gorąca czekolada - 3859 przepisów (strona:138/258)

TORT BIG TRIO 560

łyżeczka proszku do pieczenia Masa 500 g sera mascarpone 500 ml jogurtu naturalnego ½ szklanki cukru pudru 4 łyżki żelatyny 1 łyżka kakao cukier waniliowy galaretka malinowa Do dekoracji czekolada krem SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Biszkopt Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę. Do masy jajecznej dodawać po łyżce mąki wymieszanej z proszkiem dopieczenia(...)Ciasto przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenie piec w nagrzanym piekarniku ok. 10 min. Masa żelatynę rozpuścić w ¾ szklanki gorącej wody, żelatynę  rozpuścić również w ¾ szklanki gorącej wody, odsatwić  do przestygnięcia. Serek mascarpone, jogurt cukier puder oraz chłodną żelatynę wymieszać, podzielić na 3 równe części. Do pierwszej części dodać kakao, do kolejnej cukier waniliowy

RAROSSA
Tort z polewą lustrzaną (mirror glaze) 252

łyżki cukru pudru 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego Polewa lustrzana: 300 g cukru 200 g mleka skondensowanego słodzonego 150 ml wody 2 łyżki żelatyny + 125 ml wody 300 g białej czekolady 1 zielony barwnik spożywczy z tubki (10 g) Poncz: 1/2 szklanki wody 1 łyżka soku z cytryny Dodatkowo: 300 g dżemu wiśniowego Przygotowanie: 1. Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek, ubić(...)małym garnuszku rozpuszczamy w gorącej wodzie żelatynę i odstawiamy do przestygnięcia. W tym czasie do dużego garnka wsypujemy cukier, wlewamy wodę i mleko skondensowane. Mieszamy, aż cukier się rozpuści a masa zagotuje. Zdejmujemy z ognia i dodajemy rozpuszczoną żelatynę. Mieszamy aż dokładnie połączy się z masą, wówczas dodajemy połamaną w kostkę czekoladę. Mieszamy do całkowitego połączenia się składników

Krokusowy Dom
Ciasto jak 3 BIT 299

ziarenka z 1 laski wanilii 125 g masła 4 łyżki maki pszennej 5 łyżek mąki ziemniaczanej 4 jajka 600 ml śmietany kremówki 36% + 1 łyżka cukru pudru gorzka czekolada starta na tarce p drobnych oczkach do oprószenia Wykonanie: Formę o wymiarach 20x30 cm wyłożyłam papierem do pieczenia, aby potem łatwo mi go było wyciągnąć z formy. Dni formy wyłożyłam(...)jajkami i mąkami. Do gotującego się mleka wlałam zmiksowane mleko z jajkami i mąkami i gotowałam chwilkę porządnie mieszając, a tak dokładnie to miksując mikserem na średnich obrotach :) Gorący i gęsty budyń wylałam na drugą warstwę ciastek i na budyń wyłożyłam trzecią i ostatnią warstwę ciastek. Czyli mamy to w takiej kolejności licząc od dołu: ciastka, kajmak, ciastka, budyń

Blondynka Gotuje
Bellanuna, Festiwal Najlepszych Restauracji Restaurant Week 217

likieru amaretto i kawy, ganache z białej czekolady z wanilią, do tego strzelające płatki/chrupki z popping candy , które dawały niesamowity efekt dźwiękowy. Po ugryzieniu zaczynały „podskakiwać” i „strzelać”, aż do całkowitego rozpuszczenia. Tyle wrażeń w jednym daniu! Co do dania głównego: rewelacja! I ten kolor… obłędny. Danie było podane na gorącym talerzu, dzięki czemu szybko nie stygło. Risotto(...)Przystawka Krem z cukinii z gruszką i prażonymi pestkami dyni Danie główne Kaszotto z kaszy pęczak z żurawiną, rukolą, rzodkiewką i serem bałkańskim Deser Biszkopcik z musem mango, białą czekoladą i pudrem miętowym Garden (ul. Kopisto 1) Przystawka Zapiekana cukinia ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i kozim serem serwowana na sosie z pieczonej papryki Danie główne Kremowe risotto ze szparagami Deser

Qlinarnie i Qlinarnie
Tort ŁOŚ (bezglutenowy z masą czekoladową) 205

łyżki cukru pudru 2 łyżki likieru pomarańczowego triple sec 200 g schłodzonej śmietany kremówki 36%   Masa maślana: 200 g miękkiego masła 35-40 g gorzkiej czekolady z nadzieniem pomarańczowym 1 łyżka mleka 3/4 szklanki cukru pudru Do nasączenia: szklanka zaparzonej mocnej herbaty z cytryną, można dodać 2-3 łyżki likieru pomarańczowego triple sec Przygotowanie: Biszkopty: Blaszka(...)papierem do pieczenia i wylać ciasto. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp. 175°C przez ok. 35-45 minut (do momentu suchego patyczka). U mnie 45 min. Gorący biszkopt wyjąć z piekarnika i z wysokości ok. 60 cm opuścić go w formie na podłogę. Wyjąć z formy po całkowitym wystudzeniu i wstawić do lodówki (schłodzony lepiej będzie

Domowa Cookierenka Agi
Czekoladki orzechowo rumowe z amarantusem 208

gorzkiej z drobinkami malin oraz, do drugiej domieszałam białą czekoladę. Czekoladki orzechowo rumowe z amarantusem to deser w wersji dla dorosłych. Pomijając w przepisie rum można zrobić wersję dla dzieci. Z przygotowanych składników wyszło mi 107 niedużych czekoladek, takich „na jeden kęs”. Wielbicielom słodkości, łasuchom… i nie tylko – gorąco polecam i życzę smacznego. Weekendowe słodkości Masło orzechowe w wypiekach

mojewypiekiinietylko
Ciasto tortowe z michałkami i galaretką z malinami 339

podgrzać, ale nie gotować! Do ciepłej dodać połamaną gorzką czekoladę oraz rozdrobnione michałki, chwilę odczekać aż się rozpuszczą, wymieszać do uzyskania jednolitej masy. Gdy masa wystygnie, włożyć na kilka godzin do lodówki lub na całą noc. Bardzo zimną masę zmiksować na gęsty krem. Galaretkę rozpuścić w 400 ml gorącej wody, zimną wymieszać z malinami. Pierwszy blat czekoladowego ciasta nasączyć

Wanilia i Kardamon
Czekoladowy pudding z malinami wg Aleex (TM5) 160

mieszając, ugotować budyń. W Thermomixie: 1. Do misy włożyć czekoladę w kawałkach. Zmiksować w opcji 10s/obr.8. 2. Założyć motylek. Dodać mleko, jajko, cukier I mąkę ziemniaczaną. Gotować 6 min. 30 s/ 100o C/ obr. 2,5 3. Zdjąć motylek. W razie potrzeby dosłodzić do smaku. Pozostałe etapy: 1. Gorący pudding przełożyć do miseczek. 2. Gdy lekko stężeje, wierzch ozdobić

W mojej kuchni
Gorąca czekolada (kakao) w proszku 193

tydzień zaczynam od czekolady do picia...pomysł na taką czekoladę [ kakao] znalazłam  tutaj . 1/2 szkl.niesłodzonego kakao 3/4 szkl. cukru drobnego lub pudru 1 płaska łyżeczka cynamonu spora szczypta soli spora szczypta pieprzu mielonego Wszystkie składniki wymieszać dokładnie.Przechowywać z zamkniętym słoiczku. Dwie płaskie łyżeczki mieszanki dodać do gorącego mleka i dokładnie wymieszać

Moje domowe kucharzenie
Faworki z nadzieniem serowo- dyniowym 257

Przy wyjmowaniu rurek, musimy uważać aby nie poparzył nas gorący olej. 6. Biały ser, pure z dyni miksujemy lub ugniatamy widelcem. Doprawiamy cukrem i ekstraktem waniliowym. Masa nie powinna być za rzadka, bo będzie wypływała w ciasta. 7. Nadziewamy nią faworki. Boki możemy obtoczyć w cukrowych groszkach, startej czekoladzie lub mielonych orzechach. 8. Podajemy posypane cukrem pudrem. Smacznego! Kategoria

Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty
Niebo w gębie 268

galaretka związała się z jabłkami. Gorącym mlekiem zalać zmielone orzechy z cukrem, tak aby orzechy mogły wchłonąć mleko, następnie odstawić do wystygnięcia. Gdy orzechy będą zimne  dodać do nich masło i rozetrzeć mikserem. Przełożenie: kruche ciasto - jabłka - kruche ciasto - masa orzechowa - ( górę można polać czekoladą) Porcja na dużą blachę, ciasto bardzo dobre o świetnej

Pychotkaaa
Pierogi ruskie z pieczarkami 177

Uwielbiam pierogi ruskie. Nie pogardzę też pieczarkami- w każdej postaci. Dlatego postanowiłam połączyć te dwie rzeczy i stworzyć całość :) Polecam, są bardzo smaczne! Składniki: Na ok

Kuchnia w czekoladzie
Królewiec kakaowy . 2042

mączno – cukrową . Dokładnie mieszać aż masa zgęstnieje .Do gorącej masy wmiksować masło i rozsmarować połowę na pierwszym placku miodowym .Przykryć biszkoptem i rozsmarować na nim drugą część masy budyniowej .Na krem położyć drugi blat miodowego ciasta.Udekorować czekoladową polewą . Polewa czekoladowa: 150 g śmietany kremówki 150 g czekolady gorzkiej Śmietanę podgrzewamy ,nie zagotowujemy ,rozpuszczamy w niej kawałki gorzkiej

Ladylaura.
Błyskawiczny wiosenny szkorbut 189

spod śniegu. Proroczo, bo śnieg dziś sypał... Jeśli przedkładacie czekoladę nad lukier polecam polewę czekoladową. Przepis na nią zdobyła lata temu moja mama i jest w jej odwiecznym zeszycie z przepisami. Masło rozpuszczamy. Jajko, cukier puder i kakao dobrze ucieramy. Stopniowo dodajemy rozpuszczone masło- powinno być przechłodzone, bo gorące zetnie jajko. Dobrze mieszamy i gotowe- polewę rozkładamy grubo

les mirabelles
Jabłecznik na białkach 309

podsmażać około 10-12 minut. Zdjąć z ognia, do gorących jabłek wsypać galaretkę w proszku i dokładnie wymieszać. Jabłka odłożyć na około 10 minut i ciepłymi przełożyć biszkopty z białek. Ciasto odłożyć w zimne miejsce najlepiej na całą noc. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem. Źródło przepisu Daktyle w czekoladzie z moimi modyfikacjami

Ala piecze i gotuje