jogurtu greckiego 4 łyżeczki cukru 5 łyżek kawy zbożowej typu Inka 0,5 szklanki mleka 2 łyżki żelatyny 2 łyżki cukru pudru POLEWA: 0,5 tabliczki białej czekolady łyżeczka kawy rozpuszczalnej lub zbożowej łyżeczka oleju rzepakowego ORAZ: słodkie kakao oraz mielona kawa do dekoracji listki melisy WYKONANIE: Do zrobienia babeczek potrzebujemy formę do pieczenia muffinków (12 sztuk) Każdy otwór(...)garnka i zalewamy 0,5 szklanki gorącej wody. Dodajemy mleko i żelatynę odstawiamy na bok, aby żelatyna napęczniała. Następnie podgrzewamy, w celu rozpuszczenia żelatyny. Odstawiamy do ostudzenia. Jogurt ubijamy razem z cukrem pudrem, dodajemy zimną masę z żelatyną. Chwilę miksujemy i wylewamy na ciasteczkowy spód, po równo. Odstawiamy do schłodzenia. POLEWA: Czekoladę, kawę i olej rozpuszczamy na parze
Pani na deserGORZKIEJ CZEKOLADY: 280 g gorzkiej czekolady 400 ml śmietany kremówki (30-36%) Śmietanę podgrzewamy niemal do wrzenia (do 80 stopni C) dodajemy połamaną w kawałki czekoladę i mieszamy aż się rozpuści. Następnie za pomocą mątewki energicznie mieszamy do chwili, aż uzyskamy gładką masę. Studzimy, a następnie chłodzimy kilka godzin w lodówce, najlepiej przez noc. CIASTO CZEKOLADOWE(...)gorącą kawę i dokładnie mieszamy. Na końcu dodajemy jajka i znów dokładnie mieszamy. Tak powstałą masę przekładamy do wyłożonej papierem tortownicy i pieczemy w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku około 40-50 minut. Przed końcem pieczenia przykrywamy folią aluminiową, żeby się ciasto nie przypaliło. Przed wyjęciem z piekarnika sprawdzamy patyczkiem. Studzimy w formie. KREM Z BIAŁEJ CZEKOLADY
Rozpustne gotowanieopcja dla nieposiadających foremki :) KAKOWE PANCAKES Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ I SUSZONĄ ŻURAWINĄ przepis autorski // 3 duże i grube placki w kształcie serc (lub ok. 6 okrągłych zakładając proporcje 1 1/2 łyżki masy = 1 placek) ~2-3 łyżki suszonej żurawiny (do kupienia w OWOCOWY RAJ - KLIK ) ~2 łyżki whiskey ~gorąca woda Żurawinę zalać alkoholem i wodą kilka milimetrów(...)można ją przesmarować olejem :)), ułożyć foremkę do naleśników/jajek i wlać do niej ok. 3-4 łyżki ciasta. Smażyć placki na małym ogniu z obu stron. ~4 kostki białej czekolady (ok. 35g) Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Na talerzu ułożyć placki, posypać je żurawiną (wcześniej należy ją odsączyć z płynów) i polać rozpuszczoną czekoladą. Podawać. Smacznego! :) Przepis dodaję do akcji
chili & sugarPyszny, bardzo prosty przepis na piernik z polewą czekoladową - wychodzi zawsze, więc jeśli lubicie szybkie ciasta - polecam gorąco :) SKŁADNIKI (przepis na keksówkę) Ciasto: 2 szklanki
Moje Kuchenne Rewelacjeszklanki mąki 2 łyżki soku z cytryny łyżka skórki otartej z pomarańczy duże jabłko łyżeczka proszku do pieczenia łyżka z brzuszkiem roztopionego masła Oraz: 4 kostki czekolady łyżka oleju łyżka soku z pomarańczy Jajka z cukrem i solą miksujemy chwilę aż się ładnie spienią. Następnie dodajemy mleko, proszek, skórkę i ryż i chwilę razem miksujemy. Do takiej ryżowej(...)masło i można smażyć. Na suchą gorącą patelnię nakładamy placuszki z dwóch łyżek ciasta. I smażymy pod przykryciem, wolno i cierpliwie. Gdy na wierzchu zaczną pokazywać się pęcherzyki powietrza tzn że można placuszki obracać. Drugą stronę dopiekamy już bez przykrycia. Układamy na kratce aby odparowały, a gdy lekko ostygną polewamy czekoladą (z sokiem i olejem) rozpuszczoną
Dieta moja pasjarozpuścić w nim czekoladę i wystudzić. Jajko utrzeć do białości, dodając stopniowo cukier, ucierać do momentu rozpuszczenia się cukru. Następnie dodać olej, jogurt i zmiksować, wlać mleko z rozpuszczoną czekoladą i ponownie zmiksować. Przesiać mąkę, proszek i sodę, połączyć z kakao, dodać do ciasta i zmiksować tak, aby tylko połączyły się składniki. Formę(...)Galaretkę rozpuścić w 250 ml gorącej wody i wystudzić. Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania należy uważać, aby nie przebić, bo się rozwarstwi. Do ubitej śmietany stopniowo dodawać wystudzoną i lekko tężejącą galaretkę. Miksować krótko na wolnych obrotach miksera, tylko do połączenia się galaretki ze śmietaną. Polewa czekoladowa: Czekoladę połamać na mniejsze kawałki, dodać pozostałe
Kuchcik gotujeAdam Czapski . Oni mają moc ! Ich opowieść zachwyciła chyba wielu i w wielu wyzwoliła chęć do działania. Jednak blogosfera potrafi działać razem ! Przerwa. W holu roznosi się zapach czekolady Wedel i kawy Nespresso. Jednak na początek wybieram sałatkę. Sałatkę komponuję sama ze świeżych składników, a doprawiam ją smakowym olejem Kujawski. Kolejnych prelekcji słucham już z holu... Nie zdążyłam zjeść(...)zagadałam się troszkę. Na zewnątrz słoneczko, a w środku .... "mroźno". Z wielkiej tafli lodu powstaje rzeźba przedstawiająca nowe Ptasie Mleczko Ice. Z kolei przy foto budce - gorąco... od emocji :) Przed nami ostatnie już wystąpienia... Czekamy jeszcze na warsztaty. Ja zapisałam się na warsztaty kawowe, dziewczyny na foto i YouTube. Wraz z Nespresso udajemy się w podróż
kolorowotorcikowotwarogu półtłustego lub tłustego 5 jajek 150 g cukru pudru 300 g kwaśnej śmietany 18% 3 łyżki mąki pszennej 300 ml likieru jajecznego ( ajerkoniaku, advocaatu ) Polewa czekoladowa: 50 g czekolady gorzkiej lub deserowej 1 łyżka masła 3 łyżki mleka Wykonanie: Spód: Herbatniki zmielić w blenderze na piasek lub pokruszyć, np. za pomocą wałka do ciasta ( herbatniki umieszczamy w woreczku foliowym(...)wydłużać czasu pieczenia " na wszelki wypadek " - sernik " dojdzie " w gorącym piekarniku. Po upieczeniu piekarnik lekko uchylić i pozostawić w nim sernik do całkowitego wystudzenia, następnie wyjąć i wstawić do lodówki na około 12 godzin ( na całą noc ). Po tym czasie sernik uzyska właściwą konsystencję. Polewa czekoladowa: Połamaną czekoladę rozpuścić wraz z masłem i mlekiem w kąpieli wodnej. Dokładnie
Opowieści z piekarnikajajka Dodatkowo: 70g solonych orzeszków arachidowych 100g czekolady mlecznej lub gorzkiej 2-3 batoniki snickers (każdy o wadze 50g) 1. Roztopić na parze lub w mikrofalówce 100g gorzkiej czekolady, odstawić. Spód: 2. Ciasteczka włożyć do blendera i zmiksować. Dodać do nich roztopione masło i wymieszać. 3. Masę ciasteczkową przełożyć do tortownicy o średnicy 23cm wyłożonej papierem do pieczenia, tylko(...)nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 210C na funkcji góra – dół przez około 7 minut. 4. Kiedy spód będzie się podpiekał proszę pokroić 4 batoniki na kawałeczki ( patrz FILM ). Na gorący spód wyciągnięty z piekarnika poukładać pokrojone batoniki i blaszkę odstawić. Masa serowa: 5. Do miski przełożyć ser, dodać śmietanę, cukier, wanilię i wymieszać mikserem na kremową masę. Następnie dodawać
Mała Cukierenkałyżeczka proszku do pieczenia ½ szklanki cukru masa: 1 l mleka 10 łyżek kaszy manny 1 kostka masła 4 łyżki cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego polewa: 200 g gorzkiej czekolady 1 galaretka zielona 200 ml wrzącej wody dodatkowo: 100 g siekanych orzechów włoskich 300 ml kawy VASPIATTA PRZYGOTOWANIE: Przygotowujemy ciasto. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy miękkie(...)blat ciasta nasączamy pachnącą gorącą kawą VASPIATTA . Przygotowujemy masę. Na mleku gotujemy kaszę mannę na gęsto wraz z cukrem. Studzimy – kasza musi być zimna. Do miski przekładamy zimną kaszą mannę dodajemy masło i cukier waniliowy – miksujemy do połączenia. Przygotowujemy polewę. Galaretkę rozpuszczamy w 200 ml wrzącej wody i studzimy ją. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę, dodajemy zimną galaretkę
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiłyżka masła orzechowego 1 łyżka oleju kokosowego Daktyle zalać gorącą wodą, odstawić na 10 minut. Gdy daktyle zmiękną, odlać połowę wody ze szklanki i zmiksować na gładką masę. Dodać banany i olej, ponownie zmiksować.Wyłożyć masę na schłodzony spód., ponownie umieścić w lodówce. Polewa: 1 tabliczka gorzkiej czekolady 70% 1/2 szklanki śmietanki kremówki lub chudszej według gustu Śmietankę
Chocolate Muffin Bloglepiej... Karmelowy sernik z czerwoną porzeczką Składniki: (na tortownicę o średnicy 22 cm) spód: 125 g ciastek digestive 45 g masła masa serowa: 600 g serka kremowego 180 g czekolady karmelowej 200 ml śmietany kremówki (38%) 4 jajka 2 łyżki budyniu krówkowego dodatkowo: 350 g porzeczek ze słoika (lub 300 g porzeczek i 50 g cukru) 1,5 łyżeczki mąki(...)gorącego soku; podgrzewać, aż całość lekko zgęstnieje. Dodać odłożone owoce, wymieszać. Ostudzić. W przypadku owoców ze słoika zacząć od odcedzenia owoców, a dalej postępować jak w przepisie powyżej. Ciastka dokładnie pokruszyć. Masło rozpuścić, przestudzić. Wymieszać z ciasteczkami, a następnie ugnieść na dnie tortownicy. Podpiec w 180 st. C. przez 12 minut. Przestudzić. W tym czasie przygotować masę serową. Czekoladę
Pożeraczka, czyli raz adobrzeprosty i nieprzyzwoicie czekoladowy torcik z kremem. Ciasto pięknie rośnie, bajecznie pachnie i bardzo łatwo się kroi. Krem... cóż, czy jest ktoś, kto nie lubi kremowego serka z dodatkiem czekolady? Wykończenie i dekoracja są bardzo skromne - niezawodna polewa (wykorzystana również w tym cieście ) i eleganckie srebrne perełki. Torcik dla wszystkich zakochanych i nie tylko :) Blaty czekoladowe(...)olej, jajka i aromat - zmiksować do połączenia. Rozgrzać piekarnik do 180*C. Składniki suche wsypać do mokrych, wymieszać łyżką, a następnie zmiksować do połączenia składników. W dwóch turach wlać gorący napar kawowy i ponownie zmiksować do uzyskania gładkiej masy. Formę o śr. 23 cm (u mnie serduszko),wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno), a boki wysmarować masłem. Przelać
Chocolate Muffin Bloggarnka. Żółtka roztrzepać i wymieszać z mąką. Wlewać je powoli do gorącego mleka. Trzeba ugotować budyń. Wystudzić. Masło utrzeć z cukrem do białości. Połączyć z przestudzonym budyniem. Na końcu dodać wiórki kokosowe, wymieszać. Masę wyłożyć na pianę z białek. Ciasto można polać rozpuszczoną czekoladą, posypać startą na tarce czekoladą albo polewą według przepisu poniżej. 1/4 kostki masła roztopić
Zrób to smaczniesztywno. Dodać cukier puder. Przestudzoną żelatynę wlać do śmietany. Powoli mieszać. Dodać czekoladę - wymieszać. Masa orzechowa 60 - 70 gram masła kilka posiekanych orzechów 5 łyżek nutelli 2 łyżki cukru pudru 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej Masło, orzechy, nutellę, cukier puder zmiksować. Kawę rozpuścić w odrobinie gorącej wody. Po wystudzeniu dodać do masy orzechowej - wymieszać. Można do masy dodać
Kuchnia smakówCiasto przygotowałam używając bazy do babeczek czekoladowych Delecta, dodając do niego banany i czekoladę. Wszystko to i wspólne dekorowanie,gdzie każde z dzieci miało swój wkład w wygląd sprawiło, że to był najlepszy i najpiękniejszy tort jaki mógłby powstać tego dnia. Z tego miejsca chciałabym gorąco podziękować Piotrkowi Żochowskiemu z Firmy ONLY DAY za pomoc w przygotowaniu fotorelacji
Malinowe PocałunkiKwiaty bzu lilaka zanurzyłam już w czekoladzie, zrobiłam herbatkę a dziś przedstawiam syrop z tego pachnącego kwiatka. Kwiaty bzu jeszcze są na krzakach więc zrywajcie by cieszyć się potem pysznym aromatem bzu w deserach, lodach czy herbatce. Polecam gorąco bo jest tego wart. Syrop w zależności od koloru kwiatów jest przeźroczysty lub lekko fiołkowy a mój jest wyjątkowo piękny
Moje Małe Czarowanieśmietany kremówki 5 łyżek cukru pudru 2 galaretki cytrynowe 125 ml gorącej wody wykonanie: Galaretki rozpuszczamy i odstawiamy do lekkiego stężenia. Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Następnie dodajemy tężejącą galaretkę i miksujemy do połączenia się. składniki na czekoladową polewę: 100 g czekolady deserowej 60 g masła wykonanie: Czekladę i masło rozpuszczamy. Dokładnie mieszamy a następnie polewamy ciasto
Domowy Smak Jedzeniapokryta lukrem,na który kładłam mniejsze kawałki orzechów,następnie rozpuściłam na parze czekoladę i polewałam pierniczki,tworząc esy-floresy.Całość wyszła bardzo smaczna,nie przesłodzona...są naprawdę pyszne....cieszę się,że powróciłam do tego przepisu i takiego zdobienia. Lukier: 400g cukru pudru ok 3 łyżki gorącej wody sok z 1 cytryny Wycisnąć sok z cytryny i przecedzić przez sitko.Do
Niespełnione zdolności kulinarneprzesianą mąkę. Wymieszać tak aby nie było grudek. Dodać rozpuszczoną z masłem czekoladę w wszystko razem połączyć. Dodać bakalie. 1/2 szklanki odłożyć na polewę Przelać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Włożyć na ok 20-25 min do nagrzanego na 185*C piekarnika. Podawać gorące, z gałką lodów lub z sosem malinowym. W środku ciasto powinno być
Jemy PijemyByło gorąco i nic mi się nie chciało, teraz pada deszcz a mi jeszcze bardziej nic się nie chce. Lodówka jakoś wieje pustkami więc postanowiłam dnia wczorajszego ją wypełnić. Powstała moja ulubiona sałatka z ryży i tuńczyka oraz ciasto które robi się niesamowicie szybko i łatwo a jest przy tym niesamowicie dobre, aż sama się nie spodziewałam(...)wlewamy masę mączno wiórkową i gotujemy gęsty budyń - jeśli pokażą się grudki to gorącą masę trzeba chwilę po miksować. Gdy budyń wystygnie ucieramy go z masłem/margaryną, pod koniec dodajemy alkohol. Ciasto przecinamy na pół, smarujemy dżemem, masę i wierzchni placek. całość polewamy gorzka czekoladą. Smacznego
sierotka maRysia w kuchnispodu i zwinąć razem ze ściereczką w rulon. Żelatyną rozpuścić w 1/4 szkl gorącej wody. Śmietanę ubić stopniowo dodać cukier i jeszcze ubijać aż cukier się rozpuści. Dodać przestudzoną żelatynę. Masę rozsmarować na wystudzonym cieście. Zrolować , wstawić do lodówki do schłodzenia. na koniec udekorować rozpuszczoną czekoladą i owocami
Gotowanie jest łatwedosypuję mąką, sól, sodę. Do dobrze wymieszanej masy dodaję bakalie oraz pokrojoną czekoladę. Wszystko dokładnie łączę. Odrywam kawałek masy ręką i formułuje z nich małe kulki, które na koniec spłaszczam. Wykładam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia zachowując odstępy, bo ciastka urosną. Wkładam do gorącego piekarnika. Po 6 minutach wyłączam dolną grzałkę. Temperatura piekarnika : 190 °C Czas
Kuchnia co dniasię do miseczek więc żeby go wydobyć wsadzamy na kilka chwil miski do gorącej wody. Ale uwaga! Naprawdę tylko na kilka chwil! Ja właśnie wsadziłem na zbyt wiele tych chwil i mi się rozpłynął - co widać na zdjęciu. Ja jeszcze dodatkowo posypałem swój deserek mieloną czekoladą. Koszt: ok. 5,50 - 6 zł. Jak na trzy desery to bardzo przyzwoicie
Marder&Marder Manufacturesię mleka, cały czas energicznie mieszając do momentu, aż budyń będzie bardzo gęsty. Gorący budyń przykryć żeby nie było grudek i pozostawić do wystudzenia. Wystudzony budyń zmiksować z masłem lub margaryną. Składniki na warstwę śmietanową: 400ml śmietany kremówki 2 łyżki cukru pudru Dodatkowo: 1 gorzka czekolada Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Przygotować tortownicę o średnicy
Na słodko lub wytrawniedwoje? Jaka jest recepta na prawdziwie pikantną ucztę? Bakłażan, bazylia, cynamon, chilli, czekolada, czosnek, granaty, kardamon, imbir, rozmaryn, ryż, szafran - to wszystko i jeszcze więcej będzie tematem walentynkowych warsztatów, na które zapraszamy pary, ale także „połówki”, które zdobyte umiejętności wykorzystają w stosownym czasie. Będzie gorąco, pikantnie, rozkosznie. Zastanawiacie się, jak spędzić walentynkowe chwile we dwoje – zacznijcie od Pracowni Manualnej
KUCHARNIAilości wody. 100 ml napoju migdałowego, zagotować ze 100 ml mleka . Gorące dolać do kawy - odcedzonej od fusów. Ubić przy pomocy s pieniacza. Jeśli nie posiadacie s pieniacza, kawę przelać do większego słoika, mocno zakręcić i potrząsać. Zrobicie tak samo dobrą :) Posypać tartą czekoladą. Costa Rica "Tarrazu" Charakteryzuje ją wyraźny, bardzo silny, bogaty i czysty aromat
kolorowotorcikowo