truskawkowa: 300 g truskawek 1 galaretka truskawkowa 350 ml wrzącej wody Galaretkę rozpuścić w gorącej wodzie, odłożyć do wystudzenia i stężenia. Truskawki umyć, odszypułkować i pokroić na mniejsze kawałki, wyłożyć na biszkopt. Owoce zalac tężejącą galaretką, wstawić do lodówki. Polewa czekoladowa: 100 g mlecznej czekolady 100 ml kremówki 1,5 łyżeczki żelatyny Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej
Domowa cukiernia Ewyśmietana 500 ml śmietany 36% 5 łyżeczek żelatyny 1 szklanka wody gorącej 4 - 5 łyżek cukru pudru 2 łyżki kakao PRZYGOTOWANIE: Do garnka wkładamy masło, dodajemy cukier, mleko oraz kakao - doprowadzamy do wrzenia, mieszamy stale przez około 7 minut. Z uzyskanej czekolady odlewamy około pół szklanki. Do pozostałej przestudzonej czekolady dodajemy przesianą mąkę oraz żółtka
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiplasterkami jabłka zatopionymi w ciecie, z cukrem pudrem a nasz hit ostatnio - z czekoladą gorzką do smarowania (EnerBio z Rossmanna, słoik 16 zł - PRZE-PY-SZNA :)) i konfiturą wiśniową równocześnie - oczywiście popijamy czarną kawką... Po takim śniadaniu lokomotywa rusza tak, że aż gorąco się robi, autentycznie :) I tak jak kiedyś mieliśmy tradycję - naleśniki na niedzielne śniadanie, tak teraz
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEpolałam biszkopt kilkoma łyżkami Amaretto) płatki migdałowe (opcjonalnie bo można użyć startej czekolady czy kolorowej posypki) Podkład biszkoptowy cały wkładam do przezroczystej salaterki. Jeśli się nie mieści można podkład pokroić w paski i wyłożyć do salaterki. Rozrabiam ok 500 ml galaretki i GORĄCĄ zalewam biszkopt. Wtedy biszkopt po wystygnięciu jest jak kasza manna Jeśli korzystam z dodatku alkoholu
UgotujmyTo.plSkładniki na 20 sztuk: 4 jajka 8 łyżek cukru 4 łyżki gorącej wody 5 łyżek mąki pszennej 5 łyżek mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa: 1 opakowanie surowego marcepanu (250g) 1 duży kieliszek wiśniówki szklanka dżemu truskawkowego 3 mleczne czekolady biała czekolada do dekoracji Petitit fours - to nic innego jak przepyszna krajanka z dodatkiem marcepanu i dżemu
Świat Ciastawszystkie składniki dobrze się połączą. Na koniec wlać stopioną na parze, jeszcze ciepłą czekoladę. Wymieszać i przelać na natłuszczoną i wysypaną bułką tartą formę o wym. 24x27cm. Piec ok. 30min w temp. 180st - ciasto musi być nieco wilgotne. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem. Gorąco polecam Wam ten olej rzepakowy
Z miłości do słodkościtego jeszcze cieplutkie bułeczki lub rogaliki drożdżowe. Resztę bułeczek zabieramy z mężem do pracy i do kawusi jest jak znalazł. Rogaliki można oczywiście ozdobić lukrem lub strużkami rozpuszczonej czekolady, ale ja wole bez dodatków. Serdecznie zapraszam do wypróbowania tego przepisu, bo jest on bardzo prosty w przygotowaniu i niedrogi, a efekt niesamowity. Polecam!!! Składniki na rogaliki drożdżowe z powidłami śliwkowymi(...)ciepły rozczyn, odstawiamy w ciepłe miejsce i czekamy, aż rozczyn podwoi objętość (około 5-10 minut). W tym czasie podgrzewamy mleko, pamiętając, że ma być ono ciepłe, a nie gorące, gdyż ciasto drożdżowe lubi ciepełko. Jeśli jajko jest zimne, bo nie wyjęliśmy go wcześniej z lodówki, to wbijamy je wprost do ciepłego mleka. Następnie rozpuszczamy margarynę, by miała
Rozpustne gotowanieszklanki oleju 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka kakao 3 łyżki suchego maku 1 kisiel wiśniowy Masa 600 ml śmietanki 30% 3 galaretki agrestowe Ponadto 1 tabliczka czekolady mlecznej Wykonanie: Białka ubijamy z cukrem na sztywno, następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, olej delikatnie mieszamy wszystkie składniki. Ciasto dzielimy na 4 równe części do pierwszej części(...)rozpuszczamy w 3 szklankach przegotowanej gorącej wody odstawiamy do stężenia, w tym czasie ubijamy śmietanę gdy galaretki stężeją wlewamy do ubitej śmietany. Wystudzone ciasto przekrawamy na pół, spód ciasta wykładamy 3/4 masy śmietanowej przykrywamy drugą częścią, wierzch ciasta smarujemy pozostałą masą. Wierzch ciasta posypujemy startą na tarce o drobnych oczkach czekoladę. Odstawiamy w chłodne miejsce na kilka
kgwjanczewo100g czekolady (deserowej lub gorzkiej) 70ml mleka Miękką margarynę ucieramy z cukrem i dodajemy żółtka. Gdy masa cukier się lekko rozpuści dodajemy stopniowo twaróg i ciągle ucieramy. Na koniec dodajemy grysik i proszek do pieczenia i jeszcze chwilę ucieramy. Białka ubijamy na sztywną pianę, po czym łączymy z resztą sernika, delikatnie mieszając łyżką lub szpatułką. Rodzynki przelewamy gorącą wodą(...)Sernik z grysikiem pieczemy w temperaturze 180°C przez godzinę, po czym pozostawiamy w wyłączonym i zamkniętym piekarniku, przez około 30 minut, a najlepiej by pozostał tam do wystygnięcia. Czekoladę łamiemy na drobne kawałki i zalewamy mlekiem, po czym rozpuszczamy na wolnym ogniu stale mieszając, by polewa się nie przypaliła. Gdy czekolada się rozpuści, chwilę pogotuje i zacznie się robić
Smakowy Rajduża puszka brzoskwiń (850g) 1 galaretka pomarańczowa Polewa: 2 tabliczki mlecznej czekolady 100ml śmietanki 30% Dodatkowo: 1 opakowanie biszkoptów okrągłych 2 galaretki truskawkowe 1/2 soku z cytryny 1/3 szklanki przegotowanej wody wafelki do obłożenia tortu (opcjonalnie) Sposób przygotowania: 1. Biszkopt i galaretki Galaretki truskawkowe rozpuszczamy w 700ml gorącej wody. Pozostawiamy do stężenia. Brzoskwinie z puszki odcedzamy, syrop gotujemy(...)ponownie odkładamy na ok 30 minut do lodówki- wykładamy 1/2 kremu brzoskwiniowego- biszkopt- cały tort smarujemy resztą kremu (górę oraz boki)- polewamy polewą. Polewa: 100ml śmietanki mocno podgrzewamy, tabliczki czekolady siekamy i wrzucamy do zestawionej z ognia śmietanki. Mieszamy i pozostawiamy na ok 3 minuty. Po tym czasie raz jeszcze mieszamy i wylewamy na wierzch tortu. Boki możemy obłożyć wafelkami
Kuchnia w czekoladzieprawdziwą wanilią lub laska wanilii 400-500g mleka w proszku (nie w granulkach!) Na masę kajmakową: puszka gotowej masy krówkowej Na polewę czekoladową: 2 tabliczki czekolady deserowej lub mlecznej 100g orzeszków ziemnych niesolonych lub laskowych 1/3 szklanki śmietanki kremówki (30 lub 36%) Wykonanie: Orzeszki grubo siekamy i podprażamy na słoty kolor na suchej patelni. Odstawiamy(...)zanurzamy na kilka minut w gorącej wodzie, następnie masę przekładamy do miseczki i mieszamy, aż kajmak będzie gładki. Dno formy wykładamy pierwszą warstwą herbatników. Na herbatniki wykładamy połowę masy mlecznej. Wykładamy drugą warstwę herbatników. Na herbatnikach rozsmarowujemy kajmak. Następnie wykładamy resztę masy mlecznej. Na masie układamy trzecią warstwę herbatników. Polewa: czekoladę łamiemy i rozpuszczamy w kąpieli
Smak mojej kuchnimasła Warstwa śliwkowa: 400 g suszonych śliwek 150 g gorzkiej czekolady ( lub pół na pół z mleczną, jeśli nie lubicie gorzkiej tak jak ja ;) może być też czekolada deserowa ) 100 g masła Wykonanie: Biszkopt: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną i kakao wymieszać i przesiać. Białka oddzielić od żółtek. Do żółtek wsypać proszek do pieczenia i wlać(...)puszystą konsystencję. Krem wyłożyć na biszkopt * , wyrównać. Warstwa śliwkowa : Śliwki zalać gorącą wodą ** , do pokrycia. Odstawić na 30 minut. Po tym czasie śliwki osączyć na sicie ( można je nawet rozłożyć na ręczniku papierowym aby wchłonął nadmiar wody ) i pokroić na mniejsze kawałki. Ułożyć je na kremie. Czekoladę wraz z masłem roztopić w kąpieli wodnej i odstawić do przestudzenia. Polać
Opowieści z piekarnikajogurtu greckiego, 6 łyżeczek żelatyny, 2 łyżki cukru pudru, 175 g ciastek typu oreo Dodatkowo: 2,5 szklanki świeżych lub mrożonych malin, 3 galaretki malinowe Polewa: 100 g gorzkiej czekolady, 3 łyżki miodu Sposób przygotowania: Masło rozpuścić i przestudzić. Do miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao, dodać cukier i wymieszać. W osobnej misce wymieszać masło z coca(...)Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody. Śmietanę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać jogurt, cukier puder i przestudzoną żelatynę - zmiksować. Do kremu dodać pokruszone ciasteczka i delikatnie wymieszać ( 3- 4 ciastka odłożyć do dekoracji). Krem wyłożyć na galaretkę, wyrównać i przykryć drugim plackiem ciasta. Wstawić do lodówki. W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę z miodem. Wyłożyć polewę
Nie tylko w kuchniherbatniki (nie za drobno, wystaczy na ćwiartki), pokrojoną w kostkę czekoladę i bakalie. Całość dokładnie mieszamy. Wlewamy przestudzoną masę (nie może być za ciepła, bo rozpuści się dodana biała czekolada) i mieszamy do połączenia składników. Masę przekładamy do silikonowej formy i wstawiamy na noc do lodówki (jeżeli używamy innej formy niż silikonowa trzeba ją wyłożyć folią lub papierem do pieczenia(...)jego słodycz (gorąco polecam dodatek suszonych wiśni). Dawniej robiony w dużo skromniejszej wersji, teraz zaskakuje bogactwem smaków. Mimo to – wszystkie bez wyjątku, czy to z bakaliami, czy tylko z herbatnikami, z ryżem preparowanym, waflami, piankami… i nie tylko – są naprawdę godne polecenia. Smacznego. Wraz ze mną na przygotowanie Ciasta na niedzielę (blok czekoladowy, czekolada) skusiły się autorki
mojewypiekiinietylkoczekolady deserowej 2 łyżki mleka Foremkę wyłożyć folią aluminiową lub spożywczą. Na dnie ułożyć biszkopty. Landrynki miętowe umieścić w rondelku o grubym dnie, zalać wodą i powoli gotować mieszając aż się rozpuszczą. Trwa to dość długo- około kwadransa i najlepiej mieszać bez przerwy. Z mleka, cukru i proszku budyniowego ugotować gęsty budyń. Do gorącego jeszcze budyniu wlać(...)gorące rozpuszczone cukierki i dokładnie wymieszać. Odstawić do wystudzenia. Miękkie masło utrzeć na puch a następnie dodawać po łyżce zimnego budyniu. Można utrzeć na gładko, ja zostawiłam miętowe grudki żeby były dobrze wyczuwalne. Krem miętowy rozsmarować na biszkoptach. Ciasto wstawić do lodówki, żeby masa trochę się ścięła. W międzyczasie dwie galaretki rozpuścić w 2 szklankach wody
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia