garnka. Żółtka roztrzepać i wymieszać z mąką. Wlewać je powoli do gorącego mleka. Trzeba ugotować budyń. Wystudzić. Masło utrzeć z cukrem do białości. Połączyć z przestudzonym budyniem. Na końcu dodać wiórki kokosowe, wymieszać. Masę wyłożyć na pianę z białek. Ciasto można polać rozpuszczoną czekoladą, posypać startą na tarce czekoladą albo polewą według przepisu poniżej. 1/4 kostki masła roztopić
Zrób to smaczniesztywno. Dodać cukier puder. Przestudzoną żelatynę wlać do śmietany. Powoli mieszać. Dodać czekoladę - wymieszać. Masa orzechowa 60 - 70 gram masła kilka posiekanych orzechów 5 łyżek nutelli 2 łyżki cukru pudru 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej Masło, orzechy, nutellę, cukier puder zmiksować. Kawę rozpuścić w odrobinie gorącej wody. Po wystudzeniu dodać do masy orzechowej - wymieszać. Można do masy dodać
Kuchnia smakówCiasto przygotowałam używając bazy do babeczek czekoladowych Delecta, dodając do niego banany i czekoladę. Wszystko to i wspólne dekorowanie,gdzie każde z dzieci miało swój wkład w wygląd sprawiło, że to był najlepszy i najpiękniejszy tort jaki mógłby powstać tego dnia. Z tego miejsca chciałabym gorąco podziękować Piotrkowi Żochowskiemu z Firmy ONLY DAY za pomoc w przygotowaniu fotorelacji
Malinowe PocałunkiKwiaty bzu lilaka zanurzyłam już w czekoladzie, zrobiłam herbatkę a dziś przedstawiam syrop z tego pachnącego kwiatka. Kwiaty bzu jeszcze są na krzakach więc zrywajcie by cieszyć się potem pysznym aromatem bzu w deserach, lodach czy herbatce. Polecam gorąco bo jest tego wart. Syrop w zależności od koloru kwiatów jest przeźroczysty lub lekko fiołkowy a mój jest wyjątkowo piękny
Moje Małe Czarowanieśmietany kremówki 5 łyżek cukru pudru 2 galaretki cytrynowe 125 ml gorącej wody wykonanie: Galaretki rozpuszczamy i odstawiamy do lekkiego stężenia. Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Następnie dodajemy tężejącą galaretkę i miksujemy do połączenia się. składniki na czekoladową polewę: 100 g czekolady deserowej 60 g masła wykonanie: Czekladę i masło rozpuszczamy. Dokładnie mieszamy a następnie polewamy ciasto
Domowy Smak Jedzeniapokryta lukrem,na który kładłam mniejsze kawałki orzechów,następnie rozpuściłam na parze czekoladę i polewałam pierniczki,tworząc esy-floresy.Całość wyszła bardzo smaczna,nie przesłodzona...są naprawdę pyszne....cieszę się,że powróciłam do tego przepisu i takiego zdobienia. Lukier: 400g cukru pudru ok 3 łyżki gorącej wody sok z 1 cytryny Wycisnąć sok z cytryny i przecedzić przez sitko.Do
Niespełnione zdolności kulinarneprzesianą mąkę. Wymieszać tak aby nie było grudek. Dodać rozpuszczoną z masłem czekoladę w wszystko razem połączyć. Dodać bakalie. 1/2 szklanki odłożyć na polewę Przelać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Włożyć na ok 20-25 min do nagrzanego na 185*C piekarnika. Podawać gorące, z gałką lodów lub z sosem malinowym. W środku ciasto powinno być
Jemy PijemyByło gorąco i nic mi się nie chciało, teraz pada deszcz a mi jeszcze bardziej nic się nie chce. Lodówka jakoś wieje pustkami więc postanowiłam dnia wczorajszego ją wypełnić. Powstała moja ulubiona sałatka z ryży i tuńczyka oraz ciasto które robi się niesamowicie szybko i łatwo a jest przy tym niesamowicie dobre, aż sama się nie spodziewałam(...)wlewamy masę mączno wiórkową i gotujemy gęsty budyń - jeśli pokażą się grudki to gorącą masę trzeba chwilę po miksować. Gdy budyń wystygnie ucieramy go z masłem/margaryną, pod koniec dodajemy alkohol. Ciasto przecinamy na pół, smarujemy dżemem, masę i wierzchni placek. całość polewamy gorzka czekoladą. Smacznego
sierotka maRysia w kuchnispodu i zwinąć razem ze ściereczką w rulon. Żelatyną rozpuścić w 1/4 szkl gorącej wody. Śmietanę ubić stopniowo dodać cukier i jeszcze ubijać aż cukier się rozpuści. Dodać przestudzoną żelatynę. Masę rozsmarować na wystudzonym cieście. Zrolować , wstawić do lodówki do schłodzenia. na koniec udekorować rozpuszczoną czekoladą i owocami
Gotowanie jest łatwedosypuję mąką, sól, sodę. Do dobrze wymieszanej masy dodaję bakalie oraz pokrojoną czekoladę. Wszystko dokładnie łączę. Odrywam kawałek masy ręką i formułuje z nich małe kulki, które na koniec spłaszczam. Wykładam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia zachowując odstępy, bo ciastka urosną. Wkładam do gorącego piekarnika. Po 6 minutach wyłączam dolną grzałkę. Temperatura piekarnika : 190 °C Czas
Kuchnia co dniawody, gdy napęcznieje lekko ją podgrzać, do rozpuszczenia, jeszcze ciepłą połączyć z płynną czekoladą. 250 ml śmietany ubić na sztywno, wymieszać z masą czekoladową. Całość wyłożyć na przygotowany wcześniej biszkopt, schłodzić w lodówce. Galaretka: 1 galaretka poziomkowa 200 g poziomek Galaretkę rozpuścić w 300 ml gorącej wody, wystudzić, odstawić do stężenia. Owoce wyłożyć na mus czekoladowy, zalać tężejąca galaretką
Domowa cukiernia Ewysię do miseczek więc żeby go wydobyć wsadzamy na kilka chwil miski do gorącej wody. Ale uwaga! Naprawdę tylko na kilka chwil! Ja właśnie wsadziłem na zbyt wiele tych chwil i mi się rozpłynął - co widać na zdjęciu. Ja jeszcze dodatkowo posypałem swój deserek mieloną czekoladą. Koszt: ok. 5,50 - 6 zł. Jak na trzy desery to bardzo przyzwoicie
Marder&Marder Manufacturesię mleka, cały czas energicznie mieszając do momentu, aż budyń będzie bardzo gęsty. Gorący budyń przykryć żeby nie było grudek i pozostawić do wystudzenia. Wystudzony budyń zmiksować z masłem lub margaryną. Składniki na warstwę śmietanową: 400ml śmietany kremówki 2 łyżki cukru pudru Dodatkowo: 1 gorzka czekolada Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Przygotować tortownicę o średnicy
Na słodko lub wytrawniedwoje? Jaka jest recepta na prawdziwie pikantną ucztę? Bakłażan, bazylia, cynamon, chilli, czekolada, czosnek, granaty, kardamon, imbir, rozmaryn, ryż, szafran - to wszystko i jeszcze więcej będzie tematem walentynkowych warsztatów, na które zapraszamy pary, ale także „połówki”, które zdobyte umiejętności wykorzystają w stosownym czasie. Będzie gorąco, pikantnie, rozkosznie. Zastanawiacie się, jak spędzić walentynkowe chwile we dwoje – zacznijcie od Pracowni Manualnej
KUCHARNIAilości wody. 100 ml napoju migdałowego, zagotować ze 100 ml mleka . Gorące dolać do kawy - odcedzonej od fusów. Ubić przy pomocy s pieniacza. Jeśli nie posiadacie s pieniacza, kawę przelać do większego słoika, mocno zakręcić i potrząsać. Zrobicie tak samo dobrą :) Posypać tartą czekoladą. Costa Rica "Tarrazu" Charakteryzuje ją wyraźny, bardzo silny, bogaty i czysty aromat
kolorowotorcikowoczekolady białej 4 łyżki śmietanki lub mleka 3 łyżki płatków migdałowych Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Wszystkie składniki na masę serową wymieszać - jajka przed wlaniem do misy razem roztrzepać. Zmiksować do połączenia; nie miksować zbyt długo, by niepotrzebnie nie napowietrzać masy serowej - napowietrzony sernik mocno urośnie, a potem może opaść. Masę serową wylać na przygotowany wcześniej nie gorący(...)lekko uchylonym piekarniku, następnie schłodzić w lodówce kilka godzin. Zimny już sernik polać polewą ( 4 łyżki śmietanki lub mleka 3,2% podgrzać do wrzenia, wyłączyć gaz wrzucić kostki czekolady i przykryć pokrywką po 5 min. dokładnie wymieszać) posypać migdałami uprażonymi na suchej patelni
Kubki smakutempie będzie znikać, bo jest jeszcze gorące. No i pora na herbatkę plus ciasto jak dla mnie zdecydowanie zbyt wczesna. Zostawiam Was z przepisem, może wypróbujecie w weekend. Jeśli zostanie choć kawałek do jutra to z pewnością wezmę je na uczelnię. Tymczasem udanego weekendu Wam życzę. Ciasto bananowe z czekoladą: składniki: 2 banany 100 g gorzkiej czekolady
Przysmaki Karolkiszklanki cukru kostka masła (200 gramów) 250 gramów wiórek kokosowych (2,5 opakowania) 1 opakowanie cukru waniliowego (16 gramów) na polewę 1 tabliczka czekolady mlecznej (100 gramów) 1 tabliczka czekolady gorzkiej (100 gramów) 1/2 kostki margaryny (125 gramów, u mnie Kasia) Najpierw robimy biszkopt : białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli (dzięki soli mamy pewność, że białka będą rzeczywiście(...)mieszać. W przeciwnym razie się przypali... Odstawiamy z ognia. Do gorącej masy dodajemy masło i od czasu do czasu mieszamy aż masło się stopi Odstawiamy masę kokosową do wystudzenia i gdy już ostygnie wylewamy na biszkopt Ostatni etap to polewa czekoladowa , którą robimy w taki sposób: obie tabliczki czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej z dodatkiem margaryny (garnek z wodą
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comenergicznie mieszamy do rozpuszczenia czekolady. Dodajemy masło i mieszamy do uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Pozostawiamy do przestygnięcia. Kiedy masa będzie zimna, wypełniamy nią babeczki, pozostawiając miejsce na piankę malinową. piana malinowa: Świeże maliny gotujemy z 100 ml wody. Przecedzamy przez gęste sito oddzielając sok od pestek. Powinno być ok. 200 ml soku. Do gorącego soku dodajemy żelatynę, cukier(...)żeby powstawała nam kolejna porcja piany. Babeczki przekładamy do lodówki na kilka godzin. Z każdej babeczki delikatnie odchylamy brzeg silikonowej foremki, i przez odwrócenie foremki, zdejmujemy ją z czekolady. Babeczki ozdabiamy świeżymi malinami. Przepis zgłoszony do konkursu „Przepis na Kopernika! Piernikowy Konkurs Kulinarny.” link do strony konkursowej konkurs.kopernik.com.pl
Moniki Smakołykigodzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie dodać posiekaną czekoladę i uformować bułeczki. Obtoczyć w sezamie i ułożyć na oprószony mąką blat do ponownego wyrośnięcia (15 minut). Bułeczki smażyć na dobrze natłuszczonej patelni około 4-5 minut z każdej strony (na małym ogniu). Zdjąć z patelni i podawać póki gorące. Ja podałam je z ricottą, puree z awokado(...)well-greased pan about 4-5 minutes on each side (on low heat). Remove from pan and serve. Enjoy! *** Jeśli chcecie dowiedzieć się więcej o "inteligentnej czekoladzie", zapraszam na stronę oficjalną
Poranek na słodkogorzkiej czekolady Przygotowanie: W szerokim, niskim garnku na małym ogniu roztapiamy masło, dodajemy cukier i mieszamy. Lekko studzimy. Dodajemy miód, powidła śliwkowe, przyprawę piernikową i cynamon. Podgrzewamy na malutkim ogniu przez ok. 2 minu ty, cały czas mieszając. Zdejmujemy garnek z ognia (uwaga masa będzie gorąca!), czekamy aż troszkę ostygnie. Dodajemy sodę, mleko i roztrzepane(...)dżem pomarańczowy, drugi placek, powidła i trzeci placek. Części piernika układamy jedna na drugiej. Na koniec lekko przyciskamy. Przełożony piernik polawamy polewą: w rondelku zagotowujemy śmietankę, odstawiamy, dodajemy połamaną czekoladę i mieszamy aż całkowicie się rozpuści. Polewę studzimy i polewamy nią ciasto. Niestety nie wiem ile czasu taki piernik może leżeć, ten zniknął
Mia Cucina Sofietabiałe budynie bez cukru (śmietankowy, waniliowy) Masa II 2 opakowania bitej śmietany w proszku (Śnieżka, Śnieżynka itp) i mleko do jej przygotowania 2 galaretki wiśniowe 1 tabliczka gorzkiej czekolady lub inna polewa czekoladowa Przygotowanie pierwszej masy zaczynamy od odsączenia ananasów i pokrojenia ich w ok 1 cm kawałki. Syrop z ananasów przelewamy do naczynia z miarką, potrzebujemy(...)mamy mniej syropu uzupełniamy niedobory wodą. Około 0,5 litra płynu zagotowujemy, w reszcie syropu rozpuszczamy budynie i wlewamy do wrzątku, gotujemy pół minutki i wyłączamy grzanie. Do gorącego budyniu dajemy pokrojone ananasy, mieszamy. Biszkopt kroimy na pół i na pierwszą część wykładamy ciepły budyń, przykrywamy druga częścią biszkopta. Drugą masę zaczynamy przygotowywać od rozpuszczenia
Rozpustne gotowanie400g herbatników(dużych) typu petit beurre 1 puszka masy krówkowej u mnie pół na pół krówkowa i czekoladowa (500g) 400g śmietany kremówki 36% 1 śmietan-fix 1 tabliczka gorzkiej czekolady 100g 1 łyżki cukru pudru Dodatkowo: domowy dżem z czarnej porzeczki Masa budyniowa: 500 ml mleka 3 żółtka 3 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki mąki pszennej Młyny Stoisław 3/4 kostki(...)minut do garneczka z gorącą wodą. Na masę ułożyć drugą warstwę herbatników, na której rozsmarować dżem z czarnej porzeczki a nim wyłożyć przygotowaną wcześniej masę budyniową. I znów kolejna warstwa herbatników. Ostatnią warstwą, na samej górze jest ubita śmietana z łyżką cukru pudru z dodatkiem śmietan-fixu. Do dekoracji ciasta posypać potartą gorzką czekoladą. Ciasto przed podaniem
W garach u Gosigrubszą warstwą). Odrywać niewielkie porcje masy, formować kuliste trufle. Trufle maczać w czekoladzie, odkładać na kratkę lub papier do pieczenia do zastygnięcia. Każdą truflę można posypać kilkoma ziarnami soli. Smacznego! Masę na trufle można wykonać również przy pomocy ręcznego blendera. Należy wówczas daktyle namoczyć w gorącej wodzie przez około 15-30 minut, następnie odsączyć i zblendować, początkowo z dodatkiem
Even Better Foodpieczemy przez 15-20 minut. Serek mascarpone przekładamy do miski , miksujemy . Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i dodajemy do serka miksujemy . Krem wykładamy na upieczonej tarcie .Truskawki kroimy w plasterki , układamy jeden koło drugiego tak żeby nachodziły na siebie. Galaretkę rozpuszczamy w 300 ml. gorącej wody , odstawiamy do ostudzenia . Tężejącą galaretkę wylewamy na truskawki . Wstawiamy do lodówki
Bajeczna KuchniaNastępnie wrzucamy masło i całość mieszamy intensywnie (lub miksujemy) do połączenia. 1/2 gorącej masy wykładamy na placek miodowy, przykrywamy biszkoptem, wykładamy pozostałą masę i przykrywamy drugim plackiem miodowym. Ja zawsze zostawiam 2-3 łyżki masy i smaruje cieniutko jeszcze wierzch ostatniego placka. Polewa : 1 tabliczka czekolady 4-5 łyżek mleka Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej z dodatkiem mleka
Cynamonowe szczęścieczekoladową (równo lub tworząc górki i pagórki), następnie rozprowadzamy masę serową z czekoladą, a na wierch masę serową białą. 6) Pieczemy około 50 minut w piekarniku rozgrzanym do około 200 stopni, następnie zmniejszamy temperaturę do 150 stopni i pieczemy jeszcze około 35-40 minut. 7) Gorący sernik polewamy odlaną masą, rozprowadzamy. Można też posypać kolorowymi perełkami lub wiórkami kokosowymi
Kolorowy Przepisownikkomponuje się w smaku z czekoladową polewą. Jeżeli lubicie te klimaty to gorąco polecam! " Składniki: 600 g mąki 200 g miodu 150 g masła 150 g cukru trzcinowego 5 jaj 50 g orzechów włoskich 4 łyżeczki skórki pomarańczowej w syropie łyżeczka sody Dodatkowo : 100 g czekolady mlecznej garść orzechów laskowych Sposób przygotowania: Do rondelka wsypujemy łyżeczkę cukru i karmelizujemy
Słodkie Przyjemnościłyżeczka ekstraktu waniliowego Sposób przygotowania: Do blendera wrzucamy kostki lodu, zalewamy to gorącym espresso, dodajemy lody. Całość zalewamy mlekiem i ekstraktem waniliowym. Miksujemy na najwyższych obrotach około 2 minut. Po tym czasie przelewamy o wysokich szklanek. Wierzch możemy udekorować bitą śmietaną i posypać cukrem waniliowym/ czekoladą. Na zdrowie
Słodkie Przyjemnościcukru pudru 3 łyżeczki żelatyny Składniki na polewę czekoladową: 170 g gorzkiej czekolady ( można dać pół na pół z mleczną ) 50 g masła/ margaryny 3 łyżki mleka 1 łyżeczka oleju Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier puder. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody ( około 1/4 szklanki ). Ubitą śmietanę podzielić na 2 równe części. Wszystkie składniki
Moje domowe kucharzeniekonkursie organizowanym przez markę Kenwood zaproszenie na czekoladowe warsztaty . Było jednak gorąco, bo ledwo udało mi się na nie dotrzeć :) A właściwie zimno, bo dotarłam bardzo zmarznięta, godzinę po czasie :) Na szczęście - CZEKOLADOWE warsztaty wiążą się z tym, że wszędzie dookoła jest pełno pysznej CZEKOLADY, więc udało mi się szybko rozgrzać i poprawić sobie nastrój. Warsztaty odbyły się
Kraina Tysiąca Smaków