jogurtu greckiego 4 łyżeczki cukru 5 łyżek kawy zbożowej typu Inka 0,5 szklanki mleka 2 łyżki żelatyny 2 łyżki cukru pudru POLEWA: 0,5 tabliczki białej czekolady łyżeczka kawy rozpuszczalnej lub zbożowej łyżeczka oleju rzepakowego ORAZ: słodkie kakao oraz mielona kawa do dekoracji listki melisy WYKONANIE: Do zrobienia babeczek potrzebujemy formę do pieczenia muffinków (12 sztuk) Każdy otwór(...)garnka i zalewamy 0,5 szklanki gorącej wody. Dodajemy mleko i żelatynę odstawiamy na bok, aby żelatyna napęczniała. Następnie podgrzewamy, w celu rozpuszczenia żelatyny. Odstawiamy do ostudzenia. Jogurt ubijamy razem z cukrem pudrem, dodajemy zimną masę z żelatyną. Chwilę miksujemy i wylewamy na ciasteczkowy spód, po równo. Odstawiamy do schłodzenia. POLEWA: Czekoladę, kawę i olej rozpuszczamy na parze
Pani na deserGORZKIEJ CZEKOLADY: 280 g gorzkiej czekolady 400 ml śmietany kremówki (30-36%) Śmietanę podgrzewamy niemal do wrzenia (do 80 stopni C) dodajemy połamaną w kawałki czekoladę i mieszamy aż się rozpuści. Następnie za pomocą mątewki energicznie mieszamy do chwili, aż uzyskamy gładką masę. Studzimy, a następnie chłodzimy kilka godzin w lodówce, najlepiej przez noc. CIASTO CZEKOLADOWE(...)gorącą kawę i dokładnie mieszamy. Na końcu dodajemy jajka i znów dokładnie mieszamy. Tak powstałą masę przekładamy do wyłożonej papierem tortownicy i pieczemy w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku około 40-50 minut. Przed końcem pieczenia przykrywamy folią aluminiową, żeby się ciasto nie przypaliło. Przed wyjęciem z piekarnika sprawdzamy patyczkiem. Studzimy w formie. KREM Z BIAŁEJ CZEKOLADY
Rozpustne gotowanieopcja dla nieposiadających foremki :) KAKOWE PANCAKES Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ I SUSZONĄ ŻURAWINĄ przepis autorski // 3 duże i grube placki w kształcie serc (lub ok. 6 okrągłych zakładając proporcje 1 1/2 łyżki masy = 1 placek) ~2-3 łyżki suszonej żurawiny (do kupienia w OWOCOWY RAJ - KLIK ) ~2 łyżki whiskey ~gorąca woda Żurawinę zalać alkoholem i wodą kilka milimetrów(...)można ją przesmarować olejem :)), ułożyć foremkę do naleśników/jajek i wlać do niej ok. 3-4 łyżki ciasta. Smażyć placki na małym ogniu z obu stron. ~4 kostki białej czekolady (ok. 35g) Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Na talerzu ułożyć placki, posypać je żurawiną (wcześniej należy ją odsączyć z płynów) i polać rozpuszczoną czekoladą. Podawać. Smacznego! :) Przepis dodaję do akcji
chili & sugarPyszny, bardzo prosty przepis na piernik z polewą czekoladową - wychodzi zawsze, więc jeśli lubicie szybkie ciasta - polecam gorąco :) SKŁADNIKI (przepis na keksówkę) Ciasto: 2 szklanki
Moje Kuchenne Rewelacjeszklanki mąki 2 łyżki soku z cytryny łyżka skórki otartej z pomarańczy duże jabłko łyżeczka proszku do pieczenia łyżka z brzuszkiem roztopionego masła Oraz: 4 kostki czekolady łyżka oleju łyżka soku z pomarańczy Jajka z cukrem i solą miksujemy chwilę aż się ładnie spienią. Następnie dodajemy mleko, proszek, skórkę i ryż i chwilę razem miksujemy. Do takiej ryżowej(...)masło i można smażyć. Na suchą gorącą patelnię nakładamy placuszki z dwóch łyżek ciasta. I smażymy pod przykryciem, wolno i cierpliwie. Gdy na wierzchu zaczną pokazywać się pęcherzyki powietrza tzn że można placuszki obracać. Drugą stronę dopiekamy już bez przykrycia. Układamy na kratce aby odparowały, a gdy lekko ostygną polewamy czekoladą (z sokiem i olejem) rozpuszczoną
Dieta moja pasjarozpuścić w nim czekoladę i wystudzić. Jajko utrzeć do białości, dodając stopniowo cukier, ucierać do momentu rozpuszczenia się cukru. Następnie dodać olej, jogurt i zmiksować, wlać mleko z rozpuszczoną czekoladą i ponownie zmiksować. Przesiać mąkę, proszek i sodę, połączyć z kakao, dodać do ciasta i zmiksować tak, aby tylko połączyły się składniki. Formę(...)Galaretkę rozpuścić w 250 ml gorącej wody i wystudzić. Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania należy uważać, aby nie przebić, bo się rozwarstwi. Do ubitej śmietany stopniowo dodawać wystudzoną i lekko tężejącą galaretkę. Miksować krótko na wolnych obrotach miksera, tylko do połączenia się galaretki ze śmietaną. Polewa czekoladowa: Czekoladę połamać na mniejsze kawałki, dodać pozostałe
Kuchcik gotujeAdam Czapski . Oni mają moc ! Ich opowieść zachwyciła chyba wielu i w wielu wyzwoliła chęć do działania. Jednak blogosfera potrafi działać razem ! Przerwa. W holu roznosi się zapach czekolady Wedel i kawy Nespresso. Jednak na początek wybieram sałatkę. Sałatkę komponuję sama ze świeżych składników, a doprawiam ją smakowym olejem Kujawski. Kolejnych prelekcji słucham już z holu... Nie zdążyłam zjeść(...)zagadałam się troszkę. Na zewnątrz słoneczko, a w środku .... "mroźno". Z wielkiej tafli lodu powstaje rzeźba przedstawiająca nowe Ptasie Mleczko Ice. Z kolei przy foto budce - gorąco... od emocji :) Przed nami ostatnie już wystąpienia... Czekamy jeszcze na warsztaty. Ja zapisałam się na warsztaty kawowe, dziewczyny na foto i YouTube. Wraz z Nespresso udajemy się w podróż
kolorowotorcikowotwarogu półtłustego lub tłustego 5 jajek 150 g cukru pudru 300 g kwaśnej śmietany 18% 3 łyżki mąki pszennej 300 ml likieru jajecznego ( ajerkoniaku, advocaatu ) Polewa czekoladowa: 50 g czekolady gorzkiej lub deserowej 1 łyżka masła 3 łyżki mleka Wykonanie: Spód: Herbatniki zmielić w blenderze na piasek lub pokruszyć, np. za pomocą wałka do ciasta ( herbatniki umieszczamy w woreczku foliowym(...)wydłużać czasu pieczenia " na wszelki wypadek " - sernik " dojdzie " w gorącym piekarniku. Po upieczeniu piekarnik lekko uchylić i pozostawić w nim sernik do całkowitego wystudzenia, następnie wyjąć i wstawić do lodówki na około 12 godzin ( na całą noc ). Po tym czasie sernik uzyska właściwą konsystencję. Polewa czekoladowa: Połamaną czekoladę rozpuścić wraz z masłem i mlekiem w kąpieli wodnej. Dokładnie
Opowieści z piekarnikajajka Dodatkowo: 70g solonych orzeszków arachidowych 100g czekolady mlecznej lub gorzkiej 2-3 batoniki snickers (każdy o wadze 50g) 1. Roztopić na parze lub w mikrofalówce 100g gorzkiej czekolady, odstawić. Spód: 2. Ciasteczka włożyć do blendera i zmiksować. Dodać do nich roztopione masło i wymieszać. 3. Masę ciasteczkową przełożyć do tortownicy o średnicy 23cm wyłożonej papierem do pieczenia, tylko(...)nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 210C na funkcji góra – dół przez około 7 minut. 4. Kiedy spód będzie się podpiekał proszę pokroić 4 batoniki na kawałeczki ( patrz FILM ). Na gorący spód wyciągnięty z piekarnika poukładać pokrojone batoniki i blaszkę odstawić. Masa serowa: 5. Do miski przełożyć ser, dodać śmietanę, cukier, wanilię i wymieszać mikserem na kremową masę. Następnie dodawać
Mała Cukierenkałyżeczka proszku do pieczenia ½ szklanki cukru masa: 1 l mleka 10 łyżek kaszy manny 1 kostka masła 4 łyżki cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego polewa: 200 g gorzkiej czekolady 1 galaretka zielona 200 ml wrzącej wody dodatkowo: 100 g siekanych orzechów włoskich 300 ml kawy VASPIATTA PRZYGOTOWANIE: Przygotowujemy ciasto. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy miękkie(...)blat ciasta nasączamy pachnącą gorącą kawą VASPIATTA . Przygotowujemy masę. Na mleku gotujemy kaszę mannę na gęsto wraz z cukrem. Studzimy – kasza musi być zimna. Do miski przekładamy zimną kaszą mannę dodajemy masło i cukier waniliowy – miksujemy do połączenia. Przygotowujemy polewę. Galaretkę rozpuszczamy w 200 ml wrzącej wody i studzimy ją. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę, dodajemy zimną galaretkę
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiłyżka masła orzechowego 1 łyżka oleju kokosowego Daktyle zalać gorącą wodą, odstawić na 10 minut. Gdy daktyle zmiękną, odlać połowę wody ze szklanki i zmiksować na gładką masę. Dodać banany i olej, ponownie zmiksować.Wyłożyć masę na schłodzony spód., ponownie umieścić w lodówce. Polewa: 1 tabliczka gorzkiej czekolady 70% 1/2 szklanki śmietanki kremówki lub chudszej według gustu Śmietankę
Chocolate Muffin Bloglepiej... Karmelowy sernik z czerwoną porzeczką Składniki: (na tortownicę o średnicy 22 cm) spód: 125 g ciastek digestive 45 g masła masa serowa: 600 g serka kremowego 180 g czekolady karmelowej 200 ml śmietany kremówki (38%) 4 jajka 2 łyżki budyniu krówkowego dodatkowo: 350 g porzeczek ze słoika (lub 300 g porzeczek i 50 g cukru) 1,5 łyżeczki mąki(...)gorącego soku; podgrzewać, aż całość lekko zgęstnieje. Dodać odłożone owoce, wymieszać. Ostudzić. W przypadku owoców ze słoika zacząć od odcedzenia owoców, a dalej postępować jak w przepisie powyżej. Ciastka dokładnie pokruszyć. Masło rozpuścić, przestudzić. Wymieszać z ciasteczkami, a następnie ugnieść na dnie tortownicy. Podpiec w 180 st. C. przez 12 minut. Przestudzić. W tym czasie przygotować masę serową. Czekoladę
Pożeraczka, czyli raz adobrzeprosty i nieprzyzwoicie czekoladowy torcik z kremem. Ciasto pięknie rośnie, bajecznie pachnie i bardzo łatwo się kroi. Krem... cóż, czy jest ktoś, kto nie lubi kremowego serka z dodatkiem czekolady? Wykończenie i dekoracja są bardzo skromne - niezawodna polewa (wykorzystana również w tym cieście ) i eleganckie srebrne perełki. Torcik dla wszystkich zakochanych i nie tylko :) Blaty czekoladowe(...)olej, jajka i aromat - zmiksować do połączenia. Rozgrzać piekarnik do 180*C. Składniki suche wsypać do mokrych, wymieszać łyżką, a następnie zmiksować do połączenia składników. W dwóch turach wlać gorący napar kawowy i ponownie zmiksować do uzyskania gładkiej masy. Formę o śr. 23 cm (u mnie serduszko),wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno), a boki wysmarować masłem. Przelać
Chocolate Muffin Bloggarnka. Żółtka roztrzepać i wymieszać z mąką. Wlewać je powoli do gorącego mleka. Trzeba ugotować budyń. Wystudzić. Masło utrzeć z cukrem do białości. Połączyć z przestudzonym budyniem. Na końcu dodać wiórki kokosowe, wymieszać. Masę wyłożyć na pianę z białek. Ciasto można polać rozpuszczoną czekoladą, posypać startą na tarce czekoladą albo polewą według przepisu poniżej. 1/4 kostki masła roztopić
Zrób to smaczniesztywno. Dodać cukier puder. Przestudzoną żelatynę wlać do śmietany. Powoli mieszać. Dodać czekoladę - wymieszać. Masa orzechowa 60 - 70 gram masła kilka posiekanych orzechów 5 łyżek nutelli 2 łyżki cukru pudru 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej Masło, orzechy, nutellę, cukier puder zmiksować. Kawę rozpuścić w odrobinie gorącej wody. Po wystudzeniu dodać do masy orzechowej - wymieszać. Można do masy dodać
Kuchnia smaków