętą 138

pszennej  mus truskawkowy ok. 20 słodkich truskawek 200 ml śmietanki kremówki 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią 2 łyżeczki żelatyny lub agaru dodatkowo borówki listki mięty wiórki gorzkiej czekolady SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Herbatniki, kakao i roztopione masło umieszczamy w blenderze i miksujemy na "mokry piasek". Serek łączymy ze śmietanką, dodajemy cukier, cukier waniliowy, ekstrakt waniliowy oraz mąkę i przy pomocy(...)minut. Po tym czasie wyjmujemy serniczki i studzimy. Truskawki z cukrem miksujemy na gładką masę (jeśli truskawki są kwaśne można dodać więcej cukru). Kremówkę ubijamy na sztywno. W 50ml gorącej wody rozpuszczamy żelatynę i łączymy ją z truskawkami. Ustawiamy mikser na niskie obroty i dodajemy do kremówki po łyżce truskawki z żelatyną, miksujemy do momentu aż truskawki połączą się

DefinicjaSmaku
Staropolski deser na Święto Trzech Króli 149

Trzy różne kremy mają symbolizować Trzech Króli. To bardzo smaczna i łatwa w przygotowaniu propozycja, z łatwo dostępnych składników. Przed podaniem deser warto schłodzić oraz posypać go odrobiną startej czekolady :) Składniki (na 6-8 porcji): Krem czekoladowy: 1 op. budyniu czekoladowego 2 szklanki mleka 1 łyżeczka masła 2 czubate łyżki cukru 2 łyżki drobno posiekanych rodzynek 1 czubata łyżeczka kakao(...)minuty. Gorący krem zdejmujemy z ognia i przykrywamy go folią spożywczą. Studzimy. Wystudzone kremy nakładamy do wcześniej przygotowanych pucharków (po ok. 2 czubate łyżki każdego kremu na porcję). Można także każdy krem umieścić w rękawie cukierniczym zakończonym ozdobną tylką i wyciskać porcję kremu do pucharków. Pucharki z deserem wkładamy do lodówki do schłodzenia. Przed podaniem posypujemy startą czekoladą

MyCookBook.pl
Sernik z budyniem czekoladowym 329

pyszny a, aż śmiesznie prosty wypiek. Nie ma chyba możliwości aby się nie udał. Następnym razem do masy budyniowej dodam kawy rozpuszczalnej - myślę, że cudownie będzie harmonizować ze smakiem czekolady i wanilii. Sernik z czekoladowym budyniem Bardzo łatwe pieczenie 1 h Blacha 24/35 (może nawet być większa) Składniki ciasto: * 2 szkl. mąki * 2 żółtka * pół kostki margaryny * pół szklanki cukru(...)bardzo słodkie od siebie dodałam * łyżka esencji waniliowej Do dzieła!!! Z podanych składników na ciasto zagnieść je i wyłożyć blachę. Odstawić do lodówki. Ugotować 3 budynie w litrze mleka. Gorący budyń wylać na ciasto - odstawić do wystygnięcia. Margarynę utrzeć z cukrem, gdy powstanie puszysta masa dodawać po jednym żółtku uważając aby masa się nie zważyła. Następnie dodać serki, budyń

sierotka maRysia w kuchni
Ciasto wuzetka 449

łyżek cukru pudru (ja dodałam 5 łyżek, proszę dosłodzić do smaku) 1 duże opakowanie cukru wanilinowego 32g 4 łyżeczki żelatyny Polewa: 250ml śmietanki kremówki 30% lub 36% 200g gorzkiej czekolady 50g masła Dodatkowo: 8-10 łyżek dżemu morelowego (możemy użyć malinowego, wiśniowego, dobrze jak będzie kwaskowaty) Do ozdoby: około 150ml śmietanki kremówki 30% lub 36% 1-2 łyżki cukru pudru(...)ciepła, ale nie gorąca). 8. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z fixami, cukrem pudrem i cukrem wanilinowym. Cały czas miksując, powoli wlewać ciepłą żelatynę. Gotowy krem wyłożyć na biszkopt w blaszce. Wyrównać i przykryć go drugim kawałkiem ciasta. Wierzch biszkoptu posmarować dżemem. Polewa: 9. Do rondelka z grubym dnem wlać śmietankę, dodać połamaną czekoladę i masło. Podgrzewać

Mała Cukierenka
Ciasto wuzetka 629

łyżek cukru pudru (ja dodałam 5 łyżek, proszę dosłodzić do smaku) 1 duże opakowanie cukru wanilinowego 32g 4 łyżeczki żelatyny Polewa: 250ml śmietanki kremówki 30% lub 36% 200g gorzkiej czekolady 50g masła Dodatkowo: 8-10 łyżek dżemu morelowego (możemy użyć malinowego, wiśniowego, dobrze jak będzie kwaskowaty) Do ozdoby: około 150ml śmietanki kremówki 30% lub 36% 1-2 łyżki cukru pudru(...)ciepła, ale nie gorąca). 8. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z fixami, cukrem pudrem i cukrem wanilinowym. Cały czas miksując, powoli wlewać ciepłą żelatynę. Gotowy krem wyłożyć na biszkopt w blaszce. Wyrównać i przykryć go drugim kawałkiem ciasta. Wierzch biszkoptu posmarować dżemem. Polewa: 9. Do rondelka z grubym dnem wlać śmietankę, dodać połamaną czekoladę i masło. Podgrzewać

Mała Cukierenka
Czarny ryż z kurkami, boczniakami i przegrzebkami z pora 114

krok dalej i maksymalnie wydobyć z grzybów smak umami, podkręcając je sosem sojowym i zestawiając go ze słodyczą syropu klonowego oraz pikanterią imbiru. Wyszło coś naprawdę niesamowitego, dlatego gorąco polecam Wam ten przepis, bo to prawdziwe niebo w gębie! * SKŁADNIKI na 2 porcje 1 szklanka czarnego ryżu (można również użyć ryżu dzikiego) 200 g kurek 200 g boczniaków(...)malin i białą czekoladą z kokosa , czyli mój ulubiony sposób na łakocie bez wyrzutów sumienia. W sumie przygotujemy 2 przystawki, 2 dania główne i deser.  Patronat nad wydarzeniem obejmie magazyn  Slowly Veggie!  Partnerem wydarzenia jest  AMANI.PL  (ekologiczna warzywa, lokalne produkty, tradycyjne przetwory). Więcej informacji o wydarzeniu znajdziecie  TUTAJ . Gorąco zachęcam do udziału! Będzie

Food Square
Ciasto Marysieńka z kremówką 319

mąki ziemniaczanej 1 łyżka maki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem śmietanowy 2 kubki kremówki po 330 ml. 2 łyżki cukru pudru 4 łyżeczki żelatyny 1 tabliczka gorzkiej czekolady (polewa) Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodajemy stopniowo cukier, po jednym żółtku, a na końcu mąkę wymieszaną wraz z proszkiem i kakao(...)drobno pokrojone orzechy, miód oraz obie mąki wymieszne z proszkiem. Mieszamy. Pieczemy w tej samej blaszce co biszkopt w temperaturze 180ºC przez 25 minut. Krem: W 1/2 szklance gorącej wody rozpuszczamy żelatynę. Radzę aby kremówkę ubić na dwa razy, gdyż masa szybko tężeje i druga warstwa mogłaby wyglądać nieciekawie. Tak więc ubić pierwszy kubek kremówki

Jadło i czytadło
Tort Walentynkowy - czekoladowy. 156

mąki tortowej 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej i kakao (tak aby mąki i kakao było pół na pół) KREM: 100 g masła (temp. pokojowa) 250 g mascarpone 100 g dobrej czekolady z dużą zawartością kakao 2-3 łyżki ciemnego kakao do wypieków cukier puder do smaku (2-3 łyżki) odrobina aromatu migdałowego (naprawdę odrobina) PONADTO:  280 g dżemu z owoców(...)Pieczemy w nagrzanym do 160-170 stopni piekarniku przez około 35 - 40 minut lub do suchego patyczka (jeśli nie mamy takiego patyczka, równie dobrze nada się makaron do spaghetti). Gorące ciasto wyciągamy z piekarnika, z wysokości około 30 - 40 cm upuszczamy je (w formie) na podłogę, odstawiamy je na około 10 minut i wyciągamy na kratkę do góry

Moje-pitraszenie
Ciasto prince polo 358

orzechowy. Wygląda bardzo efektownie i smakuje wspaniale. Nada się na wszelkiego rodzaju okazje takie jak chrzciny, komunie czy święta. Ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień. Gorąco polecam Ciasto prince polo Drukuj przepis Ilość porcji: 25 Czas gotowania: 120 Składniki Biszkopt: : -6 jajek -1 szklanka cukru -1,5 szklanki mąki -2 łyżki kakao -1 łyżeczka proszku(...)budyniowa: -0,5 litra mleka -3 łyżki mąki ziemniaczanej -3 łyżki mąki pszennej -1 łyżka cukru waniliowego -7 żółtek -200 g masła -4 łyżki cukru pudru -100 g gorzkiej czekolady Dodatkowo: -100 g czekolady gorzkiej na polewę Przygotowanie --> Biszkopt: : --> Mąkę, proszek do pieczenia i kakao przesiewamy, odkładamy. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę (z szczyptą soli). Następnie

Marta Gotuje