gorąca czekolada - 3859 przepisów (strona:147/258)

Tort ŁOŚ (bezglutenowy z masą czekoladową) 165

łyżki cukru pudru 2 łyżki likieru pomarańczowego triple sec 200 g schłodzonej śmietany kremówki 36%   Masa maślana: 200 g miękkiego masła 35-40 g gorzkiej czekolady z nadzieniem pomarańczowym 1 łyżka mleka 3/4 szklanki cukru pudru Do nasączenia: szklanka zaparzonej mocnej herbaty z cytryną, można dodać 2-3 łyżki likieru pomarańczowego triple sec Przygotowanie: Biszkopty: Blaszka(...)papierem do pieczenia i wylać ciasto. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp. 175°C przez ok. 35-45 minut (do momentu suchego patyczka). U mnie 45 min. Gorący biszkopt wyjąć z piekarnika i z wysokości ok. 60 cm opuścić go w formie na podłogę. Wyjąć z formy po całkowitym wystudzeniu i wstawić do lodówki (schłodzony lepiej będzie

Domowa Cookierenka Agi
Czekoladki orzechowo rumowe z amarantusem 156

gorzkiej z drobinkami malin oraz, do drugiej domieszałam białą czekoladę. Czekoladki orzechowo rumowe z amarantusem to deser w wersji dla dorosłych. Pomijając w przepisie rum można zrobić wersję dla dzieci. Z przygotowanych składników wyszło mi 107 niedużych czekoladek, takich „na jeden kęs”. Wielbicielom słodkości, łasuchom… i nie tylko – gorąco polecam i życzę smacznego. Weekendowe słodkości Masło orzechowe w wypiekach

mojewypiekiinietylko
Ciasto tortowe z michałkami i galaretką z malinami 288

podgrzać, ale nie gotować! Do ciepłej dodać połamaną gorzką czekoladę oraz rozdrobnione michałki, chwilę odczekać aż się rozpuszczą, wymieszać do uzyskania jednolitej masy. Gdy masa wystygnie, włożyć na kilka godzin do lodówki lub na całą noc. Bardzo zimną masę zmiksować na gęsty krem. Galaretkę rozpuścić w 400 ml gorącej wody, zimną wymieszać z malinami. Pierwszy blat czekoladowego ciasta nasączyć

Wanilia i Kardamon
Czekoladowy pudding z malinami wg Aleex (TM5) 113

mieszając, ugotować budyń. W Thermomixie: 1. Do misy włożyć czekoladę w kawałkach. Zmiksować w opcji 10s/obr.8. 2. Założyć motylek. Dodać mleko, jajko, cukier I mąkę ziemniaczaną. Gotować 6 min. 30 s/ 100o C/ obr. 2,5 3. Zdjąć motylek. W razie potrzeby dosłodzić do smaku. Pozostałe etapy: 1. Gorący pudding przełożyć do miseczek. 2. Gdy lekko stężeje, wierzch ozdobić

W mojej kuchni
Gorąca czekolada (kakao) w proszku 148

tydzień zaczynam od czekolady do picia...pomysł na taką czekoladę [ kakao] znalazłam  tutaj . 1/2 szkl.niesłodzonego kakao 3/4 szkl. cukru drobnego lub pudru 1 płaska łyżeczka cynamonu spora szczypta soli spora szczypta pieprzu mielonego Wszystkie składniki wymieszać dokładnie.Przechowywać z zamkniętym słoiczku. Dwie płaskie łyżeczki mieszanki dodać do gorącego mleka i dokładnie wymieszać

Moje domowe kucharzenie
Faworki z nadzieniem serowo- dyniowym 183

Przy wyjmowaniu rurek, musimy uważać aby nie poparzył nas gorący olej. 6. Biały ser, pure z dyni miksujemy lub ugniatamy widelcem. Doprawiamy cukrem i ekstraktem waniliowym. Masa nie powinna być za rzadka, bo będzie wypływała w ciasta. 7. Nadziewamy nią faworki. Boki możemy obtoczyć w cukrowych groszkach, startej czekoladzie lub mielonych orzechach. 8. Podajemy posypane cukrem pudrem. Smacznego! Kategoria

Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty
Niebo w gębie 221

galaretka związała się z jabłkami. Gorącym mlekiem zalać zmielone orzechy z cukrem, tak aby orzechy mogły wchłonąć mleko, następnie odstawić do wystygnięcia. Gdy orzechy będą zimne  dodać do nich masło i rozetrzeć mikserem. Przełożenie: kruche ciasto - jabłka - kruche ciasto - masa orzechowa - ( górę można polać czekoladą) Porcja na dużą blachę, ciasto bardzo dobre o świetnej

Pychotkaaa
Pierogi ruskie z pieczarkami 131

Uwielbiam pierogi ruskie. Nie pogardzę też pieczarkami- w każdej postaci. Dlatego postanowiłam połączyć te dwie rzeczy i stworzyć całość :) Polecam, są bardzo smaczne! Składniki: Na ok

Kuchnia w czekoladzie
Królewiec kakaowy . 1980

mączno – cukrową . Dokładnie mieszać aż masa zgęstnieje .Do gorącej masy wmiksować masło i rozsmarować połowę na pierwszym placku miodowym .Przykryć biszkoptem i rozsmarować na nim drugą część masy budyniowej .Na krem położyć drugi blat miodowego ciasta.Udekorować czekoladową polewą . Polewa czekoladowa: 150 g śmietany kremówki 150 g czekolady gorzkiej Śmietanę podgrzewamy ,nie zagotowujemy ,rozpuszczamy w niej kawałki gorzkiej

Ladylaura.
Błyskawiczny wiosenny szkorbut 146

spod śniegu. Proroczo, bo śnieg dziś sypał... Jeśli przedkładacie czekoladę nad lukier polecam polewę czekoladową. Przepis na nią zdobyła lata temu moja mama i jest w jej odwiecznym zeszycie z przepisami. Masło rozpuszczamy. Jajko, cukier puder i kakao dobrze ucieramy. Stopniowo dodajemy rozpuszczone masło- powinno być przechłodzone, bo gorące zetnie jajko. Dobrze mieszamy i gotowe- polewę rozkładamy grubo

les mirabelles
Jabłecznik na białkach 268

podsmażać około 10-12 minut. Zdjąć z ognia, do gorących jabłek wsypać galaretkę w proszku i dokładnie wymieszać. Jabłka odłożyć na około 10 minut i ciepłymi przełożyć biszkopty z białek. Ciasto odłożyć w zimne miejsce najlepiej na całą noc. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem. Źródło przepisu Daktyle w czekoladzie z moimi modyfikacjami

Ala piecze i gotuje
Większa sprawa - tort 161

łyżeczki żelatyny 2 łyżki zimnej wody 75 ml gorącej wody 500 ml śmietany kremówki (38%) nasączenie: sok z 1/2 cytryny 4 łyżki zimnej wody krem maślany: 200 g miękkiego masła 135 g cukru pudru 2 łyżeczki cukru waniliowego 2 łyżki kakao 3 łyżki mleka polewa czekoladowa: 200 g ciemnej czekolady (50%) 80 ml śmietany kremówki (38%) 45 g masła

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Tort solony karmel 416

dekoracji): czekolada mleczna łyżka sosu karmelowego Biszkopt Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy cukier. Dalej ubijając, dodajemy po jednym żółtku. Mąki przesiewamy i delikatnie mieszamy z ciastem. Wykładamy do tortownicy, wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 40 minut w temperaturze 160 - 170 oC (do suchego patyczka). Gdy ciasto będzie upieczone, wyjmujemy gorącą tortownicę i opuszczamy(...)lodówki. Krem śmietankowy  W misce ubijamy śmietanę, dodajemy Śmietan-fix, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder. Schłodzony tort smarujemy z wierzchu i po bokach kremem śmietankowym. Dekorujemy rozpuszczoną czekoladą, pozostałym kremem karmelowym oraz sosem karmelowym

Słodkości na talerzu
Domowe ptasie mleczko 3910

sztuk: 5 białek 100 g masła 140 g mleka skondensowanego niesłodzonego 180 g cukru 20 g żelatyny lub agaru laska wanilii szczypta kwasku cytrynowego oraz: 300 g gorzkiej czekolady Szklaną, prostokątną  lub kwadratową formę wyłożyć folią spożywczą. Można użyć jednej dużej formy lub tak jak ja - dwóch mniejszych. Mleko wlać do rondelka, dodać masło. Lekko podgrzać by masło całkowicie(...)pozostałe 90 g cukru i szczyptę kwasku cytrynowego. Podgrzać by cukier rozpuścił się - nie gotować żelatyny! W przypadku agaru - doprowadzić do wrzenia lub postępować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Gorącą żelatynę/agar ostrożnie, powoli wlewać małym strumieniem do ubitych białek cały czas miksując. Następnie wlać masę mleczno-maślaną - nadal miksując. Na końcu dodać ziarenka zeskrobane z laski wanilii. Masa

maniapieczenia
Torcik naleśnikowo budyniowo pomarańczowy 160

cukru 250 g serka mascarpone 1/2 szklanki śmietany 30 % polewa: 50 g czekolady gorzkiej 1 łyżeczka masła 4 łyżki śmietany kremówki 30 % dekoracja: truskawki kiwi pomarańczo mięta naleśnik starta czekolada Do pojemnika wysokiego wsypuję mąkę, dodaję jajka, mleko, wodę, sól, roztopione i wystudzone masło i miksuję blenderem ciasto. Połowę odlewam do miseczki, a do drugiej połowy dodaję kakao i dalej(...)wlewam 350 ml mleka, masło i i zagotowuję. Do reszty mleka wsypuję budyń, dodaję cukier i skórkę pomarańczową i dokładnie mieszam. Wlewam do gotującego się mleka i chwilę gotuję. Gorący budyń przykrywam folią spożywczą tak żeby folia dotykała budyniu. Zapobiega to powstawaniu kożucha i odstawiam do przestygnięcia. W tym czasie smażę naleśniki na odrobinie oleju. Usmażyłam po 10 sztuk

wesoła kuchnia