uznania) żelatyna - 2 łyżeczki żelatynę rozpuszczamy w gorącej (nie wrzącej) wodzie(1/4 szkl) i studzimy. Śmietanę ubijamy, pod koniec dajemy cukier puder i żelatynę. Na masę śliwkową wylewamy większą część śmietany, zostawiając trochę na wierzch ciasta. Kładziemy drugi blat biszkoptu, nasączamy i wylewamy resztę bitej śmietany. Na górę możemy zetrzeć gorzką czekoladę. Smacznego
Nutka ciekawości, szczypta wyobraźni...uznania) żelatyna - 2 łyżeczki żelatynę rozpuszczamy w gorącej (nie wrzącej) wodzie(1/4 szkl) i studzimy. Śmietanę ubijamy, pod koniec dajemy cukier puder i żelatynę. Na masę śliwkową wylewamy większą część śmietany, zostawiając trochę na wierzch ciasta. Kładziemy drugi blat biszkoptu, nasączamy i wylewamy resztę bitej śmietany. Na górę możemy zetrzeć gorzką czekoladę. Smacznego
Nutka ciekawości, szczypta wyobraźni...szklanki wsypać kawę i cukier. Zalać gorącą, ale nie wrzącą wodą. Dokładnie wymieszać. Następnie do szklanki wrzucić kilka kostek lodu ( 4 większe, 5-6 małych ). Na kostki lodu wyłożyć 2 gałki/łyżki ulubionych lodów. Klasycznie do kawy dodaje się lody waniliowe lub śmietankowe, ale połączenie śmietanki/wanilii z toffi czy czekoladą też sprawdza się doskonale. Na sam koniec wlać
kolorowotorcikowozmiksować. Na koniec dodać gorącą kawę. Krótko zmiksować do połączenia się składników. Ciasto jest bardzo rzadkie, ale właśnie takie ma być!! Foremkę na muffinki wyłożyć papilotkami. Nalać ciasto do 3/4 wysokości. Piec ok. 18minut w temp. 180st. Ostudzić. Krem: 250g serka mascarpone, 1/2 szklanki śmietany 18%, 100g białej czekolady, 3 łyżki cukru pudru
Z miłości do słodkościgotować" i jest lekko urozmaicony dodatkiem czekolady. Dżem, który widzicie na zdjęciach kupiłam w In Campagna (możecie więcej poczytać o nich pod tym linkiem). Dżem jest zrobiony z 2 odmian mandarynek, co ciekawe drzewka są uprawiane przez właścicieli firmy, owoce nie są pryskane, są w pełni ekologiczne! Mimo wysokiej ceny, gorąco polecam ich produkty, bo są na prawdę
Pora coś zjeśćproszek) masa kawowa: 400 g jogurtu greckiego (10%) 250 ml śmietany kremówki (38%) 40 g cukru pudru 120 ml mocnej zimnej kawy 10 listków żelatyny dodatkowo: 20 g mlecznej czekolady Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodając partiami cukier. Po jednym dodać żółtka, dokładnie miksując po każdym dodaniu. Mąkę przesiać z proszkiem i kakao, partiami dodawać do masy(...)rozmnażania, świeże umyć i odszypułkować. Dodać sok i skórkę z cytryny, dusić na średnim ogniu pod przykryciem przez kilka-kilkanaście minut - owoce mają zmięknąć i lekko się rozpaść. Do gorącej masy dodać galaretkę (proszek) i dokładnie wymieszać aż do jej rozpuszczenia. Ostudzić, a następnie wyłożyć na całkowicie ostudzony biszkopt. Wstawić na 30 minut do lodówki. Żelatynę namoczyć w zimnej
Pożeraczka, czyli raz adobrzekomponuje się z waniliowym sernikiem na zimno. Składniki: Biszkopt: 3 duże jaja 1/4 szklanki drobnego cukru 1/2 szklanki mąki pszennej 30 g roztopionego i przestudzonego masła 8 kostek gorzkiej czekolady rozpuszczonych w 1 łyżce mleka, przestudzone 1 łyżka kakao szczypta soli Sos kakaowy: 30 g roztopionego masła 2 łyżki kakao 2 łyżki zimnej wody Masa serowa: 100 ml mleka(...)stopni. Pieczemy przez 20 minut, do suchego patyczka. Sos kakaowy Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Pędzelkiem nakładamy na wystudzony biszkopt, równomiernie na całej powierzchni. Masa serowa Żelatynę dodajemy do gorącego mleka i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się. Śmietanę kremówkę ubijamy z cukrem pudrem. Gdy będzie sztywna - dodajemy twaróg, ziarna wanilii, aromat waniliowy i cukier waniliowy oraz żelatynę rozpuszczoną w mleku
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!cytryny 2 łyżki spirytusu kilka kropel aromatu arakowego Czekolada ciemna: 100 g czekolady mlecznej 200 g czekolady gorzkiej 2,5 łyżki miodu Czekolada biała: 300 g białej czekolady 2,5 łyżki miodu Dodatkowo: 1 słoik dżemu morelowego lub brzoskwiniowego dowolna dekoracja Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę na najwyższych obrotach miksera, dodajemy cukier i ubijamy jeszcze przez(...)Najlepiej jest je upiec dzień wcześniej niż planujecie robić tort. Jajka przeznaczone na masę wbijamy do miski, dodajemy cukier i mieszamy, a następnie stawiamy na garnku z gorącą wodą (ale dno nie może być zanurzone w wodzie) i ubijamy aż cukier się rozpuści, a następnie masa zwiększy swą objętość. Zdejmujemy z garnka i nadal ubijamy aż masa wystygnie
Czary - gary w kuchnirodzynki/suszone jeżyny Składniki na spód: 1 szklanka mąki ryżowej 0.5 szklanki mąki kokosowej 4 łyżki mąki ziemniaczanej 150 g masła kokosowego BIO 5 łyżek oleju agawa Składniki na czekoladę: 10 daktyli 1 szklanka mleka ryżowego 3 łyżki kakao Dodatkowo: mus truskawkowy Orzechy nerkowca zalałam wodą i odstawiłam na noc, by napęczniały. Kruchy spód: Składniki na kruche ciasto wymieszałam(...)jest zbyt suche, należy dodać więcej masła kokosowego lub oleju słonecznikowego. Jeśli z kolei ciasto jest zbyt mokre, należy dodać mąki. Masa sernikowa: Kaszę jaglaną dokładnie wypłukałam pod bieżącą, gorącą wodą. Następnie wsypałam do garnka, zalałam wodą i gotowałam do miękkości. Kaszę należy często mieszać, aby się nie przypaliła. Ugotowaną kaszę wystudziłam i zmieliłam na gładko za pomocą blendera
nietadietaszklanka gorącej kawy (2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej na szklankę wody) Rozmiary formy do pieczenia: 2 tortownice o średnicy 23 cm lub jedna blaszka 35×28 cm lub jedna blaszka 23×23 cm-ale jeśli pieczemy w jednej, małej blaszce to musimy wydłużyć czas pieczenia do około 50 minut Krem czekoladowy (krem ganache): 200g gorzkiej czekolady 250ml śmietany
UgotujmyTo.plopakowania kaszy jaglanej preparowanej (140 g) 1 opakowanie białych pianek marshmallow (180 g) 50 g masła Masa krówkowa: 430 g krówek 50 g masła Polewa czekoladowa: niecała tabliczka czekolady deserowej 1 łyżka oleju 1 łyżka śmietany kremówki Przygotowanie: 1. Dużą blachę o wymiarach 30x41 cm wysmarować masłem. 2. W garnku z grubym dnem rozpuścić 50 g masła z piankami. Podgrzewać(...)dodać kaszę jaglaną preparowaną, energicznie mieszać do momentu, kiedy cała kasza pokryje się rozpuszczoną masą piankową. Trzeba to zrobić naprawdę sprawnie, bo masa piankowa szybko zastyga. 4. Przełożyć gorącą masę na blachę, docisnąć i wyrównać. Można to zrobić poprzez papier do pieczenia. 5. Wstawić blachę na ok. pół godziny do lodówki. Po tym czasie wyjąć sztywną masę z blaszki
Domowa Cookierenka Agipolewą z mlecznej czekolady. Zarówno dzieci i dorośli będą zachwyceni! Koniecznie spróbujcie! SKŁADNIKI: * mąka pszenna – 3 szkl * świeże drożdże – 40 g * mleko – 1,5 szkl * cukier – 1 łyżka * sól – 1 szczypta * olej + masło do smażenia SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : ROZCZYN: Drożdże rozcieramy z cukrem, dodajemy 1/4 szkl ciepłego ( ale nie gorącego! ) mleka oraz łyżkę mąki, mieszamy
Ostra na Słodkooleju kokosowego dodatkowo: owoce sezonowe, dżem, czekolada, ser, cukier puder - jednym słowem wszystko to, co lubicie ;-) Masło lub olej kokosowy do smażenia Mleko, mąkę, jajka i olej miksujemy razem i odstawiamy na ok. 15 - 20 minut. Następnie rozgrzewamy patelnię, wkładamy na nią łyżeczkę masła lub oleju kokosowego, a gdy tłuszcz będzie gorący wlewamy porcję ciasta i ruszając patelnią rozprowadzamy
Czary - gary w kuchnipołowy śmietanki dodać roztopioną czekoladę i whisky. Dokładnie wymieszać. 3. Jagody podgrzać na patelni z wodą i cukrem aż do momentu aż całkowicie rozmiękną i puszczą sok, woda zacznie odparowywać a syrop który się utworzy musi bardzo zgęstnieć aż do utworzenia się niezbyt gęstej konfitury. 4. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, połowę wlać do czekoladowej śmietanki bardzo szybko
KreatywnePinyprzypalił. Gotować około 2 minut. Do gorącego kremu dodać żelatynę i mieszać, by żelatyna się rozpuściła. Krem odstawić w chłodne miejsce i wystudzić do temperatury pokojowej. Śmietanę ubić na sztywno i dodać do przestudzonego kremu, delikatnie wymieszać. Masę wylać na maliny. Odstawić do stężenia. Ciasto udekorować według własnych upodobań. Zaznaczam, że czekolada do dekoracji jest tutaj mile widziana, gdyż
In my kitchen