gorąca czekolada - 3859 przepisów (strona:170/258)

Kasza jest dobra na wszystko. Bezmięsny poniedziałek #3 275

Zagotowałam. Następnie wsypałam 1 łyżkę kawy rozpuszczalnej. Szczyptę cynamonu. Gotowałam 2 min. Kilka łyżek ciepłego mleka spieniłam. Na dno szklanki przełożyłam mus z manny. Następnie delikatnie po ściance wlałam gorącą kawę. Uważając, aby się nie połączyła z kaszką. Wierzch zwieńczyłam spienionym mlekiem. Z dodatkiem posypki czekoladowej. Lunch Kuskusianka, podejście drugie. Pierwsza nie spotkała się z aprobatą Stwórcy. Grymasił(...)sucha była. Ta wyszła boska. Słodko kokosowa. Cierpko żurawinowa. Gorzko czekoladowa. Owsianka jest cool. Ale mała odmiana nie zaszkodzi. kuskus mleko kokosowe garść suszonego kokosa garść suszonej żurawiny gorzka czekolada 2 łyżeczki miodu szczypta soli odrobina wrzątku Kuskus zalałam mlekiem w proporcji 1:2. Posoliłam. Dodałam suszone kawałki kokosa. Zagotowałam. Po ok. 5 min. od zagotowania dodałam łyżeczkę miodu. Wymieszałam

bastalena
Sernik na zimno z musem z czarnej porzeczki 321

serniki i ciasta na zimno: Jogurtowy sernik jagodowy na zimno Truskawkowy sernik na zimno Sernik z rabarbarem na zimno Sernik na zimno z musem truskawkowym Sernik na zimno z białą czekoladą i truskawkami Sernik na zimno z borówką amerykańską Truskawkowe serniczki na zimno Lekki jak mgiełka truskawkowy sernik na zimno Sernik na zimno z musem z czarnej porzeczki Proporcje na tortownicę(...)Składniki Masa serowa: 250 g jogurtu typu greckiego 250 g tłustego sera zmielonego 70 g cukru pudru 2,5 łyżeczki żelatyny 1/4 szklani gorącej wody Mus porzeczkowy: 350 g czarnej porzeczki 150 g jogurtu typu greckiego 8 łyżek cukru pudru 6 łyżeczek żelatyny 1/2 szklanki gorącej wody Wykonanie: Wszystkie składniki powinny

Kulinarne przygody Gatity
Ciasto słonecznikowe 296

200g miękkiego masła 82% Dodatkowo: 1 ½ szklanki łuskanego słonecznika ( około 225g) Ok. 200g prostokątnych herbatników (około 20 sztuk) Ok. ½ szklanki przegotowanej zimnej wody lub wódki Polewa: 100g czekolady np. deserowej 100ml śmietany kremówki Dekoracja: Kokos Kolorowe posypki do ciasta Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy do nich cukier, jeszcze chwilę miksujemy, po czym dodajemy kolejno żółtka. Po dodaniu wszystkich żółtek(...)chwilę, by cukier się rozpuścił, a następnie dodajemy rozmieszaną zawiesinę budyniową i cały czas mieszamy, do chwili gdy się zagotuje. Ugotowany budyń studzimy. W tym czasie prażymy słonecznik. Na gorącą patelnię wsypujemy połowę słonecznika i cały czas mieszając smażymy na wolnym ogniu przez chwilę. Gdy jest już dobry, przesypujemy słonecznik na talerz i prażymy następną porcję. Uwaga: Uprażonego słonecznika

Smakowy Raj
Szarlotka bakaliowa 220

Szarlotka "chodziła" za mną już od jakiegoś czasu. Taka z jabłek z własnego sadu, ale one jak na złość w tym roku baaardzo kiepskie.  Najpierw

Kuchnia w czekoladzie
Gotowany podwójnie schab kanapkowy 2721

Przepis na ten schabik dostała moja Mama i to Ona właśnie go przygotowała. W święta był najbardziej rozchwytywaną przeze mnie wędliną. Delikatny i kruchy, bez sztucznych

Kuchnia w czekoladzie
Owsiane Ciasteczka z Czekoladą, Orzechami i Żurawiną 193

Wspaniałe, duże ciasteczka z czekoladą, iście w stylu amerykańskim. Uwielbiamy je. Nasze ulubione do tej pory to Amerykańskie Ciastka Czekoladowo – Orzechowe . Do grona faworytów dołączyły również te oto owsiane, z groszkami czekoladowymi, z żurawiną, z orzechami włoskimi. Są genialne w smaku, poniekąd zdrowe, gdyż z dodatkiem płatków owsianych. Idealne na drugie śniadanie, na podwieczorek. Gdzieniegdzie chrupiące, gdzieniegdzie mięciutkie, duże(...)Mamusiu, one są pyszniejsze niż te ze sklepu, rób je cały czas… i głaskanie się po brzuszku… mmm sami widzicie, że warto, a pracy tak niewiele. Polecamy bardzo gorąco. Składniki na około 12 sztuk: 115 g masła 110 g cukru brązowego 50 g cukru kryształu 1 jajko 1 łyżka miodu 105 g mąki pszennej 140 g płatków owsianych

Made By Mom And Son
KAKAOWE MUFFINY / BABECZKI Z KAWAŁKAMI CZEKOLADY – 0,85 zł 340

PAPILOTKI/FOREMKI NA BABECZKI / MUFFINY? Poniższy blog zainspirował nas do zrobienia domowych foremek do babeczek, muffinek czy cupcake’ów – pomysł idealny. Tani, prosty i, co najważniejsze, DZIAŁA! Polecamy gorąco: DOMOWEJ ROBOTY FOREMKI NA MUFFINY . My zamiast papieru do pieczenia użyliśmy śniadaniowego, kładąc go śliską stroną do wewnątrz – też działa i jest taniej :). W skrócie: podwójna folia aluminiowa(...)PRZYGOTOWANIE 1. PIEKARNIK: zaczynamy od ustawienia go na 200 stopni, opcja góra i dół, BEZ TERMOOBIEGU – podobno źle wpływa na wypiek muffinów. 2. SKŁADNIKI SUCHE (3 min): posiekajcie czekoladę w małe kawałeczki (takie jak zazwyczaj są w ciastkach) i wrzućcie do sporej miski razem z resztą suchych składników (mąki nie trzeba przesiewać, wiec spokojnie można wrzucić ją prosto z torebki

Nerds Kitchen
Tort Szwarcwaldzki, czyli wiśniowy tort z Czarnego Lasu- Black Forest Cake :) 233

przez sito mąkę i proszek do pieczenia. Białka ubijamy na sztywną pianę, po czym łączymy, delikatnie mieszając z utartą masą. Na koniec dodajemy po trochu mielone migdały i startą czekoladę. Po dokładnym wymieszaniu, przekładamy masę do tortownicy i pieczemy w temperaturze 180°C, około 40 minut. Upieczone ciasto zostawiamy na około 20 minut w wyłączonym piekarniku, a następnie wyjmujemy(...)opakowaniu. **Wersja z żelatyną: Żelatynę zalewamy w szklance około 4 łyżkami wody, mieszamy i zostawiamy na około 5 minut. Po tym czasie, naczynie z żelatyną wkładamy do garnka z gorącą wodą i mieszamy, do czasu aż żelatyna będzie płynna. Śmietanę kremówkę ubijamy mikserem, gdy będzie prawie ubita dodajemy żelatynę, przy czym przed dodaniem jej do śmietany, mieszamy

Smakowy Raj
Tradycyjna babka marmurkowa waniliowo - czekoladowa ( babka piaskowa) 801

Można mąkę wymieszać szpatułką, bo wtedy raczej nie wyjdzie zakalec. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, pozostawić do lekkiego wystygnięcia. Ciasto podzielić na pół, do jednej części dodać lekko przestudzoną czekoladę, wymieszać łyżką. Formę o wymiarach 29 x 11 cm wysmarować masłem, a następnie oprószyć mąką pszenną. Wykładać do formy na zmianę - raz jasną, a raz ciemną masę. Po wyłożeniu, widelcem(...)zygzaki. Piec w temperaturze 160ºC przez około 75 minut lub do tzw. suchego patyczka, najlepiej na przedostatnim szczebelku pieca. Babka wychodzi naprawę pyszna i odpowiednio wilgotna. Doskonale smakuje z gorącym kubkiem kakao

Calzonella.com
Sernik z truflą czekoladową 146

żaroodporne z wodą). Gotowy sernik ma ściętą, lekko sprężystą powierzchnię. Studzić przy otwartych drzwiach piekarnika. Kremówkę (500 ml) krótko zagotować w niewielkim garnku. Zdjąć z palnika, rozpuścić w niej czekoladę, dokładnie wymieszać. Masę schłodzić – powinna lekko zgęstnieć, ale nie całkowicie. Dodać likier i cukier puder i miksować. Masa truflowa powinna zgęstnieć, zwiększyć objętość i stać się jaśniejsza. Wykładamy masę(...)powierzchnię. Schładzamy przez minimum kilka godzin w lodówce. Przed podaniem posypujemy kakao (nie bójcie się, że będzie gorzkie – idealnie przełamie truflę). Sernik z truflą kroić nożem maczanym w gorącej wodzie (oczywiście należy go wytrzeć :) ).     Post Sernik z truflą czekoladową pojawił się poraz pierwszy w Pociąg Do Kuchni

Pociąg Do Kuchni
Ciasto z truskawkami B 171

naszej kuchence czekolada się nam nie przypala, a bez wody jest po prostu dużo szybciej. Odstawiamy do przestygnięcia. Miksujemy serek i śmietanę do otrzymania gładkiej masy. Dodajemy przechłodzoną, płynną czekoladę- zbyt ciepła może zważyć masę serową,  chwilę miksujemy. Na koniec dodajemy opłukane, osuszone i pokrojone w niewielkie kawałki truskawki i delikatnie mieszamy łyżką. To wszystko przekładamy na ciasteczkowy spód(...)godzin. No i wiadomo- jemy. Sycący, słodki ale dzięki truskawkom delikatny w smaku sernik. Bardzo dobry. Na koniec nie byłabym sobą, gdybym nie zamieściła kilku migawek z gorącego ogrodu. Ze słoneczników i kukurydzy jestem wyjątkowo dumna bo to nasze trzecie podejście i w końcu wyglądają tak jak powinny. Nie do końca to widać, ale żurawiny są obsypane kwiatami. Niech

les mirabelles
Dziury 179

ucierania dodać rozpuszczoną w niewielkiej ilości gorącej wody żelatynę. Krem czekoladowy 1 kostka masła 2 żółtka 3/4 szkl cukru pudru kakao Żółtka utrzeć z cukrem pudrem. Kakao zaparzyć gorącą wodą (tak aby powstała gęsta papka). Masło ucierać, po troszeczkę dodawać utarte żółtka i na koniec kakao. Wykonanie: W ciemnym biszkopcie wycinamy dziury(...)literatką).  Biały biszkopt nasączamy (np. herbatą, czy wodą z cukrem) i smarujemy kremem czekoladowym, nakładamy na to ciemny biszkopt i nasączamy. W otwory wlewamy masę ajerkoniakową. Polewamy rozpuszczoną czekoladą. Smacznego

charlotte gotuje
Rolada żyrafa 23010

ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania wsypywać partiami cukier, ubijając. Partiami wlewać żółtka i nadal ubijać. Do masy przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, kakao i wsypać startą czekoladę. Wymieszać delikatnie, by piana nie opadła. Przygotować ręczniczek kuchenny, posypać lekko cukrem wanilinowym.   Wlać masę na upieczony wzorek żyrafy i wyrównać. Piec około 10-15 minut w temperaturze 180ºC(...)erwać powoli papier, a roladę wzorem do dołu z ręczniczkiem zwinąć, wzdłuż dłuższego boku. Pozostawić w takiej formie do ostudzenia. Uwaga: nie czekamy, aż rolada wystygnie, robimy wszystko na gorąco. A masa dowolna. U mnie serek mascarpone z nutellą do smaku plus banan w środku

Malinowe Pocałunki
Kostka szczęścia ;) 521

litra mleka 2 żółtka 6 łyżek cukru 3 łyżki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej cukier waniliowy Galaretka z truskawek: 250 g truskawek 1 galaretka truskawkowa   Polewa: czekolada gorzka 1 łyżka mleka Wykonanie: Zacznijmy od przygotowania kremu - z pół litra mleka odlewamy pół szklanki, resztę zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Do pozostawionego mleka dodajemy żółtka, i obie mąki(...)truskawek: truskawki kroimy na mniejsze części i w garnuszku dusimy, aż powstanie jednolita masa. Jeśli truskawki są uparte i nie chcą się całkowicie rozpaść, możemy je zblendować. Do gorącej masy dodajemy galaretkę ( w postaci suchej) i mieszamy. Odstawiamy do wystygnięcia. Krem: masło ucieramy mikserem na puch, następnie dodajemy po łyżce budyniu ugotowanego wcześniej.  Pora na ułożenie ciasta

Czerwona Porzeczka
Domowa polewa idealna 202

kupowane w sklepie kiepsko się rozpuszczają i zwykle na końcu wyskakują z nich gęste frędzle, a i tak nigdy nie wystarczają na cały placek. Wizja pięknego ciasta oblanego obficie czekoladą pryska w konfrontacji z rzeczywistością :) Domowej polewy można zrobić wystarczająco dużo, ale po zastygnięciu zamiast piękna i błyszcząca, robi się matowa. Do tego pod naporem noża pęka spektakularnie(...)pudru 3 łyżki mleka 3 łyżki kakao 1,5 łyżeczki żelatyny 1 łyżka gorącej wody opcjonalnie 2-3 łyżeczki nugatowego kremu typu Nutella Żelatynę zalać w kubku łyżką gorącej wody i dobrze rozpuścić. W niewielkim garnku lub garnuszku na małym ogniu rozpuścić margarynę. Dodać cukier puder oraz mleko i gotować do rozpuszczenia cukru (3-4 minuty

Trzeci talerz