gorąca czekolada - 3859 przepisów (strona:132/258)

Bajaderki wiosenne 220

rozkruszenia ( palcami robiłam po ostudzeniu ).Posypałam migdałami w płatkach i rodzynkami.Rozpuściłam czekoladę z masłem i mlekiem polałam na murzynka. Robiłam kuleczki i obtaczałam w przygotowanych posypkach (orzechy nerkowca,orzechy laskowe, kokos,posypki kolorowe) .Bajaderki wyglądały cudnie i na prawdę wam gorąco polecam nie tylko od Święta.   Produkty do tych pysznych bajaderek dostałam od firmy Kresto, dziękuje

Różowa kuchnia
Przekładaniec z masą grysikową 174

mieszając, dopóki nie zgęstnieje. Ostudzony biszkopt przekroić wzdłuż na pół. Na spód wyłożyć gorącą masę  grysikową, przykryć drugim blatem ciasta. Masy można zostawić, by posmarować cienko wierzch ciasta, a można już nie smarować, tylko na ciasto bezpośrednio wylać polewę czekoladową  z rozpuszczonej czekolady z mlekiem i posypać orzechami włoskimi. Smacznego

kgwjanczewo
Makowa panienka 195

posmarować dżemem. Na dżemie rozsmarować krem, wyrównać. Na kremie ułożyć drugie ciasto, lekko docisnąć. Czekoladę stopić z mlekiem w kąpieli wodnej rozsmarować na wierzchu ciasta, posypać wiórkami, ułożyć migdały. Ciasto schłodzić w lodówce przez 4 godziny. Najlepiej kroić dobrze schłodzone nożem zamoczonym w gorącej wodzie i wytartym do sucha. Smacznego

Pełny talerz
Tarta z musem czekoladowym 160

czasie kiedy ciasto się chłodzi, przygotować mus czekoladowy. Masło rozpuścić w garnku z czekoladą (mleczną i gorzką). Odstawić do przestudzenia. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec miksowania dodać cukier. Odstawić do lodówki. Żelatynę rozpuścić w 3 łyżkach gorącej wody. Żółtka zmiksować z kakao. Dodać masę czekoladową i rozpuszczoną żelatynę. Wszystko dokładnie wymieszać mikserem

Bullio
ciasto z pierniczkami 336

białą masę: 1 i 1/2 śmietany „Śnieżka” 1 galaretka agrestowa 120 ml gorącej wody wykonanie: Galaretkę rozpuszczamy w wodzie i odstawiamy do lekkiego stężenia. Śnieżkę ubijamy wg przepisu. Dodajemy tężejącą galaretkę i ubijamy do połączenia. dodatkowo: 500 g pierniczków nadziewanych w czekoladzie polewa czekoladowa wykonanie ciasta: Na pierwszy blat biszkoptowy równomiernie wykładamy masę jabłkową, układamy pierniczki

Domowy Smak Jedzenia
Tarta z musem czekoladowym 241

czasie kiedy ciasto się chłodzi, przygotować mus czekoladowy. Masło rozpuścić w garnku z czekoladą (mleczną i gorzką). Odstawić do przestudzenia. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec miksowania dodać cukier. Odstawić do lodówki. Żelatynę rozpuścić w 3 łyżkach gorącej wody. Żółtka zmiksować z kakao. Dodać masę czekoladową i rozpuszczoną żelatynę. Wszystko dokładnie wymieszać mikserem

Bullio
Ciasto z dynią. I nie tylko... 170

przez 40-50 minut, do suchego patyczka. Ostudzić. Kremówkę zagotować. Zalać nią posiekaną czekoladę, wymieszać aż do jej rozpuszczenia. Polewą polać ostudzone ciasto, odstawić do jej całkowitego zastygnięcia. Smacznego! Dziś znów na szybko; sama bowiem nie wiem już, w co ręce wkładać... Gorący, przedświąteczny okres powoli się rozkręca, a ja mam oczywiście mnóstwo innych rzeczy na głowie

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Greckie pyszności - bez gotowania!:) 130

prostu rozpływały się w ustach. Były słodkie, intensywne i tysiąc razy lepsze od najlepszej czekolady :) Uwielbiałam Greka, który z szerokim uśmiechem na ustach rozwoził te przepyszne owoce. Ser feta bez jakiegokolwiek porównania do tego "udawanego sera typu feta" ze sklepowych półek. Najlepszy na gorąco z grilla, polany oliwą z oliwek. Ryby i mięso były delikatne i przyjemne. Miało się(...)Greków:) A oni zawsze dorzucali coś za darmo, albo sprzedawali z dużą zniżką:). Zapraszali do swojej restauracji - na ouzo, anchois z czosnkiem i pietruszką, brokuły z cytryną, jajka z gorącymi pomidorami czy pastę z fety na ostro - na koszt firmy oczywiście:) Każdy kupiony kebab lub pita z gyrosem, była o niebo lepsze niż znane mi dotychczas polskie odpowiedniki. Frytki

Kuchnia Pani Wiosny
NALEŚNIKI Z SOSEM CZEKOLADOWYM I ORZECHAMI 138

składników nadzienia i tą masą posmarować naleśniki , zwinąć .W naczyniu do kąpieli wodnej roztopic czekoladę , dodać kakao ,cukier , mleko i gotować na bardzo małym ogniu , a gdy zgęstnieje , wlać śmietankę wymieszaną z mąką ,zagotować.Zdjąć z ognia , i podprawić żółtkiem.Odsmażyć naleśniki.Podawać gorące , chrupiace polane SOSEM.Smacznego

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Truskawkowy sernik na zimno 157

zimno, które powinno każdemu zasmakować. Uwielbiam truskawki, więc sam wygląd tego ciasta przypomina mi gorące lato. Składniki: 1 kg sera mielonego w kubełku cukier puder do smaku 2 galaretki truskawkowe truskawki (ja użyłam 300 g) 200 herbatników 1/2 kostki masła 1/2 tabliczki białej czekolady Na samym początku przygotować galaretki - rozpuścić je w 3 szklankach wrzącej wody. Za pomocą

Ugotować
Zapomniany tort i pralka jak żywa 243

żeby wszystko stężało. Kremówkę ubić. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie, następnie rozpuścić w gorącej. Ostudzić. Wlać do kremówki, cały czas miksując.  Śmietaną obłożyć wierzch i boki tortu, zostawiając nieco do dekoracji. Resztę śmietany przełożyć do szprycy, udekorować tort.  Boki można obsypać startą czekoladą. Smacznego! A dzisiaj rano kupiliśmy pralkę. Nareszcie! Góry prania zalegały już wszędzie (w pokoju

Pożeraczka, czyli raz adobrze
śliwki i brzoskwinie wpadły na ciasto drożdżowe... 168

piec w 200C około 40 minut i ciasta zostawić w blaszkach do wystygnięcia POLEWA: czekoladę gorzką i białą z 1 łyżką gęstej śmietany 18% rozpuścić mieszając w misce na garnku z gotującą się wodą z wystudzonego ciasta usunąć papier do pieczenia i roztopioną gorącą polewą polać po wierzchu ciasta ciasta zostawić w chłodnym miejscu do zastygnięcia polewy ciasto jest

W Mojej Kuchni Lubię
Tort komunijny 120

Boki biszkoptu oddzielamy od tortownicy dopiero po całkowitym wystudzeniu ciasta. Krem z białej czekolady Do rondelka przelewamy śmietanę i dodajemy połamaną czekoladę. Podgrzewamy cały czas mieszając do momentu, aż czekolada się rozpuści i składniki dobrze połączą się. Pamiętajmy o tym, że śmietanki nie wolno zagotować. Śmietankę studzimy i wstawiamy do lodówki na minimum 12 godzin. Po tym czasie śmietankę ubijamy(...)rozpuszczamy w 2 łyżkach gorącej wody. Dodajemy do jeszcze gorących truskawek i dokładnie mieszamy, aby nie powstały grudki. Gotową masę studzimy, aż zgęstnieje. Wszystkie składniki nasączenia mieszamy ze sobą. Biszkopt dzielimy na 3 równe blaty. Pierwszy blat układamy na paterze, nasączamy. Wykładamy porcję kremu z białej czekolady, na krem frużelinę truskawkową. Przykrywamy drugim biszkoptem, ponownie nasączamy i wykładamy

Wędrówki po kuchni
Oponki z polewą czekoladową 190

łyżeczka octu  Na polewę:  150 g mleczne czekolady  kolorowa posypka u mnie różnobarwny maczek  Wykonanie:  1. Na początku robimy zaczyn : Odmierzamy 60 ml mleka (1/4 szklanki) podgrzewamy do temperatury 30 -35  stopni C (mleko ma być letnie, lekko ciepłe ale nie gorące bo drożdże zginą i nie wyrosną) do mleka dodajemy(...)woku rozgrzewamy olej. Oponki smażymy  2-3 minutki z każdej strony do otrzymania ładnego ciemnozłotego koloru. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu.  5. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę. Smarujemy oponki z jednej srony i układamy na kratce posypujemy posypką cukrową.  Smacznego

vaniliowoczekoladowa
CIASTO CHAŁWOWE 768

szkl cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia KREM CHAŁWOWY 2 budynie śmietankowe 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 3 szkl mleka 300 g chałwy ( u mnie waniliowa) 300 g masła DODATKOWO czekolada gorzka Białka ubić na sztywno, dodać stopniowo cukier i ubijać, aż piana stanie się błyszcząca a cukier rozpuszczony. Stopniowo dodawać żółtka a gdy się połączą wsypać wszystkie sypkie składniki. Delikatnie(...)budyń i do gorącej masy dodać 1/3 pokruszonej chałwy. Na wierzchu przyłożyć folię tak aby dotykała budyniu i wystudzić. Miękkie masło utrzeć mikserem z pozostałą chałwą i stopniowo dodawać masę budyniową. Dokładnie połączyć. Odłożyć odrobinę kremu do posmarowania wierzchu ciasta. Biszkopt przekroić na pół i przełożyć kremem. Wierzch posmarować odłożoną częścią kremu i posypać startą czekoladą. Schłodzić. Artykuł CIASTO

Pieguskowa Kuchnia